![]() |
#31 |
Guest
|
![]()
Szczerze mówiąc mam już dość. Wszystko działało pięknie po powiększeniu pamięci i zmianie karty graficznej aż w rodzince urodziło mi się 4 pokolenie. W tej chwili tą rodzinką już w zasadzie nie da się grać. Czas simowy leci niemal w trybie rzeczywistym. Cholery można dostać. A wydawałoby się że mój sprzęt nie jest taki najgorszy. Mam procesor Pentium Celeron 2GHz
2x256 DDRAM Ati radeon 9550 Wielki zadbany zdefragmentowany i niemal kompletnie pusty dysk twardy wyłączona ochrona Nortona na folderach TS2 Gdy gram w simsy nie mam włączonych ŻADNYCH innych programów Mam dobrze utrzymane windows XP pro i wszystko legalne A w szczycie zajmowało mi 1 GB pamięci wirtualnej Ja się pytam czy mam powiększyć pamięć RAM do 1 GB czy zainwestować w procek pentium 4 HT? Czego oni używają w maxisie że im chodzi?????? Może nigdy nie grali przez 4 pokolenia? |
![]() |
|
![]() |
#32 | |
Guest
|
![]() Cytat:
Nawet 1GB niewiele zmieni, gra "zdechnie" przy nastepnym pokoleniu - albo po przeprowadzce do większego domu. Sprawdzałem, niestety. Pomaga tylko ograniczanie ilości NPC (ściągają się z rodzinami, przy imporcie do gry zamieszkałych domów) i drastyczne ograniczenie objętości folderu "Downloads". Ale to też nie na długo, w końcu nawet przy pustym "Downloads" i 10 NPC grać się nie da - gra wywala się z powodu za dużej objętości pamięci Simów. Niby to poprawiali, ale efektu nie zauważyłem. |
|
![]() |
![]() |
#33 | |
Guest
|
![]() Cytat:
![]() A i jeszcze jedno... Nigdy nie ściagałam zamieszkałych ani niezamieszkałych domków. Wykorzystuje albo te które były w skrzyni domów albo buduję własne ale jak widac to też mi za wiele nie pomogło :\ |
|
![]() |
![]() |
#34 | |
Guest
|
![]() Cytat:
To prawda, gra jest niedopracowana - takie rzeczy można sprawdzić na wczesnym etapie projektowania. Żebyś wiedziała co się dzieje z dużymi domami ... ludzie piszą że niektóre dają się używać tylko w trybie budowania (te publiczne). Próba wejścia na nie w grze (wyjazd na parcele publiczną) potrafi zająć całkiem mocnemu komputerowi (P4 3,2GHz / 1GB RAM / Radeon9800 ) ponad 12 godzin!!! ... ktoś tu się przeliczył z możliwościami sprzętu, albo cała gra jest tylko konwersją z konsoli (w takim przypadku byłby to "normalny" objaw - konsolowe wersje mają ograniczony tryb budowania) Teraz doszedł jeszcze jeden - poważny - problem. Wszystkie obiekty projektowane w programie "Majster+" jakie gracz ma na dysku są dołaczane do każdego domu wysyłanego na serwer EA Games ... mam nadzieje że jak im serwer padnie to zauważą że "coś nie teges" (na pierwsze informacje zareagowali tekstem "... no problem"). Teraz typowy "upload" ma minimum 30MB, a trafiają się takie po 200 i więcej ... ale będzie jazda ... |
|
![]() |
![]() |
#35 |
Guest
|
![]()
to prawda ts2 powinno mieć bardziej dopracowany engine gry(przykładem może być hl 2), tak samo jak polska gra Xpand Rally. Gostek posiadający Athlona 64 3000+, 1024mb ddram i GeForce 6800 ultra w tej grze ma (nie zależnie od detali) max 20-30 fps
![]() U mnie jak był pusta parcela i 3 simy gra chodzi płynnie na max detalach(mam p4 2ghz, 512mb ram i gf3ti(zmieniam na 9550 XT), a wjade do parceli publicznej to .... ![]() Owszem gra może na kompach typu P4 3.6ghz HT 2048mb ddram2 i 2x 6800ultra(w trybie SLI)chodzi dobrze i płynnie (taki zestwik w alienware kosztuje koło 8-10 tys $ :] ) Do Lei: Jakiego masz radka 9550? bo jak wersje za max 300zł (spahire, gigabyte, asus) to jest to słaby wybór(i to bardzo) zwykła wersja nie nadaje się zbytnio do dzisiejszych gier, jedynie wersj 9550XT z GeCube za ok 400zł jest przystępnym rozwiązaniem (cena/jakość) |
![]() |
![]() |
#36 | |||
Guest
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Powiedz, czy ja sie mylę? Karty Radeon XT to te z tunerem TV, prawda? Hmm, juz mam realny telewizor klasy "zamożny Sim" i chyba nie potrzebuje kolejnego w kompie ![]() Ostatnio edytowane przez Lea : 19.01.2005 - 11:48 |
|||
![]() |
![]() |
#37 | |
Guest
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#38 | ||
Guest
|
![]() Cytat:
Problemem nie jest wydajność grafiki, tylko całej reszty. Ja ta grę testowałem na naprawdę szybkich kompach - każdy w końcu "wymiękał". Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
#39 |
Guest
|
![]()
Do Lei:
karty z serii XT, to karty które mają są szybsze, mają lepsze pamiatki zamontowane, pozatym r9550 XT ma rdzeń rv360(9600xt) i lepsze seryjne chłodzenie wydajnościowo Twej karcie do r9550XT wiele brakuje (9550Xt jest wydajnościowo pomiędzy 9600 a 9600pro(bardziej na pro) a saphire ma wydajność ciut gorszą niż zwykły 9600. pozatym karty xt są najmocniejszymi wersjami kart 9550, 9600,9800 i X8xx ![]() Nie porównój laptopa do desktopowego pc, laptop nie jest nastawiony na gry, a na aplikacje biurowe, więc poównanie nie ma sensu(są owszem laptopy której bardzo dobrze radzą są w dzisiejszych grach, lecz są raczej z wyższej półki cenowej) |
![]() |
![]() |
#40 | |
Guest
|
![]() Cytat:
![]() Przy ~10FPS da się w nią spokojnie grać, a R9600 pozwala na włączenie wszystkich efektów graficznych (sprzętowo). Pewnie że są karty dużo wydajniejsze, ale róznice są naprawdę mało zauważalne w grach. Co najwyżej trzeba zmniejszyć poziom detali żeby grać w miarę komfortowo na "słabszej" karcie. Cenowo w zasadzie tylko GeCube wypda dobrze z tych XT, pozostałe zdecydowanie nie są warte swojej ceny. To już lepiej kupić najsłabszego klona R9600 (za ~230PLN), i tak będzie o klasę lepszy od GF4MX czy GF FX5200. A tak przy okazji: Jak grasz w Sims2 , to weź włącz w czasie gry konsolę "graphic debug" kombinacją klawiszy CTRL + Shift + S i poobserwuj co pokazują liczniki. Pierwszy po lewej będzie FPS, a pozostałe to pokazują średnie i jakieś dane shaderów. Zamykanie okienka - ta sama kombinacja klawiszy, okno jest zawsze na wierzchu. |
|
![]() |
![]() |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
|
|