![]() |
#71 | |
![]() Cytat:
2. Jeśli chodzi o nagrywanie i jakość dźwięku - generalnie ciężko mi jest cokolwiek nagrać prawdę mówiąc, bo nie dysponuję odpowiednim sprzętem. Jeśli chcę nagrać sam wokal i później podłożyć instrumental, to słychać różnicę w jakości. Jeśli nagrywam równocześnie jedno i drugie, to jest taki dźwięk jak powyżej. Nagrywam telefonem, więc jest trochę do chrzanu. Nagrywam przez słuchawki, jest jeszcze gorzej. Nagrywam na komputer, wracamy do punktu pierwszego. Mikrofonem niestety nie dysponuję i pewnie przez dłuższy czas dysponować nie będę. Próbowałam wielu, wieeeeeeeelu metod no i niestety wszystko jest kwestią sprzętu. Ciągle próbuję znaleźć tą właściwą metodę żeby jakoś zrekompensować ten brak wyposażenia, ale no... jest ciężko. 3. Jeśli chodzi o youtube - yyyyyy XDD Jeśli chodzi o samo wrzucanie audio na yt to być może, aczkolwiek niekoniecznie bo mam plany co do youtube i nie są związane ze śpiewaniem czy generalnie moją osobą w żaden sposób XD (aczkolwiek to powinno wyjść jeszcze w tym roku i na pewno będzie na forum, więc... będzie niespodziewanka xD) A jeśli chodzi o wrzucanie wideo, to a. nie mam sprzętu XD Nawet kamerki obecnie nie posiadam, a nie widzi mi się nagrywać telefonem, bo osobiście nie znoszę amatorszczyzny i wyznaję zasadę że jak coś robić to porządnie. Zaś b. nie lubię kamer XD Generalnie nie czuję się komfortowo będąc nagrywaną, a już szczególnie kiedy śpiewam xd To pewnie jest "lęk" do zwalczenia, ale dopóki nie dysponuję odpowiednim sprzętem, to nie będę próbować go zwalczyć xD Nie mogę powiedzieć, że yt nie jest atrakcyjną opcją, bo pewnie, że jest. Ale czy więcej osób z forum by komentowało? ![]() No i generalnie - ja tego nie robię dla poklasku czy czegoś takiego. Ja to robię, bo lubię. Mówię o śpiewaniu ogółem. Natomiast wrzucanie tego na forum to tylko forma dzielenia się tym, co lubię, z innymi. Cieszą mnie komentarze, miło jest czytać jeśli komuś się to podoba. Konstruktywna krytyka także jest mile widziana, pod warunkiem że jest konstruktywna xd Jak nikt nie komentuje, trudno, najwidoczniej niepotrzebnie marnuję czas na nagrywanie. Ale śpiewać będę tak czy siak, bo dla mnie to forma relaksu. To tak gwoli wyjaśnienia wszystkiego xd Dziękuję za komentarz i za uwagi <3 Tak jak mówiłam, z jakością będę jeszcze kombinować na pewno ![]() ![]() EDIT: A, a! XD Jak zwykle zapomniałam. Co do śpiewania ciszej i głośniej - nie jestem pewna czy dobrze rozumiem, ale chcę wyjaśnić. Istnieją takie dwie najbardziej podstawowe metody śpiewania, czyli śpiew gardłowy i śpiew przeponowy. Śpiew gardłowy jest słabszy, płytszy, zdecydowanie cichszy, a śpiewanie wysokich dźwięków jest nawet szkodliwe przy śpiewie gardłowym nie tylko dlatego, że gardło wtedy jest ściśnięte i to brzmi bardzo wymuszenie, ale też można uszkodzić struny głosowe takim śpiewaniem. Dlatego śpiew gardłowy jest dobry dla tych "cichszych" partii, które nie wymagają specjalnego wysiłku. Śpiew przeponowy jest silny, mocny, dużo głośniejszy, łatwiejszy do kontroli, ale wymagający więcej wysiłku. To są te głośne lub długie dźwięki, kiedy trzeba wydać z siebie potężną partię, utrzymać jeden dźwięk, wyciągnąć wysoką albo długą nutę lub zastosować wibrato (czyli po prostu taką wibrację dźwiękiem jakby, u mnie to często słychać akurat jak "drży" mi głos w niektórych momentach, ale jest to kontrolowane drżenie). I z tego względu śpiewając przeponowo, głos jest głośniejszy, bardziej donośny. To działa też przy dźwiękach niskich, wręcz barytonowych, ale też przy falsetach. Inną kwestią jest to, że falset zwykle jest śpiewany rejestrem głowowym... ale to już techniczna sprawa xD Więc generalnie zasada jest prosta - łatwe, ciche dźwięki - gardło; mocne, głośne dźwięki - przepona. Gardło z natury jest cichsze, przepona jest potężna. Zwykle tam gdzie słychać taki "skok", że nagle robię się głośniejsza, przechodzę wtedy do śpiewu przeponowego ![]() O ile dobrze zrozumiałam problem xD
Ostatnio edytowane przez Meryam : 17.05.2016 - 22:03 |
||
![]() |
![]() |
|
![]() |
#72 |
![]()
się rozszalałam
Panic! at the Disco - Impossible Year (tak, wiem, zapomniałam o "there's no" przed "sunshine" w ostatniej zwrotce. pls don't kill me) Panic! at the Disco - House Of Memories (czy mówiłam już, że mam fazę na Panic?) Melanie Martinez - Dollhouse Halsey - Control Endżoj. Or not. Whatevah.
Ostatnio edytowane przez Meryam : 04.08.2016 - 18:48 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
![]()
mujborze, tylu fanów to tu nigdy nie było
Bastille - Two Evils (trochę kijowo zmontowane, ale przynajmniej się starałam??)
![]() |
![]() |
#74 |
Reputacja: 12
|
![]()
Masz naprawdę bardzo ładny głos.
I potrafisz śpiewać. Przyjemnie się słucha ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
![]()
O kurczaki, dzięki! <3
Na więcej zapraszam na simsweb bo nie chce mi się wrzucać dwa razy a wolę tam #sorrynotsorry simsweb.pl/index.php?/topic/84-mery-się-nudzi/
![]() |
![]() |
#76 |
Reputacja: 10
|
![]()
Skomentuje, ale od razu mowie ze bardziej na zasadzie "nie znam sie to sie wypowiem"
![]() Coz, moim zdaniem nie jest tak zle jak niektorzy Ci tu pisza. Prawda jest natomiast, ze wybierasz piosenki, ktore sa dla Ciebie po prostu za trudne, przynajmniej na razie, zupelnie niedopasowane do mozliwosci Twojego glosu i umiejetnosci. Twoj angielski, tak mocno tutaj chwalony... wymowa podczas spiewania i cwiczen sie neutralizuje, ale w wielu slowach wychodzi to, ze jednak masz akcent, i to dosyc spory(nie wiem w sumie jak to okreslic. Moze przedzej brak akcentu?) Moze nie powinnam tego komentowac, ale w Radioactive bylo to slychac dosc mocno, tylko mowie. Ogolnie ta piosenka Ci nie wyszla wedlug mnie, takich powinnas sie wystrzegac. Widac ze cwiczysz te piosenki przed zaspiewaniem, widac ze pracujesz nad tym, bo jest lepiej niz bylo, kiedy sluchalam Cie na poczatku. Jakosc tych nagran duzo psula, nie dalo sie tego praktycznie przesluchac do konca. Nauczylas sie moim zdaniem nieco bardziej panowac nad tym wszystkim, ale dalej jest balagan. Z czym jest kiepsko, to juz bylo napisane. Wspominalam na poczatku, ze nie znam sie na tym za bardzo, bo tak jest, ale pewne rzeczy slysze ![]() Masz potencjal, na pewno. ale powiem Ci prosto z mostu - Twoj glos trzeba wycwiczyc, zeby nie byl irytujacy ![]() ![]() ![]() To tyle, mam nadzieje ze bedziesz cwiczyc i sie nie poddasz. Spiewaj dla siebie, nie dla komentarzy(tymbardziej na forach internetowych, ktore umieraja), cwicz umiejetnosci, bo jak mowie, masz potencjal ![]()
![]() |
#77 | |||||
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() No i kilka słów tak poza komentarzem jest takich, że jak pisałam wyżej, nie mam czasu ćwiczyć, tym bardziej się nagrywać, więc raczej wiele rzeczy się tu pojawiać nie będzie. Jestem pewna, że moi fani będą się czuli zawiedzeni XDDD W każdym razie, jak zwykle, proszę żeby nie zamykać tego tematu dopóki o to nie poproszę, bo może znowu kiedyś najdzie mnie ochota na to żeby się ośmieszyć publicznie ![]()
![]() |
![]() |
#78 | ||||||
Reputacja: 10
|
![]() Cytat:
![]() ![]() pokazuj" ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Chodzilo mi o to, ze jesli decydujesz sie wystawiac "na pozarcie", to moze nieco bardziej powinnas na to zwrocic uwage ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A tak btw. To sorry jezeli ten komentarz jest ciezki do zrozumienia i w ogole pisze glupoty i gubie sie w zeznaniach, ze raz pisze tak, zaraz tak ![]() ![]() Mam nadzieje, ze jeszcze bedziesz dodawac! Chocby i raz na 3 miesiace, ale jednak. Tak jak juz pisalam, licze na to ze sie nie poddasz.
![]() Ostatnio edytowane przez Morgana : 11.02.2017 - 21:02 |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||||
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Aczkolwiek, no właśnie, najważniejsze jest to, że da się mnie zrozumieć (mam nadzieję). Cytat:
Cytat:
Co do prowadzenia za rączkę, to mam znajomą która wkracza w świat profesjonalnego śpiewu i zawsze jej wysyłam te nagrania i słucham jej uwag, aczkolwiek ona sama też jest jeszcze prowadzona przez swojego "mentora", więc mimo moich licznych próśb, nie chce prowadzić mnie, bo uważa się za niewystarczająco doświadczoną. Wstawianie nagrań tutaj to też w pewnym sensie prowadzenie za rączkę, bo czytanie tych uwag i tej krytyki (o ile jest konstruktywna) też daje bardzo dużo. Po czytaniu kilku komentarzy o tym, że drży mi głos skupiłam sie na tym by to opanować; gdy ktoś napisał że nie wyciągam wysokich nut, to starałam się popracować nad skalą (co mi ogromnie dużo dało btw); gdy czytałam komentarze o tym że brakowało mi oddechu to robiłam mnóstwo ćwiczeń na poprawne oddychanie podczas śpiewu. Może nie były to jakieś profesjonalne ćwiczenia, ale ja po nich słyszałam różnicę. Smuci mnie bardzo to, jak bardzo zaniedbałam swój głos przez brak czasu. Szczerze mówiąc to gdy dostałam chrypki po zaśpiewaniu jednej piosenki na karaoke to trochę się podłamałam, bo śpiewam całe życie i nigdy nie miałam takiej sytuacji. Więc mam nadzieję, że mimo wszystko uda mi się wygospodarować trochę czasu na ćwiczenia, na "powrót do formy", niezależnie jaka ona była, bo po prostu BYŁA xd Cytat:
![]() Komentarz jak najbardziej zrozumiały i O MÓJ BOŻE PROSZĘ WIĘCEJ TAKICH! Naprawdę dajesz kopa do działania i dosłownie w tej chwili mam ochotę coś zaśpiewać ale jestem lekko na kacu więc może sobie odpuszczę xd A po drugie właśnie świetnie argumentujesz i to wszystko ma dla mnie bardzo dużo sensu. Również mam taką nadzieję ![]() ![]() ![]() Jeszcze raz WIEEEELKIE DZIĘKI! <3
![]() |
![]() |
#80 |
![]()
"Nie mam czasu śpiewać"
http://www97.zippyshare.com/v/lWDq6o5F/file.html XDDD Ale już słyszę fałsz w czterech miejscach więc no, powodzenia życzę xd
![]() |
![]() |
|
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
|
|