View Single Post
stare 24.11.2004, 16:33   #6
Zong
Guest

Domyślnie

Dziesięciokrotne szczęście odc. 24
Była szósta. Szybko spojrzałam na listę. Na ładnie.. W klasie jest czterech, nie pięciu Jakubów! Obudziłam dziewczyny. Co im powiem? Że Caroline jest w szpitalu? Nie, pójdą ją odwiedzić. Wiem!
-Dziewczyny.. Caroline pojechała do cioci Róży.. wróci niedługo.
-Mamo... Nie musisz kłamać. Wiemy, że Caroline jest w ciąży.
-Tak?-zapytałam wstrząśnięta
-Tak. I to dzięki nam ty wiesz.
-Dziękuję wam.
-Ale chyba nie usuniesz tej ciąży?-Caroline kilka minut temu uciekła. Nie pozwolę jej, żeby urodziła to dziecko. Ma dopiero 14 lat! Wiecie, gdzie może być?
-U Kuby!-krzyknęły. Katie dodała:-Cała szkoła wie, jak oni się kochają!
-Którego? W waszej klasie jest pięciu Kubów.
-Jakub Nowak.
-Polak?-zapytałam. W tej klasie są i Polacy i Anglicy
-Tak jak my, pół na pół.
-Zjedzcie coś.. i idzcie do szkoły.
W tym czasie ja przetrząsnęłam plecak Caroline. Znalazłam kilka ciekawych kartek:
"Kocham Cię", "Dlaczego się nie odzywasz, złotko?". Domyśliłam się, że obie były od Kuby. Jedna brzmiała-od Caroline-"odczep sie". Może jednak ona go nie kochała? Przypomniałam sobie, że Caroline ostatnio częściej wychodziła.. Tak godzinkę dziennie. Dostawała listy. Może znajdę jej pamiętnik?
-Pa mamo!
-pa.
Dzisiaj mam na 10. Jest 7.10. Znalazłam kilka listów. Czysto miłosnych. Mówiłam dziewczynom, że warto prowadzić pamiętnik, wspominać dawne chwilem a przy okazji doskonalić charakter pisma i ortografię. Caroline bardzo zapaliła się do tego pomysłu.
Jest! Piękny, w różyczki i szerokie linie brulion. Około 1000 stron. Gruby. Otworzyłam pierwszą stronę.
"1 września(strasznie niewyraźne pismo)
Dziś po raz pierwszy ide do szkoły. Do klasy bedę chodzić z Katie, moją starsza siostrą. W klasie mamy 20 uczniów."
Musze zjeść śniadanie. Przeczytam to w pracy.
cdn.
  Odpowiedź z Cytatem