PDA

View Full Version : W ma³ym dworku. [BRAK ZDJÊÆ]

Eveline
23.03.2006, 17:27
Postanowi³am pokazaæ moj± najnowsz± pracê. Powstawa³a kilka miesiêcy i zapewne niektórzy przestali ju¿ wierzyæ, ¿e w ogóle kiedykolwiek zostanie ukoñczona.
Ale ¿e nie ma tego z³ego co by na dobre nie wysz³o dokoñczy³am budowê bêd±c na zwolnieniu lekarskim (ostra angina).

Mam nadziejê, ¿e siê spodoba.

Najpierw przedstawiê aktualnych mieszkañców:

Dworek nale¿y do Adelajdy. Odziedziczy³a go po babce i sprowadzi³a do niego niedawno. Mieszka w nim razem ze s³u¿±c±. Czêsto przyjmuje, mniej lub bardziej po¿±danych, go¶ci. Miejscowa ludno¶æ nie jest przychylnie nastawiona do kobiety zwa¿ywszy na jej stan panieñski i dezaprobatê dla instytucji ma³¿eñstwa. W porywach wiejskich plotek pos±dzana o czary i wampiryzm.

Aron jest kuzynem Adelajdy. Zniewie¶cia³y i zmanierowany mê¿czyzna nie jest zbyt mile widzianym go¶ciem. Dawniej majêtny, obecnie zad³u¿ony przez d³ugi hazardowe. Pomieszkuje u kuzynki, gdzie mo¿e ¿yæ wygodnie i na cudzy koszt, czyli tak, jak najbardziej lubi.

Medsy to pokojówka i kucharka Adelajdy. Prosta, niewykszta³cona kobieta. Bezgranicznie oddana swojej pani. Lubi pracê. Zarobione pieni±dze wysy³a rodzinie. Wystarcza jej utrzymanie i dach nad g³ow± w dworku. Nie lubi Arona. Uwa¿a go za naci±gacza i darmozjada. Z niecierpliwo¶ci± czeka, a¿ siê wyprowadzi.

Pora na pokazanie domu.

Widok na ca³± parcelê w dzieñ:

Wej¶cie (widok z lewej)...

i z prawej...

Przed domem znajduj± siê dwa ozdobne kwietniki w kszta³cie ko³a. Zaprojektowane przez babkê Adelajdy.

Po prawej stronie domu znajduje siê ma³y potok z kamienistym dnem. Jest przejrzysty lecz nie mieszkaj± w nim ¿adne rybki.

A teraz widok na ty³y dworku, gdzie znajduje siê drugie wej¶cie (przez taras). Za domem jest wypielêgnowany ogród.

Teraz widok w bezchmurn± noc, kiedy na niebie widaæ gwiazdy.

Z lotu nietoperza:

Wej¶cie:

I widok na nocny ogród:

G³ówne wej¶cie do domu:

Hol. Naprzeciwko drzwi do sypialni pani domu. Po prawej (niewidoczne) drzwi do pokoju go¶cinnego, który aktualnie zajmuje Aron, po lewej (niewidoczne) drzwi do ³azienki. Przed sof± wej¶cie do saloniku.

Wej¶cie do biblioteki:

Wnêtrze biblioteki, w której zgromadzono wiele rzadkich woluminów. Ksi±¿ki stoj± na pó³kach pouk³adane alfabetycznie i tematycznie. Jest to jedno z ulubionych miejsc Adelajdy. Spêdza tu d³ugie godziny na czytaniu ulubionych lektur i zg³êbiaj±c wiedzê na interesuj±ce j± tematy.

Znajduje siê tu równie¿ biurko, przy którym mo¿na albo zag³êbiæ siê w lekturze albo pisaæ d³ugie listy.

Jedno z wiêkszych i ja¶niejszych pomieszczeñ nale¿y do pani domu. Stanowi sypialniê po³±czon± z garderob±. Oba umowne pomieszczenia oddzielone s± parawanem.

Czê¶æ sypialna:

Obowi±zkowo kominek, na ch³odniejsze wieczory i noce:

Czê¶æ garderobiana:

Przejd¼my teraz do saloniku. Urz±dzony jest tak, by w ciszy i spokoju mo¿na by³o oddawaæ siê pogawêdkom.

Stoi tu zegar po babce, o który pieczo³owicie troszczy siê Medsy.

Z saloniku prowadzi wyj¶cie na taras.

W drugim skrzydle domu znajduje siê jadalnia:

Tu¿ obok niej kuchnia, królestwo Medsy. Prosta lecz funkcjonalna:

Miejsce, do przygotowywania posi³ków.

Obowi±zkowo piec:

Zapas wina i co mniej cenne naczynia:

Madsy równie¿ posiada swój pokój. Bardzo skromny, jednak utrzymany w nienagannym porz±dku. Znajduj± siê w nim jedynie niezbêdne sprzêty.

Miejsce do spania:

Prowizoryczna ³azienka:

Pokój go¶cinny, który obecnie zajmuje Aron, jest niewielki jednak urz±dzony ze smakiem. Meble s± kosztowne i wygodne.

Przyszed³ czas na ³azienkê dla pañstwa:

A teraz wychodzimy z domu tylnym wyj¶ciem, czyli prosto na taras:

Z którego rozpo¶ciera siê widok na ogród:

W dzieñ ...

i w nocy ...

W przydworkowym ogrodzie nie mo¿e zabrakn±æ te¿ fontanny i miejsca, gdzie w ciszy, spokoju i otoczeniu ro¶linno¶ci mo¿na usi±¶æ i porozmy¶laæ nad sensem ¿ycia czy mniej wa¿nych sprawach.

I na koniec, najciekawsze z miejsc. Jest to pomnik kobiety, którego pochodzenia nie zna ¿aden z mieszkañców miasta. Nikt te¿ nie wie na pewno, kim jest kobieta, któr± przedstawia. Kr±¿± jednak na jej temat przeró¿ne legendy. Jedna z nich g³osi, ¿e jest to dziewczyna z ubogiej rodziny, w której zakocha³ siê dziedzic dworu. Rodzina zmusi³a go do ¶lubu z bogat± szlachciank± o zimnym sercu. Nie porzuci³ on jednak swojej ukochanej. Zdradza³ z ni± te¿ swoj± oziêb³± ma³¿onkê. Gdy ta dowiedzia³a siê o zdradzie, w tajemnicy przed mê¿em wygna³a kobietê do pobliskiego lasu, gdzie rozszarpa³y j± dzikie zwierzêta. Dziedzic nigdy nie dowiedzia³ siê, jak zniknê³a jego ukochana, ani tego, ¿e pod sercem nosi³a jego dziecko. Wystawi³ jej jednak pomnik, przy którym spêdza³ d³ugie godziny. Ma³¿onka jego rozkaza³a zniszczyæ pomnik, co te¿ uczyniono, jednak nastêpnego ranka sta³ on ponownie na swoim miejscu, nietkniêty. I tak stoi do dzi¶.

KubuS
23.03.2006, 17:29
Wow! Prze¶liczny jak zawsze. To chyba najlepsze dzie³o Twojego autorstwa. Wszystko dopracowane do najmniejszego szczególiku (meble, stroje itd.)
Mieszkañcy zamieszkuj±cy dworek te¿ s± ca³kiem sympatyczne ^^'
Ah i te Twoje ogrody *________*
Ah i to ³ó¿ko w sypialni *_________*
Ah i ten wspania³y klimat *__________*
Ah i te tapety *___________*
Ah i te mebelki *___________*
Cudeñko. Je¶li simsy chodzi³yby mi jak nale¿y, pierwszy bymgo ¶ci±gn±³ :D

saya
23.03.2006, 17:42
No, no ^^ Domek ma swój nieprzeciêtny klimat ^^ Nie jest co prawda w moim stylu, bo ja lubiê nowoczesno¶æ, ale i tak mnie urzek³. Brawo, ¶wietna robota ^^

Chocolatté
23.03.2006, 17:45
nie lubiê takiego stylu, ale muszê przyznaæ, ¿e to Ci siê uda³o ^^ cudowne! 10/10.

koslawy
23.03.2006, 17:48
W moim stylu te¿ nie jest - bo tak jak Say, wolê nowoczesno¶æ :P

Dom jest ¶wietny, ale tym razem siê czepnê kilku rzeczy ^^

Nie pasuje mi bowiem kilka przedmiotów. Np. ten wazon z ró¿y w holu. patera z cytrynami w jadalni, zas³ony i ³ó¿ko w sypialni.
To ³ó¿ko ma, jak dla mnie, zbyt nowoczesny kszta³t :P

I brakuje mi tutaj takiego wielkiego, obfitego ogrodu - takiego, jaki czêsto jest w Twoich produkcjach.

Ale i tak mi siê bardzo podoba ;D

P.S. Teraz to siê chamsko czepnê XD W kuchni jest kominek. Dziwny kominek, bo dreno le¿y na samej pod³odze. A pod³oga jest drewniana. Po¿ar murowany XD

Eveline
23.03.2006, 17:55
Nie pasuje mi bowiem kilka przedmiotów. Np. ten wazon z ró¿y w holu. patera z cytrynami w jadalni, zas³ony i ³ó¿ko w sypialni.
To ³ó¿ko ma, jak dla mnie, zbyt nowoczesny kszta³t :P
Wazon mi te¿ nie pasuje, zapomnia³m go usun±æ. Patera jak najbardziej mi tam pasuje, a ³ó¿ko, nie wiem co widzisz w nim nowoczesnego O.O

I brakuje mi tutaj takiego wielkiego, obfitego ogrodu - takiego, jaki czêsto jest w Twoich produkcjach.
No, mnie te¿, ale niestety, nie wiem jak mo¿na wykraczaæ poza teren dzia³ki, a to najwiêksza, jaka jest dostêpna.

P.S. Teraz to siê chamsko czepnê XD W kuchni jest kominek. Dziwny kominek, bo dreno le¿y na samej pod³odze. A pod³oga jest drewniana. Po¿ar murowany XD
Nie mog³am znale¿æ innego kominka który móg³by s³u¿yæ za piec w kuchni w dworku. Je¶li taki masz to ja poproszê.

koslawy
23.03.2006, 18:02
W ³ó¿ku... Ee... nie wiem, nie pasuje mi ten okr±g³y kszta³t :P
A patera nie wiem... wydaje mi siê, ¿e jest jaka¶ szklana, plastikowa? o_O
Ale dobra, nie przejmuj siê - z moim wzrokiem jest coraz gorzej xD

A z kominkiem to by³ taki jakby ¿art :> Sam takiego te¿ nie mam ;)

Nirrti
23.03.2006, 18:13
przecudny!!!!!!!
bezapelacyjnie 10/10!!!
domek z zewn±trz:
bry³a ³adna, aczkolwiek ze wszytkich elementow najmniej mi sie podobala. oprócz tego nie mam ¿adnych zastrze¿eñ. ogród ælicny.
wnêtrze:
och tak, jest klimat, i to w dodatku mój ulubiony styl~___~. uwielbiam takie domki, tym bardziej, ¿e ten jest zrobiony doskonale! mebelki wszêdzie pasuj±, wszytko ³adniutkio rozmieszczone i jeszcze jeden plusik za to, ¿e nie zrobi³a¶ kolosa, które ogl±da siem koszmarnie d³ugo. twój domek jest w sam raz. ilo¶æ zdjêæ mnie nasyci³a i równocze¶nie nie zanudzi³a.
do tego takie postacie....no prawdziwe cudeñko!
p.s. niektóre meble ustawione s± sko¶nie...czy zrobi³a¶ to kodem? wiem, ¿e na tym forum ju¿ na pewno kto¶ go podawa³, ale ja nie mogê siê doszukaæ i czy by³aby¶ tak mi³a i go poda³a? bardzo by siê przyda³*______*
pozdro

Eveline
23.03.2006, 18:15
Jasne, nie ma problemu: boolprop allow45degreeangleofrotation true

Yanade
23.03.2006, 18:33
Nie no domek jest ¶liczny!Uwielbiam domy w takim stylu,takie tajemnicze,pe³ne mroku brrr.Da³aby¶ do ¶ci±gniêcia postaæ Adelajdy?Ona jest poprostu urocza :P

Nirrti
23.03.2006, 18:44
dziêki eveline, dziêki wielkie:*
a zrobisz jeszcze jaki¶ domek?

Calintz
23.03.2006, 18:50
Jeju, Eveline, jak zawsze piêkny domek:) w prawdzie tak jak Saya i Koslawy wole domki nowozesne, ale ten domek mnie urzek³, poniewa¿ ma w sobie "To co¶". ¶wietna robota(jak zawsze) 10/10:)

Toxic
23.03.2006, 20:30
Domek jest super, lubie takie staromodne :) 10/10 poprostu boski jest

riannon
24.03.2006, 12:57
Domek jest ¶liczny. Brakuje mi tu jakiegos wiêkszego ogrodu. Ale fajnie wygl±daj± te konie na bramie:P Fajny, staromodny klimat. Bardzo mi sie podoba.

Eveline
24.03.2006, 12:58
Da³aby¶ do ¶ci±gniêcia postaæ Adelajdy?Ona jest poprostu urocza :P
Niestety, jest zrobiona w grze i nie mam jej jak spakowaæ (próbowa³am przez Sims PE, ale nic z tego nie wysz³o). Bêdzie j± mo¿na ¶ci±gn±æ razem z domkiem, ale jeszcze nie teraz.

a zrobisz jeszcze jaki¶ domek?
Mam nadziejê. Niestety, angina siê skoñczy³a a wraz z ni± zwolnienie lekarskie i czas wracaæ do pracy. Ale kiedy znajdê czas to na pewno co¶ jeszcze powstanie.

Brakuje mi tu jakiegos wiêkszego ogrodu.
Mi te¿, ale nie by³o wiêkszej dzia³ki.

Choco
24.03.2006, 13:51
WOW *zatka³o go* Super dwór, utrzymany w jednym - antycznym stylu! A ogród - MIODZIO!!

Melicyanda
24.03.2006, 16:53
Piêkny!!:):)9,9/10!:-]

Kimberly :-)
24.03.2006, 18:50
Ten....ten dom jest przecudowny!!!!!! Taki genialny! 10/10 bezapelacyjnie!

kira1992
24.03.2006, 19:47
£adny domek. Najbardziej podoba mi sie z zewn±trz. Ogród jest przepiekny! :D

art star
24.03.2006, 21:51
Eveline . . .Eveline . . . Nie wiem jak ty to robisz ale wszystkie twoje parcele mi siê podobaj±. Tu jednak wed³ug mnie jest za du¿o tych kwiatków wokó³ drzew. Ale i tak 10/10

diza
25.03.2006, 08:05
Super, wszystko jest na 10/10

Harpsichord
25.03.2006, 09:33
...staro¶wieckiej architektury :P .
Prze¶licznyyy *______* .
Móg³bym w nim mieszkaæ *_* .

Heavenly
26.03.2006, 19:24
Wypowiem sie krótko - nigdy nie widzia³am czego¶ równie pieknego - Twa rezydencja jest super- masz wielki talent

...:Chocolate:...
26.03.2006, 21:20
Bajeczny. Uwielbiam ten styl i nie mam siê czego czepiæ :) Czekam na kolejne domy w tym typie :) 10/10 bez dwóch zdañ.

Aposto³ka
26.03.2006, 21:55
Cudenko. I w srodku i na zewnatrz i wogole jest piekny. Mozna go sciagnac? :P Tylko mieszkancy tego jakze uroczego dworku troche mnie przerazaja ;P Szczegolnie Adelajda... Ta blada cera... 10/10 :D

she
26.03.2006, 23:18
Mmm, ¶liczne, pozazdro¶ciæ talentu ^^'
Nie mogê siê doczekaæ linku, jednak w±tpiê, aby moje simy ud¼wignê³y ten domek ; p

konwallia
27.03.2006, 09:50
Bry³± nie zachwyci³a mnie niczym szczególnym. Jednak wnêtrza... Mmm... mimo, ¿e to nie mój styl, to bardzo mi siê podobaj±. Czuc w nich ducha czasu. Wszystko ma rêce i nogi, jak±s symetryczn± liniê, nic nie jest zbytnio zagracone, czy zbyt puste. Wszystkie meble i sprzêty jak najbardziej na swoim miejscu. Najbardziej zachwyci³a mnie biblioteka oraz sypialnia (ta z okr±g³ym ³ó¿kiem), najmniej - kuchnia, która odstaje trochê od reszty. Piêkny klimatyczny ogród (miejsce z fontann± genialne) jak najbardziej na plus.

Margierytka
27.03.2006, 09:56
Konwallia czytasz mi z ust??? Fakt Eve - to ten dworek z zewn±trz jest ma³o dworkowaty.

Wnêtrza fantastyczne, chocia¿ na czê¶ci - choæby sekretarzyku i stole chlewi siê tekstura. Ja chyba ¶ci±gnê te bajerki s sims2recources i podmieniê im teksturê bo meshe s± nawet nawet. Natomiast kuchnia jest zbyt nowoczesna - szafki jedynie lekko stylizowane. Te maxisowe szafki - najdro¿sze - tu prezentowa³yby siê lepiej.

PS - Ogród faktycznie bomba. Najlepiej w³a¶nie Ci wychodz± ogrody. Nie powinna¶ siê mo¿e przebran¿owiæ in real?

Andil
27.03.2006, 14:49
Czyta³am ju¿ wiele podobnych postów w tym temacie, ale po prostu muszê to napisaæ. Ten dom jest boski! Po prostu cudo. :D

Eveline
27.03.2006, 21:58
Wnêtrza fantastyczne, chocia¿ na czê¶ci - choæby sekretarzyku i stole chlewi siê tekstura. Ja chyba ¶ci±gnê te bajerki s sims2recources i podmieniê im teksturê bo meshe s± nawet nawet.
Ale sekretarzyk i stó³ nie s± z sims2recources. A stó³ jest taki trochê dziwny bo on siê sk³ada z dwóch czê¶ci. Na pó³ jest podzielony :D

Przebran¿owiæ? Oj obawiam siê, ¿e wola³abym nie zaczynaæ ju¿ od nowa. Póki co moja firma jako¶ tam prosperuje i chyba lepiej niech tak zostanie. Na dwie prace nie mam niestety czasu.

Co do bry³y ... przegl±da³am co mi wpad³o w rêce odno¶nie fotek ró¿nych dworków (nie mia³am pojêcia jak zacz±æ) i stwioerdzi³am, ¿e kiedy robi³am co¶ nie foremnego, to wychodzi³o bardzo "nie dworkowe". To jedyne, co w moich oczach zdoby³o aprobatê i wygl±da³o w³a¶nie tak, jak (moim zdaniem) powinno.

Ogród ... mi siê nie widzi. Za ma³y :D W planach mia³am co¶ naprawdê fajnego ale zabrak³o miejsca na dzia³ce.

Dworek dam do ¶ci±gniêcia w po³owie kwietnia dopiero. Jest przygotowany na pewien konkurs i nie mogê dac go "do ludzi" przed og³oszeniem wyników. Mam nadziejê, ¿e tam siê równie¿ spodoba tak, jak wam :)

eve_xxl
28.03.2006, 11:18
:O Jejku nie moge sie napatrzeæ :O

Ja robi±c takie domy przy zrobieniu holu dalej nie mam pomys³u
A ten ogród jest poprostu cudny moglaby¶ podaæ link ze stron± na której znalaz³a¶ te fajne pokrycia terenu
plis plis :D
.............................10/10................................. :)

Eveline
29.03.2006, 19:45
moglaby¶ podaæ link ze stron± na której znalaz³a¶ te fajne pokrycia terenu
plis plis :D

Pokrycia terenu (przynajmniej wiêkszo¶æ) pochodz± ze strony Justy http://www.justa-web.de/ ale chyba ju¿ nie funkcjonuje :(

Koniczynka
29.06.2006, 13:02
zewnatrz 8/10
wnetrze chaty 7/10 bo to troche nie moj styl, ale b ladnie tam masz
i ogolnie dostajesz jeszcze plusa za przedstawienie mieszkancow ;)
srednia: 7,5/10

Skate_misia
29.06.2006, 13:22
Domek przecudny (kompletnie nie mój styl, ale spodoba³ mi siê):
+ bry³a - zwyczajna zachwyca prostot± i elegancj±
+ ogród - przecudny doskonale oddaje klimat pomieszczeñ
+ wnêtrza - s± stylowe, typowe dla dworu i s± utrzymywane w jednakowym stylu bez szaleñstw
jedyny - sypialnia z tym okr±g³ym ³o¿em - trochê siê odbi³a od ca³o¶ci ale jest ok.

Ocena koñcowa 9,98/10 (5+)

Nox
30.06.2006, 09:26
Jak zwykle perfekcyjne, nawet najdrobniejsze szczegó³y, jak ty to robisz? 10/10

Makabrus
30.06.2006, 10:28
Wszytsko super ale ta prowizoryczna ³azienka nie pasuje do ca³o¶ci !
Dlatego 9/10 a nie 10:P

Master of Disaster
30.06.2006, 18:54
Skomentujê to tylko jednym s³owem: WOW. Domek jest super. Ja bym chyba nie mia³a tyle cierpliwo¶ci.

afaiks
07.07.2006, 13:42
Niezbyt mi siê podoba- nie ma powowdu, ale jako¶ tak. Doceniam jednak kszta³t budynku i ogród
5/10

CoRnEliA :)
07.07.2006, 15:00
Domek jak z obrazka, wszystko piêknie dopasowane, czuc ten klimacik... ocena bez w±tpienia 10/10 :)