Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 4 > The Sims 4: Uwagi na temat gry
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 27.10.2014, 22:22   #151
madzia

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: The Sims 4 - wrażenia z gry, recenzje

Chociaż jest bardziej rozbudowany kreator simów, według mnie, wyglądają sztucznie, a grafika przypomina mi jakąś kreskówke w 3d. Poczekajmy kilka miesięcy - cena czwórki spadnie do 100 zł.
madzia jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 10.11.2014, 21:27   #152
Isabell

Nie grałam w 4, ale oglądałam na YouTube jak inni grają. Już te niemowlęta mnie przerażają . Nie podoba mi się mapa. Musi być taka biała? Ok, podświetlają na kolorowo gdy coś wybieramy, ale sama mapa jest ponura .
Nie mówię już o ekranach ładowania. Są zbędne, parcela obok, a musimy czekać. Widziałam też, że simka zawsze biegła, a nie chodziła. Widziałam rodzinę z dwoma młodymi dorosłymi, dzieckiem i nastolatką. Nie połapałam się, że to nastolatka... Strasznie ciężko odróżnić. Ale są też plusy. Otoczenia są piękne. I podoba mi się to, że np. łóżko jest do odblokowania przy 10 poziomie jakiejś kariery. Mamy wtedy zajęcie . Tworzenie simów jest super. I te interakcje, rozmawianie, jedzenie i oglądanie TV w jednej chwili . Ogólnie narazie daję 5/10. Na święta dostanę to się okaże, czy jest lepsze .
Isabell jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 11.11.2014, 13:42   #153
KąsaczPL

Jak można oceniać grę jak się nawet nie grało? Grałaś kiedyś raz?
KąsaczPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 11.11.2014, 16:07   #154
Isabell

Widziałam jak ktoś gra, narazie to mi wystarczy. Widziałam jak działają emocje, widziałam różne miejsca. Już pisałam że zobaczę jak będzie jak sama zagram.
Isabell jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 11.11.2014, 19:13   #155
Irbis

Reputacja: 14

Cytat:
Napisał Isabell Zobacz post
Widziałam jak ktoś gra, narazie to mi wystarczy. Widziałam jak działają emocje, widziałam różne miejsca. Już pisałam że zobaczę jak będzie jak sama zagram.
Popieram KąsaczPL. Temat brzmi "wrażenia z gry, recenzje", a żeby coś zrecenzować i mieć z tego jakieś wrażenia, trzeba tego najpierw doświadczyć.
stare 15.11.2014, 14:36   #156
MartaRut23

Domyślnie Odp: Pytania i odpowiedzi

Nie wiem jak wam,ale mi wcale nie podoba się ta gra.2 i 3 są lepsze. Nie ma małych dzieci,a z niemowlakami nie można chodzić po całym domu tylko być blisko łóżeczka i nie można go wkładać do takiego samego łóżeczka,ale w innym pokoju,tak samo jak w 1.Na szczęście nie usunęłam 3.Jak naprawią to zacznę znowu grać,bo oprócz ciąży to nie ma tam nic fajnego.
MartaRut23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 18.11.2014, 09:10   #157
Simsetka

Wydaje mi się, że ładowanie ekranów zastało wprowadzone właśnie dlatego, aby gra działała płynniej. W 3 grałam tylko chwilę, bardziej w 1 i 2, dlatego nie mam porównania co do poruszania się po terenie,ale ekrany ładowania pojawiają się na 5 sekund, co wcale tak bardzo nie utrudnia gry.
Simy mają ładne ubrania, jednak twarze, jak już ktoś zauważył, są dość sztuczne, kreskówkowe. Pobrałam sobie włosy, tęczówki i skórę stworzoną przez graczy i piękna simka o dość naturalnym wyglądzie cieszy oczy i przyjemnie wygląda.
Sama grafika jest ładna, ale bajkowa, mało realistyczna, choć dopracowana. Otoczenie bardzo mi się podoba, lubię przyglądać się simce gdy biega - podziwiam widoki
Rozgrywki prowadzi się przyjemnie, gra jest na prawdę grywalna, płynna i co chwilę zaskakuje mnie czymś nowym. Czekam na jakiś duży, płatny dodatek tematyczny
Simsetka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 26.11.2014, 22:35   #158
Filleable

W weekend miałam okazję pierwszy raz zagrać w TS4 i spisałam sobie moje pierwsze wrażenia. Byłam raczej negatywnie nastawiona do tej gry i to się niestety nie zmieniło. Nie będę pisała o oczywistych oczywistościach, takich jak brak projektowania stylów, czy zamknięty świat. Skupię się na moich bardziej detalicznych odczuciach po pierwszym (i jak na razie ostatnim) parogodzinnym graniu.

Na początek minusy:
  • Słaba wielozadaniowość - niby największa innowacyjność tej odsłony The Sims, jednak mimo wszystko jeszcze nie jest do końca dopracowana. Simy wielokrotnie po wzięciu jedzenia z lodówki stały jedząc przy niej i siadały dopiero po wydaniu odpowiedniego polecenia.
  • To jest chyba bugiem, ale nie przychodziła do mnie pokojówka. Po takim czasie od premiery powinni naprawić tak podstawową funkcję.
  • Brak opiekunki, ogrodnika itp. To miało swój urok, szczególnie od TS2, gdzie można było się z takimi postaciami przyjaźnić. W trakcie pożaru nie zauważyłam też nigdzie opcji wezwania straży pożarnej i simka musiała sama gasić ogień.
  • Ekrany ładowania trwają zbyt długo - miały trwać kilka sekund, grałam na dość dobrym komputerze, a czasem wlokło się to ponad pół minuty.
  • Simy na imprezie są strasznie nieogarnięte. Po zaproszeniu więcej niż 3 osób robi się kompletny chaos, poza kucharz nie gotuje, muzyk nie gra, a barman często odchodzi od baru i nie da się zamówić drinka.
  • Bardzo trudno zawrzeć jest przyjaźń. Nie twierdzę, że to źle, ale jest zbyt duży rozstrzał pomiędzy przyjaźnią a miłością. Chłopaka można zdobyć dosłownie w kilka simowych godzin, a zawieranie przyjaźni (przynajmniej mi) zajmowało strasznie dużo czasu.
  • Kolejnym, jak mi się wydaje, bugiem są znikające simy. Moja simka zdobyła (po 3 simowych godzinach od poznania) chłopaka. Najpierw przychodził do niej codziennie, po czym któregoś dnia nie przyszedł. Chciałam do niego zadzwonić, nie było go w telefonie. Myślałam, że jest w pracy, albo coś w tym stylu. Niestety zniknął mi na wieczność z kontaktów.
  • Rośliny ogrodowe rosną zbyt szybko. Mając 3 roślinki czasem nie nadążałam z codziennym ich zbieraniem i zajmowaniem się nimi. Nie jestem sobie w stanie wyobrazić wielkiego ogrodu, który trzeba by było w kółko pielęgnować (w TS3 też mi to przeszkadzało).
  • Potrzeby bardzo szybko spadają. Jeśli przed spaniem sim zje, to rano znowu jest głodny. Fakt, jest to realistyczne, ale chyba przyzwyczaiłam się do poprzednich części, kiedy to moje simy nie musiały jeść przed pracą/szkołą. Mam też wrażenie, że szybko opada pęcherz i higiena.
  • Dziwnie funkcjonuje też mapa. Po terenie "dookoła" domu mamy bardzo duże możliwości poruszania się, ale same parcele, nawet te znajdujące się obok domu, musimy ładować.
  • Obiekty z aurami nie są podpisane w trybie życia - przy dużej ilości rozmieszczonych obiektów nie idzie zapamiętać który jaką aurę tworzy, przez co ciężko nimi manipulować. Aby sprawdzić aurę trzeba przejść do trybu kupowania.
  • Nie da się zobaczyć opcji sima będącego w pracy. Właściwie nie jest to potrzebne, ale mam rzuciło mi się w oczy jedno zastosowanie. Widząc ocenę sima w pracy łatwiej jest dobrać jego nastawienie. Np. raz myśląc, że simka ma pełną ocenę i dostanie awans, kazałam jej się wyluzować w pracy, po czym kiedy wróciła okazało się, że ma dopiero połowę oceny.
  • Brak nagród dostępnych dla całej rodziny, np. w TS2 miłosne jacuzzi, w TS3 teleporter. Właściwie nic "specjalnego" nie zostawia się kolejnym pokoleniom. Uwielbiałam w TS2 tworzyć las drzewek pieniężnych.
  • Aury zmieniają się zbyt gwałtownie. Nieraz się zdarzyło, iż szłam wykonać jakiś cel związany z nastrojem i w tym czasie owy nastrój się zmieniał.
  • Coś, co mnie bardzo zaskoczyło kiedy to zobaczyłam w grze z 2014 roku. Na niedalekim terenie od domu stoi sobie "piękna" bitmapa udająca krzaczek. Rozumiem takie rzeczy w grach z początku tego tysiąclecia, ale bez przesady. Tym bardziej, że znalazłam jeden taki wybryk, reszta roślinności wygląda normalnie. Mnie jako osobę interesującą się grafiką,bardzo to zraziło. Wręcz miałam ochotę wydłubać sobie oczy.
  • Nie można łapać motylków. :C Uwielbiałam trzymać na szafkach nocnych owady w słoiku.
  • Bardzo mała ilość obiektów obiektów w trybie kupowania/budowania. Z drugiej strony od czegoś są CC, więc pół biedy.
  • Simowie w pracy nie poznają współpracowników ani szefa. W związku z czym każdą relację między simami musimy zaczynać sami. Druga rzecz, że przy ustawianiu nastawienia w pracy mamy możliwość "podlizywania się szefowi", jednak ma to tylko znaczenie dla nastroju sima.
  • Brak złodzieja - od pierwszej części był, tu nagle go brak. Dlaczego? Czyżby szykował się dodatek "The Sims 4 - Postacie NPC"?
  • Istnieje umiejętność "Pianino". Niby wszystko w porządku. No może poza faktem, że w grze NIE MA pianina. Mnie, osobę grającą na pianinie, niezwykle to drażni.
  • Jeden jedyny raz pojechałam w simowymi koleżankami do klubu. A tam kto? Nikt. Nie przyszedł ani jeden obcy sim, na dodatek moja simka zasnęła a kanapie, mimo że nie chciała spać.

Uff, koniec minusów. Jeśli ktoś dotrze do tego momentu, zasługuje na medal z kartofla. Nadeszła przyjemniejsza część oceny! Niestety zalet znalazłam mniej.
  • Kariery są świetnie zaprojektowane, interesującą nowością są zadania do wykonania. Ogólnie pracę trzeba teraz rozwijać, dzieje się to wszystko w ciekawy sposób, jednak z drugiej strony nie trzeba się poświęcać karierze całkowicie. Co prawda wyskakujące karty kariery zbyt często się powtarzają, ale są dobrze przemyślane.
  • Dokładne odmierzanie do zepsucia się potrawy to świetne usprawnienie. W końcu wiem, w jakiej kolejności zjadać zawartość lodówki tak, aby nic się nie marnowało. Świetny pomysł!
  • Wypłata w pracy i wysokość rachunków są dobrze wyważone. Nie stajemy się po tygodniu bogaczami, jednak pieniędzy nie brakuje.
  • Konsekwencje niepłacenia rachunków są bardzo realistyczne. Co prawda sama tego nie doświadczyłam, ale sporo czytałam i naprawdę podoba mi się ta koncepcja.
  • Możliwość ustawienia wysokości ścian tworzy bardzo dużo nowych możliwości budownictwa.
  • Gotowe pokoje przygotowane przez EA są naprawdę śliczne. W TS3 było z tym różnie, z kolei w tej części jestem aż zaskoczona.
  • Coś, czego zawsze mi brakowało to możliwość zatrudnienia pokojówki na jeden raz. Co prawda póki co, jak już pisałam, pokojówka nie przychodzi, ale sam fakt pozytywnie mnie nastraja. Idealna opcja do jednorazowego użytku, np. po imprezie.
  • Odblokowywanie obiektów poprzez awanse w karierach sprawia, że z pewnością sprawdzę każdą karierę i będę miała motywację pięcia się po jej szczeblach.
  • Moją simką osiągnęłam ledwo 3 poziom gotowania, a potraw już było mnóstwo. Nie mogę się doczekać, co będzie dalej! A wiem, że jeszcze istnieje "wykwintne gotowanie".
  • Podoba mi się dokładny podział umiejętności, np. zamiast samej charyzmy mamy charyzmę, umiejętności komediowe i złośliwość.
  • Zbieranie części do ulepszeń po naprawach to dobra koncepcja. Jeśli nie chcemy ulepszać niczego, zawsze zarobimy parę simoleonów.
  • Gitara w kształcie króliczka!
  • Świetne detale graficzne, np. brudna podłoga po pożarze. Cudo!
  • Dzięki ekranom ładowania już nie straszą szare prostokąty niezaładowanych tekstur.
  • Imprezy już nie są oceniane na podstawie nie wiadomo jakich kryteriów. System celi i medali jest bardziej obiektywny i widzimy czarno na białym, co musimy zrobić.

3 strony w Wordzie, powodzenia kochani! Wieeeeelkie propsy dla każdego, kto dotrze do tego miejsca bez oszukiwania. :3
Na zakończenie dodam, że simsy zamierzam kupić kiedy będą po <100zł, po obecnej cenie i w takim stanie, w jakim znajduje się gra, szkoda pieniędzy.

Piękna sygna by Lubie
Filleable jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 27.11.2014, 20:49   #159
Monisia

simy po 99 w RTVEuroAGD w gazetce obecnej

recenzję przeczytałam całą!
Monisia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 28.11.2014, 08:37   #160
Filleable

Naprawdę? Dzięki za informację, w takim razie dziś lecę do sklepu i zrobię sobie prezent na mikołajki.

Piękna sygna by Lubie
Filleable jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania