Temat: RMS Olympic
View Single Post
stare 18.07.2013, 16:53   #10
Seraf

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: RMS Olympic

Cytat:
Napisał Caesum Zobacz post
Tak, salon w stylu Ludwika XIV z pomieszczenia C-56(później C-62). Co do pokoju w stylu Adamów - właściwie jest to kabina C-58(później C-64), czyli jeden z pomieszczeń "apartamentu milionerów". W ogóle, jest to chyba jedno z moich ulubionych pomieszczeń, a zaraz potem pokój w stylu Starym Holenderskim(na którym wzorowałem się tworząc ostatnie pomieszczenie)
Ah czyli jednak to nie jest salonik Straussów Pokład i pozycja te same ale nie ta strona statku. To samo z drugą kabiną, właściwie mogłem zorientować się że to nie salonik po umeblowaniu typowym dla kabiny A kabinę w stylu Old Dutch rozpoznałem od razu po tapecie której wzór nawet kiedyś zacząłem malować ;D Jeszcze raz więc gratulacje za uchwycenie charakteru pomieszczenia.

Cytat:
Ale ta specjalna część również zajmowała całkiem wiele, w końcu przechodziła przez cały statek od głównej klatki schodowej do tylnej. Te gorszej jakości były chyba tylko te w części dziobowej + na pokładzie E(choć tu nie mam pewności, z planów wynika inaczej)?
Zresztą, trzeba pamiętać, że nawet w przypadku tych gorszych kabin statki z linii "Olympic" wciąż były lepsze pod względem wygody niż inne statki. W drugiej klasie każdy miał swoją kabinę, stołówka była ta sama co pierwszej klasy i nawet mieli bibliotekę, która była w tamtych czasach swego rodzaju ewenementem. Ba, nawet trzecia klasa była pod tym względem lepsza, ich kabiny były znacznie lepiej urządzone niż te na innych statkach.
Zauważ że kabin specjalnych czyli tych zaprojektowanych w jakimś stylu było zdaje się ~75 podczas gdy wszystkich kabin pierwszej klasy 370 (nie liczyłem saloników ani kabin drugiej klasy które mogły zostać przekształcone na poczekaniu w klasę pierwszą). Ale to prawda że jeśli chodzi o miejsce specjalne kabiny zajmowały całe śródokręcie na pokładach B i C Natomiast reszta kabin 1 klasy była rozsiana po pokładach od Łodziowego do E.

Oczywiście, chodziło mi tylko o to że np. wystające rury w kabinie pierwszej klasy nie były w tamtym czasie niczym niezwykłym. Nie wszystkie kabiny tam były wyłożone boazerią i złoconymi ozdobami

Cytat:
No i w ogóle cieszę się, że ci się podoba.

A odpowiadając na twój avatar, yes please!
http://i.imgur.com/EdjYGZF.jpg

Libby edit: Nie cytujemy z obrazkami!

Ostatnio edytowane przez Libby : 18.07.2013 - 17:00
Seraf jest offline