Zobacz pełną wersję : The Sims 2: Własny Biznes - Masz pytanie? Zadaj je tu!
kalafjor
03.04.2010, 07:18
Moja simka chyba nie była dobra w tych sprawach. Sprzedawałem glinianie wyroby i te z maszyny do szycia. Kiedyś sprzedawała zabawki i roboty to wtedy zależało jaki miała humor, bo jak zły to przy sprzedawaniu minusowe gwiazdki leciały to zamykałem biznes do końca dnia. Zabawki kupowali lecz robotów niezabardzo choć były dobre nie zepsute. Więc to chyba zależy, czasem biznes idzie czasem nie. Można próbować z maszynami do samodzielnego wyrobu ale trzeba np. wyrobić dużo kwiatów na około srebrną rangę żeby nie sprzedawać samych stokrotek.;)
Pozdro:)
aluminium.
03.04.2010, 10:01
Ja właśnie mam złotą rangę na zabawkach i robotach, a biznes idzie tylko na "maxisowych" zabawkach. :<
Moi drodzy,wiem że coś podobnego było,ale wybaczcie, nie chce mi się szukać.
-Czy można mieć kilka biznesów jednoczeście? (tzn. kwiaciarnę i np. restaurację)
-ile trzeba mieć kasy,ażeby założyć np. kwiaciarnę czy restaurację?
WB ma od dawna,ale jakoś tak nigdy nic ,żadnego biznesa nie otwierałam,a więc pytam się.
kalafjor
03.04.2010, 10:20
Dastina
1.Można mieć dwa biznesy.;)
2.Na to pytanie nie ma dobrej odpowiedzi, bo to zależy jakie meble dasz: drogie czy tanie, jaka parcela: duża lub mała plus jeszcze wypłata dla pracowników więc różnie.
aluminium
Nie wiem może dajesz za drogo. Może ci się wydawać, że np. latawiec powinien być po 20zł, a dla simów jest to za dużo. U mnie leciały jak świeże bułeczki pudełka z pajacykami.;)
Kombinuj z ceną i "olśniewaj" simów jeśli masz złotą rangę sprzedawcy, jeśli sim się rozgląda to zaproponuj mu twojego wyrobu produkt.
Pozdro:)
Serdeczne życzonka dla wszystkich z okazji Wielkanocy!;)
ewuniatko
11.04.2010, 17:29
W pudelku z grą z dodatkiem Własny Biznes była taka książeczka-poradnik.
Przeczytałam ją, żeby wiedzieć co i jak :)
Było tam takie zdanie, że towary na półkach należy uzupełniać na bieżąco, bo puste półki odstraszają klientów. W związku z czym mam pytanie - czy brak towaru na półce (taka karteczka z iksem) to naprawdę jakiś problem i odstrasza klientów? :)
Jeśli ma się dużo półek i dużo towaru, to spokojnie można z uzupełnianiem towaru poczekać aż do zamknięcia sklepu i jak wyjdą klienci to dopiero uzupełniać :)
Sherlock
11.04.2010, 19:08
@ewuniatko - Tak, coś takiego odstrasza klientów ;) Gdy podejdzie i zobaczy, że jest pusta półka, to mu się pojawi dymek z przekreśloną tabliczką, przez co będzie miał gorszą opinię o sklepie ;)
Remus Lupin
12.04.2010, 08:43
Ja dodam tylko,że jak masz pustki w sklepie to klient do kierownika sklepu będzie się skarżyć na magazyniera,żeby tego uniknąć musisz mieć magazyniera ze złotą rangą.
ewuniatko
12.04.2010, 15:45
Serdecznie dzięki za konkretne odpowiedzi :)
Pomogliście mi - naprawdę :)
Jeszcze raz - Dzięki :)
Remus Lupin
12.04.2010, 15:48
Ach byłbym zapomniał pamiętaj,że towary na półka mają być uzupełnione jakby przyszedł ten reporter bo jak będzie pusto to może ci napisać zły artykuł.
@up: Niekoniecznie od tego.
Jak przyjdzie reporter, trzeba się nim po prostu "zaopiekować", dogadzać mu itd. Aczkolwiek puste półki też mogą pogorszyć ocenę przedsiębiorstwa.
Jak mam zrobić, aby że jak zaproszę gości (dwóch np.) to żebym mógł z nimi pójść do restauracji lub do jakiejś innej parceli publicznej?
Plus jak sprawić aby jakiś sim był moją stałą sympatią. Nie chcę się oświadczać na razie.
"Zaproś grupę tymczasową", ale to w NŻ, a nie w WB (chyba, że w WB też to dochodzi - nie wiem).
Remus Lupin
14.04.2010, 16:33
Aby twój sim mia stałą sympatię musisz być twój sim nastolatkiem w tedy klikasz na sima który ma być twoją stałą sympatią na zapropuj>>>>Stała sympatia poznasz po dwóch różowych sercah.
Co zrobić, jak reporter napisze "zły artykuł"? Przyjdzie jeszcze kiedyś, żeby móc poprawić wrażenie? Da druga szansę?
aluminium.
23.04.2010, 17:32
Alraris- owszem, przyjdzie, ale minie dużo simowcyh dni.
---
Pamiętacie jeszcze jak dopiero co na rynek wchodziło WB? Wtedy pojawił się zwiastun w którym dziewczynka sprzedaje lemoniadę i podchodzi do niej nastolatek i niszczy jej tą budkę. Nie doszłam niestety jak to zrobić. Wiecie może? :)
Wielkiej Stopy się nie robi, tylko spotyka. Jeśli masz dodatki, które wymieniłeś w profilu, to nie zrobisz robota ani czarodzieja, ani nie spotkasz Wielkiej Stopy.
No, ale skoro to dział WB, to powiem, jak robi się robota - w maszynie do robienia robotów, trzeba mieć złotą rangę Robotyka.
aluminium.
02.05.2010, 16:38
Wiecie może za co dostaje się pochlebny lub zły (?) artykuł w gazecie na temat sklepiku? (np. za ceny, artykuły na sprzedaż itp)
Z tego co pamiętam to zależy od zadowolenia klienta z zakupu.
aluminium.
02.05.2010, 18:55
Okej, dzięki Sandra.
A wiecie może jak można zniszczyć budkę z lemoniadą? :)
Powinno dać się ją sprzedać. A jak nie to wpisać kod boolprop testingcheatsenabled true, kliknąć na budkę przytrzymując shift -> force error -> delete ;)
aluminium.
03.05.2010, 15:55
Dzięki Sandra, ale bardziej chodziło mi to jak zrobić takie coś (http://www.youtube.com/watch?v=lDqm2yMdncQ&feature=related).
Wie ktoś? :)
Remus Lupin
03.05.2010, 16:02
No właśnie ja też chciałbym się tego dowiedzieć.
Z tego co się orientuje to klient był wściekły ale to są moje domysły i dołączam sie do pytania
Jak zniszczyć budkę z lemoniadą.
Wydaje mi się, że to musi zrobić nastolatek, który nielubi się z danym dzieckiem. Nigdy czegoś takiego nie przeprowadzałem, ale to są prawdopodne wymagania. :)
aluminium.
03.05.2010, 21:06
No, sprawdzimy jutro :)
Dzięki Dziurawiec :P
filipuziom
08.05.2010, 19:52
Mam takie pytanie: która umiejęstność jest powiązana z jaką rangą? Szukałem informacji na ten temat, ale nic nie znalazłem. Z własnej dedukcji wiem, że charzyma-sprzedawca, technika-robotyk. To tyle :P Prosze o pomoc.
Remus Lupin
16.06.2010, 14:49
Charyzma- Sprzedawca
Technika- Stanowisko do produkcji robotów
Kreatywność- Stanowisko do układania kwiatów i zabawek, fryzjer
Gotowanie -kucharz
Aktywność - Kelner albo chyba kasjer
Tyle jak na razie
Sherlock
17.06.2010, 18:05
@up: Aktywność? Jest w ogóle taka umiejętność? O_o
Po pierwsze to nie ma umiejętności "aktywność", a po drugie jest tylko umiejętność "Sport", ponadto po co kasjerowi umiejętność sportu? :|
Remus Lupin
17.06.2010, 18:09
Nie gram już w simy ale miałem na myśli,że sim musi być wysportowany zapomniałem jak się nazywa ta cecha.
Sherlock
17.06.2010, 18:22
Może chodzi o kondycję?...
Liv edit: na pewno ; D
mam pytanie. czy gra sims 2 double deluxe bedzie dzialac na jakim kolwiek dodatku bo plyta sims 2 double deluxe zgubila mi sie a gdzies uslyszalam ze tak ale nie jestem pewna?
Mam pytanie właśnie kupiłem The sims 2 Własny Biznes i mam pytanko czy w tej grze można zakładac biznes jak i budować domy dla simów tak jak w the sims 3?
Sherlock
09.07.2010, 14:11
Tak, można zakładać własny biznes :)
A z tym budowaniem domów to nie wiem o co ci chodzi :|
Charionette
09.07.2010, 17:57
The sims 3 w budowaniu prawie niczym się nie rożni od The sims 2 ;) Wiadomo jest więcej funkcji itp., ale podstawowe funkcje pozostają takie same.
Chodzi mi o to czy w the sims 2 własny biznes można zarówno budować domy dla simów i zakładać biznes.
Sherlock
10.07.2010, 18:14
Tak, może otworzyć biznes na parceli, gdzie mieszka twój sim ;)
Czyli ja zbuduje sklep a przy tym sklepie będzie chatka mojego sima o to ci chodzi.
kalafjor
12.07.2010, 18:06
Żeby tak było to na parceli mieszkalnej musisz zbudować sklep. Kliknąć na telefon i odtworzyć biznes domowy i kupić zawieszkę otwórz-zamknij, ale to chyba wiesz.
magda1718
25.07.2010, 20:02
Ale w jakim dodatku??
Sherlock
25.07.2010, 20:24
Własny Biznes... A co niby? :P
Mam pytanie. Jak zrobić windę i czy ona zajmuje dużo miejsca?
Zajmuje 4 kratki na kazdym piętrze, na którym się znajduje.
Zrób coś w rodzaju szybu : kwadrat ze ścian 2x2. Dokładnie w miejscu nad, pietro wyżej/niżej zrób tak samo (ma być z podłogą). rób tak ile pięter chcesz. Wstaw do każdego "szybu" wybraną windę i gotowe :)
Czy do sklepu może przyjść złodziej i coś ukraść? (raz u mnie był razem z swoją magiczną torbą ale przyszedł na normalne zakupy)
vernille
05.08.2010, 00:30
@up: złodzieje przycodzą jedynie na parcele prywatne, więc jeśli masz sklep na tej samej parceli co dom, to najprawdopodobniej złodziej może coś stamtąd wyciągnąć. Na publicznych jeszcze mi się to nie zdarzyło...
chciałam otworzyć cukiernie i kupiłam te mini lodóweczki takie pomarańczowe, i schowałam tam ciasta ale nikt ich nie kupował . Co zrobić żeby kupowali?
Charionette
20.08.2010, 23:00
Może masz zbyt wysokie ceny?
kalafjor
21.08.2010, 11:30
Ustawiłeś ciasta na sprzedaż?
Nie wystarczy tylko włożyć towaru do lodówek. Trzeba jeszcze 'przykleić' te metki. Czyli wystawić ciasta na sprzedaż ;)
Mam dwa pytania.
1. Ma może ktoś link do modu, który przyspiesza czas podejmowania decyzji przez klienta. Kiedyś go miałem i teraz nie mogę znaleźć.
2. Czy jest jakiś mod na zwiększenie ilości pracowników?
@up: poszukaj na modthesims
a dokładniej to : http://www.modthesims.info/
No właśnie nie mogę się tego doszukać na tej stronie, więc piszę o pomoc z Waszej strony.
narine1234
29.11.2010, 10:48
Ja mam problem z salonem fryzjerskim.
Otóż jeśli komuś zaproponuję zmianę stylu za darmo to każdy chce, a jeśli za pieniądze to oni tylko coś odpowiadają, ale nie mogę zmienić. Dlaczego? :(
Może za drogo oferujesz?
Albo poczekaj, aż sami podejdą do tego fotela i pojawi im się ten pasek nad głową. Jeśli Twój Sim ma złotą rangę sprzedawcy, może ich namówić do zmiany wyglądu. O ile gość ma dobry nastrój, zgodzi się bez gadania (ofc o ile cena będzie rozsądna, bo jeśli będzie bardzo drogo to tylko mu ten pasek troszkę poskoczy, ale się nie wypełni całkowicie i wtedy jest duża szansa, że stracisz klienta).
mam problem z grą
1.jak zrobić przymierzalnie
2.znalazłam taką stronę http://www.gamestar.pl/artykuly/49045/Kody.i.sztuczki.html tam jest dużo kodów i sztuczek ale spróbowałam takiego kodu ja "Shift+N" i nie wychodzi pomocy
kalafjor
02.12.2010, 14:50
1. Jak robisz parcelę publiczną, to w trybie kupowania jest przymierzalnia.:)
2. Trzeba wpisać kod boolprop testingcheatsenabled true/false i w CAS w nazwisku klikasz "Shift+N".:)
Simka_Marta
22.12.2010, 06:58
Ja mam pytanko :)
Jak mam dodać taki post jak Ty nossace?
Tak żeby zrobić taki temat,błagam POMÓŻCIE!
Ja mam pytanko :)
Jak mam dodać taki post jak Ty nossace?
Tak żeby zrobić taki temat,błagam POMÓŻCIE!
Sokoro Nossace już dodała, to nie ma potrzeby dodawać kolejnego;)
Przeczytaj ten regulamin (http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=244297&postcount=1)
Simka_Marta
22.12.2010, 17:02
Nie chodzi mi o taki sam jak on tylko o to żeby jakiś był o innym temacie :)
kalafjor
22.12.2010, 17:41
Jeśli chcesz założyć nowy temat, to na dole każdej strony jest przycisk "Nowy Post". Naciśnij go.:)
Simka_Marta
23.12.2010, 15:01
Dzięki wielkie:*
muffindance
15.04.2011, 17:23
Czy na na normalnej parceli mieszkalnej mozna otworzyc restauracje? Bo wlasnie nigdzie nie widze tej specjalnej kuchenki i tego podium dla kierownika sali (wiecie, o co mi chodzi) :|
Niestety nie da się :(. Możesz spróbować ze zmienieniem typu parceli na publiczny, wstawieniem tego co potrzebujesz a później z powrotem na mieszkalną. Gdzieś na forum jest poradnik :}
muffindance
16.04.2011, 10:44
dzieki, sprobuje i poszukam tego poradnika :3
kalafjor
17.04.2011, 11:52
Czy tylko u mnie roboty, głównie hydroboty i te co sprzątają bardzo szybko się psują? Nie mówię o sługusach, bo one są ok.
Irytuje mnie to. Zawsze włączałem hydrobota jak mi już kwiatki zdychały, a potem wyłączałem, a on i tak znajdzie sposób, żeby się zepsuć.:|
Miałam kilka swoich takich robocików i też mi się co chwilę psuły, więc raczej to normalne.
kalafjor
22.04.2011, 10:28
Zamieściłem przed chwilą posta, ale go skasowałem, bo wydawało mi się, że znalazłem rozwiązanie.
Ściągnąłem sobie otoczenia. Jedno jako wakacyjne, a drugie normalne. Zastosowałem się do instrukcji w otoczeniu wakacyjnym wkleiłem do folderu w The Sims 2 Podróże bla bla i działa. Od razu zrobiłem to z tym drugim otoczeniem dodając go do folderów w Własny Biznes i Nocne Życie coby działał jako Przedmieście i Dzielnica Handlowa. To otoczenie jednak nie zadziałało. Udałem się do instrukcji instalacji i wykonałem co kazali. Wychodzi na to, że otoczenie może być jedynie takim zwykłym otoczeniem jak Miłowo i reszta. Czy da się jakoś zmienić to otoczenie na Przedmieście lub Dzielnicę Handlową?
Spróbuj zmienić mu nazwę na np. N00X_Downtown001.package
O ile już masz ten teren jako sąsiedztwo (N00X_Neighbourhood.package).
kalafjor
23.04.2011, 14:40
Nic to nie dało.
Spróbowałem też wyciąć folder Przedmieścia i wrzucić tylko to moje otoczenie, w grze faktycznie zniknęło Przedmieście, ale nie pojawiło się moje. Mogę tylko stworzyć nowe.
Dżiglipaff
23.04.2011, 15:58
Też keidyś chciałam ustawić jedną z pobranych parceli jako przedmieście. Z tego, co pamiętam, trzeba było dużo kombinować
Za chwilę poszukam i dam linka
edti:
to będzie ten temat:
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=56547
i ten link od Liv
http://www.moreawesomethanyou.com/smf/index.php/topic,4480.0.html
kalafjor
23.04.2011, 16:16
Dzięki.
Spróbuję jakoś rozgryść ten poradnik. Oczywiście jeśli wytrzymam z SimPe.:|
Dżiglipaff
23.04.2011, 16:36
pamietaj o kopii zapasowej, żeby nic nie stracić :O
Larandil
26.07.2011, 16:57
pewnie mi nikt nie odpowie, ale warto sprobowac...
podczas instalowania gry wlasny biznes wyjawia mi sie blad, ze instalacja nie moze byc zakonczona bo gra jest wlaczona <co>
znaczy moze wyjasnie inaczej.
po zaktualizacji pojawia mi sie, zeby wylaczyc gre the sims 2 w celu zakonczenia instalacji, klikam okej, bo gry nie mam wlaczonej, a pozniej pisze, ze wystapil blad i instalacja nie moze byc zakonczona.
tylko wezcie nie piszcie glupot w stylu czy mam oryginalna gre.
Dżiglipaff
30.07.2011, 08:18
moze zresetuj komputer lub wcisnij atl+ctrl+del i wyłącz wszystkie simso-podobne procesy
Adamsims
05.09.2011, 10:42
Zamierzam otworzyć cukiernie. Kiedyś otwierałem i nie wypalało. :(( Co konkretnie wciskać by po sprzedaniu ciasta, gdy magazynier zacznie je nowe magazynować, pobrało je z wyposażenia sima? I drugie pytanie to jakieś rady dla cukiernika?
Co konkretnie wciskać by po sprzedaniu ciasta, gdy magazynier zacznie je nowe magazynować, pobrało je z wyposażenia sima?
Jeśli masz upieczonych np. 8 tortów i 4 z nich zostaną wzięte z plecaka Sima i dane na sprzedać, to po ich sprzedaniu magazynier MUSI wziąć te pozostałe 4 torty z wyposażenia Sima.
I drugie pytanie to jakieś rady dla cukiernika?
Radzę Ci za pomocą tego narzędzia z kłódką (taki jakby "tryb hurtowni") wybierać torty z trybu kupowania, dawać je na sprzedaż, a gdy przedsiębiorstwo będzie na wyższym poziomie, wybrać te nagrody z hurtowni (nie mam pojęcia jak to się fachowo nazywa, wybacz :|). Dzięki temu będziesz taniej kupował, a jak Twój Sim osiągnie złotą rangę sprzedawcy, drożej sprzedawał (kod na poprawienie nastroju+"olśnij"+dobry humor kupującego=przyszły sukces, często nawet punkt przywiązania :)).
Zresztą tak można robić z każdą dziedziną - ja akurat nie mam u siebie JESZCZE cukierni działającej jako biznes prywatny, ale np. w mojej kwiaciarni, sklepie z robotami czy niegdyś w sklepie z elektroniką (dzięki któremu mój sim dorobił się fortuny) świetnie się to sprawdza :)
No i oczywiście ograniczać wydatki i brać te nagrody, za które dostaje się kasę - BARDZO przydatne :)
Adamsims
08.09.2011, 14:15
Dziękuje za rady, biznes otawty i odrazu problem =( Klienci wolą wąchać towar niz kupować(odrazu po zrobieniu dawalem do tych lodówek i nadal są gorące). Oczywiście do kupienia jest, wdszystko powinno być okej, bo jeden klient kupił, ale odrazu poszedł dalej wąchać. Czy da sie coś poradzić? Może wyjąć ciasta na kilka godzin i znów wsadzić? Jak już nie będą gorące?
miłośniczka zwierząt
08.09.2011, 14:35
mi się wydaje że to jest raczej normalne bo ja tak, ciasta wkładałam jak były gorące.
Adamsims
08.09.2011, 14:53
A wiesz, co daje taki zapach? Podnosi wystrój, może daje czasem gwiazdki?
W takim przypadku dawaj ostudzone :]
Albo zmniejsz ceny, o ile masz cenę wyższą niż "normalna".
Adamsims
08.09.2011, 16:03
Opanowali się! xd Ale nowy problem =( Halinka która tworzyła wszystkie dania, nie może pracować jako magazynier, bo wyskakuje komunikat o braku tego w wyposażeniu. Da sie temu zaradzić? Ferdziu(jjej mążź) może nim być.
miłośniczka zwierząt
08.09.2011, 16:17
Sprawdź w wyposażeniu simki czy ma dane ciasto jak go nie ma to musisz jej kazać zrobić najlepiej, jakby upiekła kilka ciast tego samego rodzaju żeby miała w wyposażeniu.
Adamsims
08.09.2011, 16:26
Chodziło o to czy da się bez robienia ciast, tak jak to robi jej mąż. Robienie tylu cist, zajmuje mase czasu
miłośniczka zwierząt
08.09.2011, 16:37
Da się ale tylko z ciastami typu tort urodzinowy i tort ślubny resztę musi zrobić sama.
Adamsims
08.09.2011, 16:39
Racja! Nie sprawdziłem do końca i plotłem głupoty. Przekwalfikuje się. Otworze jakiś sklep, dziękuje za wszystkie rady.
miłośniczka zwierząt
08.09.2011, 16:49
nie ma za co jak coś to zawsze z chęcią pomogę.
Adamsims
08.09.2011, 18:15
Nie moge usunąć galaretki. Nie moge jej odznaczyć ze sprzedaży. Kod move on też na nią nie działa. Jak ją usunąć? Wyskakuje ze obiekt jest używany, mimo tego że firma jest zakknięta, a moi nic z nią nie robią.
Wpisujesz kod boolproptestingcheatsenabled true, klikasz na nią z shiftem, wybierasz force error a potem delete :)
A ja mam inny problem: założyłam sobie przedsiębiorstwo, a teraz chcę je zamkąć. Jak zamkąćprzedsiębiorstwo? xd
Patrzyłaś, co oferuje telefon?
Adamsims
27.09.2011, 12:50
Czy komuś z was udalo się zrobić zarabiającą restauracje? xd
Oo ale głupia jestem! Myślałam że trzeba kasę sprzedać xd. Dzięki.
madi15724
21.11.2011, 16:08
Jak zatrudnić pracownika do recepcji? Mam pół hotel pół tor wrotkarski i łyżwowy.
Pracownik z recepcji hotelu pojawia się automatycznie, gdy na parceli postawisz recepcję.
Kenny McCormick
26.11.2011, 22:08
Niedługo moje urodziny i zastanawiam się czy wyłudzić akurat tą grę, dlatego mam pytanka:
1:Czy moge wybudować dużą galerie handlową, w której każdy sim będzie miał swój lokal?
2:Czy sim może prowadzić domowy biznes w apartamencie? Albo w garażu?
ultraviolence
01.12.2011, 17:25
Niedługo moje urodziny i zastanawiam się czy wyłudzić akurat tą grę, dlatego mam pytanka:
1:Czy moge wybudować dużą galerie handlową, w której każdy sim będzie miał swój lokal?
2:Czy sim może prowadzić domowy biznes w apartamencie? Albo w garażu?
1. Galerię możesz wybudować, bo właściwie czemu nie? Jednak będzie to pojedyncza parcela, więc może ją nabyć tylko jeden sim, nie więcej.
2. W garażu jak najbardziej. Sklep może być nawet w salonie - wszystko zależy od Ciebie :D Oczywiście tyczy się to domów jednorodzinnych. Nie wiem natomiast jak z prowadzeniem działalności w apartamencie.
Kenny McCormick
01.12.2011, 19:50
A jerzeli chodzi o biznes w domu, to czy są jakieś specjalne wymagania, jeśli chodzi o budownictwo?
ultraviolence
01.12.2011, 21:39
A jerzeli chodzi o biznes w domu, to czy są jakieś specjalne wymagania, jeśli chodzi o budownictwo?
W zasadzie nie. Sklep może być ulokowany wszędzie, ale radziłabym Ci zbudować go oddzielnie. Wystarczy niewielkie pomieszczenie tuż przy domu Twoich simów. Plusem jest to, że klienci nie będą szwendać się po mieszkaniu. Musisz tylko wywiesić przed drzwiami sklepu znak otwarcia/zamknięcia lokalu (znajdziesz go w dekoracjach), aby sklep zaczął prosperować. Ponadto pamiętaj o kasie fiskalnej i podestach, na których można trzymać mniejsze towary (większe mogą stać na podłodze). Jeśli chcesz prowadzić cukiernię, potrzebne Ci będą specjalne półki, na których będziesz mógł ustawiać pieczone przez Twojego sima ciasta. To chyba wszystko :)
Kenny McCormick
13.12.2011, 09:12
O mam jeszcze jedno pytanko, czy moja rodzinka może sobie kupić drugi dom. W jednym mieszkają od poniedziałku do piątku, a w drugim w weekendy :D ?
ultraviolence
13.12.2011, 10:22
O mam jeszcze jedno pytanko, czy moja rodzinka może sobie kupić drugi dom. W jednym mieszkają od poniedziałku do piątku, a w drugim w weekendy :D ?
Jeśli masz na myśli kolejny dom w głównym otoczeniu, to niestety nie :D Jednak nie wszystko stracone. Posiadasz dodatek Podróże? W takim razie możesz wykupić własny domek wakacyjny.
Kenny McCormick
13.12.2011, 10:27
Mam! Ojojoj to kupie, ale najpierw wybuduje ^^. szkoda. a czy można kupić parcelę publiczną w głównym wstawić łóżko, i zagrodzić a na furtce wstęp tylko dla współlokoatorów aby nikt nie wchodził?
Teoretycznie tak, praktycznie - trzeba mieć do tego kody ;)
(w łóżku na parceli publicznej normalnie nie da się spać ;))
Opcja domku letniskowego jest lepsza, uwierz ^^
ultraviolence
13.12.2011, 20:04
Mam! Ojojoj to kupie, ale najpierw wybuduje ^^. szkoda. a czy można kupić parcelę publiczną w głównym wstawić łóżko, i zagrodzić a na furtce wstęp tylko dla współlokoatorów aby nikt nie wchodził?
Wraz z Podróżami, w skrzyni parcel pojawiły się hotele, które można ustawiać w otoczeniu, więc łóżko w miejscu publicznym to już nie problem. Co do tej furtki... Wydaje mi się, że takie opcje są zarezerwowane tylko na furtkach, które znajdują się na parceli domowej, ale mogę się mylić. Sam będziesz musiał się przekonać :)
simka334player
14.12.2011, 18:48
mam problem i prosze o pomoc.
Mam parę sklepów w moim sąsiedztwie, więc wiem jak prowadzic byznes.
A tu nagle problem!
Przy domu założyłam sklep z ciastami. Wszystko jest jak zwykle. Kasa, ustalone ceny.. ale nikt nic nie kupuje. Klienci stoją, wąchają( ah, jak ładnie pachnie) i nic. Ta zielona rurka nad glowami jak sie zastanawiają czy kupic pojawia się na chwilkę, i nawet nie zdążę podejść żeby zachęcić do kupna i już znika.
Co się dzieje. Ma ktoś pomysł? Żadnych kodów i tych rzeczy nie mam.
Pomocy!:O
Może za drogo?
Albo są umieszczone w złym miejscu? (na pewno masz je w tej "chłodziarce"?)
simka334player
15.12.2011, 10:22
Thanks Liv for answering!
Śur że w lodówce. Ale na próbę dałam na pólke i to samo. A ceny sa average.
Wszystkie lodówki ( 4) stoją w rzędzie pod ścianą, dostęp jest. Martwi mnie ,że klienci podejdą , powachają i nic.
Może rzeczywiście dać na ridiculously cheap, ale wtedy nic nie zarobię!
Zacząć od nowa?
You're welome :)
Próbuj z tym "ridiculously cheap" - jeśli nie zadziała to znaczy, że to zwykły bug i wtedy you'll have to start from scratch :|
Anyway good luck :)
Btw, już kiedyś był opisywany taki problem. Aż zerknę u siebie co jest grane...
Kenny McCormick
15.12.2011, 16:59
Mam pytanie: czy da się zrobić sklep z artykułami magicznymi? Pobrałem te meble http://www.parsimonious.org/furniture2/shops/k8-Alansias_Unofficial_Tourist_Information.shtml więc mam pytanko czy można sprzedawać wytwory magiczne?
ultraviolence
16.12.2011, 19:33
Mam pytanie: czy da się zrobić sklep z artykułami magicznymi? Pobrałem te meble http://www.parsimonious.org/furniture2/shops/k8-Alansias_Unofficial_Tourist_Information.shtml więc mam pytanko czy można sprzedawać wytwory magiczne?
A czemu nie? Możesz sprzedawać praktycznie wszystko, co znajduje się w trybie kupowania. Wystarczy tylko odznaczyć przedmioty na sprzedaż specjalnym narzędziem, który pojawia się w trybie przedsiębiorstwa. Ustalasz cenę i gotowe.
marciuMEGA
13.01.2012, 16:24
jak założyc biznes u siebie w domu?
Przez komputer lub telefon...
Dżiglipaff
09.02.2012, 21:29
Moje małżeństwo burżujów ma w posiadaniu kilka przedsiembiorstw (gram nimi z kodami, to bogacze, mają te parcele tylko dla mojego widzimisie, lubie npców w innych, niż normalnie ubrankach ;3)
Problem polega na tym, że są już starzy i prawdopodobnie niedługo umrą. Chcę przekazać te przedsiembiorstwa ich synom, tylko:
a) czy da się zrobić to na dzieciach (dorosłych) mieszkających w innych domach?
b) czy po przekazaniu własności przedsiembiorstwa, resetuje się ono?
c) troche z innej beczki: domek letniskowy. Nie wiem, gdzie wisi (xD) akt własności willi nad morzem, jak mogę ją przekazać innemu simowi?
a) musisz ich najpierw zaprosić do siebie, klikasz na simie któremu chcesz przekazać prawa i wybierasz opcję "Przekaż prawa własności"
b) chyba nie
c) podobnie ja w punkcie A, nie trzeba aktu
Edit : Sorry za wprowadzenie w błąd
Kenny McCormick
10.02.2012, 08:54
yomon, jedna żecz, klikasz na sima i "zaproponuj"--->"Przekasz prawa..."
Pisze bo sam nie mogłem znaleść tej opcji :D
Adamsims
24.04.2012, 21:20
Czy istnieje mod czy sposób na to by podczas bycia fryzjerem nie trzeba było wybierać fryzur? Ładowanie choć jej krótkie jest dkla mnie meczące gdyż i tak nie korzystam z tej opcji.
Latawce robi się we Własnym Biznesie, tak? Jest jakiś sposób, żeby od razu zdobyć ich kilka, bez otwierania specjalnie po to własnej nieruchomości?
Cytryśnia
26.09.2012, 12:33
Po prostu kupujesz tą maszyne i każesz simowi z odpowiednią rangą je robić
Nigdy nie grałem we Własny Biznes, o jaką dokładnie rangę chodzi?
EDIT: A, już wiem. Dzięki. <3
Shattered
30.09.2012, 16:09
Czy można jakoś sprawić aby klienci Ci którzy są niechętni byli chętni? Bo tracę gwiazdki jeśli ich zaczepiam i tracę jeśli nie zaczepiam
Dżiglipaff
10.11.2012, 21:57
spróbuj zmienić sprzedawcę, który ich zagaduje. Najlepiej jeśli będzie miał dużo charyzmy i złota rangę sprzedawcy. Jak to nie pomoże, zawsze możesz zaprosić go "po godzinach" i zaprzyjaźnić ze swoimi simami, wtedy chyba nie powinien odrzucać jego oferty :)
Hefalump
22.12.2012, 22:46
Wie ktoś jak używać tego kierownika (Nie mogę przejrzeć prawie 90 stron, wybaczcie)
Zatrudniłem gościa i awansowałem na kierownika i klikam na niego i jest żeby zajął się sklepem i gdy chce isc do domu to mój sim zaczyna zamykać sklep. Co zrobić?
Wie ktoś jak używać tego kierownika (Nie mogę przejrzeć prawie 90 stron, wybaczcie)
Zatrudniłem gościa i awansowałem na kierownika i klikam na niego i jest żeby zajął się sklepem i gdy chce isc do domu to mój sim zaczyna zamykać sklep. Co zrobić?
Mi zawsze pracownicy idą do domu a kierownik zostaje.
Może spróbuj się z nim zaprzyjaźnić?
Hefalump
23.12.2012, 14:22
Jest przyjacielem mojego sima
Pojawiło się kolejne coś, w restauracji gdy kelner poda jedzenie klient wstaje i wychodzi...
Matthevios
27.12.2012, 20:16
Witam.
Ile kosztuje ten dodatek?
Czy można go pobrać z jakieś stronki za darmo, czy niestety nie?
Allegro (http://allegro.pl/) albo najbliższy empik, może media markt - ceny będą podobne (50zł albo nawet mniej).
Wszystko można ;] Ale nikt na tym forum nie udzieli Ci informacji skąd ani jak.
Matthevios
27.12.2012, 22:18
Allegro (http://allegro.pl/) albo najbliższy empik, może media markt - ceny będą podobne (50zł albo nawet mniej).
Wszystko można ;] Ale nikt na tym forum nie udzieli Ci informacji skąd ani jak.
No, najtaniej z allegro, ale boję się kupować z internetu, bo wiecie jaka jest nasza poczta Polska, nie obchodzi ich co jest w pudełku tylko rzucają jak popadnie, a w sklepie wydam na to z ponad 150 zł jak się nie mylę.
kalafjor
27.12.2012, 22:36
W internetowym Empiku dodatki kosztują 45 zł.
Nigdy żaden dodatek nie kosztował 150 zł.
No, najtaniej z allegro, ale boję się kupować z internetu, bo wiecie jaka jest nasza poczta Polska, nie obchodzi ich co jest w pudełku tylko rzucają jak popadnie, a w sklepie wydam na to z ponad 150 zł jak się nie mylę.
Wszystkie moje płyty kupiłam używane na allegro i każda doszła w nienaruszonym stanie. Przecież mają one solidne plastikowe opakowanie, a dodatkowo każdy sprzedawca wyśle to w kopercie bąbelkowej, więc ryzyko uszkodzenia, czyli np. pęknięcia płyty, jest minimalne. Ja niestety nie pracuję, więc nie mogę sobie pozwolić na nowe płyty i wydawanie np. w Empiku kwot rzędu 50 zł za dodatek. Na allegro kupuję już od wielu lat i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, bym dostała uszkodzoną przesyłkę, bo za każdym razem były solidnie pakowane. Zresztą, zawsze można ugadać się ze sprzedawcą, by towar jakoś dodatkowo zapakował, przecież od tego jest właśnie e-mail czy telefon... Wystarczy wybrać dobrego sprzedawcę, osobę z dużą liczbą pozytywnych komentarzy. Nie ma się co bać, kiedy można upolować naprawdę świetne okazje. Ja samą podstawę w idealnym stanie kupiłam za 30 zł, dodatki chodzą po 20-30 zł, akcesoria po 10 zł... Oszczędność ogromna.
kamilaf10
01.02.2013, 12:46
Witam. Mam pytanie czy możliwe jest, aby sim prowadzący przedsiębiorstwo miał wszystkie 50 premii czy tylko 10?
Z tego co pamiętam, to (chyba) można mieć tylko 10 premii
Będziesz miał 5 przedsiębiorstw na 10 poziomie, to będziesz miał 50 premii ;)
Dwa pytania:
1. Jeżeli mam z neta pobrany wieszak do kupowania ubrań, i postawię go w moim sklepie to inni będą kupować ubrania ?
2. Czy wieszak z ubraniami trzeba oznaczyć tym co zaznacza się na sprzedaż ?
1. Przeczytaj na stronie z dodatkami czy wieszak jest kompatybilny z WB. Jeśli tak będzie działać' jeśli nie - nie będą kupować.
2. Raczej trzeba, ale zaraz sprawdzę w grze.
E : tak, trzeba oznaczyć wieszaki jako "na sprzedaż"
@up: dzięki :)
Mam jeszcze jedno małe pytanko - czy można wykupić hotel i go prowadzić ?
Hotelu nie da się prowadzić jako przedsiębiorstwo. Sprawdzałem to jakiś czas temu - po prostu się nie dało.
Cytryśnia
27.09.2013, 12:43
Mam jeszcze jedno małe pytanko - czy można wykupić hotel i go prowadzić ?
Nie da się, chyba, ze bardzo chcesz to możesz ustawić kasownik przed każdymi drzwiami i po prostu simowie bedą płacić za pobyt w pokojach, ale mało efektowne :/
@up: to lipa :c Ale dzięki.
Hej jestem na tej stronie pierwszy raz i mam jedno pytanie z kąd wziąśc samochody i jak łączyc te schody do łączenia i sorki jestem cienka z ortografii więc nie narzekac
prosze tylko o odpowiedź mam własny biznes ale od początku nie wiem jak łączyc te gówniane schody :);))
chce prowadzic restauracje ale wszystcy ten bar omijają i idą do innego sklepu dla czego u mnie tak sie dzieje moja bóda ich nie zachęca ?
:|
@Kędziorek: Nie pisz posta pod postem. Od czegoś opcja 'edytuj' jest
Te schody do łączenia służą do łączenia fundamentów z ziemą, by można było na nie wejść.
Jeśli omijają lokal to upewnij się, że resteuracja jest otwarta i, że masz stanowisko kierownika sali, stoły i specjalną kuchenkę dla kucharza
Mam takie małe pytanko, pewnie tu już zadawane, ale naprawdę nie mam siły przeglądać 89 stron tematu, żeby znaleźć odpowiedź. Chodzi mi mianowicie o to, jak zlikwidować simom nieudany makijaż z twarzy? Mam na myśli ten zrobiony na krześle do stylizacji. Moja simka otworzyła salon kosmetyczny i oczywiście, wprawiając się na miastowych, narobiła kupę nieudanych makijaży. Problem jednak w tym, że nie potrafię ich teraz zlikwidować. W oknie zmiany wyglądu nie można go usunąć, nie ma tego w pełnym makijażu twarzy, ani w zwykłym. Robię tym simom teraz udane makijaże, są niby zachwyceni, ale te straszne maski widnieją im cały czas na twarzach! Jak to dziadostwo usunąć? :rant:
Mam takie małe pytanko, pewnie tu już zadawane, ale naprawdę nie mam siły przeglądać 89 stron tematu, żeby znaleźć odpowiedź. Chodzi mi mianowicie o to, jak zlikwidować simom nieudany makijaż z twarzy? Mam na myśli ten zrobiony na krześle do stylizacji. Moja simka otworzyła salon kosmetyczny i oczywiście, wprawiając się na miastowych, narobiła kupę nieudanych makijaży. Problem jednak w tym, że nie potrafię ich teraz zlikwidować. W oknie zmiany wyglądu nie można go usunąć, nie ma tego w pełnym makijażu twarzy, ani w zwykłym. Robię tym simom teraz udane makijaże, są niby zachwyceni, ale te straszne maski widnieją im cały czas na twarzach! Jak to dziadostwo usunąć? :rant:
Musisz po prostu założyć im dowolny pełny makijaż twarzy, a potem go zdjąć. Wystarczy kliknąć i odkliknąć :P
Musisz po prostu założyć im dowolny pełny makijaż twarzy, a potem go zdjąć. Wystarczy kliknąć i odkliknąć :P
Dzięki Kerbi, próbowałam wcześniej działać w tym kierunku i nic; udało się dopiero tym naprawdę PEŁNYM, eaxisowym makijażem ;) Przy użyciu CC nie chciało u mnie działać ;)
dal czego w the sims2 z dodatkiem biznesu nie mam samochodów garażów ani robotów itp to znaczy nowe żeczy mam ale tych nie mam czy musze miec nocne życie i osiedlowe życie:excl:????????
Aby mieć samochody i garaże potrzebujesz "Nocnego życia", ale do robotów wystarczy "Własny biznes". Robisz je na stoisku do tworzenia robotów.
:|ej a jak pobrac lub jaki jest kod na nowe fryze ciuchy itp może znasz jakiś tam kod
jak sie tam tworzy rodzinke bo chce miec coś nowego ale tego nie umiem nie wiem jaki jest do tego kod
Pobrane fryzury i ciuchy wrzucasz do folderu Moje Dokumenty/EA Games/The Sims 2/Downloads. A jak chcesz odblokować ukryte ciuchy to w widoku otoczenia wpisz kod "boolprop testingcheatsenabled true", potem wejdź do tworzenia rodziny i zanim wpiszesz nazwisko wciśnij jednocześnie Shift i N. Powinien wyskoczyć ci komunikat w języku angielskim - zignoruj go. I masz odblokowane ubrania :3. Tylko nie baw się nieznanymi i/lub dziwnymi opcjami kodu "boolprop testingcheatsenabled true" bo sobie grę zepsujesz !
interpunkcja i poprawna polszczyzna nie gryzą
alpherainn
20.01.2014, 21:42
Mam pytanie. W Lazurowej Promenadzie, dzielnicy, która teraz u mnie w grze należy do Miłowa mam Simkę, która z niektórymi Simami ma kontakty. Chciałbym do Kwitnących Wzgórz dołączyć Lazurową Promenadę. Czy jeśli parcelę wraz z tą Simką włożyłbym do katalogu, a następnie umieścił w Kwitnących Wzgórzach, które posiadałyby wcześniej wspomnianą dzielnicę, to nadal miałbym te kontakty czy trzeba byłoby robić wszystko od nowa?
Kafelove
21.01.2014, 08:45
Mam pytanie. W Lazurowej Promenadzie, dzielnicy, która teraz u mnie w grze należy do Miłowa mam Simkę, która z niektórymi Simami ma kontakty. Chciałbym do Kwitnących Wzgórz dołączyć Lazurową Promenadę. Czy jeśli parcelę wraz z tą Simką włożyłbym do katalogu, a następnie umieścił w Kwitnących Wzgórzach, które posiadałyby wcześniej wspomnianą dzielnicę, to nadal miałbym te kontakty czy trzeba byłoby robić wszystko od nowa?
Jeśli tak zrobisz to owszem, możesz poznać tych samych simów, ale na nowo gdyż wtedy simka przeniesiona zostanie do zupełnie innego świata i dołączona do Kwitnących Wzgórz Lazurowa promenada też będzie pełnić funkcję zupełnie nowego i obcego świata.
Shattered
23.06.2014, 22:23
Czy można zbudować cukiernię lub kwiaciarnię w której będą sprzedawane towary? Po prostu na parceli publicznej, która nie jest przedsiębiorstwem simów?
A jak jest z restauracją? Można własną zbudować?
Tenebris
10.07.2014, 16:45
@Shattered jeżeli chodzi o restaurację to można zbudować. Trzeba dać stoliki, taką specjalną białą kuchnię dla kucharza i tą czarną ladę z którą stoi ta simka, która usadza simów przy stolikach albo przy barze.
e: Jeżeli chodzi o cukiernię to w trybie kupowania są takie specjalne półki na które można dać te wyroby cukiernicze, ale nie wiem jak to się dokładnie odbywa. Kwiaciarnia - jest taka maszyna do robienia kwiatów no i tam robisz :)
Proximat3
29.07.2014, 17:35
Witam wszystkich,
Mam pytanko odnośnie Sims 2 WB, nie wiem czy to błąd gry czy ja coś źle robię, a mianowicie mam galerię na parceli publicznej, mam sprzedawcę, kasjera i kierownika. Na kierowniku daję opcję zajmij się sklepem, ale kiedy chce iść do domu to sim (sługus) gwiżdże, sklep się zamyka, a pracownicy idą do domu... Szukałem odpowiedzi wszędzie, także na anglojęzycznych forach i wiele osób ma ten problem, ale odpowiedzi żadnej. Dzwoniąc później z domu do firmy niby wszystko jest ok, ale kasa nie przychodzi, w zasadzie nic się nie dzieje...
InflexionBex
05.08.2014, 16:26
Nie musisz znać odpowiedzi na to pytanie, ale bardzo mnie nurtuje. Oddałam komputer do czyszczenie niedawno i musiałam wszystkie dodatki od nowa instalować a mody przenieść do folderu Downloads w Dokumentach. Głównie chodzi o to że kiedyś pobrałam taki mod który rozmył mi oczy simów i rozświetlił im skórę, chyba z modthesims, ale pewności nie mam. Kiedyś go usunęłam, bo pamiętałam co to było. Teraz nie mam pojęcia a pojawił sie znowu. Czy może wiesz jak go odnaleźć w Downloads żeby go usunąć? Albo jak on się nazywa? Spotkałaś/eś się z czymś takim?
Aperlaxive
13.08.2014, 10:52
Może to pytanie już było, ja jednak szukałam i nie natrafiłam na nie.
Otóż poszłam simką do salonu, tego w lazurowej promenadzie.
I ta babka urządziła ją tam... Jest cała w różowej szmince.
Co teraz z tym zrobić? Próbowałam ją umyć, zmieniać styl, ale to nic nie daje i nie da się tego różowego szajsu pozbyć.
Dodanie makijażu (najlepiej tego na całą twarz, tak jak są te maski do wyboru :P) w "Zmień wygląd" po kliknięciu na lustro też nic nie dało?
Aperlaxive
19.08.2014, 19:44
Liv, wielkie dzięki. Nie wpadłam na to :)
Dżiglipaff
31.01.2016, 13:29
Moja simka nie może wrócić do domu.
Jest właścicielką parceli publicznej, gdy wszystko cacy i chcę wracać, zaczyna gwizdac i wyganiać ludzi, nawet, jesli nikogo nie ma. Raz na jakiś czas tylko przylatują czarownice, ale nawet gdy nie pojawiają się przez kilka godzin, ona nadal chodzi i wygania. Jak zacznie już gwizdać, to mogę jedynie ją zresetować (force error).
Kilkukrotnie wychodziłam do otoczenia, więc gra jest zapisana.
Zaczęła układać bukiety kwiatów, bo na noc wygania pracowników i musi sobie szukać zajęcia na ten czas - zdobyła już srebrną rangę florysty (a jest DAMĄ i to nie przystoi:P). Powoli dostaje też depresji, bo na parceli publicznej nie mogę spełniać wszystkich jej zachcianek.
Nie mogę też odwiedzać tej parceli (jedyne SPA w mieście) innymi rodzinkami, kiedy ona tam siedzi. To taki martwy punkt ;/
Ktoś miał taki problem?
Dżiglipaff
26.02.2016, 00:24
podbijam, bo nikt nie odpisał :(
Nie wiem czy poprzednie pytanie aktualne, ale bym spróbowała rzeczy typu usunięcie tej parceli a potem ewentualnie spróbować simkę przywrócić jakimś modem, albo dodanie ją boolpropem do jakiejś rodziny, wtedy simy się dodają i nie powinna nigdzie być utknięta tylko należeć do tamtej rodziny.
Ja natomiast chciałabym zapytać czy wiecie gdzie mogę znaleźć jakiś poradnik jak założyć własne przedsiębiorstwo? Ale taki serio serio od podstaw i tłumaczacy wszystko jak krowie na rowie i co dlaczego jak się dzieje, bo mam z tym kłopoty.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.