Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 2 > The Sims 2: Uwagi na temat gry
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 25.07.2014, 21:14   #1
Kędziorek
Supermoderator

Reputacja: 27
Domyślnie Odp: Pomysły na imiona i nazwiska Simów

W TS3 na początku używałam imion i nazwisk polskich (raz stworzyłam rodzinę, gdzie wszystkie imiona zaczynały się na "M"), później angielskich, aż w końcu przeszłam całkowicie na japońskie dane osobowe. W TS2 używam jedynie polskich imion, a nazwiska to zawsze coś typu Gzyms, Schodek, Krzesło itd.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 25.07.2014, 22:37   #2
Laselight

Reputacja: 12

Ja nazywam głównie po polsku, bez żadnej przyczyny. Imiona zazwyczaj biorę z głowy, wymyślam (np. Czesławomir czy Tomaszogniewomira) lub też biorę po jakiejś znanej postaci. Czasem też biorę zagraniczne, jakieś Dmitrije czy Justiny, ale to niezwykle rzadki przypadek.
A nazwiska daję zazwyczaj polskie, ewentualnie angielskie lub przerabiam polskie (np. Kowalenko zamiast Kowalskiego). Biorę je zazwyczaj po osobach sławnych, nazwach przedmiotów i zajęć
zajęć np. Kiełbasa, Rolnik, Hejter, Handlarz, Wyczesana, Kiepski, Bieber
Laselight jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 20.09.2015, 22:21   #3
Annetti

Reputacja: 33

Kiedyś nadawałam moim simom głównie zagraniczne imiona i nazwiska. Teraz przestawiłam się na polski Często wyszukuję jakieś nazwiska czy imiona w różnych spisach albo kalendarzach. Albo po prostu inspiruję się prawdziwymi osobami. Np. rodzina Bąkiewicz z mojego otoczenia ma nazwisko po siatkarzu, który występował kiedyś w reprezentacji. Albo nazwisko Galon to panieńskie nazwisko jednej z mojej prababć :> Z imionami różnie bywa. Często potomkowie simów, których bardzo lubię otrzymują imiona, która w danej chwili mi się podobają. I obok tradycyjnych występują bardziej nowoczesne (tudzież będą występować, moje simy najwyraźniej chcą iść z duchem czasu )
Annetti jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 21.09.2015, 17:45   #4
Łezka

Reputacja: 19

Pomysły na imiona dla Simów czerpię z takich niedużych książeczek wydanych w połowie lat 90-tych... Moi rodzice z nich korzystali, gdy byłem jeszcze w życiu płodowym Ponieważ znam je już niemal na pamięć, to mam dodatkowe materiały pomocnicze. Mianowicie, moja babcia nie tak dawno znalazła w szufladzie stary kalendarz, taki w formie notesu. Kalendarz na rok 1989 i 1990 ... Na końcu kalendarza jest alfabetyczny spis wszystkich imion łącznie, męskich i kobiecych, ze wskazaniem daty imienin. Tam spotkać można jeszcze wiele staropolskich, dziś już niemal zapomnianych imion, np. Bożymierz, Ostap, Paschalis, Dzierżykraj, Cieszymir, Witosława, Wiwanna, etc. Czasem inspiracją dla mnie bywają nagrobki na cmentarzu, tam również można spotkać wiele nietuzinkowych imion, takich jak, np. Salwin - francuskie imię męskie... lub chociażby Zinaida, czy Ligia. Ta ostatnia może być jeszcze kojarzona z jedną z bohaterek "Quo Vadis", ale Zinaida? Jeśli chodzi o nazwiska to wymyślam zazwyczaj sam... Czasem mogę wcielić do gry realnie występujące nazwisko, a czasem zwyczajnie sięgam do botaniki, biologii.
stare 29.01.2005, 13:45   #5
malootka
Guest

Domyślnie

Ja lubię nadawać imiona kobiece od męskich i na odwrót. Dodaje jakieś śmieszne końcówki i wtedy brzmią jakoą tak "dziwniej" i bardziej interesująco.
Np: Karol - Karola (nie Karolina)
Lucjan - Lucianna
Edgar - Garde
Anastazja - Nastek
Maria - Marichuan
  Odpowiedź z Cytatem
stare 13.09.2005, 13:09   #6
SIMSOMANIAK
Guest

ThumbsUp

Dla kobiet:Żytosława,Zyta,Konegunda,Barbabagunda
Dla mężczyzn:Żytosław,Ziemowit,Zenobiusz
  Odpowiedź z Cytatem
stare 19.09.2005, 15:51   #7
Asiunia_10
Guest

Domyślnie

SIMSOMANIAK yyy... Dziwne imiona, heh
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21.09.2005, 15:50   #8
Korba
Guest

Domyślnie

A ja mam świetny sposób:Kiedy nie wiem jakie dać imie bądź nazwisko borę książeczkę z simsów(obojętnie jakich) i wpisuję imiona lub nazwiska twórcow.Jakie to proste!Heh,simy mają imiona swoich twórców,niezłe....
  Odpowiedź z Cytatem
stare 23.09.2005, 18:50   #9
_Shea_
Guest

Domyślnie

Nie ma to jak być twórczym :w00t: Ja też mam 'kosmiczne' imiona dla swoich simów, ale nie będę ich zdradzać, zazwyczaj sama je wymyślam: np. tak, że biore imię z jakiejś książki (najczęściej typu fantasy) i wpisuje, albo często też przerabiam Całkiem dobra zabawa...
  Odpowiedź z Cytatem
stare 23.09.2005, 19:55   #10
sasha fierce
Guest

Domyślnie

Moje ulubione to: Samantha, Tamara, Keira, Amelia, Shell, Nina, Lass
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania