Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 2 > The Sims 2: Problemy z grą

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 14.10.2008, 09:40   #1
olenkaa1
Guest

Domyślnie Problem z instalacją gry, uprzejmie proszę o pomoc.

Sprawa wygląda następująco: za każdym razem kiedy próbuję zainstalować podstawę The Sims 2, gdy postęp instalacji wynosi już 23%, wkładam drugą płytę i... koniec. Komputer jej nie czyta, nie da się przerwać, anulować instalacji - po prostu się zawiesza. Próbowałam z grą znajomej nawet, ale to dało podobny efekt. W takim razie to chyba wina komputera, ale nie przychodzi mi do głowy żadne sensowne rozwiązanie tego problemu, dlatego proszę o pomoc Was. Dziękuję z góry i pozdrawiam.
  Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 14.10.2008, 09:53   #2
haughton

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Problem z instalacją gry, uprzejmie proszę o pomoc.

Tak, to wygląda na problem z komputerem. Podejrzewam, że to wina napędu, albo samego Windowsa. Kiedy ostatnio system był instalowany i czy masz na dysku dużo programów, gier, itp?
haughton jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 14.10.2008, 10:13   #3
olenkaa1
Guest

Winę napędu tez bym wykluczyła, chociażby ze względu na to, że nie ma problemów z pierwszą płytą, słychać jak się tam kręci w środku, a przy drugiej już nic się nie dzieje. Jeśli chodzi o system, to był instalowany w lutym pierwszy i ostatni raz, programów i plików faktycznie mam sporo, ale raz na jakiś czas staram się porządkować ten dysk i usuwać różne śmieci. Wolne miejsce to ok 7GB, na podstawę The Sims 2 powinno wystarczyć... Masz jakiś pomysł?
  Odpowiedź z Cytatem
stare 14.10.2008, 10:17   #4
blakistoni
Guest

Przperaszam,że zadam to pytanie: oryginał? ;>
Jeśli tak to przetrzyj plytki
  Odpowiedź z Cytatem
stare 14.10.2008, 10:24   #5
haughton

Czy gra była wcześniej instalowana na tym komputerze? Jeśli tak, to w rejestrze mogły pozostać jakieś wpisy które mogą, (ale nie muszą) powodować teraz problemy. Skoro płyta od znajomej również zachowuje się w ten sam sposób można wykluczyć porysowany, czy uszkodzony nośnik.
Najskuteczniejszym rozwiązaniem byłby format dysku i reinstalacja systemu, ale jest to dosyć pracochłonne. Moim zdaniem mogłabyś spróbować zrobić obraz płyty (jeśli masz oryginał oczywiście ) i zainstalować ją bezpośrednio z tak stworzonego pliku. Jeśli obraz płyty również nie zadziała, oznacza to konieczność reinstalacji Windowsa.
stare 14.10.2008, 10:27   #6
olenkaa1
Guest

Teraz ja przepraszam za odpowiedź. Próbowałam z oryginałem własnym, z oryginałem koleżanki również - efekt ten sam. Z nie oryginałem też próbowałam, bez zmian, ale nadmieniam tylko po to, żeby całkowicie wykluczyć problem poprawności działania napędu, czy też przybrudzonych płyt. Wina leży w systemie. Jakieś inne pomysły?
  Odpowiedź z Cytatem
stare 14.10.2008, 10:30   #7
olenkaa1
Guest

Cytat:
Napisał haughton Zobacz post
Czy gra była wcześniej instalowana na tym komputerze? Jeśli tak, to w rejestrze mogły pozostać jakieś wpisy które mogą, (ale nie muszą) powodować teraz problemy. Skoro płyta od znajomej również zachowuje się w ten sam sposób można wykluczyć porysowany, czy uszkodzony nośnik.
Najskuteczniejszym rozwiązaniem byłby format dysku i reinstalacja systemu, ale jest to dosyć pracochłonne. Moim zdaniem mogłabyś spróbować zrobić obraz płyty (jeśli masz oryginał oczywiście ) i zainstalować ją bezpośrednio z tak stworzonego pliku. Jeśli obraz płyty również nie zadziała, oznacza to konieczność reinstalacji Windowsa.
Nie, nie była wcześniej instalowana. Cóż... pozostaje jedno wyjście, bo z obrazem płyty już próbowałam. Dziękuję serdecznie za pomoc
  Odpowiedź z Cytatem
stare 14.10.2008, 10:34   #8
haughton

Jeśli nie chcesz reinstalować Windowsa, spróbuj oczyścić trochę dysk systemowy: usuń (byle nie ręcznie) niepotrzebne pogramy, użyj narzędzia do oczyszczania i defragmentacji dysku i jakiegos programu do porządkowania rejestru (np. Reg Supreme, Reg Cleaner, możesz znaleźć wiele tego typu programów przez Google). Nie ma gwarancji że to wystarczy, by zainstalować grę, ale na pewno nie zaszkodzi.
stare 14.10.2008, 10:35   #9
olenkaa1
Guest

Ok, jeszcze raz dziękuję, będę nadal namiętnie próbować, nie poddam się. Pozdrawiam
  Odpowiedź z Cytatem
stare 14.10.2008, 14:14   #10
Lady_Awa
Guest

Miałam niedawno ten sam problem. Dochodziło do 23% i nic. Nie idzie, próbowałam włożyć druga płytę, ale to nic nie dało. Próbowałam pare razy, aż w końcu wpadłam na pomysł by odinstlaować wirtualny dysk(bo miałam akurat zainstalowany). Odinstalowałam i wszystko działało. Nie masz może wirtualnego dysku (programu emulującego)? Jak masz to odinstaluj, wtedy powinno działać.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania