Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 2 > The Sims 2: Problemy z grą
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 20.11.2004, 22:03   #121
bandito
Guest

Smile mała pomoc dla tych co mają słabsze kompy

przyszedł mi do głowy pomysł związany z tuningiem ram i systemu przez co komp będzie wydajniejszy należy ściągną Tweak-XP Pro am sorry nie wiem skąd możecie go wziąść ja ma od kolegi następnie gdy będziecie grać w jaką kolwiek gre włączajcie tweaka i optymalizujcie ram przez co będzie więcej miejsca gdy to dla tych co mają 256ram a ci co ma ją 512 chyba nie mają tego problemu jęsli macie czyli za mało wolnej pamięci jeśli macie wolnego miejsca 80mb to gdy zoptymalizujecie zwloni wam się od 140-210 wdety wszystko chodzi płynnie i możecie grać na maksymalnych detalach rozdzielczośc polecam 1024 na 768pikseli ja już to zrobiłem i przetestowałem to na procesorze 1600mhz i 256ram wypróbowałem to najpierw na unreal tournament 2004 grałem na highest czyli na najlepszych detalach i gra chodzi idealnie więc polecam i usuwajcie niepotrzebne programy które spowalniają kompa typu gamespy arcade życze miłego grania
  Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 20.11.2004, 23:49   #122
##NEGRA##
Guest

Domyślnie

jezeli chodzi o sprzet:
GF4MX440
Duron 1400
384 MB DDram
to wystarczy-plyta nie ma nic z tym wspolnego (chyba ze chcesz rozbudowac to musisz miec taka plyte gdzie mozna jeszcze cos dodac)

jesli chodzo o wode: po co ci lepszy kolor- inni maja gorsze problemy

jezeli chcesz zwiekszyc pamiec wystarczy w panelu steowania wybrac>system>zawansowanw>wydajnosc>ustawienia>zaw ansowane>pamiec wirtualna>zmien> (w zaleznosci ile masz ram zawsze wybierz 2x wieksza) rozmiar poczatkowy i maksymalny.....
(pod winXP)
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21.11.2004, 08:15   #123
Fool
Guest

Domyślnie

Cytat:
Napisał ##NEGRA##
jezeli chodzi o sprzet:
GF4MX440
Duron 1400
384 MB DDram
to wystarczy-plyta nie ma nic z tym wspolnego (chyba ze chcesz rozbudowac to musisz miec taka plyte gdzie mozna jeszcze cos dodac)

jesli chodzo o wode: po co ci lepszy kolor- inni maja gorsze problemy

jezeli chcesz zwiekszyc pamiec wystarczy w panelu steowania wybrac>system>zawansowanw>wydajnosc>ustawienia>zaw ansowane>pamiec wirtualna>zmien> (w zaleznosci ile masz ram zawsze wybierz 2x wieksza) rozmiar poczatkowy i maksymalny.....
(pod winXP)
sprzet jest moze i dobry na detale troche ponad medium
ale plyta glowna jest bardzo wazna. bez dobrej plyty wsyzstko nie chodzi tak wydajnie jakby moglo i komputer jest malo stabilny.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21.11.2004, 09:52   #124
MarekS
Guest

Domyślnie

Cytat:
Napisał bandito
przyszedł mi do głowy pomysł związany z tuningiem ram i systemu przez co komp będzie wydajniejszy należy ściągną Tweak-XP Pro am sorry nie wiem skąd możecie go wziąść ja ma od kolegi następnie gdy będziecie grać w jaką kolwiek gre włączajcie tweaka i optymalizujcie ram przez co będzie więcej miejsca gdy to dla tych co mają 256ram a ci co ma ją 512 chyba nie mają tego problemu jęsli macie czyli za mało wolnej pamięci jeśli macie wolnego miejsca 80mb to gdy zoptymalizujecie zwloni wam się od 140-210 wdety wszystko chodzi płynnie i możecie grać na maksymalnych detalach rozdzielczośc polecam 1024 na 768pikseli ja już to zrobiłem i przetestowałem to na procesorze 1600mhz i 256ram wypróbowałem to najpierw na unreal tournament 2004 grałem na highest czyli na najlepszych detalach i gra chodzi idealnie więc polecam i usuwajcie niepotrzebne programy które spowalniają kompa typu gamespy arcade życze miłego grania
Tweak XP nie jest programem do optymalizacji pamięci! Owszem ma taką opcję ale niezaspecjalnie nadaje się do działania w tle. Jest to program pozwalający zmienić pewne ustawienia Windowsa bez konieczności grzebania w rejestrze systemu. Do samego działania w tle potrzebuje 25-30MB pamięci, więc nienajlepiej nadaje się do takich celów. Są programy do zarządzania pamięcią, np. tutaj (ostatnia pozycja jest darmowa i w trakcie pracy zajmuje mniej niż 1MB RAMu):
http://www.tweaknow.com/download.html
ale ich przydatność do gier jest co najmniej dyskusyjna. W chwili gdy taki program zaczyna czyszczenie RAMu usuwa z pamięci wszystko to, co w danej chwili nie jest używane - gra jest wtedy programem drugorzędnym, działającym w tle w związku z tym zostaną usunięte dane nieużywane w danej chwili przez nią. Efekt będzie taki, że po oczyszczeniu RAMu gra musi ponownie wczytać te dane. Nie jestem pewien, czy to przyspieszy jej działanie :\ . Wszelkie tego typu programy mają zastosowanie głównie przy pracy z pakietami biurowymi i programami graficznymi, które bardzo lubią zaśmiecać RAM.
TS2 nie stawia dużych wymagań karcie graficznej ale komputerowi (przede wszystkim pamięci, w mniejszym stopniu procesorowi) dlatego sztuczne wymuszanie czyszczenia RAM nie poprawi - jeżeli nie pogorszy - działania gry. :\
Umówmy się odnośnie jednego: Jeżeli jesteśmy pechowymi właścicielami Trabanta (taki plastikowy samochód z dawnego NRD) to nigdy nie zrobimy z niego Mercedesa chyba, że wymienimy w nim wszystko łącznie z nadwoziem i zawieszeniem - ale wtedy nie będzie to Trabant.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21.11.2004, 11:55   #125
bandito
Guest

Domyślnie

ale to naprawde pomaga tak jak pisałem optymalizuje ram ale początek jest troche dziwny :\ ponieważ gra musi się rozruszać wtedy zacznie chodzić płynnie
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21.11.2004, 13:54   #126
MarekS
Guest

Domyślnie

Cytat:
Napisał bandito
ale to naprawde pomaga tak jak pisałem optymalizuje ram ale początek jest troche dziwny :\ ponieważ gra musi się rozruszać wtedy zacznie chodzić płynnie
Zacznie chodzić płynnie jak znowu załaduje sobie potrzebne jej pliki!
Żadna gra nie przechowuje w pamięci niepotrzebnych plików, są one na bieżąco podmieniane. Problem tkwi w tym, że gra potrzebuje dużo plików praktycznie w tej samej chwili. Im więcej RAM - tym więcej może ich zmieścić i działa płynnie. Jeżeli jej się nie mieści to przerzuca je do pliku wymiany - ale to niestety trwa. Jeżeli plik wymiany jest na tym samym dysku co sama gra to zapisując do pliku wymiany nie może jednocześnie odczytywać nowych danych i w efekcie następują zacięcia.
Trzeba pamiętać jeszcze jedną, podstawową rzecz: żadna optymalizacja pamięci nie usunie z RAMu danych systemu, więc to zwalnianie miejsca jest po prostu usuwaniem z pamięci danych gry.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21.11.2004, 14:03   #127
bandito
Guest

Domyślnie

kurde co mi informatycy chrzanią że ram g.wno daje??nie wiem czy dokupić czy nie MarekS mam 256 ram ile radził byś mi kupić cena wachca się między 170/250zł
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21.11.2004, 14:16   #128
MarekS
Guest

Domyślnie

Cytat:
Napisał bandito
kurde co mi informatycy chrzanią że ram g.wno daje??nie wiem czy dokupić czy nie MarekS mam 256 ram ile radził byś mi kupić cena wachca się między 170/250zł
Im więcej tym lepiej. Problem może pojawić się, gdybyś chciał wsadzić jedną kość 1024MB - nie wiadomo, czy płyta głowna by odczytała. Ale to w tym zakresie się nie mieści.
A co do informatyków: inaczej trzeba skonfigurować kompa pod kątem gier a inaczej pod kątem np. biura. Gra to nie jest MS Office.

A poza tym nie należy szaleć z ustawieniami grafiki. Ustawienie ich wszystkich na maksa jest dla kompa dużym utrudnieniem, a dla oka bardzo często nie ma żadnej różnicy.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21.11.2004, 14:21   #129
bandito
Guest

Domyślnie

hej a kość256ram ile kosztuje a ile 512ram?
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21.11.2004, 15:08   #130
Shavonda
Guest

Blush

A więc chodzi o płyte główną tak??. Ja mam płyte o nazwie Merkury niemam pojacia co to za płyta, ale miałam wymienianą na tą, bo tanta się spaliła (piorun czasnął mi gdzieś w blok ,i sie wtedy komp zepsuł i musiałam wszystko wtedy wymieniać);(
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania