PDA

Zobacz pełną wersję : The Sims 2 Ultimate Collections - problemy

Strony : 1 [2]

Hebe
21.05.2015, 16:33
Pobrałam rekolory sztalugi z podstawy gry, ale nie działają. Zainstalowałam kilka różnych wersji z różnych "miejsc" i od różnych twórców. Dodam jeszcze, że pobrałam ten (http://www.thesimsresource.com/artists/AnoeskaB/downloads/details/category/sims2-sets-objects/title/maxis-more-functional--painting-easels-superset/id/755957/) mod i tylko do dodatkowych sztalug się wyświetliły, do tej oryginalnej już nie. Ktoś wie czy da się coś z tym zrobić? :|

LepkiePaluszki23
21.05.2015, 17:01
Zainstaluj go w wersji instalacyjnej i masz recolory wszystkich obiektów maxisa :) http://modthesims.info/d/92541

Hebe
17.06.2015, 16:15
Gdy spadnie śnieg, to parcela, na której gram wygląda tak:
http://i.imgur.com/7DbrCCR.jpg

A kiedy najadę na jakiś kawałek terenu na zewnątrz, gdy spadnie głęboki śnieg, to pojawia się niebieski, migający prostopadłościan. Dodam jeszcze, że to mnie doprowadza do szewskiej pasji, bo jedynie przy wyłączonym śniegu mogę normalnie grać. Może ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić (poza przeinstalowaniem gry)?

Poza tym, to bardzo często z nieba pada ognisty grad (?). I tu nie jestem pewna czy to błąd, czy tak powinno być.

Shiver
17.06.2015, 16:36
Zaczęło się to dziać nagle czy było tak od samego początku kiedy zainstalowałaś grę?
Spróbuj uaktualnić sterowniki swojej karty graficznej, może to coś pomoże...

Liv
17.06.2015, 16:38
Wyczytałam, że to może być spowodowane shaderami (np. te nakładki na podłogę od Murano) albo tzw. pond water hack.

Jeśli okaże się, że to wina moda, to stąd (http://www.modthesims.info/download.php?p=1603165#post1603165) można ściągnąć jego "dobrą" wersję :)

Hebe
17.06.2015, 17:51
Wyczytałam, że to może być spowodowane (...) pond water hack.

Jeśli okaże się, że to wina moda, to stąd (http://www.modthesims.info/download.php?p=1603165#post1603165) można ściągnąć jego "dobrą" wersję :)

Co prawda już się skapnęłam, że ten mod jest winowajcą, ale dziękuję za odpowiedź (i za link) :)

orgust
07.07.2015, 14:46
Cześć, gram właśnie w Sims 2 (edycja oryginalna z origin, ze wszystkimi dodatkami) wprowadziłem się na osiedle, poznałem kobiete, zaręczyłem się i tak nagle nie mogę żadnej akcji z nią przeprowadzić, jest w uczuciach, że zaręczony bla bla, ale nie mam jej w telefonie a jak wchodze do jej domu to jest ze nie moge z nią przeprowadzić żadnej akcji... co robić?! pomocy!

Rose
07.07.2015, 15:03
Próbowałeś resetować?
Czy po ponownym uruchomieniu też tak jest?

orgust
07.07.2015, 15:13
Po resecie dalej nie można nic zrobić z nią.

orgust
07.07.2015, 15:22
Jak jestem u niej w domu to mogę robić co chce, ona stoi w miejscu jedyne co robi to czasem obraca głową i nie mogę ciągle nic robić z nią...

poszedłem pod jej mieszkanie drugim simem i wziąłem przywitaj się z sąsiadami i ona tak jakby otworzyła drzwi, ale ciągle stoi w tym samym miejscu co wtedy tak jakby ją wmurowało w ziemie... POMOCY SZYBKO :_:

Kędziorek
07.07.2015, 15:27
Używasz jakichś modów w grze?

P.S. Nie pisz posta pod postem

Rose
07.07.2015, 15:27
Jak jestem u niej w domu to mogę robić co chce, ona stoi w miejscu jedyne co robi to czasem obraca głową i nie mogę ciągle nic robić z nią...

Hmm to dziwne :|
Może zrób tak:
1. Wpisz boolProp testingCheatsEnabled on i zatwierdź
2.Kliknij na tę dziewczynę z shiftem i znajdź Make Selectable (czy jakoś tak) masz ją w rodzinie.
3.Wydaj jej polecenie i zobacz czy się ruszy:). Jeśli tak to kliknij na nią i znajdź make unselectable (lub podobnie)
4. Teraz nie masz jej w rodzinie i powinna się naprawić:)

A jeśli nie to:
1.Spraw żeby umarła ( z włączonym boolPropem Musisz ją przyłączyć do rodziny).
2. Kliknij z shiftem na gazetę i poszukaj zwrotu Career Rewards potem paranormalna.
3,Odblokuje Ci się wskrzeszeniomat (najlepiej wtedy wpisać motherlode) Wskrzesz ją(zapłać mrocznemu najwyższą kwotę) I odłącz od rodziny:)

A jak to nie pomoże to ja niewiem:|

Kędziorek
07.07.2015, 15:35
Ten kod to boolprop testingcheatsenabled true, nie "on". Radzę go później wyłączyć. Przepisujesz kod, a zamiast true wpisujesz false

Co do pierwszego sposobu powyżej, kiedy będziesz ją miał w rodzinie, a nie będzie chciała wciąż się ruszyć, wciśnij SHIFT i kliknij na dowolne miejsce na podłodze, by wybrać opcję 'teleportuj'. Może to coś da..

Rose
07.07.2015, 15:43
Ten kod to boolprop testingcheatsenabled true, nie "on". Radzę go później wyłączyć. Przepisujesz kod, a zamiast true wpisujesz false

Co do pierwszego sposobu powyżej, kiedy będziesz ją miał w rodzinie, a nie będzie chciała wciąż się ruszyć, wciśnij SHIFT i kliknij na dowolne miejsce na podłodze, by wybrać opcję 'teleportuj'. Może to coś da..

Naprawdę?
A u mnie właśnie działa tylko ,,on" a nie ,,true"
Widocznie są dwie opcje:)
Masz rację co do tej teleportacji

orgust
07.07.2015, 16:24
Hmm to dziwne :|
Może zrób tak:
1. Wpisz boolProp testingCheatsEnabled on i zatwierdź
2.Kliknij na tę dziewczynę z shiftem i znajdź Make Selectable (czy jakoś tak) masz ją w rodzinie.
3.Wydaj jej polecenie i zobacz czy się ruszy:). Jeśli tak to kliknij na nią i znajdź make unselectable (lub podobnie)
4. Teraz nie masz jej w rodzinie i powinna się naprawić:)

A jeśli nie to:
1.Spraw żeby umarła ( z włączonym boolPropem Musisz ją przyłączyć do rodziny).
2. Kliknij z shiftem na gazetę i poszukaj zwrotu Career Rewards potem paranormalna.
3,Odblokuje Ci się wskrzeszeniomat (najlepiej wtedy wpisać motherlode) Wskrzesz ją(zapłać mrocznemu najwyższą kwotę) I odłącz od rodziny:)

A jak to nie pomoże to ja niewiem:|

Pierwsza opcja działała dopóki byli w rodzinie, można było z nią gadać, ruszać nią itp. wywaliłem ją z rodziny i nie można znów z nią nic robić. Zaraz spróbuje drugiej opcji...

ps. nie, nie mam żadnych modów.

gdzie wtedy jak kliknę shift jest opcja zabicia jej? musi być w rodzinie?

@K: Nie pisz posta pod postem

Kędziorek
07.07.2015, 16:36
Sim chyba nie musi być w rodzinie. Pow pisaniu kodu "testing..." klikasz na sima i szukasz opcji "Spawn", a później "Rodney's Death Creator". Powinien się pojawić nagrobek. Klikasz na niego i wybierasz rodzaj śmierci.

orgust
07.07.2015, 16:49
odrodziłem ją za 3k i pojawiła się w postaci zombie, wyszedłem bez zapisu ale jakimś dziwnym cudem się samo zapisało, zabiłem ją jeszcze raz, dałem 10k i dalej jest zombie... chyba muszę ją zabić i grać tylko swoją rodziną :_:

Rose
07.07.2015, 19:57
odrodziłem ją za 3k i pojawiła się w postaci zombie, wyszedłem bez zapisu ale jakimś dziwnym cudem się samo zapisało, zabiłem ją jeszcze raz, dałem 10k i dalej jest zombie... chyba muszę ją zabić i grać tylko swoją rodziną :_:

U to niedobrze, procesu zombifikacji (bez modòw) nie odwròcisz, więc chyba straciłeś simkę.
Przykro mi:(
No ale mòwię są jeszcze mody.

mikusek29
09.07.2015, 13:15
nie da się nic zrobić moim zdaniem

Liv
09.07.2015, 13:47
Matko i córko, a najprawdopodobniej wystarczyło wyprowadzić któreś z nich...

No ale na tym etapie to rzeczywiście nie będzie się dało uratować jej inaczej niż za pomocą modów/SimPe.
W Insimentaorze jest taka część - Mortality Adjustor. Po kliknięciu na nią, a później Mortality Stage > Zombiism > Cure zombiism jest możliwość powrócenia do wyglądu "simowego".

kalafjor
12.07.2015, 10:29
Dzień dobry!
Miałem zainstalowane wszystkie dodatki TS2 osobno i później doinstalowałem UC. Po jakimś czasie stwierdziłem, że te osobno zainstalowane tylko zajmują niepotrzebnie miejsce, więc je wywaliłem. Niestety, UC przestało się uruchamiać, pojawia się komunikat "Gra TS2 nie jest zainstalowana, albo zostały usunięte niektóre wymagane pliki. Ten dodatek wymaga gry TS2. Zainstaluj grę TS2 przed uruchomieniem tej aplikacji". Ech dobra, zachowałem folder EA Games i przeinstalowałem UC. Działało wszystko dobrze, wracam po tygodniowym wyjeździe i ponownie pojawia się ten komunikat... Dodam jeszcze, że po przeinstalowaniu UC uruchamiałem grę jakąś nową ikonką. W menu Start pozostała mi ta z logo Rezydencji i Ogrodów i pojawiła się z pomarańczową podstawą i jakimiś gwiazdkami. Gra uruchamiała się za pomocą tej drugiej, a ta pierwsza cały czas poazywała komunikat.

LepkiePaluszki23
12.07.2015, 19:17
Używałeś programu CCleaner?

kalafjor
13.07.2015, 16:37
No właśnie doszedłem do tego wczoraj. :)
Czyściłem rejestr, na szczęście zachowałem poprzedni, więc jest ok.

Przy okazji odświeżę stary problem ze skrzynką na listy. W blokach i apartamentach (nie ma znaczenia Maxis, czy cc) skrzynka wygląda jak ta tradycyjna. Niby działa normalnie, ale boję się, że coś jest zepsute. Szukałem 'mailboxów' w download, ale brak.

Wiktoria__07
18.07.2015, 10:12
Siemanko :)
Na laptopie miałam TS: UC i wgrane dodatki z neta, wszystko było ok.
Później prawie rok nie miałam dostępu do tego lapka, po tym czasie puszczam simsy, a gra jest całkowicie zresetowana, plików z Downloads nigdzie nie ma. Myślę sobie - no dobra trudno, wgram sobie jakieś pliki z neta i będzie ok.
Problem w tym, że nigdzie nie ma folderu Downloads. Utworzyłam go w
C:\Users\Admin\Documents\EA Games\The Sims™ 2 Ultimate Collection\Downloads
mam tam parę dodatków z neta, ale po uruchomieniu gry nie pojawiają się, nie ma nawet okna o zawartości modyfikowanej.

Wie ktoś gdzie zrobić folder i wgrać dodatki??

Pozdrawiam ^^

Księżniczka Mordoru
19.07.2015, 17:12
@kalafjor Też miałam taki problem - ten plik w dziale "Downloads" nazywa się inaczej (co ciekawe, miałam tę sytuację dwukrotnie i za każdym razem plik miał inną nazwę). Przejrzyj zawartość zmodyfikowaną w grze - tam znajdziesz ;)

Nusso
21.07.2015, 11:28
Nie wyświetlają mi się powiadomienia w prawym górnym rogu. Słyszę dźwięk pojawiania się, ale niestety ich nie widać.

tut
22.07.2015, 11:38
Ja też ostatnio wyczyściłam niechcąco rejestr w ccleanerze i zrobiłam tak jak tu napisali:
http://www.reddit.com/r/thesims/comments/2bu1l2/psa_installed_the_sims_2_ultimate_collection_be/

Gra niby działa, ale zaczęły mi migać na jaskrawo niebiesko tekstury jakichśtam roślin. Jak to naprawić? O ile rozumiecie o co mi chodzi...

kopiejka33
22.07.2015, 12:31
wrócił mój problem
czas w simsach leci strasznie wolno
miedzy np 7:53 a 7:54 mijaja 4 nasze sekundy
czy usunięcie plików cache pomoże czy w tym przypadku zepsuje mi grę?
nigdy ich nie usuwałam a nie chce psuć sobie gry

Kędziorek
22.07.2015, 12:46
Usunięcie plików cache nie psuje gry, wręcz przeciwnie. Usuwanie ich jest raczej zalecane :)

Shiver
22.07.2015, 12:54
Usunięcie na pewno nie zaszkodzi, ale nie wiem czy pomoże na wolne upływanie czasu :|

kopiejka33
22.07.2015, 12:55
ale czy akurat w tym przypadku pomoże?
bo już raz musiałam budować nowy dom a nie chce znowu tego robić żeby sie pozbyć wolnego czasu...

Liv
22.07.2015, 13:49
A na szybszej prędkości gry nie możesz grać? :|
Pliki cache można usunąć, ale to nie one są tu problemem.
I co ma dom do czasu w grze? :|

LepkiePaluszki23
22.07.2015, 14:03
Może zmniejsz ustawienia graficzne? :)

Jak zrobić za pomocą tego programu parcelę 1x1? :(
http://modthesims.info/d/384656

Shiver
22.07.2015, 15:55
Włączasz program, wybierasz otoczenie, potem parcelę. Klikasz przycisk Advanced... na dole. Na liście, która się pojawi po prawej zaznaczasz ptaszkiem kwadracik Enable shrinking. Potem zmniejszasz wymiary parceli po lewej stronie. Możesz zmniejszać z prawej, lewej, przodu i tyłu (tak jakbyś patrzył na parcelę od frontu). Weź pod uwagę, że wymiary są liczone razem z drogą, więc w programie parcela będzie miała wymiary 10x20, a nie 10x10. No i lepiej chyba nie zmniejszać parceli od frontu, bo mogą być problemy z drogą.
Jak wejdziesz do gry to parcela może dziwnie wyglądać w widoku otoczenia, wejdź w nią, potem z powrotem do otoczenia i pewnie będziesz musiał ją przestawić (potem możesz umieścić z powrotem w tym samym miejscu).

Jeśli dom jest duży, ma kilka pięter i stoi na dużej parceli to na pewno wpływa to na płynność gry (a tym samym na szybkość z jaką biegnie czas) ale wtedy dzieje się tak na konkretnej parceli a nie "globalnie".

LepkiePaluszki23
22.07.2015, 17:23
Dziękuje Shiver :)

kopiejka33
22.07.2015, 18:55
A na szybszej prędkości gry nie możesz grać? :|
Pliki cache można usunąć, ale to nie one są tu problemem.
I co ma dom do czasu w grze? :|

1. po co grac na szybszej predkosci? potrzeby spadaja normalnie a czas plynie wolniej nie bede kombinowac, wole grac jak czlowiek
2.tak myslalam ale tonacy brzytwy sie chwyta...
3.no widocznie cos ma skoro w innych domach czas plynie normalnie a w tym nie.

+popróbuje coś z grafika mam nadzieje ze magicznie "przyspieszy" i powiadomie o efekcie

Liv
23.07.2015, 22:42
1. No moja gra - po uśrednieniu - to jest 2. prędkość :|
3. Trzeba było mówić od razu, że tak jest w jednym domu... Podejrzewam, że przeładowany CC/na dużej parceli/coś się w nim zbugowało i laguje. Lot debugger (http://www.moreawesomethanyou.com/smf/index.php?topic=72.0), opcje pod Fix... oprócz global urnstone... (?) i Rerandomize sim generator.
Doraźnie pomaga też gra w trybie okienkowym :) A najlepszym z najlepszych rozwiązaniem jest zrobienie porządku w Downloads.

CademZoe
24.07.2015, 14:16
Mam problem! Dopóki gram rodzinkami na parceli rodzinnej, to jest ok. Kiedy chcę z nimi wyjść na miasto, to pojawia się problem. Otóż pewnego razu wybrałam się z simami do spożywczaka, a potem do butiku - było ok. Kiedy w innym mieście chciałam tak zrobić, to podczas ładowania pojawił się jakiś problem i mogłam anulować, resetować,. albo usunąć (delete). Działało tylko delete, więc to kliknęłam. Potem parcela ładowała mi się kilkanaście minut, po czym gdy simka tam dotarła, to minął tydzień od wyruszenia z domu, a jej potrzeby było na czerwono! Tak się działo z dwoma typami parceli - ze spożywczakiem i butikiem. Reszta parceli wczytywała się normalnie. Po jakimś czasie ich również nie dało się szybko wczytać. Po zrestartowaniu gry parcele wczytywały mi się normalnie - z małą (a nawet dużą) wadą. Czas był ustalony na najszybszy i nie mogłam go zmienić na żaden inny - automatycznie zmieniał swój bieg na najszybszy. Mogłam jedynie zapauzować. Po dotarciu do domu wszystko było ok. I tak ciągle się dzieje :( Mam ściągnięte dużo cc i tylko kilka modów - notownieregen, antireducancy, nodormiespawns, nostrayspawn i nochildrenspawn (czy jakoś tak). Do tego mam jakiegoś jednego moda (takiego, żeby dzieci mogły korzystać z maszynki do soków). Co mam zrobić, żeby moja gra się ogarnęła? :( Errory występowały również na laptopie, ale bez tego przyspieszania. Gra się tak nie zachowywała bez Ultimate..

Archaical
25.07.2015, 17:34
Witam. Mam problem z zarobkami w ts2. Problem ? zauważyłam od czasów pogrywania w uc, i tutaj pojawia się pytanie dlaczego sim dostaje mniejszą płacę?. W powiadomieniu pisze, że przykładowo posłanka ma dostawać 1050$, natomiast moja simka dostaje 840$. Czy to zależy od umiejętności, czy po prostu może to jakiś bug związany z uc?. Normalnie już sama nie wiem:|. Szlag jasny mnie trafia. Jeśli ktoś wie co z tym zrobić to proszę o pomoc. Poniżej dodaję zdjęcie w linku, ponieważ nie chcę zaśmiecać forum screenami.

http://imgur.com/L8cD0DG

CademZoe
25.07.2015, 17:50
Archaical, w tekście jest napisane, że simka zarabia dzisiaj 1050$, a to oznacza, że zarobiła tyle na dany dzień, a nie, że ma tyle dostawać za posadę. Poza tym, chyba pomyliłaś się, bo posłanka ma zarabiać 840$,a nie 1050$. Myślę, że dobrze mówię.

caille
27.07.2015, 15:40
Mam dziwny problem.
Wczoraj ściągnęłam nowe uniwersalne skiny (default) dla simów, dwa warianty mi się nie spodobały więc wymieszałam je z poprzednimi. Jak miałam te dwa zestawy osobno to nic się nie działo. Jednak kiedy odpaliłam grę po zamianie to w rodzinie mam problem z jedną, konkretną simką. Otóż jak przebywa w domu to jest cała czarna. Dosłownie czarna, nie przypalona przez ogień, jak pomalowana w paincie sylwetka. Kiedy wychodzi z domu na dwór wygląda normalnie. Nie mam pojęcia skąd to się wzięło, nie testowałam jeszcze innych rodzin i dziwi mnie, że to może być przez skiny, bo przecież normalnie działały..
Ma ktoś pomysł? :(

kopiejka33
27.07.2015, 20:00
1. No moja gra - po uśrednieniu - to jest 2. prędkość :|
3. Trzeba było mówić od razu, że tak jest w jednym domu... Podejrzewam, że przeładowany CC/na dużej parceli/coś się w nim zbugowało i laguje. Lot debugger (http://www.moreawesomethanyou.com/smf/index.php?topic=72.0), opcje pod Fix... oprócz global urnstone... (?) i Rerandomize sim generator.
Doraźnie pomaga też gra w trybie okienkowym :) A najlepszym z najlepszych rozwiązaniem jest zrobienie porządku w Downloads.

oo dzieki ze jednak jest na to jakies rozwiaznie
czyli powinnam sciagnac ten "ffsdebugger.zip"?

nie mam zadnych downloadsow bo kiedys zepsulam gre i byla do wywalenia wiec teraz boje sie w to bawic :C

EDIT: troche poczytalam, czyli sciagam ten pliczek, wkladam do downloadsow, i robie wszystkie opcje pod fix, tylko nie robie global umstone (znalazłam RESPAWN TOMBSTONE tylko, chodziło o to?) i nie robie rerandomize sim generator?
to mi nie zepsuje gry i moze pomoc czy na pewno pomoze? :D
EDIT2: no i jeszcze jedno pytanie, mam to postawic w zbugowanym domku i ktorym simem powinnam to zrobic? mam dwoch. to obojetne czy obydwoma czy jak?
nie robie nic w grze dopoki ktos mi nie odpisze, bo sie na tym nie znam i nie chce zepsuc:(

Piwusia
29.07.2015, 14:40
Podejrzewam, że jeśli zainstaluję na swoim laptopie Windows 10, to nie będę mogła grać w The Sims 2? Ktoś się orientuje?

kopiejka33
29.07.2015, 18:46
już na ósemce były problemy, więc podejrzewam, że teraz nie będzie lepiej :/

czy ktoś mi pomoże? bo nie gram w moją rodzinę przez brak odpowiedzi :c

Amatis
29.07.2015, 19:15
Podejrzewam, że jeśli zainstaluję na swoim laptopie Windows 10, to nie będę mogła grać w The Sims 2? Ktoś się orientuje?
Myślę, że na granie jest niewielka szansa, bo na Windows 8 The sims 2 już chodziło z pewnymi problemami, jak zawieszanie się. Jednak możesz mieć nadzieję i spróbować, ale ja osobiście na twoim miejscu pozostałabym przy swoim starym systemie :)
EDIT: Polecam zapoznać się z tym artykułem: www.howtogeek.com/219782/is-windows-10-backwards-compatible-with-your-existing-software/

Nusso
30.07.2015, 17:50

TS2 działa na 10 ;)

Liv
30.07.2015, 18:46
CademZoe - na jedno uruchomienie wywal te mody z Downloads (oprócz tego do maszynki do soków ;) ). Sprawdź, czy nadal jest problem z tymi parcelami.
Jeśli to nie pomoże, to poproszę screenshota z gry z tym niebieksim okienkiem z błędem.
Archaical - czy ta simcia ma wybraną pogoń za bogactwem jako aspirację drugorzędna? Jeśli tak, to masz odpowiedź ;)
caille - musisz się zdecydować na jeden rodzaj defaultów. Jeśli chcesz mieć różne, to musisz tekstury tych "niefajnych" podmienić na te "fajne".
Jak już to zrobisz, każ simci zmienić wygląd w lustrze.
kopiejka33 - (znalazłam RESPAWN TOMBSTONE tylko, chodziło o to?)
Nie, ale ta opcja brzmi fajnie i zastosowałabym ją :)
Gwoli ścisłości - w każdym domku i w każdej grze pojawiają się inne opcje do wyboru.
W najgorszym wypadku będziesz musiała usunąć ten dom i tyle z psucia gry :|
ktorym simem powinnam to zrobic? mam dwoch. to obojetne czy obydwoma czy jak?
Obojętnie którym xDD
Jak się boisz, że coś zepsujesz, to zrób kopię zapasową otoczenia i szalej :D

caille
30.07.2015, 20:45
Liv, te skiny właśnie były podmienione, dla każdego odcienia był jeden default. Jak na razie sytuacja sama się poprawiła i mam nadzieję, że tak zostanie ;)

Nina14!
17.08.2015, 16:12
Hejo mam pytanko odnośnie przenoszenia plików TS2UC na dysk przenośny.
Mam zamiar pobrać sobie Windows 10 a zaraz po tym zrobić format dysku.
Niestety brat zeżarł strasznie dużo GB i rodzic zablokował nam internet.Zastanawiam się co zrobić skoro nawet po błaganiu nie udało mi się wynegocjować ponownego pobrania TS2UC.
Gdzie znaleść wszystkie pliki gry (w Dokumentach folder UC waży ledwo 4 GB) i jak je ponownie wpakować na komputer tak by gra się uruchomiła (i ewentualnie była możliwość grania na Origin?)??

Gio
17.08.2015, 16:53
Chyba masz na myśli formatowanie komputera a nie dysku? Bo po co formatowac sformatowany dysk to nie wiem :/
W każdym bądź razie, wiesz że po formacie czy to dysku, czy ogólnie komputera, aktualizacja do 10 i tak się odinstaluje i będzie trzeba ją przeprowadzać od nowa?

Nina14!
17.08.2015, 17:00
Ach znowu sobie poplątałam język <wielki facepalm>
W każym czy innym razie muszę wywalić wszystko z kompa i poinstalować od nowa,bo komp zaczyna świrować a pozatym nie wiem czemu 100 GB znikło z kompa...

Gio
17.08.2015, 17:04
No dobra, ale to nie musisz robić formatu, tak? Więc nie rób nic z simsami, bo przenoszenie całej gry na dysk zewnętrzny graniczy z cudem i ustawienie jej potem tak, żeby działała. I czego 100GB zniknęło - miejsca na dysku, tak? No to odinstaluj to, czego nie potrzebujesz, ale simsów wcale ruszać nie musisz skoro chcesz je potem mieć z powrotem. :)

Nina14!
17.08.2015, 17:09
O tym całym miejscu które zniknęło pisałam w innym temacie na forum.I nie sądzę żeby w skład tych 284GB (z czego 150 to miejsce zajęte +jakieś 10GB wolnego) wchodziła ukryta partycja,bo jej zawartość została wykasowana przez osobę która wcześniej naprawiła mi lapka.

Gio
17.08.2015, 17:14
A mogłabyś zapodać linkiem do tematu w którym to opisałaś, bo jakoś nie mogę znaleźć?
Tak czy siak jeżeli Twój informatyk podzielił dysk czy cokolwiek tam zrobił to formatowanie komputera nie pomoże, tylko faktycznie już dysku. Ale nie jestem pewien czy Ty jesteś w stanie to sama zrobić :rolleyes:

Nina14!
17.08.2015, 17:17
To jest dokładnie tutaj. (http://forum.thesims.pl/showthread.php?p=1857694#post1857694)
Ale bez screenów bo nie zdążyłam ich dodać.

Nina14!
27.08.2015, 08:36
Gdzie w plikach The Sims 2 Ulitmate Collection znajdę folder ,,Saved Sims"?
Nie mam go w ,,głównym folderze" gry (czyli w moich dokumentach->Ea Games->The Sims 2 Ultimate Collection) a chyba powinien tam być.

LepkiePaluszki23
27.08.2015, 08:41
Jeżeli nie masz tego folderu, to go utwórz lub wejdź w warsztat, zrób byle jakiego sima, zapisz i automatycznie utworzy ci się folder :)

pensivelane
17.09.2015, 08:44
Kochani, strasznie mi się tną simsy kiedy przesuwam widok... Tak jakby połowa była normalna, a połowa to ujęcie z jakiegoś innego miejsca... Cała gra chodzi normalnie, tylko to jest nie tak :( Pomocy

EDIT: Jeszcze mi się przypomniało, że nie mam pojęcia gdzie w TS2UC zapisują się zdjęcia z gry...

Nina14!
17.09.2015, 14:23
Co do zdjęć to folder EAgames->Ts2UC->neighbroods->miasto,z którego chcesz screeny->storytelling

Albo:
EAgames->TS2UC->i niedaleko folderu sc4terrains jest sam folder Storytelling.
Ale zależność kiedy co się zapisuje w którym z tych dwóch nie jest mi znana,więc sprawdź obydwa.

Monika5228
15.11.2015, 19:31
jak wlaczyc wygladzanie krawedzi w ts2? opcja w grze totalnie mi nie dziala, probowalam z graphics rules ale nadal nie dziala, ktos wie moze co mozna na to poradzic?

Shiver
15.11.2015, 20:16
Rozumiem, że w grze masz suwak ustawiony na "wysokie" (czy jak to tam się nazywa)? Jeśli tak, to ustaw na najniższe ustawienie, w dwójce jest w tym miejscu błąd i jest na odwrót.

xxdaria
24.11.2015, 11:19
Witam sciągnełam dodatek Valentine's day , Hollywood Pack gdzie to wypakować ? wypakowałam do EA-> the sims 2-> downloads jednak nadal nie pojawiają sie te dodatki w grze :/ czy powinnam je wrzucic do Collection ?

Kamila
25.11.2015, 08:44
Hej ja mam problem ze znikającymi chmurkami czynności, nie zdążę nawet kliknąc i znikają. Reinstalowałam gre, system i dalej to samo.

LepkiePaluszki23
06.12.2015, 10:21
Pomożecie mi rozwiązać pewien problem? Proszę :(
Otóż kilka dni temu postanowiłem wybudować nowy cmentarz dla moich simów. po skończeniu budowy wybrałem się pewnym simem na stary cmentarz i przeniosłem za jego pomocą wszystkie nagrobki do jego domu, po czym wróciłem na parcelę domową, a z parceli domowej przeniosłem groby na nowy cmentarz. Zapisałem grę i wczytałem ten nowy cmentarz. Poustawiałem groby i wczytałem stary, aby zobaczyć, czy groby się nie zdublowały. Stary cmentarz był pusty, więc go usunąłem tzn. wyburzyłem i wyłączyłem grę. Po kilku dniach grałem rodziną Por i zmarła Iwona. Przeniosłem jej grób na nowy cmentarz i zapisałem dom. Po wczytaniu nowego cmentarza grobów przeniesionych nie ma, tylko Iwony czyli ten nowy. Wchodząc w SimPe tła portretów zmarłych są na niebiesko, choć przed przeniesieniem były na szaro. Co mam zrobić teraz? Bardzo chciałbym odzyskać te groby :(

Liv
06.12.2015, 10:56
Jedno jest pewne - tych grobów już nie odzyskasz. Chyba że jesteś na tyle zdesperowany, żeby wskrzesić wszystkich tych zmarłych i zabić ich jeszcze raz ;)

LepkiePaluszki23
06.12.2015, 11:02
A jeżeli ich wskrzeszę i zabiję ponownie, to to wpłynie jakoś na kondycje otoczenia?

Liv
06.12.2015, 12:02
Poza tym że będziesz miał dodatkowe wspomnienia o śmierci tych simów, to nie sądzę.
Przede wszystkim jednak radzę nie stresować się podczas gry w simsy i zamiast tego cieszyć się rozgrywką ;) Nawet teraz znikają mi groby simów, a Nzn nadal działa i ma się świetnie ;]

LepkiePaluszki23
06.12.2015, 20:21
Niestety, ale nie da się wskrzesić simów za pomocą wrzeszenimiota (?) i nawet tym grobem z Insima. Co w takiej sytuacji zrobić?

Liv
07.12.2015, 06:08
Ach, wyleciało mi z głowy, że przecież w SimPe masz ich na niebiesko...
Spróbowałabym jeszcze odpalić HoodCheckera i "Remove".
Jeśli i to nie pomoże, to zgodnie z resztą wskazówek z tamtego poradnika zaopatrz się w "nounlinkondelete" (i resztę modów, jeśli ich nie masz) i graj dalej jak gdyby nic. Groby i simowie są nie do odzyskania.

Kamila
07.12.2015, 17:38
Hej. Macie pomysł na te znikające dymki? Proszę. Bez tego gra kończy się na meblowaniu :(

Liv
07.12.2015, 18:42
Ja nie mam, a jeśli ja nie mam, to wiedz, że jest wysoce prawdopodobne, że nikt inny na tym forum też nie ma.

TheSimsManiak
02.01.2016, 20:44
Od jakiegoś czasu próbuję włączyć grę The Sims 2 Ultimate Collection pobrane z Origin, niestety, gdy jestem przy wybieraniu miasta pojawia się komunikat typu ''Dodatek The Sims 2 Na Studiach został odinstalowany. Możesz kontynuować, jednak wszystko lokacje studiów zostaną usunięte, a simowie w wieku studenckim wrócą do rodzinnego miasta jako dorośli. Jeżeli chcesz zachować swoje dane, zainstaluj panownie The Sims 2 na studiach'' :( Jeszcze mi gorzej, bo miałam kiedyś (przed wersją z Origin) płytę University, ale zostawiłam w innym domu, tzn. nie mam do niej już więcej dostępu. Pomyślałam, że jeżeli nawet pobiorę grę z internetu to nie będzie to przestępstwo (mam gdzieś płytę, nie?) i już je wypakowałam, ale nie mam opcji setup, więc kicha. W ogóle jestem w tej instalacji zielona :( Pomocy, proszę! Nie mam pojęcia co ze sobą zrobić, i jak odzyskać moje studia,bo przecież nie kontrolowałam ich odinstalacji i nie rozumiem, jak to naprawić :cry:

Hebe
02.01.2016, 22:28
Pomyślałam, że jeżeli nawet pobiorę grę z internetu to nie będzie to przestępstwo (mam gdzieś płytę, nie?)

To nadal piractwo. Ściąganie nielegalnej kopii to ściąganie nielegalnej kopii :fun: Ale po co to robisz skoro masz UC na koncie Origin? Po prostu odinstaluj całe UC (np. za pomocą CCleanera (https://www.piriform.com/ccleaner), a potem dla pewności przeczyść rejestr) i zainstaluj ponownie ;)

TheSimsManiak
09.01.2016, 15:44
No właśnie nie mam już gry na Originie :/

Hebe
10.01.2016, 12:37
Co chcesz przez to powiedzieć? Gry przypisane na Origin nie powinny znikać :P

LepkiePaluszki23
10.01.2016, 12:47
Może kupiła dostęp do konta z tą grą na allegro i miała czasu na korzystanie z niego przez 24h? Takie aukcje niestety są, a The Sims 2 NADAL SĄ ZA DARMO. Wystarczy porozmawiać z angielskim konsultantem EA :)

Dżiglipaff
10.01.2016, 23:00
gdzie jest Warsztat w tej wersji gry?

Kędziorek
11.01.2016, 00:05
gdzie jest Warsztat w tej wersji gry?
Folder Fun with Pets (Zabawy ze Zwierzakami) -> SP9 -> CSBin

Księżniczka Mordoru
12.01.2016, 13:18
Ja dopiero w lipcu '15 nabyłam - więc z pewnością Tobie by też się udało :)
Mam pytanie - może ktoś się orientuje. Czy można podmienić pliki sąsiedztw z Ultimate Collection na pliki sąsiedztw z Simsów zainstalowanych w "sposób naturalny" (tj. po kolei, z płyty) - teraz mam UC, a brakuje mi moich rodzinek z Simsów instalowanych z płyty :(

Rainbow
12.01.2016, 13:35
myślę, ze można, ja tak zrobiłam i nie było problemu :P

Księżniczka Mordoru
12.01.2016, 13:48
O, to świetnie! :) Dziękuje za odpowiedź :)

TheSimsManiak
25.01.2016, 15:12
Nie mam, ani nie kupiłam the sims 2 na allegro, wszystko przez ''i-love-the-sims'' kod.

Hebe
25.01.2016, 15:57
Czyli jeśli masz konto na Origin, to gra w dalszym ciągu powinna się na nim znajdywać ;)

tut
25.01.2016, 22:31
Słuchajcie ciągle mi wywala taki błąd. Simka mi gotowała i pod koniec gotowania kiedy ściąga danie z kuchenki wywala mi to okienko. Cancel nic nie daje, delete boję się kliknąć, więc klikam reset i znika moje jedzonko. Więc każę jej znowu ugotować i tak w kółko. Próbowałam innym simem i tak samo. Miałam w kuchni lodówkę, kuchenkę, ladę, stół i krzesła cc, wszystko zmieniłam na oryginalne z gry, ale problem nie zniknął. HELP.

https://vpx.pl/i/2016/01/25/20160125_220859.jpg (https://vpx.pl/image/doez)

LepkiePaluszki23
26.01.2016, 05:53
Czy jedzenie, które gotowała pobrałaś z internetu?

tut
26.01.2016, 08:48
Nie, jedzenie nie było pobierane z neta.

Liv
26.01.2016, 09:03
Przemebluj kuchnię. Mówię serio. Postaw kuchenkę i blat w innych miejscach niż stały.
Jeśli to nie pomoże, to albo będziesz musiała przeinstalować grę, albo dojść do tego, który stół/blat tak skrzywdził Ci EAxisowe meble.

tut
26.01.2016, 09:07
Kurde tylko, że ja mam akurat tam bardzo małą tą kuchnię i nie wiem jak ją przemeblować, chyba , że zdemoluję cały dom :D Wieczorem wejdę i zobaczę w innych domach, czy się normalnie gotuje. A wracając do tego domu, to nic nowego nie wgrywałam, więc te dodatki mam już jakiś czas, chociaż nie używałam ich jeszcze.

tut
26.01.2016, 22:28
Przemebluj kuchnię. Mówię serio. Postaw kuchenkę i blat w innych miejscach niż stały.
Jeśli to nie pomoże, to albo będziesz musiała przeinstalować grę, albo dojść do tego, który stół/blat tak skrzywdził Ci EAxisowe meble.

Sprawdziłam. Przemeblowałam kuchenkę, blaty, dodałam więcej blatów, zmieniłam miejsce stołu i krzeseł. To samo. Ten sam błąd. Weszłam do innej rodziny, ale wszytko jest ok. Może to wina domku? Bo akurat niedawno ich przeprowadziłam ... kurde i znowu przeprowadzka mnie czeka?

Nina14!
31.01.2016, 17:28
Witam!
Mam mały problem z nastolatkiem.
Otóż kiedy taki jeden wraca ze szkoły,wychodzi z autobusu i zaczyna przeglądać wykaz ocen (czy co to jest) po pewnym czasie jakby resetuje się,przez co nie dostaje prac domowych (a z tego co pamiętam to powinien takowe mieć).Nie wiem jak to jest z innymi ale zaraz to sprawdzę...
Co z tym fantem zrobić?
Jakby co nie robiłam niczego co psuje otoczenie wg. poradnika Liv.

Tenebris
01.02.2016, 16:33
A używasz boolPropa? Bo u mnie to było coś takiego, że Simowie się resetowali podczas wykonywania jakieś czynności. Używałam wtedy boolPropa jak typowy użytkownik, który zachłysnął się "nowością" :D. Tzn wpisałam go w konsolę.

Nina14!
01.02.2016, 18:14
Zacznijmy od tego,że od czasu zainstalowania (czyli tak de facto od wczoraj) w konsoli w masowych ilościach pojawiały się ,,exit" oraz ,,moveobjects on/off" do zrobienia podwójnych kolumienek,więc nie :D

Nusso
08.02.2016, 18:12
Gra wyłącza się, gdy sim chce zadzwonić do innej osoby. Może być to spowodowane dużą ilością znajomych?

LepkiePaluszki23
08.02.2016, 18:19
Ile masz simów w otoczeniu?

Nusso
11.02.2016, 14:16
Ile masz simów w otoczeniu?

Nie jest to maxisowe otoczenie. Mam tam kilka niewielkich rodzinek, to wszystko.

Lenusek
12.02.2016, 12:25
Gra nie pokazuje mi rzeczy dodanych przeze mnie ale tylko do trybu rodziny, w sensie makijaży, włosów itd. Wszystko pobrane do trybu kupowania działa, miał tak ktoś? Mam zainstalowany CEP, simy oryginalne z Origina :D

TheSimsManiak
23.03.2016, 12:39
Ale się nie znajduje. A gdybym zainstalowałaThe Sims Na Studiach z płyty, wszystko by się rozwiązało, czy byłby to osobny plik? Gra z Origin odpada, bo jednak wiem, co mówię.

Laselight
25.03.2016, 16:41
Mam taki problem, że Warsztat mi się nie chce włączyć. Można to jakoś naprawić bez reinstalki?

LepkiePaluszki23
25.03.2016, 18:37
Usuń pliki Accessory.cache i Groups.cache w folderze, który znajduje się w moich dokumenatch.

Laselight
26.04.2016, 19:09
Dopiero zauważyłam odpowiedź, no i to działa tylko w przypadku gry, w przypadku Warsztatu już nie.

Ale mam kolejny problem, tym razem nie mogę uruchomić UC, bo nie wykrywa zainstalowanego The Sims 2, a winowajca chyba jest czyszczenie rejestru. Czy można coś zrobić innego oprócz przywracania rejestru?

Hebe
26.04.2016, 20:09
Nie sądzę. Następnym razem przy czyszczeniu rejestrów pamiętaj, aby dodać pliki TS2 do wykluczonych.

Co do bodyshopa: usuwanie plików cache na pewno pomaga, może po prostu masz tyle CC, że program długo się uruchamia? Spróbuj wywalić CC i sprawdzić czy bodyshop się załaduje. Możesz ewentualnie jeszcze usunąć stare projekty z folderów "projects" i "savedsims".

tut
27.04.2016, 06:54
Czym czyścisz rejestr? Ja korzystałam z ccleaner i też potem miałam problem z UC, ale w googlach jest taki plik do pobrania i wtedy będzie Ci znowu działać gra bez reinstalu.

Nusso
02.05.2016, 12:27
Dzisiaj stworzyłem 4 simów w warsztacie, po czym od razu chciałem włączyć dwójkę, ale nie działa. Po prostu klikam i nic. Teraz warsztat także nie chce się włączyć :/
Jak próbuje uruchamiać simsy przez Game Boostera to program włącza tryb gracza i za kilka sekund przechodzi do normalnego.

EDIT: Dziękuje ;P

LepkiePaluszki23
02.05.2016, 14:39
Usuń pliki Accessory.cache i Groups.cache w folderze, który znajduje się w moich dokumenatch.

Nusso
15.06.2016, 16:32
Na niektórych większych parcelach moi simowie nic nie robią. W sensie mam włączoną wolną wole, ale simowie i goście zachowują się tak jakby jej nie mieli, po prostu stoją przed domem, co psuje rozgrywkę w większych rodzinach.

Hebe
15.06.2016, 18:15
Hm, jeśli masz więcej niż 2GB pamięci i 64-bitowy system możesz spróbować tego sposobu: http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=67037

Nusso
18.06.2016, 19:28
Jeżeli nie mam 64-bitowego systemu to mogę to zrobić?

Hebe
18.06.2016, 20:13
Z tego co wyczytałam, to możesz, tylko wtedy gra będzie wykorzystywała mniej pamięci niż przy systemie 64-bitowym (ale zawsze to o 1.5 GB pamięci więcej) :)

Orzechowo
20.06.2016, 13:43
Hej, chciałam sobie pobrać jakieś dodatkowe uniwesytety/przedmieścia/dzielnice handlowe.
Tylko jest jeden problem - nie wiem gdzie to wypakować. Na przykład w przypadku przedmieścia, w instrukcji jest napisane, żeby wypakować do folderu:

\The Sims 2 Nightlife\TSData\Res\NeighborhoodTemplate

Ale w związku z tym, że mam Ultimate Collection, to nie mam folderu "Nightlife". (Analogicznie jest z dzielnicami handlowymi czy uniwersytetami - nie mam folderu "Open For Business" albo "University".)

Ktoś wie, gdzie w związku z tym mam wypakować takie otoczenie? W przypadku "głównych" otoczeń to po prostu wrzucam do "Neighborhoods" i tyle. Ale co z innymi, które są "przyłączone" do tych głównych?

Hebe
20.06.2016, 15:34
Wszystkie te foldery są w plikach UC, tylko w nieco innych lokalizacjach:
dla Nocnego życia: /Double Deluxe/EP2/TSData/Res/NeighborhoodTemplate
dla Na studiach: /University life/EP1/...
dla Własny biznes: /Best of Business/EP3/...

TheSimsManiak
21.06.2016, 20:58
Hej, przywróciłam w końcu swoją grę po tak długim czasie! Zastanawiam się, dlaczego czasami twarz simów znika i zostają tylko włosy, albo skóra wygląda jak trawa, ulica i chodnik. Czy to przez tysiące CC? Nie przeszkadza mi to za bardzo, ale jako perfekcjonistka wolałabym się tego pozbyć.

Orzechowo
22.06.2016, 14:26
Wszystkie te foldery są w plikach UC, tylko w nieco innych lokalizacjach:
dla Nocnego życia: /Double Deluxe/EP2/TSData/Res/NeighborhoodTemplate
dla Na studiach: /University life/EP1/...
dla Własny biznes: /Best of Business/EP3/...

http://i.imgur.com/MK5QtZQ.png

Czyli gdzie to mam wypakować? Nie mam nigdzie nic o takich nazwach. Czy to w ogóle jest w jakimś innym folderze a nie w Dokumentach? (Przepraszam jak napisałam coś idiotycznego, bo zgłupiałam już całkiem XD)

@K: Za duże zdjęcie

tut
22.06.2016, 14:30
http://i.imgur.com/MK5QtZQ.png

Czyli gdzie to mam wypakować? Nie mam nigdzie nic o takich nazwach. Czy to w ogóle jest w jakimś innym folderze a nie w Dokumentach? (Przepraszam jak napisałam coś idiotycznego, bo zgłupiałam już całkiem XD)

Nie w dokumentach, tylko dam, gdzie masz zainstalowaną grę.

Hebe
22.06.2016, 14:37
Nie w dokumentach, tylko dam, gdzie masz zainstalowaną grę.

...czyli: Komputer/C:*/Pliki programów (x86)/Origin Games/The Sims 2 Ulitimate Collection/...

* albo inny dysk, zależy gdzie masz zainstalowaną grę,

Orzechowo
22.06.2016, 14:37
O matko, ale ze mnie janusz :D Wielkie dzięki!

BiałaBułka
24.06.2016, 15:43
Witam mam problem z grą z tytułu tematu. Instalowalam już i użyłam narzędzi zaprojektowanych przez simsnetwork żeby edycja działała ale dalej mam z nią problem. Otóż polega on na tym że w trakcie rozgrywki pojawiają się przeswity tekstury. Np buduje ścianę i nagle kwadrat z tłem miga lub np kratka w trybie budowania też znika na chwilę w teksturze i inne tego typu przypadki. Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?

Hebe
24.06.2016, 22:27
A mogłabyś pokazać screena swoich ustawień Graphics Rulesd Makera?

BiałaBułka
24.06.2016, 23:17
http://ifotos.pl/zobacz/Beztytulu_sqenprs.jpg

Mam też problem z najmniejszą rozdzielczością ale to już sprawdziłam w necie jak zrobić. Problem stanowią prześwity przez które nie da się grać (estetyczny walor).

Hebe
25.06.2016, 12:12
Wygląda na to, że ustawienia są ok, więc może spróbuj tego sposobu:
1. Znajdź plik Graphics Rules swojej gry (zazwyczaj to: C:/Program files (x86)/Origin games/The Sims 2 Ultimate Collection/fun with pets/sp9/TSData/res/config), zrób kopię zapasową i otwórz go (oryginał) w notatniku.
2. Zmień liczby w pliku na te z tego zdjęcia (http://65.media.tumblr.com/7f2f9ac5acf782ce0c892156034f5dd0/tumblr_n8vokaa7CW1rzq92mo1_500.png) i zapisz.
Oryginalna instrukcja tutaj. (http://simscompletecollection.tumblr.com/post/92088104075/i-encountered-all-of-these-errors-with-sims-2-on)

BiałaBułka
25.06.2016, 14:18
Niestety nie pomogło, inne pomysły?

Rumanzovia
26.06.2016, 15:01
Witam, nie mogę uruchomić warsztatu. Wyskakuje 'Działanie programu zostało zakłócone. Aplikacja zostanie zamknięta'. Wcześniej działał normalnie. Gra natomiast działa cały czas. Reinstalacja nie pomogła. Proszę o pomoc.

Hebe
26.06.2016, 15:25
Usuń pliki cache, czyli plik Accessory.cache i Groups.cache z: Dokumenty/EA games/The Sims 2 UC. Jeśli nie pomoże, to spróbuj odpalić warsztat bez CC.

Rumanzovia
27.06.2016, 15:01
Działa bez CC, ale bez dodatków to się mija z celem, ponieważ ich potrzebuję. Czy to wina jakiegoś wadliwego CC? Jak mogę się dowiedzieć czy któryś zaszkodził?

Hebe
27.06.2016, 16:02
Musiałabyś je jakoś pogrupować i sprawdzać z którą "grupą" CC warsztat nie działa.

BiałaBułka
27.06.2016, 17:13
Ponawiam prośbę o pomoc w stosunku do mojego problemu ~~

Hebe
27.06.2016, 18:21
Może w takim razie wina leży po stronie komputera? W takim wypadku musiałabyś opisać swój problem na jakimś forum dla "komputerowców". Zazwyczaj problem z "migającą" grafiką występuje na sprzęcie z systemem Win 8, ale Graphics Rules Maker lub podana przeze mnie wcześniej metoda zazwyczaj działa.

TheSimsManiak
02.07.2016, 12:04
Hej, przywróciłam w końcu swoją grę po tak długim czasie! Zastanawiam się, dlaczego czasami twarz simów znika i zostają tylko włosy, albo skóra wygląda jak trawa, ulica i chodnik. Czy to przez tysiące CC?

Ktoś wie? Może to ustawienia grafiki?

Hebe
02.07.2016, 13:53
1. Możesz mieć jakieś wadliwe CC. Zobacz jak gra wygląda bez nich.
2. Możesz spróbować te użyć tego programu (http://www.simsnetwork.com/simpedia/the-sims-2/editions/the-sims-2/specials/graphics-rules-maker-improve-compatibility-with) (jeśli problem z grafiką to wina gry, to może pomóc).
3. Zaopatrz się też w batboxa (http://www.moreawesomethanyou.com/smf/index.php/topic,72.0.html) - jeśli twój sim będzie wyglądał jak nie powinien, umieść batboxa (znajdziesz go w trybie kupowania, w kategorii "różne>różne") na parceli naciśnij na niego "fix>invisible sims".

TheSimsManiak
04.07.2016, 14:57
Wydaje mi się, że przed zainstalowaniem cc gra i tak sprawiała mi takie psikusy. Ale chyba tylko na uc, gdy miałam tylko podstawę czy dodatki takiego problemu nie było.

Nusso
06.07.2016, 15:23
Niestety to, co poradziła mi Hebe, nie pomogło. Mój problem polega na tym, że simowie mimo włączonej wolnej woli nic nie robią, stoją w jednym miejscu i się obracają. Tego problemu nigdy nie miałem i pojawił się on tak nagle, czy to może być wina jakiegoś modu?

EDIT: Poradziłem sobie z problemem w jednym domu, wystarczyło usunąć fontannę, która była zapisana w błędach, jakie wyskakiwały z boolpropem.

Ernie
13.07.2016, 20:55
Czy ktoś wie może, w jaki sposób mógłbym sobie uruchomić Ultimate Collection na komputerze Mac? Wyświetla się w Originie jako gra dostępna tylko na Windows. :C

wercia0921
14.07.2016, 17:36
Czy ktoś wie może, w jaki sposób mógłbym sobie uruchomić Ultimate Collection na komputerze Mac? Wyświetla się w Originie jako gra dostępna tylko na Windows. :C

Bo jest dostępna wyłącznie na PC. Poszperałam w internetach i dowiedziałam się (a przynajmniej tak zrozumiałam), że aby móc grać na MAC trzeba zapłacić. Kupić w anglojęzycznym ITUNES, bo w polskim nie ma.

LINK: https://itunes.apple.com/us/app/the-sims-2-super-collection/id883782620?mt=12

scavo
15.07.2016, 18:36
I tak jest to nieopłacalne, bo nawet nie ma wszystkich dodatków. Lepiej zainstalować windowsa na macu, chociażby dla samych simsów.

BiałaBułka
05.08.2016, 22:11
Witam zwracam się z prośbą do osób które miały następujące problemy z UC i je rozwiązały aby wstawiły screen ze swoimi ustawieniami to może mi to coś pomoże. Czarne tekstury pod simami, dziwna trawa, pikselowe krawędzie, dziwna woda. Ogólnie ja miała rozwiązane te problemy ale mam migającą teksturę i może mam coś źle. Ewentualnie przyjmę jakiś plik do podmiany w folderze. (Pytałam na forum komputerowców, bez odzewu)

Say
05.08.2016, 23:33
migania ekranu nie zlikwidujesz. chyba że cienie wylaczysz w ustawieniach to nieco pomoze, problem po jakims czasie sam zniknie przynajmniej tak bylo w moim przypadku. Sama mam win8 do tego gram na laptopie wiec po GRM miganie sie zmniejszylo a teraz prawie nie wystepuje :)

Hebe
06.08.2016, 08:19
Witam zwracam się z prośbą do osób które miały następujące problemy z UC i je rozwiązały aby wstawiły screen ze swoimi ustawieniami to może mi to coś pomoże. Czarne tekstury pod simami, dziwna trawa, pikselowe krawędzie, dziwna woda. Ogólnie ja miała rozwiązane te problemy ale mam migającą teksturę i może mam coś źle. Ewentualnie przyjmę jakiś plik do podmiany w folderze. (Pytałam na forum komputerowców, bez odzewu)

1. Mod na cienie/czarne kwadraty pod simami: http://modthesims.info/download.php?t=569585
2. Na resztę problemów powinno pomóc to: http://www.leefish.nl/mybb/showthread.php?tid=5446
3. Możesz też spróbować skorzystać z tego programu: http://www.simsnetwork.com/simpedia/the-sims-2/editions/the-sims-2/specials/graphics-rules-maker-improve-compatibility-with

woytas1975
12.08.2016, 08:33
witam
nie wiem czy to problem, czy jakiś bug; simka rozwinęła karierę badacza natury na maksa; niestety ostatni awans zamiast korzyści finansowej poskutkował odjęciem kasy z domowego budżetu :(
straciłem 32 tys simoleonów; czy ktoś się z tym spotkał?

LepkiePaluszki23
12.08.2016, 08:41
Czy simka ma wykupione z Czasu Wolnego coś z giełdami, inwestowanie na giełdzie?

woytas1975
12.08.2016, 09:26
posiada aspirację drugorzędną fortuna (zdolny negocjator, wolniejsze zanikanie zabawy i komfortu oraz doradca finansowy); fakt, że w trakcie gdy studiowała straciła może ze 2-3 razy troszkę kasy, ale zawsze był komunikat z czym to się wiązało; tutaj tego komunikatu zabrakło, stąd moje zapytanie

Nusso
16.10.2016, 18:13
Podczas włączania warsztatu pokazuje się komunikat "The app has crashed. The app will now terminate", ktoś wie jak temu zaradzić?

Diana
16.10.2016, 18:17
Może to banał, ale nie wgrywałeś ostatnio jakichś dodatków z internetu? Albo nie robiłeś czegoś innego, co mogło zaszkodzić grze?

Nusso
16.10.2016, 18:19
Teraz nie mogę nawet włączyć gry :( Spróbuję odinstalować dodatki, które wgrywałem dzisiaj i zobaczę czy zadziała.

Diana
16.10.2016, 18:23
W takim razie to na jakieś 90% wina nowych dodatków. U mnie też się tak czasem działo, jak pobrałam coś wadliwego.

Daj znać, jak ci poszło!

Nusso
16.10.2016, 18:49
Usunąłem wszystko i nadal nie działało. Jednak usunąłem pliki groups cache i accessory cache, i gra się włączyła. Często muszę je usuwać, by gra działała, ale wcześniej nie było żadnych komunikatów.
Czasami się zastanawiam po co w ogóle gram w simsy, więcej czasu spędzam szukając rozwiązania problemów, niż na samym graniu eh...

Shiro
22.11.2016, 20:13
Cóż, wybaczcie że nie przejrzałam wszystkich 40tu stron, bo pewnie znalazłabym odpowiedź, ale ...
Mocno się spóźniłam z możliwością pobrania TS2 z Origin, czy jest jeszcze możliwość jej pobrania? Jeśli tak, to w jaki sposób? : )

Hebe
23.11.2016, 12:31
Możesz trochę ponękać Pomoc w Origin na chacie. Może któryś z pracowników da się przekonać. Ale wymagana jest dość dobra znajomość angielskiego.

Lenusek
25.11.2016, 11:24
Zapytaj się znajomych czy ktoś nie ma, ja mam od mojego chłopaka, potem dzwoniliśmy do Origina i przenieśli simy na moje konto ;)

Collina
25.11.2016, 17:51
Witam, ostatnio ściągnęłam kilka modów do moich simsów, i zaniepokoiło mnie to, że przy niektórych mam takie znaki ostrzegawcze. Co to oznacza? Domyślam się, że coś typu mod nie został zainstalowany, ale w takim razie... Jak zainstalować? Dodam że sporo pobranych obiektów typu fryzury czy ciuchy mi nie działają.

Aa, i zdjęcie, może pomoże. Wybaczcie że zdjęcie ekranu zamiast screena ale screen się za nic zrobić nie chciał.
http://i68.************/wn1cp.jpg

tut
25.11.2016, 18:43
To chyba oznacza, że mod zmienia coś w grze, ale dokładnie nie pamiętam niestety. W każdym razie raczej nie trzeba się martwić.

Hebe
25.11.2016, 22:24
Witam, ostatnio ściągnęłam kilka modów do moich simsów, i zaniepokoiło mnie to, że przy niektórych mam takie znaki ostrzegawcze. Co to oznacza? Domyślam się, że coś typu mod nie został zainstalowany, ale w takim razie... Jak zainstalować? Dodam że sporo pobranych obiektów typu fryzury czy ciuchy mi nie działają.

Aa, i zdjęcie, może pomoże. Wybaczcie że zdjęcie ekranu zamiast screena ale screen się za nic zrobić nie chciał.
http://i68.************/wn1cp.jpg

To znaczy, że mod wpływa na kod gry - reszta plików (nieoznaczone tym znakiem) to zwykłe CC typu dodatki do CAS, trybu budowania, itd.

@K: Nie cytuj z obrazkiem :)

Shiro
26.11.2016, 11:39
Możesz trochę ponękać Pomoc w Origin na chacie. Może któryś z pracowników da się przekonać. Ale wymagana jest dość dobra znajomość angielskiego.

Zapytaj się znajomych czy ktoś nie ma, ja mam od mojego chłopaka, potem dzwoniliśmy do Origina i przenieśli simy na moje konto ;)

Dziękuję za odpowiedzi :)
Póki co zainstalowałam to co mam, bo "świerzbiły mnie ręce do grania" ; )

Collina
26.11.2016, 15:28
A może to oznaczać, że mod po prostu nie działa? Mam wrażenie, że właśnie wszystkie z tym znakiem mi nie zadziałały.

Hebe
26.11.2016, 18:22
Nie sądzę. Te znaki zawsze występują przy modach. Poza tym, to często te mody są nieco "ukryte", np. mod na brak konieczności posiadania przyjaciół do awansu działa tak, że w tej zakładce z pracą liczba wymaganych przyjaciół nadal się wyświetla, ale nawet gdy ich nie masz, to awans jest możliwy.

Collina
27.11.2016, 17:53
Dziękuję Hebe, miałaś rację. Właśnie to budziło takie moje wątpliwości, bo ten mod też sobie pobrałam i właśnie ta liczba też się wyświetlała.
Właściwie to dziękuję wszystkim za odpowiedzi. ;)

buczxs
19.12.2016, 21:09
Cześć!
Od pewnego czasu mam problem ponieważ gdy pobrałam Ultimate Collections nie zapisuje mi ani rodzin ani ustawień np. jeżeli chodzi o rozdzielczość ekranu. Usunęłam je, pousuwałam także pliki związane z TS2 i problem nadal występował. Czy ktoś się z tym już spotkał?

Laselight
01.05.2017, 17:58
Tak wiem, że odkopuję itp, ale problemów z UC inaczej nie rozwiążę.
A mianowicie coś takiego:

http://i.imgur.com/rAoSZQb.png

Coś, że TS2 nie jest zainstalowane (jest tylko UC) lub jakieś pliki. Ale Orygin jest, wpisy w rejestrze są itp. No przyznaję, że ten UC został skopiowany z drugiego komputera (Dokumenty/EA Games, folder z Program Files i wpisy w rejestrze odnoszące się do Dwójki UC), a wszystko po to, by uniknąć ściągania 12-16 GB, bo z moim internetem to po prostu będzie katorga. Oczywiście UC oryginalne i to wszystko co mogę powiedzieć na ten temat.

Diana
01.05.2017, 20:00
Obawiam się, że grę trzeba po prostu normalnie pobrać i zainstalować, nic innego raczej się z tym nie zrobi.

Amaimono
23.06.2017, 15:08
Troszkę odkop, ale naprawdę nie mam się gdzie z tym zwrócić.

Nagła ochota zagrania znowu w simsy. Nowe otoczenie, nowiutkie trzy rodzinki, jeden blok mieszkalny z nimi wszystkimi razem. Wolna wola pierwszy raz od wieków włączona i niech się dzieje wola nieba - ot taki sposób na przed wakacyjną nudę. Prawie wszyscy z ów rodzin bawią się w ogodzie, czwórka zażywa relaksu w jacuzzi, kiedy zaczyna padać deszcz. Wszystko super, aż nagle piorun uderzył prosto w jedną z simek w kąpieli! Gra mocno zlagowała (jakieś 2 fpmy polecam), a gdy w końcu dotarła do frame'u, gdzie zmienia się wygląd sima na "upieczonego", zawiesiła się.
Czekam, klikam, czekam, jęczę, 20 minut minęło; no nic, trzeba wyłączyć menedżerem zadań.
Po chwili uruchamiam grę ponownie i gdy w końcu po tym pół godziny się wszystko załadowało (13GB CC, też polecam), wybieram mój blok mieszkalny i...
Zawiesiła się znowu.
I tak jest za każdym razem, gdy próbuje kliknąć na tę parcele.

Próbowałam już:
- wejść: zawiesza się
- przenieść rodzinę do skrzyni: zawiesza się
- przenieść parcele do skrzyni: zawiesza się

Wygląda to trochę tak, jakby gra nie trawiła upieczonych simów, ale mogę się mylić. Szukałam w SimPE czegoś, żeby przywrócić simkę do normy bez wchodzenia w rodzinę, ale chyba się nie da.

Jakiś sposób żeby to naprawić, lub uratować resztę mieszkańców/pozostałe dwie rodziny z tego bloku, żeby nie musieć robić nowych?

Ps. Nie przypominam sobie, żebym ściągała jakiekolwiek CC czy mody integrujące w simów po spotkaniu z prądem, więc chyba ta opcja odpada?

Calcium
18.08.2017, 21:30
Kiedy chcę bara bara, simowie wejdą do łóżka, zaczną się całować i nagle się zresetują zaraz przed bara bara. To samo na kanapie (acr)