Wróć   TheSims.PL - Forum > Inne > TheSims.pl - archiwum > Konkursy - Archiwum
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Narzędzia wątku Wygląd
stare 16.04.2012, 22:32   #11
Lubie
Naczelny Grafik

Reputacja: 24
Domyślnie Odp: MTU! - edycja urodzinowo-wiosenna - regulamin i pytania

Znaczy, że mają być :
1. Jedno z przed metamorfozy (lustro)
2. Dwa po metamorfozie
(twarz i cała)
3. Jedno zdjęcie z trybu życia (czy z trybu życia można więcej ? Jeżeli tak, to jaki jest max)

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 17.04.2012, 06:47   #12
lithium
Guest

rany, ja chyba to napisalam po chinsku... :/

jedno sprzed metamorfozy (widok w lustrze; tu: jak Dina Kaliente)
dwa po metamorfozie (widok w lustrze; z przodu i z profilu)
jedno z trybu gry.

stare 17.04.2012, 12:08   #13
ultraviolence

Reputacja: 10

Cytat:
Napisał Wojtek Zobacz post
Najpierw piszesz, że użytkownik może zrobić jedną metamorfozę, a potem metamorfoza nr. 1,2,3 itp. Zdecyduj się. Jedna metamorfoza, czy więcej?
Jeden użytkownik może dodać tylko jedną metamorfozę. Te cyferki mają ustalić kolejność w dodawaniu prac, nic więcej (jeśli np. widzisz, że dodano już pięć metamorfoz, Ty numerujesz swoją jako szóstą i wstawiasz do odpowiedniego tematu).
Cytat:
Rozumiem, że biorący udział w konkursie nie mogą głosować. Nie mogą na swoją pracę głosować, a na prace innych nie będą głosowali, bo jaki jest sens głosowania na pracę rywala? To w sumie tyle ode mnie.
Głosowania na inne prace regulamin nie zabrania - jeśli bierzesz udział w konkursie i masz taki kaprys, to proszę bardzo. Inną sprawą jest to, że jak wspomniałeś, taki zabieg nie ma sensu.

EDIT:
Co do używania defaultów to się zgodzę, bo nie wiadomo do końca, jak mamy to rozumieć: czy metamorfozy z wszelkimi zamiennikami, zostaną dopuszczone do konkursu czy może chodziło o to, że mamy używać wyłącznie tych domyślnych, czyli takich, którymi obdarowali nas panowie z EA? Na szczęście wypowiedzi Centy trochę rozjaśniły sytuację. Wygląda na to, że zamienniki są dozwolone, ale tylko w wypadku, kiedy zbytnio nie odróżniają się od oryginału.

Ostatnio edytowane przez ultraviolence : 17.04.2012 - 12:17
ultraviolence jest offline  
stare 17.04.2012, 14:58   #14
Malin

Reputacja: 11

Cytat:
Lubie ma rację: te zasady są niejasne. Po pierwsze nie ma takiego słowa jak defaultowe. Brzmi to wieśniacko, nienaturalnie i tak na prawdę to słowo nic nie znaczy. Prawidłową nazwą jest: zamiennik lub l. mn. zamienniki.
Mój słownik słowo "default" tłumaczy jako "domyślny", więc na LOGIKĘ biorąc, chodzi o rzeczy standardowo dostępne w grze, a nie zamienniki, więc ja kompletnie nie rozumiem, w czym tkwi problem. Wynika to nawet z kontekstu całego tego punktu, przeczytaj go jeszcze raz, a potem jeszcze... Zabronione jest zmienianie koloru oczu i karnacji, a dozwolone zamienniki? No proszę Cię... Ogólnie się przyjęło, że za "defaulty" uznaje się ściągane z netu zamienniki eaxisowych rzeczy, ale akurat nie w tym przypadku. I owszem, to słowo coś znaczy, skoro używają go wszyscy gracze serii. Jest to po prostu potoczna nazwa.

Cytat:
(...) Najpierw piszesz, że użytkownik może zrobić jedną metamorfozę, a potem metamorfoza nr. 1,2,3 itp. Zdecyduj się. Jedna metamorfoza, czy więcej?(...)
Jedna osoba robi jedną metamorfozę, a nie kilka. o.O Z numerami chodzi o nagłówek, tytuł pracy, np. wstawiam pracę jako pierwsza - piszę: "Metamorfoza nr 1 - Malin", Ty piszesz posta pode mną, więc dajesz: "Metamorfoza nr 2 - Wojtek" itd. Nigdzie nie jest napisane, że ktoś może robić kilka metamorfoz, przecież to bez sensu. Wystarczy przejrzeć tematy z poprzednich edycji, żeby zobaczyć, o co chodzi.

Cytat:
(...) Zdjęcie z boku nie nazywa się profilowym, lecz z profilu. Profilowe możesz na fejsbuku mieć. (...)
Twoje czepialstwo po prostu powala. o.O Jeśli już wszystko ma być tak idealnie i jak trzeba, to powinno się pisać Facebook, a nie fejsbuk.

Cytat:
(...) Rozumiem, że biorący udział w konkursie nie mogą głosować. Nie mogą na swoją pracę głosować, a na prace innych nie będą głosowali, bo jaki jest sens głosowania na pracę rywala?
Są osoby, którym nie przeszkadza głosowanie na pracę kogoś innego, nawet jeśli sami w konkursie biorą udział... o.O Nie chcesz - nie głosuj, przecież nikt Cię do tego nie zmusza.

<facepalm>
Malin jest offline  
stare 17.04.2012, 15:03   #15
0lka

Reputacja: 10

można używać masek? tzn tych, które zmieniają kształt nosa, dodają cień itp? tak, jak w poprzedniej edycji
0lka jest offline  
stare 17.04.2012, 16:03   #16
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53

Malin, a propos niejasności.

Dla porównania:
Cytat:
Napisał Regulamin edycji z lipca 2011
Default replacements oczu, skinów, włosów, brwi, makijażu, ubrań, akcesoriów typu okulary czy biżuteria, muszą się na ten czas znaleźć poza folderem Downloads.
Cytat:
Napisał Regulamin edycji z października 2009
Nie zmieniamy także karnacji ani koloru oczu (w przypadku defaultów należy się ich pozbyć z Downloads)
Cytat:
Napisał Regulamin z edycji wakacyjnej 2009
Nie zmieniamy także karnacji ani koloru oczu.
Im dalej w czasie, tym ten punkt jest bardziej szczegółowy i tym samym nie pojawiają się większe niejasności z tym związane.
Poza tym, na forum "zamienniki" są nazywane "defaulty", tego "replacements" już nie dodajemy, i ten, kto tu dłużej siedzi, raczej bardziej powołuje się na niedosłowne znaczenie tego słowa.

Ale dobrze, że wątpliwości zostały wyjaśnione.
Trochę mnie przeraża ten rozmiar, bo fotki będą pewnie u niektórych małe (800x450 to tak jak 16:9, więc na mój monitor w sam raz idealnie, ale nie każdy ma rozdzielczość w takich proporcjach).
Liv jest offline  
stare 17.04.2012, 16:39   #17
Malin

Reputacja: 11

@ Wojtek - bo nie podoba mi się sposób, w jaki zadajesz te pytania. Ma na celu sprowokowanie do dalszych dyskusji, które nie mają sensu (a ja, głupia, dałam się podejść). Inni potrafią te pytania zadać zwykłym, uprzejmym tonem, natomiast Ty robisz to tak, jakby Ci wszystko przeszkadzało. Prościej ujmując - czepiasz się i tyle. Ale to nie miejsce na tego typu wymianę zdań, więc w tym miejscu kończę temat.

@ Liv - rzeczywiście, kiedyś było to napisane jaśniej. Mimo wszystko, jak przeczytałam o nie zmienianiu oczu czy karnacji i jednocześnie użyciu ich jako defaultów, to jasne dla mnie było, że "default" użyty jest tu w sensie tym dosłownym, bo inaczej wychodzi masło maślane.
Cytat:
(...) ten, kto tu dłużej siedzi, raczej bardziej powołuje się na niedosłowne znaczenie tego słowa.(...)
I pewnie stąd biorą się te niejasności. Ja przebywam tu krótko, więc "default" ma wciąż dla mnie obydwa znaczenia, a wy przyzwyczailiście się głównie do zamienników i tu jest pies pogrzebany.

Ostatnio edytowane przez Malin : 17.04.2012 - 16:41
Malin jest offline  
stare 17.04.2012, 16:58   #18
Lubie
Naczelny Grafik

Reputacja: 24

O, i kolejne pytanko ode mnie.
Czy można wplątać opis w prezentację .?
Wyjaśnienie dlaczego tak, a nie inaczej ?
stare 17.04.2012, 17:59   #19
lithium
Guest

dobrze, przepraszam za niejasnosci, pierwszy raz organizuje MTU. ciesze sie jednak, iz watpliwosci zostaly rozwiane, a ja nastepnym razem postaram sie nie popelniac tego typu bledow.

Lubie - mozna, ale niech ten opis bedzie krotki, wszak chodzi o stylizacje a nie pisanie epopei.

e: aha, 0lka - nie, sądze, iz masek nie mozna uzywac tym razem.

stare 17.04.2012, 18:21   #20
Tulipan1205
Guest

Mam trochę idiotyczne pytanie. Jak dodaje się zdjęcia/obrazki? Czy trzeba najpierw zrobić link? Bo jak klikam przycisk powyżej (Insert Image) to jest kod HTML i czy pomiędzy znacznikami trzeba wkleić link? Dziękuję za odpowiedź

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania