Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 3 > The Sims 3: Problemy z grą
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 08.12.2011, 22:45   #1
ultraviolence

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Gra się wyłącza - ostateczny temat.

Po "chwili" bezproblemowego grania, znów mam kłopoty z grą. Chciałam przenieść swoje stare rodziny z Sunset Valley do innego miasta za pomocą NRaas Porter. Wszystko działa tak jak trzeba (do chwili pakowania rodzin). Pojawia się napis "Przetwarzam", ekran robi się czarny, po czym wywala mnie do pulpitu bez żadnego komunikatu. Na pewno nie jest to wina moda, bo z przykrością odkryłam, że nawet bez niego gra zachowuje się tak samo. Co robić? Dzieje się tak tylko i wyłącznie na starym zapisie. Nie chcę tracić tych rodzin

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 09.12.2011, 14:31   #2
anie_1981

Możesz spróbować użyć opcji "resetuj wszystko", z moda NRaas Master Controller. Klikasz na Ratusz\Komputer, wybierasz Miasto, i z okienka "Resetuj Wszystko". Potem możesz spróbować znowu użyć NRaas Porter'a. Upewnij się jednak, że masz dobrą wersję tego moda, odpowiednią dla Twojej wersji gry. No i kilka wskazówek...

1. Zmień aktywną rodzinę na jakąś, która ma nie wchodzić w skład paczki.
2. Kliknij na dom kogoś, kto ma się znaleźć w paczce.
3. Spakuj tylu ludzi ilu chcesz, ale jeśli Ci na kimś słabo zależy, to lepiej jest go nie brać, bo im mniej ludzi w paczce tym lepiej.

No i tradycyjnie polecam swój poradnik na ten temat...
http://forum.thesims.pl/blog.php?b=221

Jednak od instalacji Zwierzaków nawet ten poradnik nie pomaga. Zrobiłam czystki w modach i wielu się pozbyłam, ale to nic nie dało. Gra wywala się do pulpitu po 30-40 minutach grania, a czasem znacznie wcześniej. Robi to zupełnie bez ostrzeżenia, więc zapisywanie gry co 5 minut, to podstawa. Dzieje się tak, jak dotąd, tylko w Appaloosa Plains, moje stare zapisy, sprzed Zwierzaków, działają.
anie_1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 09.12.2011, 17:51   #3
ultraviolence

Cytat:
Napisał anie_1981 Zobacz post
Możesz spróbować użyć opcji "resetuj wszystko", z moda NRaas Master Controller. Klikasz na Ratusz\Komputer, wybierasz Miasto, i z okienka "Resetuj Wszystko". Potem możesz spróbować znowu użyć NRaas Porter'a. Upewnij się jednak, że masz dobrą wersję tego moda, odpowiednią dla Twojej wersji gry. No i kilka wskazówek...

1. Zmień aktywną rodzinę na jakąś, która ma nie wchodzić w skład paczki.
2. Kliknij na dom kogoś, kto ma się znaleźć w paczce.
3. Spakuj tylu ludzi ilu chcesz, ale jeśli Ci na kimś słabo zależy, to lepiej jest go nie brać, bo im mniej ludzi w paczce tym lepiej.

No i tradycyjnie polecam swój poradnik na ten temat...
http://forum.thesims.pl/blog.php?b=221

Jednak od instalacji Zwierzaków nawet ten poradnik nie pomaga. Zrobiłam czystki w modach i wielu się pozbyłam, ale to nic nie dało. Gra wywala się do pulpitu po 30-40 minutach grania, a czasem znacznie wcześniej. Robi to zupełnie bez ostrzeżenia, więc zapisywanie gry co 5 minut, to podstawa. Dzieje się tak, jak dotąd, tylko w Appaloosa Plains, moje stare zapisy, sprzed Zwierzaków, działają.
"Resetuj wszystko"? Czyli zresetuje wszystkich simów w mieście, tak? Ok, jutro spróbuję. Moja wersja gry to 10.0.96.013001. Nie wiem natomiast jak jest z tym Porterem, ale jego wielkość wynosi 138kb. Wydaje mi się, że jest to wersja zgodna ze Zwierzakami...

Jak używać NRaas Portera wiem z Twojego wcześniejszego posta, bardzo mi pomógł Poradnik też jest mi znany, ale rzeczywiście - po instalacji Zwierzaków niestety u mnie już się nie sprawdza. Ty możesz chociaż pograć 30-40 minut, a ja wcale. Co prawda zawsze mogę rozpocząć nową grę, ale jak sobie pomyślę, że mam znów zaczynać wszystko od nowa, to wolę w ogóle nie grać. Chciałabym pobawić się swoją starą rodziną w Sunset Valley, która towarzyszy mi praktycznie od pierwszej instalacji TS3... Zaraz po wczytaniu tego save'a, gra wywala mnie do pulpitu. W CASie czy trybie budowania wszystko jest w porządku - schody zaczynają się, kiedy przełączam na tryb życia. Nie mam już cierpliwości Pozostaje tylko czekać na nową łatę albo dodatek... Może to coś zmieni. Swoją drogą, jak tak przeglądałam inne fora o simsach, kłopoty z wyłączaniem się gry, zaczęły się od instalacji Pokoleń. Zwierzaki widać też jakieś felerne, bo nie tylko ja narzekam na wysypującą się grę...

EDIT: Dzisiaj przeinstalowywałam trójkę, ale to nie pomogło. Na dodatek teraz dzieje się tak w każdej nowo rozpoczętej grze Po prostu świetnie...

Ostatnio edytowane przez ultraviolence : 10.12.2011 - 19:28
ultraviolence jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 11.12.2011, 12:20   #4
ultraviolence

Przepraszam, że dodaję post pod postem, ale chcę odświeżyć temat.

Komunikuję, że udało mi się doprowadzić grę do porządku Wszystkim, którym gra notorycznie się wyłącza, proponuję zacząć od zerknięcia na raport, który automatycznie generuje się po każdym crashu.

Znajdziecie go tutaj: Moje Dokumenty\Electronic Arts\The Sims 3.
Będzie to plik tekstowy w stylu: "xcpt [NAZWA WASZEGO KOMPUTERA] 10-06-14 01.04.41.txt". Jeśli w środku natkniecie się na taką linijkę:
[Instruction data]
279ee150 => DasmX86Dll.dll not found
, jedynym wyjściem jest dogranie tego pliku do Windowsa - mówiąc prościej - po prostu ściągamy go i wkładamy do odpowiedniego folderu.

Link do pliku DasmX86.dll -> http://www.dll-files.com/dllindex/dl...tml?dasmx86dll
Po ściągnięciu, wypakowujemy go w podane poniżej miejsce.
Dla użytkowników Visty, Windows XP/7 - C:\WINDOWS\System32
Dla użytkowników Windows 95/98/ME - C:\WINDOWS\System
Dla użytkowników Windows NT/2000 - C:\WINNT\System32

Następnie resetujemy komputer. Jeśli problem wciąż istnieje, robimy tak:
1. Start -> Uruchom
2. W puste okno wpisujemy CMD (jeśli ktoś posiada Windows ME, wpisuje COMMAND).
3. Wyświetli się okienko z czarnym tłem. Wpisujemy w nie: regsvr32 DasmX86.dll i wciskamy Enter.

U mnie zadziałało samo wciśnięcie DASMa do systemu Gra śmiga, aż miło. Działają i stare zapisy i nowe. Mam nadzieję, że ten stan się utrzyma

EDIT: Jeszcze jedno. Można też przeskanować i zaktualizować pliki gry programem Sims 3 Repair Utility. Do ściągnięcia tutaj: http://www.modthesims.info/d/386891

Ostatnio edytowane przez ultraviolence : 11.12.2011 - 12:32
stare 29.05.2013, 11:57   #5
Searle

Cytat:
Napisał ultraviolence Zobacz post
[...]Można też przeskanować i zaktualizować pliki gry programem Sims 3 Repair Utility. Do ściągnięcia tutaj: http://www.modthesims.info/d/386891
Powyższy link do tego programu nie działa, a chciałabym go ściągnąć nie musząc instalować jakiś śmiesznych toolbarów (bo do tej pory tylko na takie natrafiłam w internecie? Czy ktoś ma odnośnik do sprawdzonego instalatora?
stare 02.06.2013, 20:12   #6
jatomamx3

Witam

Właśnie zauważyłam problem... po zainstalowaniu Doliny Smoków. Otóż gra niby działa normalnie, ale po krótkim czasie rozgrywki wyłącza się gdy przewijam obraz prawym przyciskiem myszy. Czy ktoś miał taki problem i wie jak temu zaradzić?

ID ORIGIN: x3jatomamx3

jatomamx3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 25.06.2013, 11:13   #7
Searle

Cytat:
[...]Komunikuję, że udało mi się doprowadzić grę do porządku Wszystkim, którym gra notorycznie się wyłącza, proponuję zacząć od zerknięcia na raport, który automatycznie generuje się po każdym crashu.

Znajdziecie go tutaj: Moje Dokumenty\Electronic Arts\The Sims 3.
Będzie to plik tekstowy w stylu: "xcpt [NAZWA WASZEGO KOMPUTERA] 10-06-14 01.04.41.txt". Jeśli w środku natkniecie się na taką linijkę:
[Instruction data]
279ee150 => DasmX86Dll.dll not found
, jedynym wyjściem jest dogranie tego pliku do Windowsa - mówiąc prościej - po prostu ściągamy go i wkładamy do odpowiedniego folderu.

Link do pliku DasmX86.dll -> http://www.dll-files.com/dllindex/dl...tml?dasmx86dll
Po ściągnięciu, wypakowujemy go w podane poniżej miejsce.
Dla użytkowników Visty, Windows XP/7 - C:\WINDOWS\System32
Dla użytkowników Windows 95/98/ME - C:\WINDOWS\System
Dla użytkowników Windows NT/2000 - C:\WINNT\System32

Następnie resetujemy komputer. Jeśli problem wciąż istnieje, robimy tak:
1. Start -> Uruchom
2. W puste okno wpisujemy CMD (jeśli ktoś posiada Windows ME, wpisuje COMMAND).
3. Wyświetli się okienko z czarnym tłem. Wpisujemy w nie: regsvr32 DasmX86.dll i wciskamy Enter.[...]
Mnie samo wrzucenie pliku do System32 nie pomogło. A komenda nie działa.
Czy na pewno jest ona poprawna: regsvr32 DasmX86.dll? W końcu ten plik to: DasmX86dll.dll
stare 07.03.2012, 13:36   #8
ultraviolence

Cytat:
Napisał Wojtek Zobacz post
Wgranie pliku .dll niczego nie zmieni. Nie wiem nawet po co takie coś pojawia się w komunikacie. Plik ten nie jest niezbędny. Nie lepiej ściągnąć 3booter.exe oraz FPT_Limiter.exe od MATY? 3booter "zmusza grę", by się załadowała do końca zamiast wychodzić na pulpit, a FPS_Limiter zmniejsza ilość klatek na sekundę i tym samym przeciążenie karty graficznej, która obsługująć the Sims 3 i tak ledwo dyszy. Może słyszał ktoś o twallanie i jego ErrorTrap, który też naprawia zapisy podczas ładowania się gry? Może należałoby uniemożliwić Zapobieganie Wykonywaniu Danych w systemie i dodać the sims 3 do wyjątków?
Twierdzisz, że ten plik nie ma nic do rzeczy - dlaczego w takim razie znajduje się w pliku tekstowym, generującym się po każdym crashu? U mnie zdał egzamin celująco i wbrew temu, co piszesz - zmienił BARDZO wiele. Dzięki niemu mogę grać, a to chyba sporo, nie? Simy wykrzaczały się za każdym razem, kiedy wchodziłam do trybu życia - najpierw na starym zapisie, potem na każdej świeżo utworzonej grze. Jak wytłumaczysz to, że po zastosowaniu tej instrukcji wszystko wróciło do normy? Jakieś czary-mary się zadziały? Nie sądzę. Jeśli ten post komukolwiek pomógł/pomoże w przyszłości uporać się z notorycznie wyłączającą się grą, to chyba nie ma sensu tego negować, tylko zostawić tak, jak jest. Nie są to żadne banialuki wyssane z palca, tylko fakty.

Tych dwóch programów, które wymieniłeś nie znam, ale wyglądają interesująco. Rozumiem, że jeśli o nich wspominasz, to miałeś okazję je przetestować? Gdyby ten Dasm rzeczywiście nie pomógł, pewnie bym po nie sięgnęła. A o dodaniu TS3 do wyjątków pisała chyba Anie. Według mnie to podstawa, aby móc później w pełni cieszyć się grą, działającą bez większych zgrzytów

BTW, Suomii, to w trójce też pojawia się błąd z aplikacją? Spróbuj wyciąć zapisy na pulpit i odpalić grę na nowo. Jeśli będziesz mogła grać bez problemów, wina leży w którymś ze starych save'ów.

Ostatnio edytowane przez ultraviolence : 07.03.2012 - 13:39
stare 08.03.2012, 17:27   #9
suomii

Cytat:
BTW, Suomii, to w trójce też pojawia się błąd z aplikacją? Spróbuj wyciąć zapisy na pulpit i odpalić grę na nowo. Jeśli będziesz mogła grać bez problemów, wina leży w którymś ze starych save'ów.
to na pewno nie wina save'a , bo jak zrobię nowy, błąd też się pojawia. nie da się grać :/
stare 15.05.2012, 16:26   #10
Kamil

Cytat:
Napisał Wojtek Zobacz post
Wgranie pliku .dll niczego nie zmieni. Nie wiem nawet po co takie coś pojawia się w komunikacie. Plik ten nie jest niezbędny. Nie lepiej ściągnąć 3booter.exe oraz FPT_Limiter.exe od MATY? 3booter "zmusza grę", by się załadowała do końca zamiast wychodzić na pulpit, a FPS_Limiter zmniejsza ilość klatek na sekundę i tym samym przeciążenie karty graficznej, która obsługująć the Sims 3 i tak ledwo dyszy. Może słyszał ktoś o twallanie i jego ErrorTrap, który też naprawia zapisy podczas ładowania się gry? Może należałoby uniemożliwić Zapobieganie Wykonywaniu Danych w systemie i dodać the sims 3 do wyjątków?
Mógłbyś mi wytłumaczyć jak to wszystko się robi? Tak myślę że mi się przydadzą programy które wymieniłeś, a także to "dodanie do wyjątków".
EDIT: Pobrałem jeszcze ten program TS3 Repair utility. Pobrałem żeby na wszelki wypadek sprawdzic czy z grą się nic złego nie dzieje. I pytanie jak to się robi?
EDIT2: Zainstalowałem cyfrową wersję gry (ponieważ płytki pożyczyłem koleżance), czyli podstawke i PZ bo na WP nie starczy miejsca na dysku i jak chcę zaktualizowac Po Zmroku to najpierw w tym okienku się pobiera a potem nic i jak wchodzę w launcher to jest napisane, że aktualizacja się pobiera O.O (wyłączałem i resetowałem kompa i nadal to samo.)

Ostatnio edytowane przez Kamil : 15.05.2012 - 17:48
Kamil jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania