![]() |
czy mój komputer jest za słaby?
taki mam komputer
800Mhz 256 SDRAM nvidia TNT2 32Mb XP 1.czy to wystarczy aby gra chodziła dobrze, lub żeby dało się w nia grać?? 2.jak nie to co muszę zrobić aby działała dobrze |
Wydaje mi się , że twój komputer spełnia wymagania gry
Przeczytaj jeszcze przyklejony temat na temat - co trzeba mieć w komputerze aby chodziła gra The Sims 2 - http://www.forum.thesims.pl/showthread.php?t=15007 |
zacina!!
no nie zainstalowałem grę. Filmik startowy chodził nawet szybko. jak zacząłem budować trochę zacinało, ale jak zaczynam zyć to zacina mocno a co chwilę nawet obraz zastyga na kilkanaśnie sekund ;( ;( ;( ;( gra się b. b. ciężko. :( W opcjach ekranu zrobiłem wszystko najniższe ale i to nic nie dało ;( czy mogę zrobić coś jeszcze żeby gra działała szybciej?
|
Na jakim sprzecie płynnie działa gra The sims 2-
Przeczytałam dzisiaj , że na twoim sprzęcie gra bedzie
chodziła skokowo więc , no cóż w takim wypadku to mało da się zrobić , wymiana części , bądź zakup nowego komputera niestety. Oto dokładny opis działania gry - The sims 2 na zestawach testowych: Pentium III 660, 128 MB , TNT2 - niegrywalne ADM Duron 800, 256 , Ge Force2 MX 200 - skokowe ADM Athlon 900, 256, GeForce2 GTS - skokowe ADM Athlon 1700,256, GeForce 4 MX 440-chwilami skokowe Pentium 4,3 GHz, 1 GB, ATI Radeon 9800-płynne |
Jest jeszcze jedno wyjście - usuń wszystkie inne gry, śmiecie, zdefregmentuj kompa - jak by był zupełnie nowy, zainstaluj TS2 i sprawdż. Jezeli to nie pomoze..radze zainwestowac w nowy dysk.
|
Pytanie o twoja wersję Directa,mam nadziejęze nie stara,a nawet jeslito zainst.nowa
A jaką masz wersję Directa ?
Jeśli masz starą to zainstaluj nowszą wersję. |
No tak...ja mialam wersje 8.0 chyba i chodzila tak beznadziejnie ze przy wczytywaniu juz odinstalowalam ale przeciez bylo na plycie i ta najnowasza wiec ;)
|
no ja mam takiego directa jaki był na płycie do the sims 2. a gdzie mogę ściągnąć najnowszą wersję directa?? B)
|
Z oficjalnej strony nvidia.com ;)
A ja na twoim miejscu wymieniłabym kartę graficzną - również miałam TNT, ale były problemy. Teraz mam Geforce 500 i działało jak ta lala dopóki wirus się nie pojawił. |
Cytat:
A jeśli instalowałeś z płyty z The sims 2 to masz najnowszego DX. Sprawdz jeszcze w Windows poleceniem "dxdiag" czy masz DirectX 9.0c |
Cytat:
jaka jest jeszcze dobra karta graficzna o częstotliwości taktowania do 300Mhz i do 200zł?? |
Nie maa GeForce'a 500, jest Fx5xxx
płyta główna nie patrzy na taktowania rdzenia i/lub pamięci, wszystko zależy jaki masz port AGP, podaj nazwę płyty głównej (jak nie wiesz jak to w moim przyklejonym(zresztą nieaktualnym a nie moge zedytować) pisze jak obsługiwać się programem Everest. Jeżeli masz płytę główną z Agp x4, to za ok 200zł tylko i wyłącznie Radeon9550 128mb 128bit, żadne Fx i inne geforce'y. http://sklep.morele.net/?pg=product_...RD_name&dspl=p takie coś pozatym jaki procek 800mhz?, i przydałoby się jeszcze dodatkowe 128mb ram. |
Właśnie ja mam Geforce Fx 5700 LE ;) pomyliłam się o zero i jeszcze siedemset :wacko:
|
Cytat:
|
ale czy p[o tych sterownikach gra chodziła szybciej??
bo ja tez właśnie sobie ściagnąłem najnowszy sterownik do karty. Gdy intsalowałem pojawił się komunikat: "Program instal. NVIDIA nie może znaleźć sterowników zgodnych z aktualnym sprzeten" |
Cytat:
|
Apes 666 ma racje. Musisz się postarać o nową karte graficzną, ja mam chyba identyczną jak ty i wyłączam gre po 15 minutach grania bo mi nerwy nie wytrzymują tak wolno działa, mam troche więcej pamięci i też mi działa wolno. To napewno karta... i wiedz że z tą kartą nic nie zrobisz, nowe sterowniki też nic nie pomogą, przerabiałam to.
|
siema :)
ja mam kartę graficzną: NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 i jak gram w simsach na najniższych detalach to i tak grafika momentami się pogarsza :| i w dodatku simy dosyć wolno chodzą i jak czasem się zatną to ... :[ mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie dokładniej są sterowniki do mojej karty na nvidia.com bo trochę ciemna jestem z angielskiego :shy: aha i jeszcze jedno. dysk mam prawie cały zawalony, czy jeśli zwolniłabym miejsce to gra mniej by się zacinała? chcę mieć tą pewność w 100% bo trochę szkoda mi kasować moją muzyczkę ... :) |
haaaaaaaaloooooo :P pomoże mi ktoś??
|
Cytat:
Bardziej szczegółowych namiarów nie sposób podać, bo zapomniało Ci się napisać jaki system operacyjny masz zainstalowany. Odnośnie reszty Twoich wątpliwości to również trudno coś konkretnego poradzić. Jak sama zauważyłaś nikt z forumowiczów nie jest jasnowidzem i nie odgadł parametrów Twojego komputera. Ogólnie mogę Ci powiedzieć, że TS 2 wymagają przede wszystkim dużo pamięci, potem ... dużo pamięci, a poza tym ... dużo pamięci. A tak poważniej, to oprócz tej nieszczęsnej pamięci przydałby się procesor min. 1 GHz, pamięć wirtualna ustawiona na stałe - 1 GB i porządek na dysku. Przy słabszych komputerach wskazane jest wyłączenie wszystkich zbędnych programów działających w tle i odłączenie komputera od sieci (internetu) w trakcie grania. Poza tym po ok 2 godzinach grania wskazane jest zapisanie stanu gry i ponowny restart komputera. Na komputerze Celeron 1GHz + 512 MB RAM i z kartą GeForce 2MX 400 gra działa zupełnie przyzwoicie przy detalach uztawionych na poziomie wysokim. |
hahahah mi na takim sprzęcie potrafi Pasjans chrupnąć ;P
Polecam zakup nowej płyty głównej, np Asrock jakiś, AMD Athlon 2500 i Ani Radeon 9200 co prawda 600zł to będzie... ale to tylko 4razy więcej niż ta gra kosztuje ;) . DirectX tworzony przez nVidie... to co, jak ja mam ATI Radeona to mam DirectXa nie używać? buhehehe ;P |
"Na komputerze Celeron 1GHz + 512 MB RAM i z kartą GeForce 2MX 400 gra działa zupełnie przyzwoicie przy detalach uztawionych na poziomie wysokim."
Buhahaha mi na P4 2ghz i 9550XT na full detalach na 1152x864x32 z aa na max gra się przycinała w miejscach publicznych. Pozatym Sims2 jest oparte na Ps 2.0 czyli dx9.0a/b jak ma działać na grafie bez Ps?? na dodatek z 64bitową szyną pamięci ?? |
Cytat:
"Na komputerze Celeron 1GHz + 512 MB RAM i z kartą GeForce 2MX 400 gra działa zupełnie przyzwoicie przy detalach uztawionych na poziomie wysokim." Nie napisałem, że śmiga aż miło tylko "działa zupełnie przyzwoicie" a to jest pewna różnica. Zresztą widzę to codziennie - ten komputer stoi obok mojego, a siostrzeniec z siostrzenicą od dłuższego czasu w nic innego nie grają. Ponad trzy miesiące próbowałem różnych ustawień i w końcu udało się chyba osiągnąć optymalną konfigurację. System był instalowany dwa lata temu i tylko raz miało miejsce odzyskiwanie systemu (po awarii sieci energetycznej) - poza tym działa bezawaryjnie. TS 2 były zainstalowane przed Bożym Narodzeniem i do tej pory nie było żadnego problemu mimo, że są eksploatowane na maksa. Konserwacją kompa zajmuję się ja i codziennie zajmuje to ok. 2 godzin. Żaden z elementów nie był podkręcany, zmieniony był tylko zasilacz. Pomijając ustawienia systemowe (było o nich pisane mnóstwo razy), cały problem sprowadza się do operowania kamerą (większe zbliżenie, żeby nie obejmować zbyt dużego obszaru) i unikanie przesadnego urozmaicania terenu - drzewa, kwiatki itp. TS 2 nie jest moim zdaniem grą specjalnie wymagająca - odpowiednio dobrana pamięć (i RAM i wirtualna) plus karta graficzna z min. 128 MB pamięci i w zasadzie nie powinno być z nią problemów. Wszystko to oczywiście przy założeniu, że o komputer się dba. Poza tym przy słabszych komputerach używanie Windows XP, szczególnie w wersji Proffesional jest nieporozumieniem i może świadczyć tylko o skłonnościach użytkownika do znęcania się nad samym sobą. |
Tylko mogę się coś spytać ?
Wiem, że moe :P Mam kartę graficzną GF 4MX 440 . Nom właśnie koleżanka ma tę samą kartę, ale ja zamiast jak tworzę rodzinę zamiast zdjęcia rodzinki mam tylko głowę jednej osoby :con: No więc czy to wina karty graficznej czy czegoś innego ? Koleżanka ma wsyztsko ok ;) |
No cóż z Gf4mx (nie mylić z serią Titanium) są problemy zazwyczaj :) (nie tylko w sims2) usuń sterowniki do grafy i zainstaluj inne.
MarekS, jeżeli Cię uraziłem to sorry, ale pisałem to pod wpływem impulsu,nie jestem "information guru", ale kompy (głównie od strony technicznej) to moje hobby i z różnych źródeł wiem że Celerony nie są najlepsze do gier (CeleronyD jeszcze ujdą), według mnie jak się ma PentiumIII 800mhz, 384mb ram i gf mx400(64mb) to można spokojnie grać w gry (np. Sims2). |
Cytat:
:* :* :* :* :* :* :* :* :* Dzięki |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 00:52. |