Wróć   TheSims.PL - Forum > Project Rene > Project Rene: Uwagi na temat gry
Zarejestruj się Blogi FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 30.01.2025, 08:44   #11
Dimond

Reputacja: 16
Domyślnie Odp: Dwudziestopięciolecie serii

Jak dla mnie, te gry są na tyle ładne i unikatowe pod względem stylistycznym, że nie zasługują na grzebanie w ich wyglądzie.

Jedyne na co liczę, to że te gry będą miały po prostu wszystkie te łatki, które gracze muszą instalować osobno. W przypadku dwójki: Graphics Rules Maker, 4GB Patch oraz mody na rozszerzony interfejs (zwłaszcza w CAS).

Bardzo bym też chciał, aby uaktualniono rozdzielczość screenshotów w grze, oraz nagrywanych filmików (wliczając nowsze kodeki, bo tych dwójkowych nowsze programy do edycji nie obsługują, a same video ulegają uszkodzeniu po przekroczeniu 4GB wielkości).
Dimond jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 30.01.2025, 16:38   #12
Paździoch Menda Złośliwa
Archeolog Renesansu

Reputacja: 72

Wydaje mi się, że słowo 'remastered' gdzieś padło no i powiększenie rozdzielczości zdecydowanie by się przydało, TS1 wcale na tym wizualnie nie cierpi (interfejs jest ok, nawet na 2K), ale zmodyfikowany plik wykonawczy bywa niestabilny.

edit: źródłem informacji jest wiadomość od mojej siostry, że Sims 1 ma zostać 'zremasterowane' i co to w ogóle znaczy, więc jej tłumaczyłam, ale nie sprawdziłam

Ostatnio edytowane przez Paździoch Menda Złośliwa : 30.01.2025 - 16:44
Paździoch Menda Złośliwa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 30.01.2025, 16:55   #13
Caesum
Administrator

Reputacja: 97

Moim zdaniem remaster wcale nie byłby taki zły. Zarówno jedynka jak i dwójka mogłyby na tym zyskać. Nie myślę tutaj o robieniu wersji HD wszystkich grafik czy przepisywaniu jedynki do pełnego 3D, ale można by było zrobić coś w stylu FreeSO, czyli lekkie poprawienie grafiki bez zmiany oryginalnych assetów. Lepsze oświetlenie, lepsze cienie, wygładzanie krawędzi, interfejs działający na nowych rozdzielczościach i takie tam. Niby proste, a cieszy. Dla dwójki dodatkowo poprawiłbym jakość LOD (czyli np. widok na domy sąsiadów, obiekty w trybie otoczenia). Można to już zrobić za pomocą The Sims 2 RCP, więc dać się da.
Caesum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 30.01.2025, 17:49   #14
Rainbow
Administrator

Reputacja: 33

Cytat:
Napisał shan Zobacz post
Czy te dwie pierwsze wersji Simsów będą po prostu przystosowane do aktualnych systemów, czy planowany jest też remake i odświeżenie ogólne? Informacje w internecie są różne, ale może tutaj czegoś się dowiem
ja na którejś stronie czytałam, że 1 i 2 będą przystosowane do tego, aby śmigały na win 10 i 11, jak znajdę tą stronkę to podrzucę
stare 30.01.2025, 18:15   #15
Caesum
Administrator

Według KOTAKU The Sims 1 i The Sims 2 mają wrócić do sprzedaży 31 stycznia koło godziny 11:00. Jako że Kotaku jest serwisem amerykańskim, oznaczałoby to że u nas gry pojawią się bodaj koło godziny 20:00.
stare 30.01.2025, 18:20   #16
Meryam
Archeolog Renesansu

Wpisy bloga: 20
Reputacja: 50

Cytat:
Napisał Caesum Zobacz post
Według KOTAKU The Sims 1 i The Sims 2 mają wrócić do sprzedaży 31 stycznia koło godziny 11:00. Jako że Kotaku jest serwisem amerykańskim, oznaczałoby to że u nas gry pojawią się bodaj koło godziny 20:00.

Jeżeli to nie będzie remaster to mogą sobie "sprzedawać". Dwójka już kiedyś była cała za darmo dostępna zanim ją wycofali przecież.
Więc o ile wartość dodatnia przy remasterze rzeczywiście jakaś być może i wówczas nadanie ceny ma sens, tak jeśli to tylko zwykły re-release, bez żadnych upiększeń ani poprawek, to powinni udostępnić gry za darmo.

Ale co ja się łudzę, mówimy o EA, oczywiście, że chodzi o $$$

Meryam jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 30.01.2025, 19:12   #17
Dimond

Reputacja: 16

Cytat:
Napisał Paździoch Menda Złośliwa Zobacz post
Wydaje mi się, że słowo 'remastered' gdzieś padło
Na okładkach, które wyciekły widnieje słowo "re-release", więc na pełnoprawny remaster nie ma co liczyć.

Cytat:
edit: źródłem informacji jest wiadomość od mojej siostry, że Sims 1 ma zostać 'zremasterowane' i co to w ogóle znaczy, więc jej tłumaczyłam, ale nie sprawdziłam
Podejrzewam, że mogła połączyć tę informację z inną jedynkową nieoficjalną reedycją, nad którą pracował autor FreeSO, a której nie mógł kontynuować, bo zdaje się wymusiło to na nim EA. Tamta wersja miała działać na urządzeniach mobilnych, miała zmieniony interfejs pod obsługę dotykową, a także obsługiwała skrypt 3D, po którego włączeniu można było swobodnie obracać kamerą.
Dimond jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 31.01.2025, 10:52   #18
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53

Cytat:
Napisał Dimond Zobacz post
Jedyne na co liczę, to że te gry będą miały po prostu wszystkie te łatki, które gracze muszą instalować osobno. W przypadku dwójki: Graphics Rules Maker, 4GB Patch oraz mody na rozszerzony interfejs (zwłaszcza w CAS).
4GB Patch? Brzmi jak coś, czego nie mam, a bardzo chciałabym mieć

Cytat:
Bardzo bym też chciał, aby uaktualniono rozdzielczość screenshotów w grze, oraz nagrywanych filmików (wliczając nowsze kodeki, bo tych dwójkowych nowsze programy do edycji nie obsługują, a same video ulegają uszkodzeniu po przekroczeniu 4GB wielkości).
Tak, to by mi się też przydało! Nie robię za bardzo zdjęć w grze głównie z tego powodu.

Cytat:
Napisał Rainbow
ja na którejś stronie czytałam, że 1 i 2 będą przystosowane do tego, aby śmigały na win 10 i 11, jak znajdę tą stronkę to podrzucę
Mam Win11 na lapku i TS2 śmiga. TS1 nawet nie próbuję, bo wiem, co będzie

Cytat:
Napisał Caesum
Według KOTAKU The Sims 1 i The Sims 2 mają wrócić do sprzedaży 31 stycznia koło godziny 11:00.
Skok na kasę
Ja jeszcze z tych, co mają obie te gry na płytkach (i napęd CD/DVD). Zasadniczo nie kupuję drugi raz tego, co już mam.
Poczekam, aż ktoś wrzuci wideo-recenzję na YT Jakoś przeżyję tę stratę!

Cytat:
Napisał Meryam
2005 czy 2025, a EA dalej takie samo

Ostatnio edytowane przez Liv : 31.01.2025 - 11:18
Liv jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 31.01.2025, 12:14   #19
Caesum
Administrator

Według portalu simscommunity.info już za 4 godziny The Sims 1 i 2 trafią ponownie do sprzedaży. Jeśli to jest prawda, to już niedługo dowiemy się, czy to będą oryginalne pełne kolekcje, czy może pełnoprawne remastery.

https://simscommunity.info/2025/01/2...own-to-release

EDIT: strona EA przypadkiem potwierdziła re-release serii, ponieważ przez chwilę widoczna była informacja o tym:

Coś, co mnie cały czas niepokoi, to to że nazywają to cały czas "re-releases" a nie "remasters". Rerelease jest niejednoznaczne, może oznaczać oryginalne gry albo remastery, jednakże jakby to były remastery, to chyba bardziej chcieliby się tym chwalić, ponieważ teraz jest na to moda... Niepokojące, tym bardziej że aplikacja EA ma wiele starych gier, które nigdy nie były zmodyfikowane pod nowe systemy, np. jadąca na DosBoxie seria Ultima.

Ostatnio edytowane przez Caesum : 31.01.2025 - 12:26
stare 31.01.2025, 17:14   #20
Charionette
Admin Emeryt
Admin Kumpel

Reputacja: 18

Cytat:
Napisał Meryam Zobacz post
Wiadomo, ale obawiam się, że jak plotki okażą się prawdą to będzie u mnie "shut up and take my money"
Charionette jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania