PDA

Zobacz pełną wersję : Podczas Gry KOMPUTER SIĘ WYŁĄCZA

gosiaczek12303
24.07.2007, 09:38
Mam problem, który strasznie mnie irytuje.
Mój komputer wyłącza się (nie restartuje tylko normalnie WYŁĄCZA) podczas gry The Sims 2. Mam wgrane dodatki: Zwierzaki, Własny Biznes i Moda z H&M wszystko orginalne, zarejestrowane na stronie EA.
Parametry kompa:
Windows XP Professional
Procesor 1,8 GHz
448 MB RAM
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 6100
Dodam, że komputer wyłącza mi się tylko podczas budowania i kupowania, w trybie życia wszystko jest okej. Wyłącza się TYLKO PODCZAS GRANIA W THE SIMS 2.
Przed włączeniem gry wyłączam wszystkie programy pracujące w tle.
The Sims 2 mam na DVD, modę z H&M też, natomiast Zwierzaki i Własny Biznes na CD, ale ponoć to nie ma nic do rzeczy (wg. sprzedawców w Empik'u i info. zapisanego na pudełku do gry)
Bardzo proszę o poradę co zrobić aby wreszcie ten głupi komputer przestał się wyłączać.
Z góry dziękuję.

kuba158
24.07.2007, 17:07
Miałem podobny problem, tylko wyłączał mi się monitor i pisało ENTERING SLEEP MODE ,ściągnałem nowe sterowniki do karty graficznej i wszytsko chodzi ok ,
może twój komputer się przegrzewa albo ma coś z zasilaczem ,poszukaj w google jest dużo takich tematów .
POZDRAWIAM

gosiaczek12303
08.08.2007, 18:53
Miałem podobny problem, tylko wyłączał mi się monitor i pisało ENTERING SLEEP MODE ,ściągnałem nowe sterowniki do karty graficznej i wszytsko chodzi ok ,
może twój komputer się przegrzewa albo ma coś z zasilaczem ,poszukaj w google jest dużo takich tematów .
POZDRAWIAM
Poszukam nowych sterowników do karty. Nic mi głupi komp, nie komunikuje, że np. zbyt mało miejsca, zbyt mała pamięć wyłącza się i już. Specjanie go przestawiłam, żeby się nienagrzewał o ile w ogóle, ale przecież wszystko inne gra. Zakupiłam teraz the sims 4 pory roku i dalej się wyłącza, teraz już nawet podczas trybu życia i tworzenia rodziny. Co lepsze, czasem mogę grać godzinę dwie, czasem góra 10 minut. Zaraz przystawie wiatrak i zobaczę może faktycznie się przegrzewa.
Mam jeszcze jedno pytanie masz może linki do tych tematów dot. mojego problemu?

Pingwin
08.08.2007, 19:29
Komputer nowy/modyfikowany ostatnio ?
Windows kiedy wgrywany ostatnio/czy w przypadku jak doszły nowe części (a został. np. stary dysk z windowsem) to był robiony format ?
Czy w innych grach też tak się dzieje ?

Sterowniki:
http://www.nvidia.pl/object/nforce_nf4_winxp32_8.26_11.09_pl.html

Jeżeli dzieje się tak tylko w tej grze to coś z Sims2
Jak w każdej innej to, np. wina zasilacza.
Choć tu nawet zasilaczo-podobny wyrób jak Modecom Feel czy Tracer winien dać radę.

kociol21
08.08.2007, 20:30
Choć tu nawet zasilaczo-podobny wyrób jak Modecom Feel czy Tracer winien dać radę.

No no, Pingwin, nie porównuj Modecoma-Feela do Tracera. M-F to tańsza i faktycznie słabsza linia produktów Modecoma, nie jest jakaś superdobra i hiperstabilna, ale daje radę i zazwyczaj do przeciętnego, a nawet silnego kompa można go wkładać bez strachu. A Tracer to już zupełnie inna bajka - z tym to loteria - nigdy nie wiesz czy spali się jutro czy dopiero za rok :O

A na temat, wyłączanie komputera, podczas gry, czy innej aplikacji pochłaniającej dużo zasobów komputera - to faktycznie najczęściej wina
a) zasilacza, który już nie wyrabia
b) Temperatury procesora, która może myć zbyt duża bo np. zużył się wiatrak, starła się pasta termoprzewodząca czy po prostu, w kompie jest za dużo kurzu. Zresztą przy upałach, o te rzeczy trzeba zadbać szczególnie.

Pingwin
09.08.2007, 10:30
Modecom Feel, nawet w rev III nie włożyłbym do czegoś mocniejszego niż Celeron/Sempron + płyta główna z integrą.
W cenie Feel'a czy Tracer'a (czy nawet taniej) można dostać używane, sprawne i na 2-letniej gwarze Delty/Fortrony 350/400W potrafiąca trzymać stabilnie podkręcone Core2Duo i GF 8800 (koszt zasilacza - 50-100zł).
A za ~100zł mamy w sklepie Amacrox 350W - który jest robiony przez ww. Fortron'a.

Do autorki topic'u:
Weź spróbuj jeszcze odinstalować całą grę, powywalaj wszystkie pozostałości i instaluj po kolei jedną wersję, a potem sprawdzaj.
Może to wina jednego z dodatków.

Możliwości jest wiele, w czym problem.