Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 3 > The Sims 3: Problemy z grą
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 06.02.2011, 19:27   #191
Madelaine
Guest

Domyślnie Odp: Aktualizacje modów

Nie chce mi się przeszukiwać 19 stron, więc czy ktoś będzie tak miły i poda mi link do moda na ciążę u nastolatek, oczywiście kompatybilny z PZ.. :]
  Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 06.02.2011, 20:29   #192
Ilona
Guest

o ile się nie mylę,to jest chyba ten hak http://www.sexysims2.com/showthread.php?t=172921
  Odpowiedź z Cytatem
stare 07.02.2011, 17:30   #193
Madelaine
Guest

Mam pewien problem. Ściągnęłam tego NRassa który pozwala na wskrzeszanie zmarłych. Wszytko idzie ok, ale po wskrzeszeniu nie umiem dodać ich do rodziny. Próbowałam kodem testingCheatsenabled true ale nie ma opcji "Dodaj do aktywnej rodziny". Wskrzesiłam Lolitę Ćwir, a ta mi uciekła. Nie mam jej w kontaktach ani nic z tych rzeczy. Ma ktoś może tego moda i wie co należy zrobic?
Ilona dzięki za linka, ale nie ściągnę tego moda bo mam problem z rejestracją na sexysims ;(
Ale dzięki za chęci.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 07.02.2011, 22:30   #194
anie_1981

Reputacja: 10

Najpierw zrób "Create Playable ghost". Potem kliknij na Sima lub ducha i wybierz Make food\single serving\Ambrozja.
anie_1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 08.02.2011, 18:50   #195
Ilona
Guest

znalazłam coś na wielkość parceli http://dino.drealm.info/den/denforum...hp?topic=207.0 http://dino.drealm.info/den/denforum....msg908#msg908 ,ale nie znam się na s3pe i byłabym wdzięczna,gdyby ktoś pokrótce opisał po polsku,gdzie co kliknąć,bo z translatorem tez za daleko nie ujechałam,być może przeszkadza to,ze jestem strasznie pociągająca i kichająca na wszystko :-)
  Odpowiedź z Cytatem
stare 08.02.2011, 21:58   #196
anie_1981

Po pierwsze, dzięki wielkie! Czegoś takiego szukałam! Szczerze powiedziawszy, to nie wiem kto w EA pisał tą część gry (w sensie pustych parceli), ale nieźle to spaprał. Co za problem zrobić okienko, w którym wpisywałoby się wartość w szerokości i długości działki... Maksymalna wielkość działki to 64x64, nie należy tego przekraczać, przynajmniej według, mnie. Wpisywałoby się wartości 1-64 i byłby spokój. A tak, to naprawdę ciężko jest utrafić ludziom w gusta, jaką wielkość parceli dać grze. No komuś może się podobać działka 10x15, jest taka? Ależ skąd. Ja sobie chyba taką dopiszę. Muszę jeszcze ten temat przegryźć na spokojnie, ale jeśli chcesz, to mogę napisać o tym poradnik, no chyba, że nic mi z tego nie wyjdzie. Oczywiście podanie źródła w takim wypadku jest totalną koniecznością. A tak na marginesie, to radzę sobie całkiem nieźle z angielskim, więc możesz mi różne takie nowości podrzucać. Na tym właśnie polega forum.

Zajmę się "przegryzaniem tematu", ale na razie mam problemy w grze więc to jest dla mnie ciut ważniejsze. Chyba wiem dlaczego mi te parcele znikają. Znikają tylko mieszkalne, tak na marginesie. Przeinstalowałam grę, poświęciłam się i zainstalowałam od nowa wszystkie Sims3Pack'i, zamiast oddać grze katalog DCCache... Nic to nie dało. Co ciekawe, w Sunset Valley jest OK. Zaczęłam już nawet myśleć, że nie da się postawić domu zbudowanego w jednym mieście, w innym mieście. No bo te mapy mają różną "mapę wysokościową". Ale raz mi przecież zniknął dom zbudowany w Barnacle, więc to raczej nie to. Myślę, że problem w tkwi w błędnym używaniu przeze mnie moda NRaas Porter. Ale nie będę się teraz nad tym rozpisywać, bo to może nie być powodem. Może po prostu te domy nie radzą sobie z miastami, które się nie instalują razem z grą.
stare 08.02.2011, 23:09   #197
Ilona
Guest

jeżeli napisanie poradnika nie sprawiłoby Ci kłopotu,to jestem za...mój jedyny problem,to nie wiem jak otworzyć to okno,żeby wpisać wielkość parceli...gdyby było napisane w języku niemieckim,to bym sobie poradziła,ale od 10 lat nie rozmawiam w języku angielskim i teraz widać tego efekty

jasne,ze jeżeli coś znajdę ciekawego,to dam linka :-)
  Odpowiedź z Cytatem
stare 09.02.2011, 00:00   #198
anie_1981

Od jutra się za to biorę. Na razie ciągle walczę z grą. Ale wiem już o co chodzi. To nie z domami są problemy, tylko z tym modem NRaas Porter. Pewnie po prostu upieram się na zabranie z miasta zbyt wielu ludzi. Mod jest świetny, ale nie działa jak należy. Przypomnę, służy do przenoszenia ludzi do innego miasta, nie tracąc powiązań pomiędzy domami, pracy itd. Każesz mu spakować powiedzmy 5 rodzin jako jedną a potem ich wypakować. Jest świetnie do momentu, gdy wchodzi się do którejś z wypakowanych rodzin, zapisuje grę a potem ją ładuje. Wtedy sporo parceli po prostu znika. Ludzie są, więc próbuje się ich znowu spakować i bajeczka powtarza się od nowa. Może trzeba nad tym popracować trochę dłużej, może jakiś drobiazg robię źle, no w każdym razie jest to temat o modach, a NRaas Porter jest modem, więc liczę, że ten post nie będzie mi policzony jako offtop. Ostrożnie ludzie z tym modem. Kilka zasad trzeba przestrzegać. Jeżeli chcemy przenieść powiedzmy trzy rodziny, to idziemy do czwartej i tej czwartej każemy spakować tamte 3. Rodzina "pakująca" nie może być "w paczce". To wiem na pewno. Reszta jest w fazie testów, które na razie zarzucam. To i tak na razie nie jest mi aż tak bardzo potrzebne. Na razie moje zapisy działają, więc nie muszę się martwić o to co będzie z moimi ludźmi, gdy zapisy przestaną działać. Nie muszę ich przecież co 5 minut przenosić do innego miasta. I zrobił mi się głupi błąd przy okazji robienia tych kopi. Po zmianie rodziny na taką z dzieckiem, okazało się, że dziecko ma zostać zabrane przez opiekę (bez powodu, tak na marginesie), ale nie pojawiła się opiekunka społeczna. Nie można było wejść do edycji miasta, ani zapisać gry.

Sprawa dodatkowych parcel jest teraz moim nowym "obiektem testów". Jutro instaluję Sims3Pe i biorę się do roboty. Jeśli to rozgryzę, napiszę poradnik. Jeśli ktoś i tak nie będzie potrafił tego zrobić samemu, to mogę udostępnić swój plik, w którym ewentualnie dopiszę wielkości, które ten ktoś będzie chciał.

Edit

Tutaj przetłumaczyłam sposób na polski...

http://forum.thesims.pl/blog.php?b=223

Ostatnio edytowane przez anie_1981 : 09.02.2011 - 19:45
stare 09.02.2011, 22:31   #199
Ilona
Guest

działa z tymi parcelami,jeszcze raz wielkie dzięki za poradnik
  Odpowiedź z Cytatem
stare 09.02.2011, 22:46   #200
anie_1981

Nie ma za co. Chyba lubię pisać poradniki do Simsów. Zauważyłam tylko jeden mały problemik z tym modem. Domy postawione na takiej działce nie mają menu NRaas'a...

EDIT:

Chciałam tylko nadmienić, że nowe działki działają OK z NRaas'ami, ale po postawieniu na nich domów, lub skopiowaniu z biblioteki, trzeba zapisać grę i załadować od nowa. Wtedy gra zapomina, że to jest jakaś inna działka i NRaasy normalnie działają po kliknięciu na taki dom.

Chciałam też napisać kilka porad dla tych, którzy chcą korzystać z NRaas Porter'a (link podałam parę postów wyżej), mod służy do przenoszenia kilku rodzin do innego miasta, nie tracąc powiązań pomiędzy nimi. Potrafi też przenosić nagrobki, o ile jeszcze istnieją. Potem można je znaleźć w mauzoleum w nowym mieście. U mnie na początku nie do końca działał, parcele mieszkalne znikały mi masowo. Ale już wiem co należy zrobić, by tak nie było.

1. Rodzina, z której korzystamy do spakowania Simów, nie może znajdować się w paczce. Czyli jeśli chcemy spakować 5 rodzin, to idziemy do szóstej.

2. Aby spakować rodziny, w trybie życia klikamy na zamieszkały dom i wybieramy NRaas\NRaas Porter\Pack. Pojawia się okienko, w którym wybieramy rodziny do spakowania. No i tutaj ważne jest, żeby kliknąć na dom jednej z rodzin do przeprowadzki, a nie na jakiś obcy dom, którego mieszkańcy nas nie obchodzą.

3. Ładujemy zapis z innym miastem (lub zaczynamy nową grę w jakimś mieście). W bibliotece mamy nową rodzinę, o takiej nazwie, jaką podawaliśmy przy pakowaniu. Ale tą nazwę i tak trzeba będzie zmienić po rozpakowaniu rodzin, bo nie wiadomo, którą mod uzna za główną. Czasami główną rodziną będzie ta, na której dom klikaliśmy przy pakowaniu, ale nie zawsze. Nie umieszczamy tej rodziny tak po prostu w mieście! Będzie masa błędów i nie będzie nagrobków zmarłych. Rozpakowujemy ich tak, jak pakowaliśmy czyli inną, aktywną rodziną. Wybieramy sobie którąś z gotowych rodzin, albo tworzymy nową. Wchodzimy do niej, klikamy na pusty dom. Wybieramy NRaas\NRaas Porter\Unpack i wybieramy naszą rodzinę. Jako ciekawostkę dodam, że w ten sposób można umieszczać dowolną rodzinę z biblioteki, nawet nie wielorodzinną. Po chwili wyskoczą nam okienka z informacja która rodzina, otrzymała który dom. W tym pustym domu, na który klikaliśmy pojawi się jedna z rodzin, jej nazwa będzie jakaś dziwna w sensie "NRaas Porter: Rodzina X". Jeśli mamy mod NRaas Master Controller to po prostu można go użyć do zmiany nazwy rodzinie, ale nie śpieszymy się z tym!

4. Teraz najważniejszy punkt programu. Mogą nam się nie podobać domy wylosowane przez Portera, ale zanim zaczniemy się bawić w rozlokowywanie ludzi, zapisujemy grę (na tej rodzinie, której użyliśmy do rozpakowania). Ładujemy grę od nowa. Zmieniamy rodzinę na tą o dziwnej nazwie. Zapisujemy i ponownie ładujemy grę. Po co to ciągłe zapisywanie i ładowanie? Żeby gra zapomniała, że ta rodzina była jakaś inna. Jeśli uprzemy się na rozlokowanie rodzin po innych domach, grze się może wszystko totalnie pomieszać. No u mnie właśnie tak było. Te rodziny, które rozlokowywałam od razu do innego domu, znikały razem z domami, te które zostawiałam w losowym domku nie znikały. Ale wystarczy wejść w rodzinę o dziwnej nazwie, zapisać i załadować od nowa, a gra już nie wariuje.

Sorry za smędzenie, ale taka już jestem, że lubię informować ludzi o ewentualnych błędach.

Ostatnio edytowane przez anie_1981 : 13.02.2011 - 18:05
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 2 (0 użytkownik(ów) i 2 gości)

Zasady Postowania