Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 2 > The Sims 2: Problemy z grą

Komunikaty

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Wygląd
stare 06.05.2006, 11:09   #1
redkakredka
Guest

Domyślnie

Cytat:
Napisał gotrig
mam wrazenie, ze w ogole b.ciezko jest prowadzic restauracje.
Niestety przezylem frustracje.
Trzech braci (wszyscy po studiach) z kapitałem 60 tysiecy probowalo rozkrecic ten biznes i skonczylo sie wielkim bankructwem Stracili wszytkie pieniadze, restauracja nie przynosila dochodow, choc niby klienci przychodzili, jedli, nie skarzyli sie na nic.
Bracia pracowali ciezko, wszystko robili sami, nie zatrudniali zadnych pracownikow (zeby zmniejszyc koszty utrzymania lokalu). Niestety daremnie. Pelne bankructwo.

I tak sobie mysle...czy jest sens grania na parceli publicznej? Simy pracujac tam byly zaraz czerwone i szybko spadala im energia, ktorej nie dalo sie zregenerowac w zaden sposob, poza zamknieciem lokalu i powrotem do domu. Ale powiem szczerze ze granie przez 5 minut i wczytywanie na nowo parceli mieszkalnej, ktore trwa (przynajmniej u mnie) dosc dlugo, jest denerwujace.
Chyba, ze znacie jakies sposoby na odnawianie energii, o ktorych nie wiem? Kawa jest malo skuteczna
słonko, przeczytaj uważnie mój poradnik wcześniej, a nie będzie problemu i nie żałuj na obsługę, niech twoi simsi nie pracują za dużo, bo nie będziesz miała czasu załatwiać ich potrzeb, a jeśli chodzi o zara bianie to chyba najintratniejszy jest biznes samochodowy, można nawet 100.000 simoleonów wyciągnąć na wyższym poziomie p-stwa w 1 dzień, a spokojnie każdego dnia po 30.000

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 06.05.2006, 19:48   #2
gotrig
Guest

Domyślnie

mam 3 pytania:

1. ponawiam bo nie bylo odpowiedzi : czy kelner powinien miec jakies specjalne umiejetnosci? czym sie kierowac w wyborze sposrod kandydatow (hmm niektorzy wywalaja tace na glowe klientow )

2. mam problem z "zrob sobie przerwe" u kelnera-zawsze tak biega i jest zajety, ze pojawia sie tylko opcja "sadza mnie", po czym czerwienieje zupelnie i odchodzi- no to co mam zrobic zeby odpoczal skoro on sie nie chce zatrzymac

3. jak przydzielic pomywacza/sprzatacza? nie widze takiej opcji, a redkakredka pisala cos zeby zatrudnic przynajmniej jednego.

stare 07.05.2006, 14:42   #3
redkakredka
Guest

Domyślnie

Cytat:
Napisał gotrig
mam 3 pytania:

1. ponawiam bo nie bylo odpowiedzi : czy kelner powinien miec jakies specjalne umiejetnosci? czym sie kierowac w wyborze sposrod kandydatow (hmm niektorzy wywalaja tace na glowe klientow )

2. mam problem z "zrob sobie przerwe" u kelnera-zawsze tak biega i jest zajety, ze pojawia sie tylko opcja "sadza mnie", po czym czerwienieje zupelnie i odchodzi- no to co mam zrobic zeby odpoczal skoro on sie nie chce zatrzymac

3. jak przydzielic pomywacza/sprzatacza? nie widze takiej opcji, a redkakredka pisala cos zeby zatrudnic przynajmniej jednego.
ad 1. nie mam pojęcia, ale być może kondycja
ad 2. u kelnera masz inne opcje tylko jak jest zamknięta restauracja
ad 3. bierzesz osobę bez rand, dobrze jak ma za to kilka kresek sprzątania, ważne, aby był tanią siłą roboczą i jak się pojawi w 1 dzień pracy przydzielasz mu sprzątanie

stare 07.05.2006, 19:35   #4
gotrig
Guest

Domyślnie

dzięki redkakredka

stare 08.05.2006, 11:45   #5
goryczka2
Guest

Domyślnie

Cytat:
Napisał gotrig

Personel mam następujący: 2 kierowników sali, 2 kelnerów i 1 kucharz. Przywołuję ich na zmianę, gdyż niestety bardzo szybko mają czerwone kółeczko.(Wydaje mi się, że nawet troche za mało tego personelu?).

A więc na jednej "zmianie" masz jednego kelnera na 6 stolików? I nie masz sprzątacza? To trochę mało, kelnerzy czasem się lenią, goście tracą cierpliwość i wychodzą niekiedy zabierając żółtą gwiazdkę. W identycznej restauracji jak Twoja (przy każdym stoliku mam po 2 krzesła a stolików 6) zatrudniam 1 kierowniczkę, 2 kelnerów, 1 sprzątacza, 1 kucharza. Sprzedającym jest mój sim - namawia klientelę, a że ma złotą rangę sprzedawcy, więc idzie świetnie, choć oczywiście nie wszyscy dają się "olśnić" W tym układzie mój sim w trakcie pracy może zwolnić do domu albo sprzątającego albo kelnera i nie zakłóci to ich rytmu pracy. Dodam, że mój właściciel ma gotowanie na maxa, więc w każdej chwili może zastąpić kucharza, czasami, pod wieczór, gdy zwalnia już "czerwonych" pracowników, potrafi uwijać się pomiędzy byciem kierownikiem, a kucharzem, sprzedającym i kelnerem. Podoba mi się Twój pomysł zatrudniania podwójnego, zobaczę jak się to ma w praktyce - gdy jednych odeślę, drugich przywołam.

Cytat:
Napisał gotrig
Opcja "zrob sobie przerwę" niewiele pomaga, bo te matołki zamiast załatwić swe potrzeby (hmm hmm ) grają cały czas w bilard, aż zczerwienieją do cna i rzucają robotę.
Dokładnie. Ten bilard to jeszcze nie jest kompletna bzdura, pewnie grają, bo im spadł pasek rozrywki. Moi korzystają też z toalety oraz z kimś tam gadają (a więc "poprawiają towarzystwo"). Ale co powiedzieć na GŁODNEGO pracownika który - będąc w RESTAURACJI podczas przerwy - nie je? To jest kompletna bzdura jak dla mnie i potem ci taki pracownik z głodu rzuca pracę Na studiach, gdy mieszka się w akademiku i ma tego dochodzącego kucharza, to przy opcji "pracuj jako kucharz", Twój student gotuje, a kucharz zabiera michę z wysepki i je. To tu nie można było w ten sposób pokombinować?

Cytat:
Napisał gotrig
Stolików jest na razie 6. Ale nigdy nie są zapełnione. Gości przychodzi średnio 2-3 osoby jednocześnie.
A to jeszcze nie koniec świata. Myślę, że simów Ci przybędzie wraz ze wzrostem tych przywiązanych no i z lepszym poziomem przedsiębiorstwa.

Cytat:
Napisał gotrig
A jak to jest z kelnerami? Jakie powinni mieć umiejętności?
Wiesz co, ja patrzę ile mają wyuczonego "sprzątania" (nie wiem czy ma to jakiś wpływ) i czy dużo chcą zarabiać Biorę tańszą siłę roboczą, potem daję podwyżki.

Cytat:
Napisał gotrig
mam problem z "zrob sobie przerwe" u kelnera-zawsze tak biega i jest zajety, ze pojawia sie tylko opcja "sadza mnie", po czym czerwienieje zupelnie i odchodzi- no to co mam zrobic zeby odpoczal skoro on sie nie chce zatrzymac
A czy nie jest tak, że gdy klikasz na niego Twoim simem, to on aktualnie nie pełni żadnej funkcji (Twój sim), a na parceli jest jako gość, potencjalny klient restauracji? Stąd to "sadza mnie". Ja mogę dawać polecenia swoim simom nawet w trakcie pracy/otwarcia lokalu, ale muszę mieć przydzieloną jakąś funkcję na tę chwilę, bodajże kierownika sali.

pozdrówki
g

Zamknięty Temat

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania