Temat: RMS Olympic
View Single Post
stare 18.07.2013, 17:14   #11
Caesum
Administrator

Reputacja: 101
Domyślnie Odp: RMS Olympic

Cytat:
Napisał Seraf Zobacz post
Ah czyli jednak to nie jest salonik Straussów Pokład i pozycja te same ale nie ta strona statku. To samo z drugą kabiną, właściwie mogłem zorientować się że to nie salonik po umeblowaniu typowym dla kabiny A kabinę w stylu Old Dutch rozpoznałem od razu po tapecie której wzór nawet kiedyś zacząłem malować ;D Jeszcze raz więc gratulacje za uchwycenie charakteru pomieszczenia.
O, tą tapetę było trudno znaleźć, większość jest przeważnie zrobiona w paintcie albo o wyjątkowo kiepskiej jakości. Ostatecznie wszystkie musiałem osobiście zrobić. O ile Reading & Writing Room nie wyszedł tak jak chciałem(bo nie mogłem za bardzo odkryć jak tam wyglądały panele) to tekstura ścian stylu Adama była wyjątkowo ciekawym zadaniem!

No i ogólnie to dużo jest takich różnic między Olympicem i Titaniciem. Poza tymi najbardziej znanymi z wierzchu(np. otwarta promenada na Olympicu i początkowy brak Parisian Cafe) chociażby inaczej rozmieszczone stylami kabiny. Z tego co wiem również główny motyw kolorystyczny się różnił. Olympic preferował zieleń, podczas gdy Titanic czerwień.

Cytat:
Zauważ że kabin specjalnych czyli tych zaprojektowanych w jakimś stylu było zdaje się ~75 podczas gdy wszystkich kabin pierwszej klasy 370 (nie liczyłem saloników ani kabin drugiej klasy które mogły zostać przekształcone na poczekaniu w klasę pierwszą).
A tego nie wiedziałem, dziękuję za informację!

Cytat:
Oczywiście, chodziło mi tylko o to że np. wystające rury w kabinie pierwszej klasy nie były w tamtym czasie niczym niezwykłym. Nie wszystkie kabiny tam były wyłożone boazerią i złoconymi ozdobami
W ogóle różnice między tamtymi statkami a obecnymi były ogromne. Zresztą najlepszym przykładem jest chociażby to, że nawet kabiny pierwszej klasy nie miały własnych łazienek(poza apartamentami milionerów), tylko dzieliły z kabiną obok. Oczywiście, jeżeli ktoś miał pieniądze mógł zająć obie kabiny, lecz mimo wszystko.
Caesum jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.