Temat: Saint Ange
View Single Post
stare 14.05.2011, 20:16   #7
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53
Domyślnie Odp: Saint Ange

Rzuciłam okiem wcześniej, ale dopiero teraz dostaniesz kompletny komentarz z wymienieniem błędów włącznie (ostrzegam - było ich trochę).
Cytat:
Gdzieś w oddali słychać było ujadanie myśliwskiego psa pana Annable, który wybrał się na popołudniowy spacer ze swoim starszym synem.
Pies się wybrał? Tak napisałaś.
Jak się czyta "Annable"? Po angielsku (/Enebl/) czy jakoś inaczej?
Cytat:
Szli aleją, biegnącą wokół posiadłości, wielkiej na kilkanaście hektarów.
Olaboga, to niektóre wiejskie pola są mniejsze! Wiejskie pola oglądam w sumie codziennie, więc jeśli posiadłość była większa, to jestem pod ogromnym wrażeniem.
Cytat:
po którym w lecie pływały lilie wodne, pielęgnowane przez ogrodników, zatrudnionych przez właściciela.
Jakby moja biologiczka (pozdrawiam ją serdecznie!) to przeczytała, chyba dostałabyś ostry wykład o tym, że one nie pływają, tylko że ich liście unoszą się na powierzchni wody Pływać może ryba, ale nie roślina.
Pogrubiony fragment jest zbędny w tym zdaniu.
Cytat:
Matka Pearl mówiła o tym miejscu „Pasjonujące, napewno ci się spodoba, kochanie.”,
Zbędne.
na_pewno
Cytat:
Wszystko było takie samo, ale nigdy już takie nie będzie.
Źle skonstruowane zdanie.
Mogłaś je odpuścić (dlatego też nie daję propozycji poprawy).
Cytat:
Rozmyślania przerwało jej pukanie matki we framugę drzwi.
Jej rozmyślania przerwało...
Albo samo: Rozmyślania przerwało.
Wersja hardkor (strona bierna): Rozmyślanie zostało przerwane...
Cytat:
- Chodź kochanie, na nas już czas. Harold zaraz przyjdzie po bagaże, możesz odejść, Mariette
- Chodź kochanie, na nas już czas. Harold zaraz przyjdzie po bagaże. Możesz odejść, Mariette.
Cytat:
biorac
Zjadłaś ogonek.
Cytat:
Charakteryzowało ich umiłowanie do sztuki i stylu zamkowego.
Określenie "styl zamkowy" mi się nie podba. Istnieje w ogóle taki termin?
Ostatecznie zauważ, że zamki budowane były w różnych epokach, zatem różniły się między sobą wyglądem. Następnym razem bardziej uściślij
Btw, domek, do którego przybyła Pearl miałam okazję ostatnio przerabiać w Simsach xD
Cytat:
Matka Pearl (...) Matka dziewczynki
Powtórzenie.
Cytat:
zinterpretowac
Kolejny ogonek zjedzony.
Cytat:
Kobieta uchyliła przed nimi drewniane drzwi, z mosiężną gałką.
Zbędny.

Gdzieś w tekście pojawiło się określenie "zimny" - wiesz, że tak określiłabym Twój styl pisania?
Albo to przez nastrój panujący w odcinku?
Wiem, co będzie zawarte w tym FS. Na MTS jestem czytelniczką jednego takiego o podobnej tematyce, tzn. przeszłość jednej z głównych bohaterek mniej więcej pokrywałaby się z historią Pearl. O ile dobrze przewidziałam, co się zdarzy w Twojej historii. Z oryginałem nie miałam styczności.
Przypomniało mi się też jedno FS mistrzyni Nyks. Jakbyś mi zafundowała coś na kształt powrotu do przeszłości, byłabym w siódmym niebie
Mam też nadzieję, że "Saint..." nie skończy się tak jak MFK (które się de facto nie skończyło, ale o to mi właśnie chodzi )
Bez oceny.
Liv jest offline   Odpowiedź z Cytatem