![]() |
#1 |
Reputacja: 10
|
![]() Pour la verdure – dom w zieleni… Postanowiłem w końcu coś pokazać. Kolejne dzieło nie jest raczej szałowe, raczej zwykłe, ale wrzucam je tu. Lubię ten dom. Mimo, że nawet mi kilka rzeczy się nie podoba, to nie będę ich zmieniał, bo: primo – nie chce mi się, secundo – nie mam na nie pomysłu aktualnie. Ciekaw jestem czy zgadniecie, z których rzeczy nie jestem zadowolony i czy moja opinia pokryje się z Waszą… ***** Historia domu Pour la verdure jest prosta i nieciekawa. Wybudowany został w latach 70-tych, przez pierwotnych właścicieli nigdy nie został zamieszkany ani wykończony. Przez kolejne lata stał pusty, bez życia, niwecząc tym samym wszelkie działania okolicznych mieszkańców, by dzielnicy Forêt Vibrant nadać charakter i przyzwoity wygląd. Niestety, cały czas słynęła ona nie z kipiących kwiatami ogrodów przy sąsiednich, nowoczesnych willach, a ze starej rudery, w której schronienie znalazł jakiś okoliczny pijaczyna. Na ratunek haniebnie oszpeconej dzielnicy przybyli Amelia i Eugene Busse. Małżeństwo, które przez kilka lat mieszkało w ciasnym mieszkaniu w bloku w centrum miasta, kupiło za grosze ruderę w pięknej okolicy. Zdążyli odłożyć sporą sumę na remont i wiedzieni perspektywą posiadania własnego domu na przedmieściach, spokoju i dużej przestrzeni życiowej, zabrali się do remontu. Zburzyli część ścian działowych, aby stworzyć otwarte, przyjemne i ciepłe wnętrze. Kiedy remont był już w trakcie, a rudera zaczynała przypominać coś w miarę kształtnego, właściciele zdecydowali się na jeszcze jeden poważny krok. Stwierdzili, że przestrzeń, którą uzyskali do tej pory chcieliby jeszcze powiększyć. Nie mogli zmniejszać powierzchni sypialni czy łazienki, bo nie nadawałyby się do niczego. Dodatkowym problem stanowił fakt, że każde z nich potrzebowało oddzielnego miejsca do pracy. Eugene nie wymagał wiele, potrzebował jedynie niewielkiego biurka i kilku szafek, ale musiał je mieć dostępne cały czas. Amelia natomiast, jako obiecująca graficzka z szerokimi perspektywami, miała przyjmować u siebie klientów, więc w żaden sposób nie mogli się dogadać w tej kwestii. Rozwiązali problem bardzo prosto. Mianowicie zlikwidowali spory garaż, który był integralną częścią budynku, a powstałe dzięki temu dodatkowo pomieszczenie połączyli z resztą domu szerokim przejściem . Konieczne też było zastosowanie kilku stopni, gdyż garaż znajdował się na innym poziomie. Otrzymana w ten sposób przestrzeń pozwoliła na zaadoptowanie części domu jako spory gabinet dla Amelii. Krok po kroku wyłaniał się nowy, ciepły i przestronny, tętniący życiem i kolorami dom państwa Busse. Oto on: BRYŁA I OGRÓD Bryła bardzo prosta, ale chyba dość zgrabna. Ogród potwornie zarośnięty, zgodnie z koncepcją zresztą. Jak każdy ogród w dzielnicy Forêt Vibrant. ******************************************** Zapraszam do komentowania. Pozdrawiam, marian…
JUŻ JEST! "ROMANA SINGULIER" w dziale Domy TS2 Ostatnio edytowane przez Charionette : 31.01.2015 - 23:24 |
![]() |
|
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|