Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 4 > The Sims 4: Uwagi na temat gry

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 15.06.2014, 12:56   #1
Mroczny Pan Skromności

Reputacja: 14
Domyślnie Odp: The Sims 4 - komentarze do newsów

w trójce usunięcie drabinki nic nie dawało, więc to kiepski argument

Może opcja całkowitego wyłączenia wolnej woli (w ramach sterowanej rodziny) byłaby rozwiązaniem. Działałoby to tak, że rodziny, których w danej chwili nie kontrolujemy robiłyby co chciały, ale te, które byśmy mieli pod kontrolą nie wykonywałyby absolutnie żadnych działań bez naszego rozkazu. I wówczas opuszczając parcelę z częścią rodziny nie trzeba by się było martwić o resztę.
Mroczny Pan Skromności jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 15.06.2014, 13:22   #2
Hebe

Reputacja: 39

Cytat:
Napisał LaseeeeczkaXD145643 Zobacz post
w trójce usunięcie drabinki nic nie dawało, więc to kiepski argument
Może i tak, ale nie widzę powodu, żeby w TS4 miałoby nie być basenów. W poprzedniczkach baseny były już w postawie, więc dlaczego miałoby się to zmienić w TS4?

Cytat:
Napisał Irbis Zobacz post
Czy było powiedziane, że nie będzie można kierować dwiema częściami rodziny jednocześnie?
Cytuję:
"Podany był przykład sytuacji, gdy część domowników odwiedza parcelę publiczną, która wymaga załadowania się, a reszta zostaje w domu. Wówczas czas nie staje w miejscu, a część "niekontrolowana" rodziny robi w tym czasie to, co jej się podoba."

Więc, nie, nie można kontrolować dwóch części rodziny jednocześnie jeśli jedna część jest na parceli wymagającej ładowania. Chyba, że mam jakieś problemy z czytanie ze zrozumieniem.
stare 15.06.2014, 14:07   #3
Irbis

Cytat:
Napisał Mlecyk Zobacz post
Cytuję:
"Podany był przykład sytuacji, gdy część domowników odwiedza parcelę publiczną, która wymaga załadowania się, a reszta zostaje w domu. Wówczas czas nie staje w miejscu, a część "niekontrolowana" rodziny robi w tym czasie to, co jej się podoba."

Więc, nie, nie można kontrolować dwóch części rodziny jednocześnie jeśli jedna część jest na parceli wymagającej ładowania. Chyba, że mam jakieś problemy z czytanie ze zrozumieniem.
Ok, nawet jeśli, to nie wierzę, że nie będzie można się pomiędzy nimi przełączać. Czyli wychodzi na to, że od TS3 będzie się to różniło tylko 30-sekundowym ekranem ładowania. W trójce, gdy jeden sim idzie do parku, a drugi zostaje w domu, mogę kontrolować albo tego, albo tego. Jeśli chcę kontrolować oba simy muszę pomiędzy nimi "skakać" i choć nie ma ekranu ładowana to i tak muszę czekać, aż gra się po takim przeskoku odmuli.
Cytat:
Napisał Caesum Zobacz post
A ja się nie zgadzam. Zarówno krytyka jak i pochwała powinny być konstruktywne. Zachwycanie się czymś "bo tak" jest tak samo bezsensowne jak krytykowanie dla zasady.
A ja obstaję przy swoim, bo niekonstruktywna pochwała rzadko kiedy jest krzywdząca, a niekonstruktywna krytyka niemal zawsze (w odniesieniu nie tylko do simsów). Jak myślisz?
Poza tym nie napisałam, że pochwała nie musi być konstruktywna, tylko że może być mniej konstruktywna od krytyki.
stare 15.06.2014, 14:49   #4
Caesum
Administrator

Reputacja: 101

Cytat:
A ja obstaję przy swoim, bo niekonstruktywna pochwała rzadko kiedy jest krzywdząca, a niekonstruktywna krytyka niemal zawsze (w odniesieniu nie tylko do simsów). Jak myślisz?
Poza tym nie napisałam, że pochwała nie musi być konstruktywna, tylko że może być mniej konstruktywna od krytyki.
Zarówno pochwała jak i krytyka mogą mieć negatywne skutki, szczególnie jeżeli ktoś na nich oprze swoją decyzję i potem się zawiedzie. Dlatego też opinia powinna być przede wszystkim poparta konstruktywną argumentacją, inaczej jest to zwykłe hejterstwo lub fanboizm i obie do niczego nie prowadzą. I odnosi się to zarówno do gier, obrazków, historyjek i ogólnie do wszystkiego, co może(i powinno) zostać poddane ocenie. Można to ubrać w ładne słowa, żeby nie urazić odbiorcy, jasne, ale opinia powinna być przede wszystkim szczera i obiektywna.

Ostatnio edytowane przez Caesum : 15.06.2014 - 15:32
Caesum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 15.06.2014, 15:22   #5
Irbis

Cytat:
Napisał Caesum Zobacz post
Zarówno pochwała jak i krytyka mogą mieć negatywne skutki, szczególnie jeżeli ktoś na nich oprze swoją decyzję i potem się zawiedzie. Dlatego też opinia powinna być przede wszystkim poparta konstruktywną argumentacją, inaczej jest to zwykłe hejterstwo lub fanboizm i obie do niczego nie prowadzą. I odnosi się to zarówno do gier, obrazków, historyjek i ogólnie do wszystkiego, co może(i powinno) zostać poddane ocenie. Można to ubrać w ładne słowa, żeby nie urazić odbiorcy, jasne, ale opinia powinna być przede wszystkim szczera i obiektywna.
Zgadzamy się więc co do tego, że zarówno pochwała jak i krytyka powinny być konstruktywne, aby mogły dobrze posłużyć odbiorcy

Wymaganiami sprzętowymi jakoś się nie trapię z tego właśnie powodu, że od początku mówią, że gra będzie działała nawet na słabszych komputerach.

Przydałyby się jakieś nowe wieści, bo powoli wyczerpują nam się zagadnienia do przedyskutowania
stare 15.06.2014, 12:57   #6
Irbis

Wydaje mi się, że znowu zaczyna się robić afera wokół czegoś, o czym tak naprawdę nie mamy pojęcia jak będzie wyglądało. Czy było powiedziane, że nie będzie można kierować dwiema częściami rodziny jednocześnie? Czy może znowu to tylko domysły, czy też wymysły graczy?
Nigdy nie było tak podzielonego otoczenia w serii TS, więc jak ono działa dowiemy się dopiero grając w TS4 lub ewentualnie wcześniej z jakichś filmików. I moim zdaniem z narzekaniem należałoby się wstrzymać do tego czasu, bo krytyka zawsze musi być bardziej konstruktywna niż pochwała
Wiele osób narzekało na królicze nory w TS3, a teraz gdy w TS4 ich nie będzie (lub będą w ilości minimalnej) to też źle, bo będzie jakieś tam ładowanie? Coś za coś.
Mnie również zastanawia jak będzie funkcjonował taki świat, ale nie mam podstaw do tego, żeby stwierdzać czy mi się to funkcjonowanie podoba czy nie. Póki co, mogę jedynie powiedzieć, że nie widzę nic strasznego w jakichś drobnych doładowaniach, zwłaszcza jeśli mogą przyczynić się do płynności gry.

A teraz pytanie: czy z Empiku przysyłają grę tak, że jest w dniu premiery, czy mają opóźnienia? Ktoś wie?
stare 15.06.2014, 13:49   #7
Caesum
Administrator

Reputacja: 101

Cytat:
Wydaje mi się, że znowu zaczyna się robić afera wokół czegoś, o czym tak naprawdę nie mamy pojęcia jak będzie wyglądało. Czy było powiedziane, że nie będzie można kierować dwiema częściami rodziny jednocześnie? Czy może znowu to tylko domysły, czy też wymysły graczy?
Fora są wypełnione informacjami, a wszystkie sobie zaprzeczają, więc naprawdę trudno powiedzieć coś konkretnego. SimGuruSemedi pisał o tym, że simy na nieaktywnych parcelach dalej będą wykonywać swoje czynności. Nie pisał nic o przełączaniu się między rodzinami, ale napisał, że tylko jedna parcela może być aktywna w tym samym czasie. Ogólnie jednak te "informacje" od Guru są raczej niejasne. Tylko co do jednego jestem pewien, nie będzie Create a World w TS4. EDIT: zapomniałem dodać link do postu SimGuruSemedi.

Cytat:
I moim zdaniem z narzekaniem należałoby się wstrzymać do tego czasu, bo krytyka zawsze musi być bardziej konstruktywna niż pochwała
A ja się nie zgadzam. Zarówno krytyka jak i pochwała powinny być konstruktywne. Zachwycanie się czymś "bo tak" jest tak samo bezsensowne jak krytykowanie dla zasady.

Ostatnio edytowane przez Caesum : 15.06.2014 - 13:59
Caesum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 15.06.2014, 13:27   #8
adamo030

Reputacja: 10

No z jednej strony te opcje kolorystyczne są okej bo ładowanie wszystkich tekstur w kreatorze trwa chwilę, ale zaś z drugiej czasem korzystam z tych, których mało używałem, żeby wszystko nie było takie same. No będzie po prostu czekać do jakichś filmików albo do premiery.
adamo030 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 15.06.2014, 14:23   #9
Arwena

A ja mam pytanie odnośnie wymagań sprzętowych, czy EA podaje je przed premierą? bo się nie orientuję jak to było w poprzednich wersjach gry bo kupowałam grubo po premierze
Arwena jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 15.06.2014, 14:28   #10
Mamełe

Cytat:
Napisał Arwena Zobacz post
A ja mam pytanie odnośnie wymagań sprzętowych, czy EA podaje je przed premierą? bo się nie orientuję jak to było w poprzednich wersjach gry bo kupowałam grubo po premierze
Z tego co pamietam, to jakoś pół roku przed premierą były konkretne wymagani sprzętowe do trójki (chociaż wtedy gra miała sie pojawić w marcu i została nieprzesunięta premiera i należy liczyć 3 miesiące)
W sumie dziwne, że wymagania sprzętowe nie zostały jeszcze podane, chociaż "dookoła" mówili, ze jeśli chodzi trójka, to czwórka też będzie chodzić.
Mamełe jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 68 (0 użytkownik(ów) i 68 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania