Zobacz pełną wersję : Rodzeństwo
Jak za pomocą boolpropa lub Insimenatora można sprawić, że simy staną się rodzeństwem? Połączyłam dwie rodziny i chcę, żeby wszyscy byli rodzeństwem.
anie_1981
08.05.2009, 13:40
Uruchom SimPE i wejdź zakładkę Tools a następnie Neigbourhood Browser.Pojawi ci się okienko z dostępnymi osiedlami i wybierasz to w którym ci ludzie mieszkają. Trzeba swoje odczekać. U góry po lewo jest okienko z różnymi ikonkami, szukaj Family Ties. Jak na to klikniesz to w dużym oknie u góry masz znowu ikonkę Family Ties na którą trzeba kliknąć i znowu swoje odczekać. Na dole po lewo masz listę różnych ludzi, jeżeli twoi ludzie mieszkają już w jednym domu to być może będą widoczni wszyscy pod nazwiskiem tego, kto się wprowadził pierwszy do domu. Jeżeli nie, to musisz wybrać All Households i wszystkich poszukać, ale tak trzeba bo inaczej nie dostaniesz się do ich drzew genealogicznych. Musisz kliknąć na jednego z nich żeby ci się pokazał na prawo w duzym oknie, a potem, (WAŻNE!) nie klikając na nikogo innego, suwakiem szukać pozostałych domowników. Jak ich znajdziesz to klikasz na nich prawym przyciskiem myszy i wybierasz Add'(Imię). Po każdej operacji grzebania w kimkolwiek musisz wcisnąć Commit po prawo. Później to samo musisz robić z każdym z nich, jeżeli masz np. trzech, to szukasz wszystkich po kolei i i dodajesz ich do listy. Oni na dzień dobry mają "Sibbing" na kreskach, które je łączą, czyli "rodzeństwo". Jak już wszyscy są to możesz klikać po kolei na wszystkich prawym i wybierać Open Sim. Tam wchodzisz do zakładki Relations i szukasz ich na liście, po drodze być może trzeba będzie klikać prawym i wybierać "Add relation", a czasem jeszcze dziwniej, bo "remove Relation" a potem znowu "Add Relation". W każdym razie po prawo masz dwa małe okienka jedno to, relacja Tomka z Atomkiem a druga Atomka z Tomkiem, w obu musisz zaznaczać "Sibbing, na górze okienka, wybierać poziom relacji i zaznaczać odpowiednie małe okienka, W Twoim wypadku na pewno "Family" i "Known", a potem jak chcesz to możesz zaznaczyć "Friends", Buddies" albo "Enemy", jeśli mają się nienawidzić. Na końcu pracy przy każdym z nich klikasz Commit po prawo. Przed wyjściem z programu albo wciśnij dyskietkę na górze ekranu, albo po prostu wyłącz program a on przed wyłączeniem, zapyta czy ma zapisać zmiany, no to oczywiście tak. I jeszcze jedno. Zrób kopię zapasową osiedla przed grzebaniem. Mam nadzieję, że pomogłam.
Tyle, że SimPE u mnie nie działa, dlatego pytałam o boolpropa lub Insimenatora.
anie_1981
08.05.2009, 19:21
Jeżeli nie działa, to albo nie masz zainstalowanego NetFramework, albo masz Rezydencje I Ogrody.Jeżeli tak, to musisz iść TU (http://www.simlogical.com/SimPE/SimpeMGUpdate/SimpeMGUpdate.htm) i pobrać aktualizacje. Zamienić dwa katalogi i usunąć jeden plik (nazwa pliku w instrukcji na tej stronie).
W Insimenie masz taki edytor, który wygląda jak drzewko w wazonie (nie pamiętam jego nazwy). W nim ustawiasz relacje. Jeśli chodzi o rodzeństwo powinno być "sibblings" czy coś takiego.
A przez boolprop`a nie wiem czy się da.
EDIT: Mój 1000 post! :D:D:D
anie_1981
08.05.2009, 20:09
Co to jest ten Insimenator?
http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=633269&postcount=1
Chodzi o Insimenatora. Jakby coś, podane tam linki nie działają.
anie_1981
08.05.2009, 20:47
Hmmm. Fajny gadżet, szkoda tylko, że nigdzie nie mogę znaleźć strony gdzie to cudo można pobrać.
Kurczę... mogłam od razu wkleić linka do tego posta...
http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=963347&postcount=6
Jeżeli nie działa, to albo nie masz zainstalowanego NetFramework, albo masz Rezydencje I Ogrody.Jeżeli tak, to musisz iść TU (http://www.simlogical.com/SimPE/SimpeMGUpdate/SimpeMGUpdate.htm) i pobrać aktualizacje. Zamienić dwa katalogi i usunąć jeden plik (nazwa pliku w instrukcji na tej stronie).
Dzięki, spróbuję coś z tym patchem.
W Insimenie masz taki edytor, który wygląda jak drzewko w wazonie (nie pamiętam jego nazwy). W nim ustawiasz relacje. Jeśli chodzi o rodzeństwo powinno być "sibblings" czy coś takiego.
A przez boolprop`a nie wiem czy się da.
EDIT: Mój 1000 post! :D:D:D
Próbowałam wszystkiego, drzewko w wazonie też - mam mnóstwo opcji, ale nie ma nic na temat rodzeństwa.
anie_1981
08.05.2009, 21:03
Bardzo dziękuję. Szukam teraz nowych gadżetów do The Sims 2, bo jak mi przyślą trójkę to już raczej dwójki nie ruszę, dlatego bawię się na max'a. Byle jakoś przetrwać, bo nudzi mi się okropnie.
Sprawdziłam to w grze... I (o dziwo!) rzeczywiście nie ma ;/
W takim razie tylko i wyłącznie SimPe.
@dwon: Bo DEST jest najlepszy ;]
anie_1981
09.05.2009, 08:38
A ja widziałam gdzieś w tych obiektach możliwość bycia rodzeństwem. Tylko nie pamiętam który to obiekt. Ja wybrałam wersję z obiektami ale przetestuję też inne, bo jak się np idzie do miasta, to nie można tam wstawić obiektu.
Testowałam wszystkie 3 wersje, i mi najbardziej podoba się Dest. Jak klikniesz na podłogę i wybierzesz "Spawn" to wśród gadżetów będzie "family tree". Tam znajdziesz opcję "Sibbing" czyli rodzeństwo. Ja spróbuję po raz kolejny przywrócić Bellę Ćwirom. Kody i SimPE poległy, może Insimenator da radę.
Ja mam Insimenatora po polsku i testowałam dosłownie każdy obiekt - nigdzie nie ma ani słowa na temat rodzeństwa.
Czy te wersje czymś się różnią? Ja mam wersję SIM...
U mnie kiedy za pomocą Insimenatora przywrócę Bellę, a potem ona umiera i trzeba ją wskrzesić telefonem, pojawia się komunikat, że dany sim nie zna nikogo kto umarł...
anie_1981
09.05.2009, 19:30
Hmm... To wiesz co, co ci szkodzi, skorzystaj z tego linka wyżej do strony z Insimenatorem i ściągnij wszystkie 3 wersje. Testuj po kolei, na pewno jest w tej wersji. Nazywa się Family Tree, to jest takie małe drzewko w bodajże niebieskim wazonie. Jak weźmiesz wersję dest, to klikasz gdzieś na podłodze, wybierasz Spawn i musi być Family Tree, nie ma przebacz.
Ściągnęłam DEST, mam Family Tree - nadal brak 'siblings'. Ja naprawdę przestaję to wszystko rozumieć.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.