Cytat:
Napisał Caesum
Tak, salon w stylu Ludwika XIV z pomieszczenia C-56(później C-62). Co do pokoju w stylu Adamów - właściwie jest to kabina C-58(później C-64), czyli jeden z pomieszczeń "apartamentu milionerów". W ogóle, jest to chyba jedno z moich ulubionych pomieszczeń, a zaraz potem pokój w stylu Starym Holenderskim(na którym wzorowałem się tworząc ostatnie pomieszczenie)
|
Ah czyli jednak to nie jest salonik Straussów

Pokład i pozycja te same ale nie ta strona statku. To samo z drugą kabiną, właściwie mogłem zorientować się że to nie salonik po umeblowaniu typowym dla kabiny

A kabinę w stylu Old Dutch rozpoznałem od razu po tapecie której wzór nawet kiedyś zacząłem malować ;D Jeszcze raz więc gratulacje za uchwycenie charakteru pomieszczenia.
Cytat:
Napisał Caesum
Ale ta specjalna część również zajmowała całkiem wiele, w końcu przechodziła przez cały statek od głównej klatki schodowej do tylnej. Te gorszej jakości były chyba tylko te w części dziobowej + na pokładzie E(choć tu nie mam pewności, z planów wynika inaczej)?
Zresztą, trzeba pamiętać, że nawet w przypadku tych gorszych kabin statki z linii "Olympic" wciąż były lepsze pod względem wygody niż inne statki. W drugiej klasie każdy miał swoją kabinę, stołówka była ta sama co pierwszej klasy i nawet mieli bibliotekę, która była w tamtych czasach swego rodzaju ewenementem. Ba, nawet trzecia klasa była pod tym względem lepsza, ich kabiny były znacznie lepiej urządzone niż te na innych statkach.
|
Zauważ że kabin specjalnych czyli tych zaprojektowanych w jakimś stylu było zdaje się ~75 podczas gdy wszystkich kabin pierwszej klasy 370 (nie liczyłem saloników ani kabin drugiej klasy które mogły zostać przekształcone na poczekaniu w klasę pierwszą). Ale to prawda że jeśli chodzi o miejsce specjalne kabiny zajmowały całe śródokręcie na pokładach B i C

Natomiast reszta kabin 1 klasy była rozsiana po pokładach od Łodziowego do E.
Oczywiście, chodziło mi tylko o to że np. wystające rury w kabinie pierwszej klasy nie były w tamtym czasie niczym niezwykłym. Nie wszystkie kabiny tam były wyłożone boazerią i złoconymi ozdobami
Cytat:
Napisał Caesum
|
Libby edit: Nie cytujemy z obrazkami!