|
|
|
|
#1 |
|
Supermoderator
Reputacja: 27
|
W TS3 na początku używałam imion i nazwisk polskich (raz stworzyłam rodzinę, gdzie wszystkie imiona zaczynały się na "M"), później angielskich, aż w końcu przeszłam całkowicie na japońskie dane osobowe. W TS2 używam jedynie polskich imion, a nazwiska to zawsze coś typu Gzyms, Schodek, Krzesło itd.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Reputacja: 12
|
Ja nazywam głównie po polsku, bez żadnej przyczyny. Imiona zazwyczaj biorę z głowy, wymyślam (np. Czesławomir czy Tomaszogniewomira) lub też biorę po jakiejś znanej postaci. Czasem też biorę zagraniczne, jakieś Dmitrije czy Justiny, ale to niezwykle rzadki przypadek.
A nazwiska daję zazwyczaj polskie, ewentualnie angielskie lub przerabiam polskie (np. Kowalenko zamiast Kowalskiego). Biorę je zazwyczaj po osobach sławnych, nazwach przedmiotów i zajęć zajęć np. Kiełbasa, Rolnik, Hejter, Handlarz, Wyczesana, Kiepski, Bieber
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Reputacja: 33
|
Kiedyś nadawałam moim simom głównie zagraniczne imiona i nazwiska. Teraz przestawiłam się na polski
Często wyszukuję jakieś nazwiska czy imiona w różnych spisach albo kalendarzach. Albo po prostu inspiruję się prawdziwymi osobami. Np. rodzina Bąkiewicz z mojego otoczenia ma nazwisko po siatkarzu, który występował kiedyś w reprezentacji. Albo nazwisko Galon to panieńskie nazwisko jednej z mojej prababć :> Z imionami różnie bywa. Często potomkowie simów, których bardzo lubię otrzymują imiona, która w danej chwili mi się podobają. I obok tradycyjnych występują bardziej nowoczesne (tudzież będą występować, moje simy najwyraźniej chcą iść z duchem czasu )
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Reputacja: 19
|
Pomysły na imiona dla Simów czerpię z takich niedużych książeczek wydanych w połowie lat 90-tych... Moi rodzice z nich korzystali, gdy byłem jeszcze w życiu płodowym
Ponieważ znam je już niemal na pamięć, to mam dodatkowe materiały pomocnicze. Mianowicie, moja babcia nie tak dawno znalazła w szufladzie stary kalendarz, taki w formie notesu. Kalendarz na rok 1989 i 1990 ... Na końcu kalendarza jest alfabetyczny spis wszystkich imion łącznie, męskich i kobiecych, ze wskazaniem daty imienin. Tam spotkać można jeszcze wiele staropolskich, dziś już niemal zapomnianych imion, np. Bożymierz, Ostap, Paschalis, Dzierżykraj, Cieszymir, Witosława, Wiwanna, etc. Czasem inspiracją dla mnie bywają nagrobki na cmentarzu, tam również można spotkać wiele nietuzinkowych imion, takich jak, np. Salwin - francuskie imię męskie... lub chociażby Zinaida, czy Ligia. Ta ostatnia może być jeszcze kojarzona z jedną z bohaterek "Quo Vadis", ale Zinaida? Jeśli chodzi o nazwiska to wymyślam zazwyczaj sam... Czasem mogę wcielić do gry realnie występujące nazwisko, a czasem zwyczajnie sięgam do botaniki, biologii.
|
|
|
#5 |
|
Guest
|
Ja lubię nadawać imiona kobiece od męskich i na odwrót. Dodaje jakieś śmieszne końcówki i wtedy brzmią jakoą tak "dziwniej" i bardziej interesująco.
Np: Karol - Karola (nie Karolina) Lucjan - Lucianna Edgar - Garde Anastazja - Nastek Maria - Marichuan
|
|
|
|
#6 |
|
Guest
|
Dla kobiet:Żytosława,Zyta,Konegunda,Barbabagunda
Dla mężczyzn:Żytosław,Ziemowit,Zenobiusz
|
|
|
|
#7 |
|
Guest
|
SIMSOMANIAK yyy... Dziwne imiona, heh
|
|
|
|
#8 |
|
Guest
|
A ja mam świetny sposób:Kiedy nie wiem jakie dać imie bądź nazwisko borę książeczkę z simsów(obojętnie jakich) i wpisuję imiona lub nazwiska twórcow.Jakie to proste!Heh,simy mają imiona swoich twórców,niezłe....
|
|
|
|
#9 |
|
Guest
|
Nie ma to jak być twórczym :w00t: Ja też mam 'kosmiczne' imiona dla swoich simów, ale nie będę ich zdradzać, zazwyczaj sama je wymyślam: np. tak, że biore imię z jakiejś książki (najczęściej typu fantasy) i wpisuje, albo często też przerabiam
Całkiem dobra zabawa...
|
|
|
|
#10 |
|
Guest
|
Moje ulubione to: Samantha, Tamara, Keira, Amelia, Shell, Nina, Lass
|
|