Zobacz pełną wersję : Co sądzisz o tym forum?
Dżiglipaff
06.09.2009, 15:17
Oaz, ale Ci zazdroszcze ;p
ze mnie, mimo ze dostalam w wielu lat 14 nadal sie smieja, ze wygladam jak dziecko ;p
kto chce gify w avkach palec do budki!
*robi budke z rączki*
właśnie sobie uświadomiłam, że 'palec do budki' to dwuznaczne trochę, no ale cóż : DDDDD
co do forum, no to fajnie, że się zmienia. nagłówek jest mega, taki niebieski a do reklamy idzie się przyzwyczaić. Ja tam czekam na avy .gif i będzie spoko, no i żeby przyciski działały, ale ogólnie jest fajnie.
@Oaz zazdroszczę :<
<wkłada palec do budki>
nie świntusz żesz ty, szijo!
przyznam się szczerze, że funkcja bloga na forum mnie mile zaskoczyła :) w życiu bym na to nie wpadła
mnie wogóle miło zaskczyło, że coś drgnęło i zaczęło się dziać. ku dobremu idzie.
Moja kuzynka siedziała na tym forum, pamiętam jak mi różne rzeczy opowiadała o nim..
Mi się forum podoba, chodź pod względem grafiki nie jest perfect...
Te forum jest Fantastyczne!
zgadzam się z powyższym! <zaciesz.
fantastyczne z małej.
owszem jest, tylko znalazłem jedną rzecz, która mnie gryzie, ale to mały szczegół.
lewe ramię Simki w czerwonej sukience jest źle wyrenderowane.
Widać że idzie ku lepszemu nareszcie:) Zmiany mile widziane:)
ogólnie jest dosyć cienko wycięte, ale to szczegół
Ladnie wyglada :)
Choc pewnie niektórzy ubolewaja nad starym logiem... :D
Człowiek w zielonych rajtuzach
29.10.2011, 13:29
forum jest super, mam tu duuużo przyjaciół : D
jest spoczi,wazne ze jest milusio i fajne ludzie sa!
w kadzym razie jest inne od innych forów na ktorych bylam ; D
Rosemarie
30.10.2011, 16:00
forum jest krótko mówiąc zaebiste! świetni ludzie i miła atmosfera <3 najlepsze forum na jakim się zarejestrowalam B)
Spectrum
30.10.2011, 16:27
Jest to moje jedyne forum na którym siedzę i lubię atmosferę tu panującą. Z prawię każdym można pogadać i społeczność forum jest na tyle mała, że łatwo wszystko i wszystkich poznać ;)
mee too
b. lubię to forum, jest tu dużo wspaniałych osób, i ogólnie szałowa atmosfera <3
to moje jedyne forum na którym się aktywnie udzielam - na inne wchodzę 1 raz na miesiąc xd
jest tu super atmosfera, fajni ludzie, ogólnie świetnie jest :D
mój nałóg :D
ogólnie:
super ludzie (poznałam tu wspaniałe osoby z którymi mogę pogadać o wszystkim)+ przyjazna atmosfera=super forum :)
jedyne forum, do którego tak się przywiązałam. ^^
mam tutaj więcej znajomych niż w realu B)
a ja wiecej niz w tesco. ale real tez lubie! nawet real madryt.
rudzielec
31.10.2011, 14:42
Jest to moje jedyne forum na którym siedzę i lubię atmosferę tu panującą. Z prawię każdym można pogadać i społeczność forum jest na tyle mała, że łatwo wszystko i wszystkich poznać ;)
dokładnie wyjęte z moich ust ;p
z niektórymi się nawet całowałam xd
rudzielcu! rany boskie ^^
Schicksal, ja też mam tu więcej znajomych niż w realu. Poza tym tylko z ludźmi stąd mogę porozmawiać (porozmawiać na luzie, normalnie).
Mroczny Pan Skromności
31.10.2011, 17:23
Rudzielcu, zawstydzasz mnie :redface:
Ojeju, pożartować nie można :D?
Forum jest bardzo fajne. Inne, na których byłem zarejestrowany, szybko mi się nudziły, tutaj jestem już półtora roku : )
No i mam własny fanklub, kto by tego nie lubił? xD
O, jeszcze się nie wypowiadałam XD
Lubię to forum. Poza tym udzielam się jeszcze na dwóch, ale to odwiedzam chyba najczęściej. Mili ludzie (chociaż zdarzają się ułomy), przyjemna atmosfera, po prostu świetnie :D
Mili ludzie (chociaż zdarzają się ułomy)
no, zwlaszcza taki jeden admin z piratem w avatarze, nie pamietam nicka
up@ hehe
Ja lubię to forum i tyle.
To jedyne forum na jakim jestem w miarę aktywny, więc jest dobrze ;d
Podoba mi się atmosfera tu panująca i ogółem ludzie są fajni(przynajmniej większość >D)
Narutoman
05.11.2011, 13:18
Ogólnie to, to jest moje pierwsze forum. Zaglądałem tez do innych, i myślę że to jest najlepsze.
Ogólnie to, to jest moje pierwsze forum. Zaglądałem tez do innych, i myślę że to jest najlepsze.
Zgadzam się.
Dla tego forum zrezygnowałam z innego, bo jest zdecydowanie fajniejsze :)
Moim zdaniem jest to najlepsze forum o serii The Sims. Najbardziej mi się podoba panująca na forum miła atmosfera ;)
Zgadzam się.
Dla tego forum zrezygnowałam z innego, bo jest zdecydowanie fajniejsze :)
chyba wiem o ktore chodzi ;)
Ja też uważam iż jest to bardzo fajne forum, ma niepowtarzalny klimat i stratosferę ;p
Dużo się zmieniło przez te lata. W sumie prawie wszystko, włącznie z moim nickiem. Wciąż najbardziej boli mnie kompletna śmierć mojego loffcianego działu o The Sims, no ale to było do przewidzenia. : ( Anyway, wprawdzie to zupełnie nie to samo co w 2005 roku(wtedy to się działo, johoho, ewentualnie miałem inne podejście), ale mimo wszystko forum jest sympatyczne i nawet lubię na nim siedzieć. ; p
Modzi też mogą, hm?
Porównując z wcześniejszymi latami, teraz forum jest mega spokojne - a przynajmniej te działy, które ja odwiedzam z własnej chęci (reszta to "obowiązki służbowe").
Trochę z tęsknotą wspominam czasy, kiedy dział z domkami do TS2 pękał w szwach i w ciągu jednego dnia można było zebrać z 10 komentarzy! (dzisiaj jak dojdzie do 10 to jest CUD, a przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie) Miałam ogromne szczęście, że większość moich prac wstawiałam właśnie wtedy ; D No i trochę tęsknię za tamtymi świetnymi pracami i ich autorami ;(
Zastanawiające jest także, że nowe FS, często od początkujących pisarzy amatorów (i najczęściej słabe) na dzień dobry dostają 10 komentarzy. I wszystkie o tym samym ;) Jeśli ktoś zauważył, że "zostawiłam" ten dział - tak, ma rację.
Przykra jest też niemożliwość dokonania jakichś większych zmian na forum - najprawdopodobniej nigdy nie doczekamy się nowych skórek i zegar już zawsze będzie opóźniony :( Eh, ta władza (naj)wyższa...
Aczkolwiek forum nie upadło pod względem userów (ci są nawet grzeczniejsi teraz - nie pamiętam, kiedy ostatnio zbanowałam kogoś za mk :D) i panującej tu atmosfery - pod tym względem chyba do końca świata będzie fajne :D
Chciałam jeszcze wspomnieć, że forumowa gazetka po napływie nowej krwi będzie TAKA fajna :D Wydanie świąteczne zapowiada się tak wyśmienicie, że wszyscy się zdziwcie :D
Czuję, że rymuję! xD
Zastanawiające jest także, że nowe FS, często od początkujących pisarzy amatorów (i najczęściej słabe) na dzień dobry dostają 10 komentarzy. I wszystkie o tym samym ;)
Nie dało by się wprowadzić jakiś ograniczeń, co do wstawiania FS?
Chodzi mi o to, że często pojawiają się nowi użytkownicy, którzy w ogóle się nie udzielali, a których pierwszym postem jest właśnie wstawienie jakiegoś chłamu (czyt. 5 zdań) jako FS. A potem znika, bo spotkał się z falą krytyki i zaśmieca nam tylko forum.
Niech najpierw user się udziela, a po jakimś czasie będzie mógł wstawić swoją pracę na forum.
Wystarczyłoby w sumie wprowadzić moderację tematów tam i podać użytkownikom do wiadomości, że jest coś takiego. Przeglądnięciem takiego FS mógłby się zająć w sumie każdy moderator ;)
Imo pomysł jest trafiony, przedyskutujemy to :)
Właśnie, ciekawe czy jest taka opcja, żeby do jakiegoś działu można by było wejść dopiero po napisaniu np. 15 postów :D
spodziewajcie się wtedy fali spamu na forum
forum ladne, tylko teraz ostatnio mam z nim problemy <opera> bo nie wyswietla mi od dluzszego czasu polskich znakow. Wiecie jak to naprawic? sory, ale nie wiedzialam, gdzie to napisac.
Kenny McCormick
24.02.2012, 20:28
Na dole strony wyberasz język, to powinno załatwić sprawę :rolleyes: :
http://img534.imageshack.us/img534/6965/beztytuukwz.png (http://imageshack.us/photo/my-images/534/beztytuukwz.png/)
zły chipsik wrogar
16.02.2013, 17:01
sądze następująco:na forum ci co robią lepszych simów mają taryfe ulgową a młodsze osoby są dręczone a moderatorzy znajdują sobie kozła ofiarnego [ktorym jestem ja]
Kenny McCormick
16.02.2013, 17:07
sądze następująco:na forum ci co robią lepszych simów mają taryfe ulgową a młodsze osoby są dręczone a moderatorzy znajdują sobie kozła ofiarnego [ktorym jestem ja]
Jezu... CHŁOPIE CO TY GADASZ? zastanów się, zanim coś napiszesz. nie wiem o co chodzi, ale jeśli czujesz sie niesprawiedliwie oceniony to zareklamuj warna u admina (Bjork, Motyka i Gingers), a jeśli ktoś Cię obraża na priv czy w postach to raportuj to wtedy.
wrogarian - gratuluję odwagi :) (chociaż mam wrażenie, że jest to pomieszane z szaleństwem w tym wypadku)
Tego typu posty nie są tu mile widziane.
Ciekawe czy jego ban ma jakiś związek z tym, co tu napisał... (póki co jeszcze nie wiadomo, bo lista banów nie została uzupełniona)
Kenny, nie oszukujmy się - czarne owce (kozły ofiarne - zwał jak zwał) zawsze były, są i będą na tym forum. Obojętnie czy znajdą ich sobie modzi, czy userzy. Chyba, że wszyscy nagle przestaną hejtować/wielbić się wzajemnie i staną się mega życzliwi i wyrozumiali, co jest raczej niemożliwe ;]
rudzielec
16.02.2013, 18:52
Wrogarian nagminnie łamał regulamin, obrażając userów i wstawiając za duże zdjęcia, nie pomogły prośby, więc nie wiem czy to co napisał można uznać, za odważne, raczej za nierozważne. Sam nie był w porządku, więc ten post jest trochę nie na miejscu.
Nie dostosował sie do regulaminu, nikt się go nie uczepił, gdyby go nie łamał, nie byłoby takiej sytuacji jak teraz.
I nie, to nie ma związku z tym, co napisał w tym temacie ;)
Kenny McCormick
16.02.2013, 19:31
Kenny, nie oszukujmy się - czarne owce (kozły ofiarne - zwał jak zwał) zawsze były, są i będą na tym forum. Obojętnie czy znajdą ich sobie modzi, czy userzy. Chyba, że wszyscy nagle przestaną hejtować/wielbić się wzajemnie i staną się mega życzliwi i wyrozumiali, co jest raczej niemożliwe ;]
No dobrze, ale napisąłem, że jak czuje sie niesprawiedliwie oceniony, to żeby pisał do innych adminów/modów :3 tak samo, gdy ktoś jest dla niego nie miły.
Ale problem w tym, że czuje się także niewłaściwie oceniany przez adminów/modów. Po co więc ma się do nich zwracać? Żeby zostać jeszcze bardziej shejtowanym?
Mroczny Pan Skromności
16.02.2013, 20:06
Biedaczek, nikt go nie lubi... Oboje poczytajcie sobie jego konwersacje z innymi na SB :P
zły chipsik wrogar
24.02.2013, 18:32
aktualizacja poprzedniego posta
cóż całe forum robi sobie ze mnie błazna i beke porprostu chcą się mnie pozbyć o to osoby które tego chcą
-easey
-fallen
-altair
-laselight
-modeste
-rudzielec
-myrtek
-mroczny pan skromności [na jego prośbe ale była to prowkojacja]
jak sobie przypomnę to dopisze
a teraz osoby które nie sa przeciwko mnie
-moncia12
-sqiera
-mile18
-słodki pan ciastek
jak sobie przypomne to dopisze
Proponuję Ci założenie pamiętnika i tam umieszczanie takich pierdół. I obiecuję wlepić Ci bana jeżeli nie przestaniesz się zachowywać jak rozwydrzone 3 letnie dziecko.
zły chipsik wrogar
24.02.2013, 18:40
omg to temat ''co sądzisz o tym forum'' a nie ''chwalimy to forum'' a właśnie mnie takimi sucharami obrażacie jak nie sa to wyzwiska w stylu głupku itp.to nie jest obrazliwe
Właśnie, "co sądzisz o forum" a nie "co sądzisz o użytkownikach tego forum".
Wyluzuj, to już robi się nudne. pls. >.<
LOL, koleś jak wszyscy ci tak robią na złość, hejtują cię i w ogóle to przenieś się na inne forum :| Nie będziesz już więcej cierpiał :<
A jak komuś podoba się to forum to czemu miałby nie chwalić? :|
Samej mi sie bardzo podoba. To najlepsze na jakim dotychczas byłam. Jeju, chwalę forum, jestem zła <3
Mroczny Pan Skromności
24.02.2013, 18:49
Lubie, nie żebym się czepiał, ale forum to użytkownicy, którzy z niego korzystają.
Wrogarianie, możesz mnie dopiać do listy :). Tylko pamiętaj o Dużych Literach!
NAPISAŁ Z MAŁYCH LITER :(( SPECJALNIE TO ZROBIŁ! NIECH CIĘ BUKA ZAMROZI :((:((:((
Muffshelbyna
04.03.2013, 18:52
Forum jest bardzo fajne i zróżnicowane ^^ kilka sympatycznych osób z którymi da się popisać ;) No i mnóstwo tematów, nie sposób się tu nudzić.
Alcioo :33
04.03.2013, 18:57
Hmmm, a mi?? Kocham je <33 Tym bardziej, że jest tu wiele osób, z którymi nie sposób się nudzić. Władza jest sprawiedliwa i surowa co prowadzi do totalnej dyscypliny i spokoju na forum. Nikt nie boi się zagrożony i niechciany. To forum to najlepsze forum, na którym byłem :P
Od kiedy działa licznik odwiedzin?! <3
Od dwóch tygodni ;)
Kenny McCormick
10.03.2013, 13:12
Od dwóch tygodni ;)
Sam się naprawił, czy dokonaliście niemożliwego? :)
Cytryśnia
10.03.2013, 18:42
Czyżby na e-mail przychodziły linki aktywacyjne? Bo jak teraz zajrzałam to mi przyszło że dostałam prywatną wiadomość :P a wcześniej tego nie miałam...
Szkoda, że pomimo licznie podejmowanych prób nie dało się tego naprawić wcześniej. No ale lepiej późno niż wcale! ;)
Może niedługo, jak już panel zostanie opanowany wzdłuż i wszerz, dostaniemy np. nowe skórki? :D
Szkoda, że pomimo licznie podejmowanych prób nie dało się tego naprawić wcześniej. No ale lepiej późno niż wcale! ;)
Może niedługo, jak już panel zostanie opanowany wzdłuż i wszerz, dostaniemy np. nowe skórki? :D
Naprawa niestety nie jest naszą zasługą ;) A do skórek potrzebne jest ftp.
Szkoda, że to nie Wy naprawiliście licznik i maile. Z pewnością hejterzy zmieniliby zdanie o administracji, a reszta nosiłaby was na rękach! :D
Zawsze można zrobić włam na konto s.admina, haha xD
@down:
Więc ponawiam stwierdzenie, że jakby komuś bardzo, bardzo zależało na tym w przeszłości, licznik działałby od dawna... Zresztą pewnie nie tylko on.
Btw, jak coś mi się zepsuje w simsach to naprawiam to raczej myszką i klawiaturą, a nie rękami, bo bym chyba musiała kompa za okno wyrzucić ;)
@motyka no ja myszkę i klawiaturę rękami obsługuję, stopami czy czymkolwiek innym raczej ciężko, więc nie wiem po co ten tekst, to tak a propos śmiesznych żartów
@Liv - o, komentarz, jak miło ^^ Aczkolwiek przydałby mi się, ale w innym miejscu ;)
Cieszę się razem z Tobą, ze nie musisz obsługiwać myszki i klawiatury innymi częściami ciała niż ręce!
To tak a propos urzędowej powagi.
Licznik naprawiliśmy sami, własnymi rękami :D A do wgrania skórki samo konto s.admina nie pomoże, niestety.
Nie wiem, czy w dobrym temacie i ogólnie dziale się udzielam, ale nie potrafiłam odnaleźć żadnego innego bardziej adekwatnego.
Wróciłam na forum i zauważyłam, że dział "Zdjęcia z The Sims 3", a raczej głównie "Opowiadamy, jak sobie gramy" umarł, podupadł. Nikt się praktycznie nie udziela, a nawet jeśli, to tylko garstka. Pamiętam przecież, jak był to najbardziej oblegany temat. :(
Owszem, iluś użytkowników opuściło forum, ale na ich miejsce przybyli inni.
Ostatnio myślałam może, by wypromować trochę działy OJSG i FotoStory. :)
Poświęcić im uwagę w gazetce lub umieścić jakiś temat będący jedną wielką reklamą - przedstawienie statystyk może, wymienienie najsławniejszych, rekordy (w odcinkach, komentarzach) przedstawienie najbardziej znanych autorów...
Ja niestety nie mam żadnych umiejętności graficznych, więc nie dałabym rady tego zrobić, ale jeśli administracja forum by się zgodziła, to chętnie bym wzięła spory udział w pomocy. :)
Liczę, że mój post zostanie chociaż przez kogoś zauważony. :P
EDIT: Dlatego też ja sama zaprzestałam tworzenia m.in. z powodu braku motywacji ze strony czytelników.
Mam nadzieję, że można tutaj komentować (jeżeli nie, proszę o usunięcie mojego posta :D).
Promocja tych działów to według mnie genialny pomysł. Wielka szkoda, że tematy umarły, bo lubiłam czytać różne historie i sama nawet zastanawiałam się nad stworzeniem własnej, ale stwierdziłam, że skoro nikt tam już nie przesiaduje, to po prostu nie ma sensu.
Mroczny Pan Skromności
19.12.2013, 16:21
W gazetce jest nawet dział do promowania wszelkiej twórczości :) Nie zawsze jest tak rozbudowany jak bym chciał, czasem po prostu nie mam czego polecić, ale to już nie ode mnie zależy ;) Jeśli ktokolwiek ma jakieś propozycje na rozbudowę działu, śmiało można się do mnie zgłosić (aczkolwiek od razu uprzedzam, że też kompletnie nie znam się na grafice :P).
Do FS od dawna istnieje temat, w którym można się zareklamować i sporo osób z niego korzysta. Nie wiem jak to jest w OJSG ale zdaje się, że jest tam coś podobnego ;)
Tylko nie oszukujmy się, takie zabiegi nie pomogą jeśli nie będzie osób chętnych do komentowania. To od tego głównie zależy, czy autor będzie miał motywację do pisania.
Do Mrocznego powyżej: Jest dział reklam, który sama stworzyłam. :) Jednak nie każdy tam zagląda, dlatego myślałam nad promocją. Zobaczymy co administracja postanowi, bo pomysł z gazetką nie jest zły. :)
Cytryśnia
19.12.2013, 16:32
Problem twki w tym, że jeżeli ktoś pisze dobrze, to po jakimś czasie mimo, ze wiele osób czyta jego twórczość, to nie komentuje, "bo po co?".
Autorowi odechciewa się pisania i to tyle :P
Wydaje mi się jednak, że można by w gazetce robić krótkie recenzje każdego odcinku z każdego aktywnego FS/OJSG, przy jednoczesnym drobnym przypomnieniu głównego wątku czy tematyki jaką obejmuje. Może to by zachęciło nowych użytkowników do czytania i komentowania, w końcu obecnie FS zareklamuje się w gazetce raz, a odcinków może się tam mnożyć przez lata. Problem tylko taki, że w/w forma mogłaby trochę zajmować a i wymagałaby dużo większej pracy od jej autora, bo przecież musiałby czytać każde FS/OJSG niezależnie od własnych upodobań i jeszcze mieć na ich temat jakieś zdanie.
Co do działu z reklamami, akurat moim zdaniem chociaż fajny, jest raczej nieprzydatny. Jeżeli ktoś wchodzi do działu FS to i tak zauważy nowy post w temacie. Takie coś jak powyżej byłoby przydatne by trafić do ludzi, którzy omijają dział FS szerokim łukiem albo po przeczytaniu jednego/dwóch odcinków nie dotrwali do akcji właściwej(jak np. w moich FS).
Moim zdaniem to bardzo dobry pomysł, żeby wypromować OJSG i FS (w szczególności to pierwsze). Pamiętam, jak jeszcze tej wiosny prawie codziennie pojawiały się nowe odcinki w OJSG, a teraz to nic :(
Szkoda, bo bardzo lubiłam czytać (i komentować, w przeciwieństwie do niektórych) historie ze zdjęciami z simsów, zwłaszcza z trójki, bo OJSG z TS3 wychodzą bardzo fajnie. :3
Pink Panther
19.12.2013, 17:19
Nikt już nie pamięta o założonej przeze mnie grupie dla twórców i czytelników OJSG (http://forum.thesims.pl/group.php?groupid=259)? ;o
O ile się nie mylę, podobna jest też dla "fanów" FS.
Jeśli chodzi o pomysł Caesuma, bardzo mi się takie recenzje podobają, ale jedna osoba by tego nie ogarnęła na bank. Może lepiej opisywać jedynie najpopularniejsze od ostatniego wydania FTS Newsletter historie?
Cytryśnia
19.12.2013, 17:24
Nikt już nie pamięta o założonej przeze mnie grupie dla twórców i czytelników OJSG (http://forum.thesims.pl/group.php?groupid=259)? ;o
O ile się nie mylę, podobna jest też dla "fanów" FS.
Jeśli chodzi o pomysł Caesuma, bardzo mi się takie recenzje podobają, ale jedna osoba by tego nie ogarnęła na bank. Może lepiej opisywać jedynie najpopularniejsze od ostatniego wydania FTS Newsletter historie?
po 1. co z tymi trochę gorszymi? One odejdą w zapomnienie i zrobi się znótak jak teraz.
po 2. ten pomysł ma taką wadę, ze jedna osoba ma swoje, własne zadanie, innemu może się to podobac albo nie,
Pink Panther
19.12.2013, 17:27
co z tymi trochę gorszymi? One odejdą w zapomnienie i zrobi się znótak jak teraz.
Albo będą starali się dorównać tym lepszym OJSG, żeby też ich opisano.
Ewentualnie można opisywać te najnowsze i najmniej popularne (znaczy, z najmniejszą ilością komentarzy), bo popularne i komentowane historie reklamy chyba nie potrzebują.
Kędziorek
19.12.2013, 17:38
Albo będą starali się dorównać tym lepszym OJSG, żeby też ich opisano.
Co to znaczy lepsze lub gorsze OJSG? Moim zdaniem wszystkie zasługują na uwagę, bądźmy sprawiedliwi. Te "lepsze" to tak naprawdę takie, które nadają się wręcz do FS, a nie wszyscy mają czas i talent by tworzyć takie historie. Nie znaczy to jednak, że ich dzieła są gorsze. Może szukam dziury w całym, ale wybacz, ten podział jakoś mi się nie spodobał.
Ale ogólnie do pomysłu z recenzjami jestem pozytywnie nastawiona. Tylko żeby nie było jakieś faworyzacji :)
Pink Panther
19.12.2013, 17:42
Kędziorek, mówiąc "lepsze" i "gorsze" miałem na myśli obraz oJSG, gdzie odcinki pojawiają się systematycznie, są ciekawe, zdjęcia profesjonalnie wykonane, używane jakieś pozy, dodatki itd - po prostu pełen profesjonalizm oraz odcinki, które mają parę błędów itd., i nie są jakoś bardzo wciągające pod względem fabuły.
Aczkolwiek rzeczywiście wiele historii z OJSG to małe FS.
Wiecie co... Kiedyś (w sumie już dość dawno temu...) myślałam o tym, żeby akurat działy FS i OJSG promować na fb naszego forum. Potem niestety nie miałam na nic czasu i w końcu pomysł mi umknął... Może jednak do niego powrócę ;). Kędziorek zaoferowała pomoc. A jak bym jednak dalej miała problem z czasem z powodu natłoku obowiązków, to może się jeszcze ładnie uśmiechnę do Myrtka :P.
Pink Panther
19.12.2013, 17:45
A może jakieś konkursy typu zeszłorocznej "Wielkiej Gali OJSG" zachęcałyby użytkowników do pisania? Tylko musiałaby być organizowane w miarę systematycznie.
rudzielec
19.12.2013, 21:53
(w szczególności to pierwsze)
No właśnie w szczególności to drugie. Prawda jest taka, że dział FS umarł bo wszyscy, którzy uznali, że mają jakieś pojęcie o pisaniu (nie obrażając nikogo), przenieśli się do działu OJSG, a mówiąc szczerze, FS pisze się znacznie trudniej i wymaga ono większego nakładu pracy ze strony autora niż pstryknięcie kilku fotek i walnięcie do nich historii.
Tak czy inaczej pomysł z promocją obydwóch działów bardzo dobrym, mam nadzieję, że się przyjmie ;P
Malfurion
19.12.2013, 22:23
Ja oczywiscie forever alone :cry: :P
Pomysl z promocja tych dzialow (szczegolnie FS) jest moim zdaniem dobrym pomyslem, ale mysle, ze na dluzsza mete nie wplynie to na ilosc komentarzy. Ludzie maja tendencje do pisania ich w nowych historiach i wraz z postepem fabuly, ilosc opini spada. Ludziom nie chce sie ich pisac, poprostu.
La Tortura
19.12.2013, 22:25
właaśnie, dlatego po prostu kazdy uzytkownik musi się ogarnąć i zostawiać nawet krótki koemntarz ;) tak jak don, mysle ze taka promocja nic nie da. chociaż w gazetce takie ocenianie ojsg byłoby bardzo fajne:)
Niestety problem nieaktywności pewnych działów i braku komentarzy dotyczy nie tylko fs i ojsg, ale także domów oraz downloadu. Spójrzmy na dział Anuli - wystawiła ona w tym roku 28 (!) nowych dodatków z czego jakikolwiek komentarz dostało... 6. Wybaczcie, ale nawet z największym zapałem każdy wreszcie sie podda, bo jaki jest sens robić coś jeśli czuje się, że to do nikogo nie trafia. Kiedyś (no z jakieś 4-5 lat temu) byle jaki dom dostawał minimum 2 strony komentarzy. Teraz to wynik trudny do osiągnięcia niestety. Simowa twórczość nie jest już tak popularna jak kiedyś. I albo każdy z nas sam postanowi to zrobić (i zacznie od siebie) albo trzeba się z tym pogodzić :glaszcze: Reklamy nic nie pomogą ;)
Każdy chce promować OJSG, ale moim zdaniem większość tego jest robiona jak FS. Najlepszym OJSG (!!!) jest temat z historiami ani_ileśtam. Dlaczego, bo ona przedstawia jak żyją jej rodziny tworzone do gry, a nie tworzone pod samo pisanie. To przecież w FS treści powinno być więcej niż zdjęć, niestety, w większości OJSG również tak jest.
Promować można, noale :C
i tak, simowa twórczość też powinna być, jakieś domy czy coś.
Gold_Chocolate
20.12.2013, 17:52
Ktoś wyżej napisał, że lepsze OJSG to takie, które ma pozy, dodatki, cuda wianki. To w takim wypadku, albo ja źle rozumiem ideę tego działu,albo nie wiem co. Przecież to miały być NATURALNE historię z życia naszych simów. Nie pozowane fotki i dopisywanie do tego historii bo to zdecydowanie podchodzi pod FS. Dlatego zupełnie nie zgadzam się z tym podziałem na lepsze i gorsze. Jedyne co tu mogę rozróżnić to ilość tekstu i jakość zdjęć o.O
A co do promocji to popieram pomysł Libby z promocją na facebooku, bo prawda jest taka, ze może to uderzyć również w nowych użytkowników, dużo skuteczniej niż tutaj, na forum. Do tego ktoś wyżej rzucił pomysł na recenzje. I to też jest genialny pomysł. W każdym numerze powinna znajdować się krótka recenzja jednego lub kilku odcinków OJSG i tak samo z działem FS. Reklamy w tych działach nic nie dadzą,bo jak nikt tam nie wejdzie to i tak ich nie zobaczy. Gazetkę czyta jednak szersze grono ludzi.
Weraxera
06.10.2014, 07:23
Narazie jest spoko ;P Wszyscy mili...
Widzę, że dyskusja w tym temacie dawno zamarła, więc czas ją ożywić ;P
Powyższa dyskusja z przed niemal roku wciąż jest aktualna, chyba nawet teraz jest jeszcze gorzej. W w dziale ze zdjęciami simów z TS4, gdy zamieszczałam zdjęcia, zajrzałam do 13 innych tematów i skomentowałam zdjęcia, częściowo w odpowiedzi na komentarz zostawiony w moim temacie, a częściowo dla samego skomentowania. Wydawało mi się, że osoby u których zostawiam komentarz, odwdzięczą się tym samym, ale nic podobnego.
Od dawna już smutno jest na forum i zastanawiam się, czy są jakieś szanse na poprawę tej sytuacji? Czy tak jest tylko tutaj? I co właściwie się stało? Czy większość użytkowników wyrosła już z simowego życia?
Sądziłam, że po premierze TS4 forum ożyje. W końcu to nowa odsłona simsów, nowe simowe zajęcia do opisywania: nowe kolekcje simowych zbiorów i znalezisk, nowe kariery, nowe aspiracje itp., itd.. A tu nadal niewiele się dzieje :noexpression:
Na innych forach dzieje się to samo. Tutaj widać to bardziej tylko dlatego, bo mamy niepotrzebnie dużo sub-for, w których giną te pojedyncze nowe posty. Poza tym jednak na polskiej scenie The Sims jest ogólnie pusto i wieje nudą. Czasy TS2 to to z pewnością nie są, ale co się dziwić. The Sims 3 podpadło wielu fanom, a TS4, mimo wielu zmian wciąż jest odgrzewanym kotletem, do tego wyraźnie kierowanym w stronę najmłodszych.
Szlachcic nawet gdyby czwórka była skierowana głównie do najmłodszych graczy (choć nie uważam, żeby tak było), to nie jest to przyczyną małej aktywności na forum. Pokazuje to bardzo dobrze przykład, który podałam, dotyczący komentowania zdjęć przez ludzi grających w tą samą grę i również zdjęcia zamieszczających. Po prostu większości osób nie chce się pisać komentarzy, choć jednocześnie chcą, żeby ich zdjęcia były komentowane.
Poza tym, jeśli ktoś lubi grać w simsy, a nie odpowiada mu trójka czy czwórka, zawsze może grać w starą, dobrą dwójkę. Mam teorię, że problem leży nie w tej czy innej odsłonie gry, ale w tym, że starsi gracze w większości po prostu wyrośli z zabawy w simsy. To jest niestety bardzo popularna przypadłość ludzi dorosłych - nie umieją się bawić, jeśli zabawa nie jest (w ich odczuciu oczywiście) wystarczająco dorosła ;P
A moim zdaniem to właśnie jest jeden z powodów, dla których na forum jest głucho. ;) Młodsi gracze wolą raczej skorzystać z facebooka, twittera albo pogadać ze znajomymi niż korzystać z for, których idea jest notabene sooo anno domini 2004 i tylko te największe wciąż się trzymają. Podobny efekt jest na polskiej scenie Tomb Raidera. Forum WOTR praktycznie martwe, ale facebook działa całkiem zacnie. Z kolei ci starsi poumykali z forum zająć się własnymi sprawami.
Może ja dodam jak to wygląda z mojej perspektywy, jako osoby, która zagląda na to forum raz na ruski rok i to jedynie w celach towarzyskich.
Obydwoje macie rację, zgadzam się, że teraz większość graczy simsów jest dużo młodsza, niż to było za czasów dwójki (choć cały czas nie rozumiem ogólnego zachwytu nad tą częścią, ale widocznie pozostanie to dla mnie tajemnicą), a to forum po prostu im nie pasuje. Jest stare, brzydkie, nieatrakcyjne i jedynie starzy wyjadacze ogarniają co tu się dzieje.
A potencjał jest ogromny, wystarczy spojrzeć na liczbę odwiedzających - cały czas waha się koło 100. Naprawdę na wielu innych forach mogą tylko pozazdrościć takiego wyniku. Ale mimo tego, że ludzie tu zaglądają, to nie mają ochoty pisać. Bo trzeba się zarejestrować, bo jako gość nie mogę zobaczyć wszystkich tematów, a w sumie to po co mam się odzywać...
Podobnie jak Irbis, też myślałem, że po czwórce nastąpi renesans forum. Że znowu będzie masa domków i nowych fotostory. Ale brakuje ludzi, którzy by to zaczęli, pociągnęli. Brakuje kubussa, który wstawiał milion domków i inni chcieli być tacy jak on, brakuje inspirującego rudzielca, której FS było przyczyną powstania kilku innych itd. Forum przestało być miejscem kreatywnym, jest tylko bazą informacji o simsach. Nie jest już miejscem gdzie spędza się czas, tylko źródłem informacji.
I zgadzam się z tym, że z simsów się wyrasta - przetestowane na sobie ;) Nawet jak sobie włączę to wychodzę z gry po pół godziny, bo to jest nudne, lepiej iść na miasto, albo porobić coś konkretniejszego :P A dziwne np. jest, że ja generalnie wyrosłem ze wszystkich gier komputerowych, nie tylko simsów, już mnie to po prostu nie bawi. Ale są przecież gry, przy których wiek nie ma znaczenia i starsi pykają w nie maniakalnie, więc przykład mojej osoby nie jest koniecznie miarodajny ;)
Poza tym możecie modlić się o wstawiennictwo za forum do św. Jana Pawła II :) Na pewno nie zaszkodzi
Modlitwa o wstawiennictwo Jana Pawła II
Janie Pawle II nasz święty orędowniku,
Wspomożycielu w trudnych sprawach
Ty, który swoim życiem świadczyłeś
wielką miłość do Boga i ludzi
Prowadząc nas drogą Jezusa i Maryi
w umiłowaniu obojga, pragnąc pomagać innym.
Przez miłość i wielkie cierpienie ofiarowane za bliźnich,
co dzień zbliżałeś się do świętości.
Pragnę prosić Cię o wstawiennictwo w mojej sprawie...
Wierząc, że przez Twoją wiarę,
modlitwę i miłość pomożesz zanieść ją do Boga
Z ufnością w miłosierdzie Boże i moc Twej papieskiej modlitwy.
Pragnę przez Jezusa i Maryje
Za Twoim przykładem zbliżać się do Boga.
Ojcze nasz...
Zdrowaś Maryjo...
Chwała ojcu...
brakuje inspirującego rudzielca, której FS było przyczyną powstania kilku innych itd.
Na to mogę odpowiedzieć tylko w jeden sposób:
http://i.imgur.com/5rT4xD9.gif
@dół: nope, ale jako fotostoryteller mam chyba prawo pojęczeć, że moje fs nigdy nie dojdzie do poziomu twórczości legendarnej już rudej?
konformistyczny lodzik
19.11.2014, 19:27
Na to mogę odpowiedzieć tylko w jeden sposób:
[IMG]http://i.imgur.com/5rT4xD9.gif
to wnosi cokolwiek do tej rozmowy?
<sorki za offtop>
Nie żeby coś, ale pierwsze FS Rudzielca, Belle Rose, było trochę inspirowane moimi tworami ;] (sama R. tak kiedyś napisała!)
Dżon, Twoja religijność przeraża nawet mnie...
Pink Panther
19.11.2014, 19:46
Dżon, Twoja religijność przeraża nawet mnie...
Ministranta z wieloletnim stażem również ;oo
Ja może nie piszę FS, ale pisałem OJSG, zresztą to sprawdza się też w redakcji. Mianowicie na przykład mnie demotywuje wręcz znikoma ilość komentarzy :/
^ Zgadzam się. Brak komentarzy to chyba największy demotywator fotostorytellerów, ojsgtellerów i wszelkich innych tellerów. Sam się zdziwiłem, gdy w tamtym roku podczas User Awards dowiedziałem się ile faktycznie osób czyta moje FS. Dostałem dużo głosów(co chyba poniekąd przenosi się na ilość czytelników), ale komentarzy w moich FS jest niewiele. Dopiero niedawno ostatni odcinek Maskarady zdobył piąty komentarz, a jest od września jeśli mnie pamięć nie myli.
LepkiePaluszki23
19.11.2014, 19:50
Ja np. mam temat o swoich domach i też nie mam za wielu komentarzy, ale i tak się nie poddaje, bo wiem, że kiedyś ktoś to zobaczy :)
Oczywiście w moich OJSG traciłem tą nadzieję, ale teraz postanowiłem sobie, że tak nie zrobię i choćbym miał przedstawiać sam dla siebie te domy.
No właśnie o to mi chodziło, że zarówno kubuss jak i rudzielec potrafili przyciągnąć tłumy, a ten tłum potem się produkował. W ogóle nie chce przez to powiedzieć, że Wasze twory są gorsze - absolutnie nie - i w ogóle to tylko moja teoria, ale sami wiecie o co mi chodzi :D
A przecież widzę jak jest, moje nieudolne fsy kiedyś też przyciągały sporo ludzi, bez specjalnych ceregieli, a teraz to taka jakaś zapaść...
Na to mogę odpowiedzieć tylko w jeden sposób
Nie martw się, Pan wybaczy i Tobie
Malfurion
19.11.2014, 20:06
Ministranta z wieloletnim stażem również ;oo
Ja może nie piszę FS, ale pisałem OJSG, zresztą to sprawdza się też w redakcji. Mianowicie na przykład mnie demotywuje wręcz znikoma ilość komentarzy :/
Tak zle jezeli chodzi o komentarze, to jeszcze chyba nigdy nie bylo xD Ale coz poradzic, takie nastaly czasy panie ;P
Ja spodziewalem sie, ze czworka nie ozywi spolecznosci. W duzej mierze, gra nie spelnila pokladanych w niej nadziei, a bylo to juz wiadomo na dlugo przed premiera samej gry. Poza tym, wyszly na jaw gafy typu brak basenow. Nie wazne, ze pozniej sie zreflektowali, liczy sie w koncu pierwsze wrazenie.
Nie mam szczerze pojecia, czy mozna zrobic cos w kierunku pobudzenia ludnosci, bo nawet konkursy typu 4Z, zadzialaja tylko czasowo i w gruncie rzeczy, w obrebie tylko i wylacznie danego eventu. Liczmy na cud ;P
^ No racja, już przed premierą tak naprawdę niewiele osób wypowiadało się na temat czwórki. Było kilka fanów i antyfanów(w tym ja), którzy się między sobą kłócili i tak jakoś szło do premiery, a teraz jak gra jest na półkach to nie słychać za bardzo ani jednych, ani drugich.
Powodem jest chyba również brak strony forum, gdzie byłyby najważniejsze newsy. Nie mam tu na myśli zaraz pełnoprawnego portalu z podstronami dla każdych simsów, ale jakaś strona z newsami, może połączona z facebookiem. Co do tego jednak nie mam pewności.
Paździoch Menda Złośliwa
20.11.2014, 15:12
skasujcie dział "dyskusje na poważnie" i otwórzcie go na nowo. Zaraz zobaczycie jak się starzy wyjadacze odezwą.
Teraz na poważnie. Idea forum internetowego umiera i została wygryziona przez Facebooka, podobnie jak czaty i Gadu-Gadu (obecnie na mojej liście znajomych online jest tylko moja matka) i trzeba pogodzić się z tym, że fora też znikną z internetów. Każdy zamyka się w swoim kręgu znajomych i rzadko kiedy należy do jakiejś grupy związanej z jego zainteresowaniami, gdzie dyskusje nadal się toczą (zależnie od grupy, albo jest to szczątkowe słodzenie wszystkim dookoła, albo dyskusje na pełnej kuwie). Tak jak czat FB zastąpił Gadu-Gadu, tak grupy zastąpiły fora dyskusyjne.
Zniknięcie starszej społeczności to nie jest problem tego, że dorośli nie potrafią się bawić. Łącząc studia, pracę i rozwijanie hobby zwyczajnie nie mam czasu, żeby grać w gry komputerowe, a co dopiero dokumentować ten rodzaj rozrywki i jeszcze się nim dzielić na forum. Ja bardzo chętnie tworzę różne rzeczy w Simsach, ale nie wrzucam swoich domków z The Sims 1. Bo i dla kogo?
To i ja się wypowiem, jako iż od czterech miesięcy zaglądam tylko sprawdzić czy to forum żyje i przejrzeć ogólnikowo tematy, które mnie najbardziej interesują. I to samo w sobie już jest powodem mniejszej aktywności - brak czasu. Prawda jest taka, że stara, dobra kadra, która była na forum jeszcze dwa lata temu, teraz już wyrosła. W tej chwili większość z tych ludzi ma 16+ lat, a kto ma czas bawić się w takie ceregiele będąc w liceum, na studiach, a co dopiero chodząc do pracy? Za to młodsza publika graczy koczuje na grupach na facebooku, które, jak już ktoś wspominał, zastąpiły fora internetowe. Po co rejestrować się na forum, czekać na aktywację, ustawiać wszystkie avatary i inne bzdety, gdy można po prostu kliknąć "Dołącz do grupy". Grupy funkcjonują na tej samej zasadzie co fora, z tym wyjątkiem, że nie mają działów i "segregacji odpadów".
Tak krótko dodam, że nowa skórka, logo i całokształt wyglądu forum prezentują się wyśmienicie ;)
Wchodzę dziś i oczom nie wierzę, nowa skórka! Brakowało temu forum takiego odświeżenia. Wygląda na prawdę świetnie, oprawa graficzna jest lekka, nowoczesna, przejrzysta. Równocześnie nie zmieniło się to na tyle, żeby błądzić. Świetna robota, gratuluję wykonawcy oraz temu, kto podjął decyzję, tym bardziej, że forum od dawna jest już skostniałe :)
Shattered
27.01.2015, 09:14
Straszna szkoda, że nikt nie robi porządku w zdjęciach. Są setki zdjęć, które się nie wyświetlają. Np. tematy z prezentacją domów. Gdyby ktoś to uporządkował, naprawdę lepiej by przeglądało się forum.
LepkiePaluszki23
27.01.2015, 09:38
Straszna szkoda, że nikt nie robi porządku w zdjęciach. Są setki zdjęć, które się nie wyświetlają. Np. tematy z prezentacją domów. Gdyby ktoś to uporządkował, naprawdę lepiej by przeglądało się forum.
Zgadzam się z tym i propozycję w tej sprawie podałem w odpowiednim temacie.
Bradzo podobają mi się kryształki jako ikonki oznaczające temat :smile:
Te wcześniejsze aparaty (chyba) były nieciekawe, ale teraz widzę, ze to było tylko chwilowe rozwiązanie.
Ogólnie forum wygląda coraz ładniej :smile:
GrzegorzUrbaniak
14.02.2015, 09:23
W końcu tchnęliście coś Simowego w to forum! :* Kryształki przy tematach są idealne! :D
Teraz tylko dodać jakieś typowo Simowe zdjęcie do obracającego się logo. <3
MinodoraAbc1081
01.04.2015, 07:49
Forum działa bardzo szybko, jest oparte o świetny skrypt - vBulletin (za to duży plus) ;) Pod względem wizualnym też naprawdę niczego nie można zarzucić, wszystko jest bardzo przejrzyste i czytelne. Bardzo podoba mi się zarówno logo forum, jak i cały top.
Shattered
26.11.2015, 23:16
Tu w ogóle ktoś żywy zagląda? :okay:
Nie wiem jak reszta ale ja zaglądam z zaświatów...
Trupy raczej nie mają dostępu do internetu ;P
Rzeczywiście niewiele się dzieje na forum, zwłaszcza w porównaniu z tym, jak było kiedyś. Jednak nie można powiedzieć, że nie dzieje się nic. Jest trochę aktywnych osób i trzeba mieć nadzieję, że będzie ich coraz więcej, albo że przynajmniej ci aktywni nie przestaną się na forum udzielać ;)
Tenebris
06.07.2016, 08:59
Halo! Ktoś żyje tu w ogóle :(? Na początku jak się tu zarejestrowałam było zawsze tyle ludzi.. :( I zastój w tematach jest.. :( czy administracja nie myślała o jakieś reklamie?
milosz263
26.01.2017, 15:00
Zgadzam się przydała by się reklama.I też logowanie się przez fb (wtedy by też by było dużo użytkowników)
Tenebris
10.03.2017, 13:36
Widzę, że dalej nic.. :(
Jeśli mam być zupełnie, ale to zupełnie szczery, to ja osobiście już zrezygnowałem z jakichś prób rozruszania tego forum. To nie jest tak, że nie mam pomysłów, ale po prostu tutaj się nie da niczego wprowadzić. Z adminkami mamy masę fajnych propozycji zmian i ulepszeń, ale nie mamy jak je wcielić w życie. Gdybyśmy chociaż mieli większą kontrolę nad bazą danych i FTP, może wtedy by się dało jakoś ożywić forum + może nawet wskrzesić portal. Ale w obecnej sytuacji? Nawet rejestracja nie działa tak jak trzeba i każdego użytkownika musimy manualnie aktywować, inaczej codziennie byłoby przynajmniej sto rejestracji botów.
Bardzo bym chciał jakoś ożywić to forum, ale przy obecnym zainteresowaniu właścicieli jest to niemożliwe.
Wiktoria__07
11.03.2017, 17:58
Po paru latach przerwy wróciłam i jestem w szoku, że forum jest praktycznie martwe. Szkoda, że nie da się nic z tym zrobić.
milosz263
12.03.2017, 12:44
O co chodzi z tymi właścicielami? Możliwe że nie wiem bo jestem nowy.
Forum jest własnością firmy(?) Shooters.pl, której polityka nie pozwala na przekazanie dostępu do FTP i bazy danych administracji forum(nam). Mają tak podobno jakiegoś informatyka, który powinien się zajmować forum, ale szczerze mówiąc całą jego robotę można o kant dupy potłuc. Nic nie robi, a jak wszyscy muszą się namęczyć, żeby chociaż łaskawie spojrzał czasem dlaczego forum co chwila pada. :rolleyes:
Tenebris
12.03.2017, 19:23
To bardzo przykre :(. Szkoda, że nie ma jakieś możliwości przeniesienia tego forum gdzieś w lepsze miejsce :(
To bardzo przykre :(. Szkoda, że nie ma jakieś możliwości przeniesienia tego forum gdzieś w lepsze miejsce :(
Co do tego, że to przykre, to niestety się zgadzam, ale nie sądzę, by przenosiny forum coś zmieniły. Wydaje mi się nawet, że aktywność by spadła. Niestety mam złe doświadczenia z przenosinami for na inne domeny, czy pod skrzydełka innych firm. Pomimo tego, że użytkownicy są informowani na milion sposobów, to i tak te 30% się nie przenosi (mówię o tych względnie aktywnych), a forum na innej domenie zwykle szybko umiera :(
Generalnie jak patrzę po forach, to zaczynają wymierać. Tak z 5 lat temu, ludzie siedzieli na forach dniami i godzinami. Druga sprawa, że aktywność tego forum spadła znacznie po wyjściu czwórki, a przynajmniej mam takie wrażenie. Swój złoty wiek osiągnęło podczas epoki TS2 i z początku TS3, wtedy też sama tu siedziałam. Może i się nie udzielałam jakoś wybitnie, ale lubiłam wchodzić w milion wątków z fotostory, w konkursy, w zdjęcia domów czy innych budynków tworzonych przez graczy.
Ostatnio miałam wrażenie, że może i forum odzyska powoli aktywność w związku z TS2 UC, czy FreeSO, ale nie wiem czy przypadkiem era for internetowych nie mija.
Patrząc na doświadczenie z simsweb to zgadzam się z Shiro. Miałam ogromne nadzieję, że może chociaż tam forum odżyje, i tak było... przez pierwszy miesiąc. Fora umierają, i tyle.
Natomiast co do modyfikacji fts i niemożności dojścia do panelu admina - to jest ciekawe, że ktoś płaci za ten serwer i dostaje hajs za reklamy, a nie raczy nawet z czystej ciekawości tu wejść żeby zobaczyć jak forum się miewa.
a nie raczy nawet z czystej ciekawości tu wejść żeby zobaczyć jak forum się miewa.
Mi się wydaje, że nie tylko era for mija, ale era jakiejkolwiek empatii i dawania czegokolwiek od siebie także. Widzę po swojej aktualnej pracy (i po promotorze), że ludzie dają z siebie tylko tyle ile muszą, a nawet starają się dawać mniej. Interesuje ich tylko wypłata. W dodatku jak mają ogarnięte osoby dające więcej od siebie, to w ogóle potrafią się nie wykazywać niczym przez całą zmianę. Co jest po prostu przykre. Coś się stało z ludźmi. Interesuje ich tylko czubek własnego nosa. Jeśli do nich nie napiszesz, to nawet nie wiesz co się u nich dzieje (a dana osoba, mogła być ci najbliższa w liceum...).
Tenebris
29.03.2017, 13:35
Myślę też, że grupy na Facebooku wyparły fora... przestały być modne :-(
Mnie zawsze zastanawiały te wszystkie grupy na FB, bo ile by ich nie było to nigdy nie widziałem jakiejś dobrej grupy poświęconej jakiejś tematyce tak obszernie, jak robią to fora. Bardziej mam wrażenie, że to polacy z jakiegoś powodu zaprzestali korzystać z polskich for, za to zagraniczne świetnie się trzymają. :|
Tj. grupy na FB to naprawdę ciekawe zjawisko, bo zwykle znikąd mają 5 tys fanów, milion lajków, komentarze zwykle ograniczają się do "super", a 70% postów to posty z zagranicznych fanepage z komentarzem ograniczającym się do "wydzieliście?". W sumie większość ich jest prowadzona przez osoby do tego opłacane. Są takie prowadzone przez dzieciaki. A te sensowne naprawdę można na palcach jednej ręki policzyć. Kiedyś miałam wrażenie, że tych sensownych było więcej, ale towarzystwo się powykruszało podobnie jak na forach - z cyklu praca i studia.
Więc nie wiem, czy przypadkiem nie nastały jakieś takie dziwne czasy, gdzie ludzie trochę się zamykają na społeczność, ograniczając się do stawiania mechanicznie lajków, czemuś, co w ogóle im się nawet nie podoba i czemu nie przywiązują większej wagi. W ogóle ludzie jakoś tak przestają ze sobą rozmawiać, a jak już rozmawiają to na tematy o przysłowiowej pogodzie O.o
Paździoch Menda Złośliwa
06.04.2017, 09:51
To jest kwestia tego jak liczne są grupy, kto je prowadzi i kto jest uczestnikiem. Pamiętam początki grupy "Gorseciary" - PEŁNO informacji, artykułów, ciekawostek, wzajemnego edukowania się w temacie, człowiek ani nie wiedział kiedy to wszystko przeczytać. Z czasem grupę zaczynały opanowywać typowe Karyny typu "hej, chcę sexi gorsecik tak do 50 zł max, doradźcie!" i zachwycające się plastikowymi tubami (w pierwotnym założeniu grupy właśnie takich tworów gorsetopodobnych zamierzałyśmy unikać jak się da i edukować innych ludzi dlaczego są złe), a na uwagę czemu to nie jest gorset najczęściej reagowały wrzaskiem "ALE NIE KAŻDY MUSI LUBIĆ MOCNE I TAKIE KARYKATURALNE MODELOWANIE!!!". W rezultacie dużo osób ogarniętych w temacie opuściło grupę, co mocno odbiło się na jej wartości edukacyjnej. Obecnie grupa "Gorseciary" liczy sobie blisko 9 tysięcy członków i jest praktycznie martwa. Jedyne posty jakie się przewijają to sprzedażowe, albo jakieś nieliczne zdjęcia z sesji fotograficznych.
Ja mam pod sobą grupę lalkową (Monster High i Ever After High). Adminki są dwie (łącznie ze mną), członków mamy 334, chociaż tych aktywnych jest znacznie mniej, średnia wieku jest dość niska, ale oceniam naszą grupę dość dobrze. Nie ma spin, nie ma skakania sobie do oczu (jedną panią szczególnie musiałam z tego powodu utemperować, ale cierpi na typowy syndrom osoby dorosłej z gatunku "JAK JA NIENAWIDZĘ DZIECI"). Atak Karyn nam nie grozi, bo po prostu nie ta tematyka, Grażyn biznesu też u nas nie zauważyłam.
na SW rzadko się udzielam z kilku powodów: pracuję na etacie, usiłuję dokończyć studia, a z gier obecnie mam fazę na Arcanum, nie pamiętam, kiedy ostatni raz grałam w The Sims. Ale na pewno faza na Arcanum mi przejdzie i wróci na simy, wtedy bardzo chętnie coś nowego stworzę ;)
moje wrażenie ogólnie jest takie, że jakby nas wszystkich aktywnych stąd i z SW pozbierać do kupy to w takim pubie w średnim mieście na pewno bylibyśmy tłumem ludzi. Na tle forum, które istnieje 15 lat, ma pierdylion kategorii, tematów, postów i zarejestrowanych użytkowników to na pewno wypadamy blado z taką frekwencją. Dlatego też SW wydaje mi się forum dużo bardziej aktywnym niż to.
ja jeszcze od siebie chciałabym dodać, że mi też bardzo przykro, ze fora umierają. jak mam być szczera więcej dowiedziałam się z for niż z głupich grup na fb. na forum wszystko jest zwykle ogarnięte, wiem mniejwięcej gdzie czego szukać, wszystkie potrzebne rzeczy po prostu są. a na grupach? wszystkie informacje z czasem zjeżdżają na sam dół, a większości adminów zwykle usycha ręka jak jakąś podstawową informację mają umieścić w opisie. nie jestem odważnym człowiekiem, więc zwykle nie udzielam się publicznie, a jak już to dostaje się odpowiedź "to już było". przy czym na forum ktoś jest mi w stanie podesłać linka do tematu, a na debilnych grupach każdy mądry chce być ale już żeby pomóc to nie :P tak wiec uważam, ze fora są bardziej przyjazne człowiekowi niż fb dla zombie i smutno mi, że pustoszeją ;<
To jest kwestia tego jak liczne są grupy, kto je prowadzi i kto jest uczestnikiem.
To z pewnością też, ale patrząc na większość grup i swoje własne zachowanie... Mam wrażenie, że ludzie się alienują i sami siebie lubią oszukiwać.
Obecnie mam np. myszy hodowlane i miałam zamiar się udzielać na jedynym mysim forum, które niestety umarło, więc poprosiłam o dodanie do grupy... W grupie sporo członków, a udzielają się aktywnie tylko dwie osoby, z czego jednak wykreowała się na coś w rodzaju boga hodowlanego, gdzie ja z kolei uważam, ze ta hodowla podchodzi trochę pod pseudo, a adminka usilnie tej osoby broni ; ) Większość postów to wstawanie zdjęć myszy przez hodowcę i komentarze ograniczają się do "super".
Mam też nimfolce w domu i pamiętam jak papuzie forum umarło, a było w sumie jedynym forum z tak ogromną skarbnicą wiedzy na temat przeróżnych papuzich gatunków. Ich zwyczajów, skarmiania. Np. tam się dowiedziałam, że nimfolce powinny jeść bardziej karmę dla falistych, bo ta nie jest taka tłusta, etc. No i ostatnio zauważyłam niby ogarniętą grupę na fb. Poprosiłam o dodanie. I ... niby jest ogarnięta, ale czasami ktoś wstawi zdjęcie pojedynczej papugi i wszystkim to zwisa i powiewa, że jest ona sama. Jeszcze w dodatku napiszą "super". Gdzie na forum od razu takiej osobie wyjaśniali, że papugi to zwierzęta stadne, u których potrzeba partnera stoi równie wysoko co podstawowe potrzeby fizjologiczne, tłumaczyli bardzo cierpliwie i dogłębnie psychikę papuzią... A tu nic. Zero reakcji. Czasami mam ochotę napisać na PW do adminki strony, czemu nie uświadamiają takich osób.
Czasami mi się wydaje, że chodzi tu o zaangażowanie, a jakoś tak ostatnio w Polsce panuje znieczulica i wylanie we wszystko. Każdy pilnuje własnego nosa. Każdy cierpi na brak czasu, chociaż jakby się człowiek uparł to czas by się znalazł (sama wiem po sobie, teoretycznie nie mam czasu, ale jak się mocno zepnę, to się okazuje, że czas się znajdzie na wszystko).
Dlatego też SW wydaje mi się forum dużo bardziej aktywnym niż to.
Też mi się tak wydaje, bo dziś się zarejestrowałam właśnie i widzę, że nie umarło aż tak bardzo, nawet bym powiedziała, że coś tam się dzieje. A co do tego, czy byłaby nas masa, to w sumie nie wiem, bo ... mam wrażenie, że osoby udzielające się tutaj, udzielają się też i na SW.
tak wiec uważam, ze fora są bardziej przyjazne człowiekowi niż fb dla zombie i smutno mi, że pustoszeją ;<
W sumie coś w tym jest. Zwykle jestem osobą zorganizowaną i wszystko trzymam w jakiś teczuszkach, karteczkach. Np. podczas licencjatu, gdzie miałam dużo więcej przedmiotów niż na magisterce, miałam teczki z przegródkami. Każda z tych przegródek tyczyła się jednego przedmiotu. Każdy wykład pisałam na kartkach, które numerowałam, spinałam. Zawsze była data, numer wykładu, temat wykładu etc.
I to tak bardzo cenię w forach - czytelne kategorie. Nie ważne czy forum nowe, nie ważne jaka tematyka - człowiek bardzo szybko się odnajduje w tym.
Mam wrażenie, że z for to jeszcze tylko te przypięte do gier jakoś tam działają prężnie.
Windrider
23.05.2017, 21:48
Uh, grupy na facebooku to głównie memy. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie, może błędne i zależne od tego, że do takich grup dołączam? Na forach spędziłem dużą część swojego życia i zawsze była to okazja do jakiejś*rozmowy, wymiany, teraz tak jakoś tego brakuje. W pewnym okresie miałem fazę na zapytaj.onet.pl, może to niepozorne, ale w niektórych kategoriach też tworzyły się*na swój sposób społeczności które miały swoich bywalców; dynamika interakcji była zupełnie inna niż na forum co wprost wynikało z formy tego portalu, ale pozwalał on też na pogłębioną*dyskusję. Facebook... Hmmm, nie. Tutaj liczą się*krótkie i celne komentarze, nikt na Facebooku nie chce czytać*ściany tekstu, o ile ten tekst nie jest jakąś dobrą pastą. Facebook mógł wyprzeć fora, ale ich nie zastąpi :/
Tenebris
03.06.2019, 09:10
Jest tu ktoś jeszcze? :(
Hej. Jako że nasze forum przeżywa zapaść, a Simsweb na chwilę obecną kompletnie umarło, za namową użytkowniczki Niny postanowiłam udostępnić link do forumowego serwera na discordzie założonego przez Laselight: https://discord.gg/9b8WBYk
Nie jest nas tam dużo, dlatego fajnie byłoby zebrać więcej osób. Dołączajcie!
Trochę przykre, 16 lat temu zakładałem tutaj konto, starałem się pisać z dwa razy jakieś historyjki o simsach, chwaliłem się domkami i historyjkami, pisałem swoje wrażenia z dwójki i trójki. Miałem nadzieje, że to forum chociaż przetrwa, ale widzę, że FB zrobiło swoje i fora umierają jeden za drugim.
Jest tu ktoś jeszcze? :(
Ja! To znaczy nie wchodzę tu nie wiadomo ile, bo czasem nawet nie da się wejść, ale zdecydowanie wolę to forum, od tego nowego ,,zielonego", mimo, że umiera. Na nim jakichś fajerwerków nie ma. Nie mam tutaj konta od nie wiadomo ilu lat, ale czytam je jakoś od podstawówki, nadal będąc zdumiona ile rzeczy do takiej dwójeczki można tu się dowiedzieć, ten ogrom poradników, te wszystkie rzeczy które tworzyli forumowicze, aż się dusza cieszy i lubię tu czasem wracać i sobie czytać. Albo śmieszne tematy z dziwnymi sytuacjami w grze, skargi na opiekunkę do dziecka czy teorie o domu upadłych drzew.
Tam, na nowym forum (gdzie swoją drogą bardzo mi brakuje takich ciekawych tematów) gdy wspomniałam o swoim problemie, który mam w sims 2 to jestem zbywana, bo nikt już w to nie gra. Niby. I zostałam odesłana do grupek na FB, żadnej konkretnej pomocy. Tam także jestem zapisana, ale mimo wszystko nie przepadam za twarzoksiążką, bo wszystko jest tam mega publiczne i mnie to irytuje. Nie chcę być znana z imienia i nazwiska, z dopisaną miejscowością i szkołą na stronach, na które wchodzę by raczej zapomnieć o tej codzienności. Raczej chcę być jako ta Collina, która gra w simsy i rysuje. Prawdopodobnie przesadzam, ale co z tego? Moim zdaniem fora mają o wiele większy urok, niż wchodzenie na fb, gdzie między interesującymi informacjami okazuje się, że ktoś kogo zapomnieliście przestać obserwować wstawia obrazki otaguj koleżankę i jeśli nie odpisze w ciągu 5 minut kupuje Ci kebaba, a koleżanka z podstawówki, która się już do was nie odzywa od wielu lat ma dziecko albo bierze ślub.
Jak tutaj czytam tematy to się dowiaduję często czegoś nowego, o modach o których bym nie pomyślała, że istnieją. Szkoda tylko, że to już historia. Ale za to jaka!
Może nawet nikt tego już nie przeczyta, ale to nic. Jakoś tak chciałam to napisać. Trzymajcie się tam ludzie, Może mnie nie kojarzycie, ale ja część z was już tak. I dziękuję, za wspomnienia. Jeśli to brzmi, jakbym nie miała życia poza internetem, to sorki, aż tak źle chyba nie jest. Pozdrawiam jeszcze raz.
Oj, aż ciężko uwierzyć, że jestem tu już od 11 lat... To forum wiele mi dało i jak tylko wpisałem dzisiaj ten adres to dostałem takiego nagłego uczucia nostalgii... Poświęciłem tu dużo czasu i tak mi się jakoś smutno zrobiło, gdy zobaczyłem, że forum umiera. Cóż, chyba taka kolej rzeczy! Dziękuję wszystkim, których tu poznałem. Dziękuję wszystkim, który oglądali i komentowali moje domy w simsach. Dziękuję wszystkim czytelnikom "M jak Mieszkanie". Dziękuję bardzo redaktorom forumowej gazetki. Dziękuję wszystkim użytkownikom, z którymi wymienialiśmy się wiadomościami i pozdrowieniami. Dziękuję, Forum The Sims <3 PS. a pamiętacie coroczne konkursy na tytuły pod nazwą użytkownika? ;)
Pink Panther
04.11.2019, 21:13
Jeju, łezka się w oku kręci... :redface:
Kiedy odwiedzam ten wątek, czuję się, jakbym trafiła na stypę XD Ale też tęsknię :cry:
Słodki Pan Ciastek
07.01.2020, 02:13
O matko! Czuję cringe niesamowity kiedy patrzę na większość swojej aktywności tutaj, ale nie zmienia to faktu, że mam bardzo pozytywne wspomnienia związane z tym forum (które stało się nieodłączną częścią mojego dzieciństwa). Bardzo ciekawi mnie jakimi ludźmi jesteście teraz (oprócz ciebie Diana, ty robisz mi update'y cały czas). Pozdrawiam serdecznie i przesyłam buziaki dla wszystkich bez wyjątków!!! Miłego życia ❤
Bardzo ciekawi mnie jakimi ludźmi jesteście teraz
Choć w papierach lat przybyło, to naprawdę wciąż jesteśmy tacy sami ;)
Forum i w ogóle gra w simsy sprawiły, że mam (!) dobre wspomnienia z czasów nastoletnich. Tutaj naprawdę bez obaw mogłam być sobą i czułam się "u siebie" :) Było super!
Najlepsze lata mojego życia dzieją się teraz, gdy żaden obowiązek szkolny mi niestraszny :) Obecnie Liv jest trochę takim simem, który dopiero co pojawił się w otoczeniu i układa sobie całe życie. Mieszkanie "na swoim", praca, z początku kiepsko płatna, rozwijanie pasji/umiejętności, żeby dostać awans (=więcej kasy!) i robić coś sensownego "po godzinach", wychodzenie na miasto, nowi znajomi, później randkowanie i w końcu Taki Ktoś, któremu trochę opowiedziałam o moich przygodach tutaj :D, a gdzieś tam w głowie plany na "dalej" :)
A, z simsów jednak wyrosłam, ale nie żałuję :)
Ciąg dalszy nastąpi :) Miejcie się jak najlepiej! ^^
Aperlaxive
16.02.2020, 02:16
Ohhh, nawet tutaj zabłądziłam :D
Zdaje się, że minęła moja rocznica bycia na tym forum. Ciężko uwierzyć, że to już dziewiąta!
Niedawno skończyłam 20 lat. Spędziłam na tym forum całą końcówkę podstawówki i początek gimnazjum. Dzięki Wam radziłam sobie z byciem wyśmiewaną i nielubianą w klasie, a potem z pierwszym zawodem miłosnym. Stworzyłam sobie tu mój mały świat, w który chętnie uciekałam od rzeczywistości. Co prawda, nieraz udawałam starszą niż byłam, ale martwiłam się, że nikt nie polubi dwunastolatki (Przepraszam, to było mega głupie).
A dzisiaj? Huh, jestem totalnie inną osobą. Skończyłam liceum, jestem na drugim roku studiów, w mieście, w którym zawsze chciałam mieszkać. Mam fajnych przyjaciół, mnóstwo przygód za i przed sobą. Jestem o wiele pewniejsza siebie, nie kłamię ani nie udaję aby ktoś mnie polubił, uśmiecham się do ludzi i staram się być pogodna nawet gdy jest ciężko. W simsy nadal grywam, zwłaszcza jak potrzebuję odpocząć i nie myśleć (teraz po sesji zrobiłam sobie 3 dni grania :D).
To forum było ważnym przystankiem w moim życiu. Dziękuję wszystkim osobom z którymi miałam kontakt, dziękuję za wspólnie spędzony czas, Sylwestra spędzonego na graniu w kalambury na kurniku, wszystkie opinie odnośnie moich opowiadań (swoją drogą strasznie rozpaczałam, że nie dostałam posady w gazetce), dramy, cztery żywioły (i inne konkursy), rozmowy na gg, odliczanie do miliona (udało się to w ogóle?), ciepło, wsparcie i wspaniałe wspomnienia.
Do zobaczenia w innym miejscu, może kiedyś miniemy się na ulicy lub sprzedam Wam coś w aptece :D
Powodzenia!
Tenebris
20.03.2020, 19:26
Jejku, urocze :). Też uwielbiałam to forum... Szkoda że już nigdy nie odżyje :(
Pozdrowienia dla wszystkich, którzy tu zaglądają :)
Remus Lupin
20.08.2020, 09:41
To wy jeszcze żyjecie?
Już dawno nie gram w simsy.
Przestałem grać ponieważ miałem problemy techniczne i zniknąłem.
Mam na myśli The Sims 3
Ja też pozdrawiam.
Jeżeli ktoś jeszcze wchodzi na forum a chciałby pogadać z ludźmi o simsach, pograć w banowanko lub liczenie do miliona, to wraz z ludźmi z forum zrobiliśmy mały serwer na Discordzie :) https://discord.gg/rQpMXz
Pink Panther
16.11.2020, 14:51
Jeżeli ktoś jeszcze wchodzi na forum a chciałby pogadać z ludźmi o simsach, pograć w banowanko lub liczenie do miliona, to wraz z ludźmi z forum zrobiliśmy mały serwer na Discordzie :) https://discord.gg/rQpMXz
O, bardzo chętnie, ale nie działa. :noexpression:
Cytryśnia
21.01.2021, 12:34
O, bardzo chętnie, ale nie działa. :noexpression:
https://discord.gg/yPZ585CyqK
ten powinien nie wygasać
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.