View Single Post
stare 20.06.2014, 11:08   #9
Charionette
Admin Emeryt
Admin Kumpel

Reputacja: 18
Domyślnie Odp: FTS Newsletter 24 [26]

„’Cause I’m happy!”
Na wstępie chciałem was wszystkich powitać w nowym wydaniu M jak Mieszkanie. Po długim i męczącym semestrze wreszcie znalazłem odrobinę czasu, by wygodnie usiąść i przygotować wam regularną dawkę architektonicznych wrażeń. Całe szczęście, że jeszcze raptem kilka dni i koniec roku szkolnego. O niczym innym nie marzę jak o tym, bym mógł wreszcie włączyć grę i dokończyć kilka projektów zaczętych tak dawno, że nawet nie wiem, jak to zleciało.
Zatem przejdźmy do rzeczy!

Wnętrzarska Moda

Ten sezon mógłbym nazwać okresem kolorowego equilibrium, bowiem pomimo iż jest nad wyraz bogaty w rozmaite barwy, to w łagodny i zrównoważony sposób łączy poszczególne tonacje. Stonowana czerwień, żółć a także delikatna mięta i pomarańcz nadadzą waszym wnętrzom żywego, lecz jednocześnie uspakajającego charakteru. Jeżeli odpowiednio dopasujecie do siebie poszczególne komponenty barwne, macie gwarancję, że w pozytywny sposób odświeżycie swoje otoczenie.
Jeżeli chodzi o tekstury – proponowałbym stare drewno, bądź akcenty metalowe.

Wakacyjna Aranżacja

Temat Miesiąca: Wyznaczniki Stylu

Ostatnio wszedłem w posiadanie bardzo interesującej książki na temat prawidłowego i zachwycającego urządzania przestrzeni wewnątrz mieszkania. Jednym z jej fragmentów, który szczególnie zwrócił moją uwagę, był rozdział poświęcony elementom wykończeniowym wnętrza.
Pozwolę sobie zacytować:

”Wyznaczniki stylu to ważne elementy, które stanowią idealne wykończenie schematu. Te dekoracyjne detale obejmujące wszystko – od rękodzieła i antyków po kwiaty i najróżniejsze znaleziska – często mają niewielkie rozmiary, ale ogromny wpływ na całość. W wystroju odgrywają istotną rolę, wnosząc do pomieszczeń akcenty kolorystyczne, formalne i fakturalne. Wyeksponowane pojedynczo lub w zestawach przyciągają wzrok i wzbogacają schemat wnętrza”
Ann Grafton „Aranżacje wnętrz”

Moim zdaniem wyznacznikiem stylu możemy określić każdy detal, który formuje wnętrze i ma wpływ na całokształt jego projektu. Takimi wyznacznikami są:
● tekstury (osobiście najczęściej korzystam z dostępnych w kategorii „Abstrakcyjne” oraz „Tkaniny”)
● rzeźby (nawet te zwykłe, tzw. „maxisowe”)
● rośliny (warto dbać, by rośliny, z których korzystamy, zwłaszcza te doniczkowe, były odpowiedniej jakości i wyglądały n a t u r a l n i e)
● obrazy (powinny być dopasowane odpowiednio do stylu pomieszczenia; we wnętrzu klasycznym nie umiejscowimy popartu, a w nowoczesnym – malowniczego pejzażu w ozdobnej, drewnianej ramie; ponadto n i e w o l n o wieszać obrazów na oślep, bo szczególnie te elementy wpływają na jakość całości)
Wszystkie te elementy należy połączyć odpowiednio kompozycyjnie. Ja stosuję zasadę „małe-duże-średnie”, a za przykład posłuży mi się zestaw złożony z filiżanki, lampy i doniczki.

Jak widać, filiżanka jest stosunkowo mała, lampa ma rozmiary dominujące (bo pełni tutaj najważniejszą funkcję) a doniczka jest pośrednia i ma właściwości wprowadzające równowagę.
Podczas aranżowania wnętrz warto wyobrazić sobie, że macie przed sobą płótno, na którym chcecie namalować martwą naturę składającą się z kilku kompletnie niezwiązanych przedmiotów (np. żarówka, gruszka, pudełko i wazon). Jeżeli odpowiednio ułożycie te elementy w sposób symetryczny lub zrównoważony, osiągnięcie przyjemny dla oka efekt, który niekiedy będzie w stanie nadać szyku waszemu pomieszczeniu.

Jak zatem można wywnioskować, nawet najmniejszy szczegół potrafi całkowicie odmienić nasz projekt. W ten sposób wnętrze uzyskuje własny charakter. Natomiast, biorąc pod uwagę szereg obiektów, które oferują podstawy The Sims wszystkich generacji wraz z ich dodatkami, wystarczy odpowiednio umiejscowić pozornie niepotrzebne, wręcz szpetne obiekty, a nagle wnętrze odmienia się o 180 stopni i przybiera nowej, ciekawszej formy.

Śladami majstersztyku

Jest to zupełnie nowy dział, w którym kolejno będę prezentował prace znanych lub godnych poznania simowych architektów, którzy swoimi pracami wzbudzali, bądź wciąż wzbudzają mój zachwyt. Na początek planuję skupić się na „lokalnych” projektantach z naszego kochanego forum.

Bohaterem dzisiejszego odcinka jest ulmille

Jest on użytkownikiem forum, którego znaczna aktywność przypada na lata 2006-2009. Od samego początku zachwycał swoim oryginalnym stylem i wyczuciem dobrego smaku. Jego projekty zostały bardzo dobrze przyjęte przez forumową społeczność, a wraz z upływem lat – mistrzowsko opanował nawet te najmniejsze szczegóły budujące wnętrze jak i całą konstrukcję. Kiedy to ja zawitałem na FTS i zaznajomiłem się z jego twórczością, natychmiast stał się moim idolem i choćbym nie wiem, jak bardzo chciał mu dorównać, to i tak nie osiągnę jego poziomu. Oczywiście, jest to moja stosunkowo subiektywna opinia, pomimo że w tematach z domami ulmille większość zdań ma zabarwienie nad wyraz pozytywne, lecz jak wiadomo – o gustach się nie dyskutuje.

Oto przykładowe zdjęcia projektów ulmille:

1. Nowoczesny dom „Goethe”
(jego pierwszy umieszczony na ramach forum projekt)

2. Dom Aussant

3. Loża Wędkarska

4. Świąteczny Kiermasz Rozmaitości

5. Dom Auer

6. Hotel Auberg

7. Park Herzoga

8. Dom Créole

(mój osobisty faworyt)
Charionette jest offline