![]() |
Pomcy
Zakupiłam sobie niedawno the sims 2 zwierzaki i cztery pory roku ale dopiero wtedy się zorientowałam ,że mój komp ma za mało miejsca ;( ;( co mam zrobic powiem wam ,że na dysku c mam tylko antywirus skype te pliki z windowsa no i the sims 2 ten dysk ma 9,00gb a teraz ma tylko 512 mg a dodatki mam na dysku D można zakupic troche miejsca wolnego jak tak to gdzie i po ile musze się zmieścic w 60 złotych
|
Odp: Pomcy
nie znam się na cenach pamięci i nie wiem czy się zmieścisz w 60 zł, ale możesz spróbować zaoszczędzić trochę miejsca na dyskach. zrób defragmentacje:
- wchodzisz w mój komputer, klikasz prawym na dysk który chcesz zdefragmentować i wybierasz właściwości. wchodzisz w zakładkę narzędzia i wybierasz defragmentuj. otwiera ci sie defragmentator dysków. znowu wybierasz dysk do defragmentacji i kilkach na defragmentuj. cała zabawa może trochę potrwać ale się opłaca bo masz trochę więcej miejsca i komp szybciej chodzi. a pamięci możesz poszukać w każdym sklepie komputerowym. |
Jeśli masz sporo miejsca na dysku D, możesz tam przenieść Moje Dokumenty, a wraz z nimi wszystkie zapisy gry z TS2. Jak to zrobić - napisałam w tym temacie ;)
Radzę też zrobić oczyszczanie dysku: Start > Programy > Akcesoria > Narzędzia systemowe > Oczyszczanie dysku. Wybierasz dysk C, zaznaczasz haczyki w każdym kwadraciku i klikasz OK. Operacja trwa tylko chwilę, a czasem pozwala pozbyć się wielu megabajtów śmieci ;) Cytat:
|
Cytat:
Mogę zrobić mały offtopic? Czy przy oczyszczaniu dysku na pewno nie usunie mi się coś ważnego? |
Cytat:
Ja tylko nigdy nie zaznaczam "Kompresuj stare pliki" - nie usuwa to plików, tylko zmniejsza ich rozmiar, ale nie wiem do końca na jakiej zasadzie to działa i które pliki zostałyby skompresowane, więc wolę nie ryzykować. :P |
dzięki Isi :smirk:
|
Możesz zakupić specjalną kostkę z dodatkową pamięcią... Ja taką mam. :) Moja kostka była zakupiona dość dawno,więc nie pamiętam ceny...Jedno jest pewne,nie bój się,ona nie jest droga. :). Dodatkowa informacja dla Ciebie: dzięki tej kostce nie tylko zwiększy Ci się ilość pamięci,lecz Twój komputerek będzie znacznie szybciej chodził. (Sprawdzone) Pozdrawiam. :)
|
Cytat:
|
Cytat:
Chodzi mi raczej o to, że nie jestem pewna, które pliki byłyby skompresowane (czy dokumenty, czy pliki programów, systemowe itp.), czasem czegoś nie używam długo i np. po roku do tego wracam, a tu by się okazało, że jakaś część gry czy programu jest skompresowana (zapisy czy coś :P) i jeszcze trzeba byłoby szukać i dekompresować... Więc wtedy bym sobie jeszcze skomplikowała (no, chyba że mimo wszystko można tych plików normalnie używać, ale wątpię). A skoro miejsca mi na razie nie brakuje, to wolę nie kompresować. ;) Edit: Dzięki Eámanë za wyjaśnienie, to tym bardziej nie dla mnie, jak mi ma jeszcze coś zwalniać. :P |
Wydaje mi się, że takich plików można normalnie używać, tyle, że komputer działa wolniej, bo żeby z nich skorzystać, musi je zdekompresować ;) Ale robi to sam, automatycznie, nawet bez pytania :) Kiedyś miałam tak skompresowany cały dysk twardy, bo miał oszałamiającą pojemność 324 MB (!). Ale to było jakieś 8 lat temu :P
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 01:51. |