Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 4 > The Sims 4: Uwagi na temat gry
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 07.12.2011, 19:04   #51
Levkoni

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Jakie będzie The Sims 4? Co powinno poprawić EA?

Cytat:
Napisał xometr Zobacz post
Dawno tak się nie ubawiłem. Widać że pojęcie o produkcji gier masz znikomą bez urazy oczywiście. Zrobienie gry w 2 czy nawet 3 wersjach to czysta kosmetyka. Robisz jedną podstawę a pózniej tylko implementujesz odpowiednie opcje w danej wersji. Kod gry nie wiele by się od siebie różnił gdyż całość opierałaby się tylko o skrypty. Mniej więcej jak w pokach. Mimo że gra wydawana jest w dwóch prawie identycznych wersjach nikt nie traci na tym a wręcz zuskuje. Sam naklad pracy również drastycznie nie wzrasta z powodów wymienionych poniżej. Kwoty też podałeś niezłe. Jeśli myślisz że producent ma 100% z ceny sklepowej to życzę powodzenia. Ale już mniejsza z tym. Co do ts 4 to jeszcze poczekamy sobie trochę. Kura znosząca złote jaja czyt ts3 jeszcze się nie zmęczyła tak więc twórcy będą ją doić do czysta. Co do silnika graficznego to tu nie ma żadnych obaw. Gra nie musi miec kosmicznych wymagań żeby powalać urokiem. Weźmu choćby crysisa 2. Jedną z najładniejszych obecnie gier. Jej ślinik cryengine3 nie jest szczególnie wymagający. Co do samej rozgrywki to simy muszą skończyć ze skryptowa konwencja inaczej zawsze będą to kukiełki myjące naczynia czy grające w szachy. Dla niekumatych. Każda czynność przez każdego sima wykonywana jest identycznie. To tak jakby cała rodzina klonów np. jadła synchronicznie, zawsze tą samą ilość produktów podzielnoną na dokładnie taką samą ilość kęsów. Co do rzeczonego filmiku z ts4. Jest to zwykłe tech-demo jakiegoś silnika graficznego z podłożoną simową muzyczką.
Nie wiem, czy znasz się na robieniu gier, ale na czytaniu i rozumieniu tekstu na pewno nie. Po pierwsze naucz się czytać, a nie tylko widzieć... Cytuję sam siebie z tego posta, który skomentowałeś " Można też zakładać, że koszty produkcji drugiej wersji będą dużo niższe, bo na przykład będzie to ta sama gra tylko z dodatkowymi elementami, ale kto będzie się bawił w takie nieopłacalne eksperymenty?" A ty mi tu chrzanisz o tym samym, co ja napisałem. To samo tyczy się podanych przeze mnie kwot. Napisałem wyraźnie, że są ZMYŚLONE. Chciałem tylko ogólnikowo zobrazować jak to mogłoby wyglądać. To samo tyczy się kwot, nie mam zamiaru w takim prostym schemacie uwzględniać marż importerów, hurtowni, sprzedawców itd. Miało być prosto i wyraźnie, a jedynym celem tego było pokazanie, że twórcom niekoniecznie się opyla robić dwie wersje tej samej gry na PC. Więc przestań mi tu pierdoły opowiadać, bo jedno, czego nienawidzę, to nieuzasadnionej krytyki i braku zrozumienia tekstu przez kogoś napisanego. A ty od razu z miejsca "Dawno tak się nie ubawiłem. Widać że pojęcie o produkcji gier masz znikomą bez urazy oczywiście." Pojęcie o produkcji gier mam znikome, tyle co przeczytam w artykułach. I nie mam zamiaru udawać, że jest inaczej. Ale nie trzeba być znawcą, żeby pewne rzeczy wywnioskować.

Za nerwy sory, ale nie lubię, jak ktoś nie doczyta tekstu i nie zajarzy o co chodzi...

Ostatnio edytowane przez Levkoni : 07.12.2011 - 19:09
Levkoni jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 08.12.2011, 16:17   #52
simka334player

Nie chce dolewac oliwy do ognia i jeszcze bardziej denwerować obu panów, ale naprwde nie ma sie o co tak denerwować.
mozliwe że obaj macie rację a jak bedzie zobaczymy.
Chcialam tez przeprosic za pomylenie tożsamości ejaka i xometra.
Dzieki za wyjasnienia co do różnicy we wzroście ale tak sobie myślę ,że przecież gdyby to bylo takie proste to by EA zaraz to zrobiła. Widzieliście w jakieś grze takie różnice . Nie mówie tu o róznych rasach, które ze swojej natury musza sie różnic wzrostem.
Fakt, że w tych wszystkich siekaninach nie jest to takie istotne. Ale w simach by było.
Czyli podsumujmy, co EA mogloby zmienić w TS4:
- ekipe, ktora to robi
- dać wieksze mozliwości tworzenia miasta a nie tylko okolicy
- zmienic image simów
- zróżnicować wzrost
i co jeszcze?
Wyślemy taka liste do EA?
stare 08.12.2011, 16:56   #53
ultraviolence

Jeśli chodzi o zróżnicowany wzrost simów, to ja jestem przeciw takim udziwnieniom... Wyobrażacie sobie, jak wyglądałaby całująca się para, gdzie jeden sim jest niższy od drugiego o głowę (albo jeszcze więcej)? W normalnym życiu to możliwe, ale w grze tego po prostu nie widzę.
stare 08.12.2011, 17:03   #54
Karel13

Jeśli już zrobią zróżnicowanie wzrostu to muszą zadbać o to, żeby wszystkie interakcje jakoś wyglądały.
Karel13 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 08.12.2011, 17:07   #55
ultraviolence

Cytat:
Napisał Karel13 Zobacz post
Jeśli już zrobią zróżnicowanie wzrostu to muszą zadbać o to, żeby wszystkie interakcje jakoś wyglądały.
Tak, tylko to oznacza dodatkowe animacje, a sami wiemy, że panowie z EA nie lubią się przepracowywać Zresztą, regulowanie wzrostu mogłoby wyjść tylko wtedy, kiedy byłyby dostępne np. 3-4 różne wysokości do wyboru, a nie jeden pasek, który moglibyśmy przeciągać według własnych upodobań. Za dużo z tym roboty... Przynajmniej tak mi się wydaje.
stare 08.12.2011, 18:29   #56
Lubie
Naczelny Grafik

Reputacja: 24

Albo chociaż kobiety powinny być trochę niższe od mężczyzn. A jak włożą szpilki, niech będą równe...
stare 08.12.2011, 18:43   #57
eyvee

i niech popracuja nad groboscia/szerokoscia szyji i wielkoscia glowy >.< bo kurde leby maja wielkie, szyje jak orangutany <np. faceci>, a cialo chude jak anorektyk....no i wiecej opcji przy wygladzie postaci <np u kobiet biodra, uda>, ale ta glowa i szyja draznia mnie nieziemsko...
eyvee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 08.12.2011, 23:05   #58
xometr
Guest

Nie chodzi o żadne animacje. Jesli podeszliby do simów jak do obiektów 3d i interakcje odbywałyby się w czasie rzeczywistym nie byłoby to takie trudne. Za przykład podam choćby fifę. Zawodnicy nie wygladają jak klony. Posiadają wzrost oraz wage a mimo to kazy z nich walczy o piłkę, podcina przeciwnika, głowkuje itd. Problem polega w mechanice a nie w mozliwosciach programistycznych. Simy to typowy point&click dlatego tak to wyglada i raczej ea tego nie zmieni. Swoja droga zobaczcie jak wyglada to w spore. Oto przyklad ze wszystko jest mozliwe
  Odpowiedź z Cytatem
stare 09.12.2011, 09:55   #59
anie_1981

Wszystko jest do zrobienia, tylko trzeba chcieć i umieć doprowadzić sprawę do końca. Problem w tym, że twórcy Simsów 3 mają gdzieś jakość produktu... W ich wypadku to lepiej nie bawić się nowatorskie pomysły, bo i tak nie będą działały...
anie_1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 09.12.2011, 13:33   #60
Levkoni

Nie chcę, żeby ktoś się znowu mnie czepiał za niewiedzę o robieniu gier Ale na mój chłopski rozum to nie byłoby trzeba tak wiele robić w animacji przy różnicy wzrostu simów... W sumie we wzajemnych interakcjach to przy rozmowie simów wystarczyłoby, że postaci trzymałyby głowę w górze lub w dół, w zależności od wzrostu obu simów. Co do całowania na przykład sim stanąłby na palcach, albo też wyższy by się pochylił... Coś w ten deseń, nie wiem. Ale jak dorosły przytula dziecko, to się pochyla do niego i to nie było problemem Ale znowuż pojawia się problem mebli... bo niziutki sim jakby miał robić przy wysokim blacie kolację? Mógłby tak jak dziecko stawać na taborecie, ale chyba wyglądałoby to groteskowo W każdym bądź razie wystarczą chęci i się da zrobić wszystko... No i czas, ale on też zależy często od chęci, np. szefa, który zamiast ponaglać ciągle ekipę mógłby dać im zrobić coś wyjątkowego

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania