Wróć   TheSims.PL - Forum > Pozostałe gry > Inne gry

Komunikaty

Zobacz wyniki ankiety: Co sądzisz o Sim City 4?
nie słyszałem o tej grze 16 16.84%
nie lubie 6 6.32%
może być 10 10.53%
gram w nią cały czas 2 2.11%
fajna 24 25.26%
super! 37 38.95%
Głosujących: 95. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 04.01.2012, 00:19   #151
motyka
Administrator Emeryt
Δ=b²-4ac

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Gry serii SimCity

hmmmm, ja nie mam aż takich problemów, jak Ty owszem, pożary się zdarzają, ale zamiast wysyłać jednostki na miejsce, po prostu buduję budynek straży w odpowiednim miejscu. co do wody - z przemysłu tylko zaawansowany jej potrzebuje (podejrzewam, że całe miasto ma dostęp do niej), nie zasilaj w nią terenów, gdzie jest duże zanieczyszczenie (chyba, że jest to konieczne). pompy wodne służą do "produkcji" wody, pewnie masz ich za mało. co do strajków - jedyna rada to albo wyburzyć wszystkie szkoły, albo dobrze im płacić, nie mam innej rady
ja zawsze stawiam na bogatszych mieszkańców - najniższe podatki dla nich, no i tylko przemysł zaawansowany, od biedy wytwórczy (chociaż w 1. mieście to się raczej nie uda) - wtedy nie mam większych problemów z zanieczyszczeniem i w ogóle z grą, no i darmowe szkoły prywatne są dostępne
kto swe kroki tam skieruje,
temu jeno płacz, rozłąka.
motyka jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 04.01.2012, 11:30   #152
kalafjor

Reputacja: 16

A jak zrobić przemysł zaawansowany i wytwórczy? Ja mam wszędzie brudny.. :o
kalafjor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 04.01.2012, 13:18   #153
kubuss

Kalafjor - ta od środowiska wykłóca się przez to że masz zanieczyszczone powietrze, a zanieczyszczone powietrze jest przez przemysł brudny. Przemysł najlepiej jest usytuować gdzieś daleko od stref mieszkaniowych. Żeby mieć przemysł zaawansowany i wytwórczy, ja robię tak. Robię strefy przemysłowe. Dojazd itp. Zanim zaczną się rozbudowywać wchodzę w podatki i dla przemysłu brudnego robię najwyższy podatek hmm 20.0 chyba. A dla zaawansowanego i wytwórczego na poziomie 6.0 - 7.0. Gdy już się rozbudują i współczynnik P (z tego MHP) jest wysoki to podwyższam do standardu 9.0. U mnie to skutkuje, nigdzie nie mam brudnego przemysłu. Pompy wodne i elektrownie musisz mieć jak najdalej od siebie. Najlepiej gdzieś na skrajach mapy. Powinno być wtedy dobrze. Nigdy nie stawiaj pomp wodnych przy strefach przemysłowych. Kasa na oświatę i zdrowie musi być. Bo jak nie będzie to mieszkańcy będą niezadowoleni i będą uciekać. ja w tym mieście co wstawiłem fotki mam 5 szpitali i 4 szkoły podstawowe, uniwersytet, szkołę średnią i parę bibliotek. Hmm u mnie tylko niekiedy jest pożar w strefie przemysłowej. Weź ustaw sobie w Zarządzeniach miejskich "Instalacja czujników dymu" czy coś w ten deseń. Powinno być mniej pożarów

Ostatnio edytowane przez kubuss : 04.01.2012 - 13:20
kubuss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 04.01.2012, 13:52   #154
Gio

Reputacja: 15

Cytat:
Napisał Don Sheogorath Zobacz post
Gio powiedz mi jakie wymagania ma ta gra? I na jakich ustawieniach grasz?
Wymagania masz tutaj. Z tym, że akurat wydaje mi się, że są one nieco zawyżone. Z tego wszystkiego to mam ciut lepszy procesor i 1GB kartę graficzną, a tak to wszystko to samo. Mimo wszystko gram na max detalach z tymi wszystkimi cieniami i refleksami, na rozdzielczości 1024x700, czy jakoś tak. No i co najważniejsze się nie tnie, chociaż czasami przed wyskoczeniem komunikatu to musi trochę "pomyśleć"
stare 04.01.2012, 18:44   #155
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53

Wow, Dżon, co za oryginalne twarze w Twoim mieście No i różnorodność w społeczeństwie ^^
kalafjor, ja ich olewam Miasto ma przynosić dochód i ładnie wyglądać i kropka!
Ale pożary są denerwujące, bo trzeba jednorazowo budować remizę Aczkolwiek tam, gdzie jest dużo przemysłu ona się przydaje

Czytając ten temat aż chce się grać
Liv jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 04.01.2012, 21:06   #156
kalafjor

Reputacja: 16

Starałem się bardzo kontrolować budżet i tak jak powiedział kubuss, zwiększyłem podatek na Przemysł Brudny, a zmniejszyłem na Wytwórczy i Zaawansowanej Technologii. Zapotrzebowanie na Brudny drastycznie spadło.
Zastosowałem też odgrodzenie elektrowni i przemysłu od mieszkańców duża ilością drzew i rzeką. Zauważyłem ogromną poprawę. Już się ze mną tak nie wykłócają (Oprócz wiecznie niezadowolonej baby z oświaty i zdrowia, która twierdzi, że przychodni jest za mało i za mało daję na zdrowie, w rzeczywistości daję najwięcej ile się da na zdrowie, a w mieście są trzy przychodnie, które łącznie obejmują całe miasto oraz jeden szpital, który jest w centrum. Potem jednak okazało się, że to nic nie daje, więc przystosowałem każdą placówkę do jej potrzeb (liczba łóżek trochę większa od liczby pacjentów). Teraz ją olewam. Zawsze jest niezadowolona.)
Niestety... Popełniłem mały błąd, bo gdy się okazało, że idealnym miejscem na Przemysł Zaawansowanej Technologii jest środek miasta, zmniejszyłem podatek na ten przemysł i zrobiłem małą strefę w środku miasta. Niestety... Został wybudowany Przemysł Wytwórczy, który lekko skaził mi wodę i dał mały smog.
Jednak muszę przyznać, że jest to moje najbardziej udane miasto. Mam około 5 tys. przychodów, a 2 tys. wydatków.
Zabieram się za rozbudowywanie.
kalafjor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 05.01.2012, 10:21   #157
kubuss

^ tej jak masz jakieś fotki to wklej lepiej będzie doradzić
kubuss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 07.01.2012, 05:20   #158
Malfurion

Reputacja: 19

WOW. W poszukiwaniu SC 3000, znalazlem swoja kopie gry SC4! Woo ale jestem happy :]
Mam jednak maly problem, otoz moze mi ktos objasnic gdzie sie zatrudnia ludnosc z strefy o sredniej i wysokiej gestosci? I co daje handel czy przemysl (miejsca pracy, towary na eksport itd.) No i czy dalo by zrobic np. jedno miasto skladajace sie jedynie z mieszkan a drugie sasiednie z miejscami pracy?
stare 07.01.2012, 17:21   #159
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53

Handel i usługi, przemysł zaawansowany. Ogólnie tam gdzie masz te 3 znaczki, a nie jeden
Handel i przemysł dają w grze tyle, to co w normalnym życiu ;]
Co do miast mieszkalnych i "przemysłowych" - ja u siebie mam jedno takie i działa dobrze. Stworzyłam je po to, by moi Simowie z brzegów sąsiedniego miasta mieli gdzie pracować
Aczkolwiek ogólnie rzecz biorąc nie polecam

I moja Galina, licząca ok. 89 000 mieszkańców (ostatni screen był zrobiony zanim ostatecznie zapisałam grę ).
Lewa strona to przemysł zaawansowany (brudnego nie mam w ogóle ) i trochę handlu/usług, prawa to strefa mieszkalna, handlowa/usługowa i w malutkich obszarach przemysłowa.
Korki nie do opanowania, ale za to ładnej kasy się dorobiłam tutaj.
No i mam 5% podatku na przemysł $$ i $$$

Ostatnio edytowane przez Liv : 07.01.2012 - 19:28
Liv jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 08.01.2012, 16:15   #160
motyka
Administrator Emeryt
Δ=b²-4ac

no to ja też się pochwalę Fei Chang - ok. 170 000 tys. mieszkańców, największy problem to środowisko, ale jakoś miasto ciągnie dalej

kto swe kroki tam skieruje,
temu jeno płacz, rozłąka.
motyka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 3 (0 użytkownik(ów) i 3 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania