![]() |
#9 |
Admin Emeryt
Admin Kumpel Zarejestrowany: 28.03.2008
Reputacja: 18
|
![]() ![]() „’Cause I’m happy!” Na wstępie chciałem was wszystkich powitać w nowym wydaniu M jak Mieszkanie. Po długim i męczącym semestrze wreszcie znalazłem odrobinę czasu, by wygodnie usiąść i przygotować wam regularną dawkę architektonicznych wrażeń. Całe szczęście, że jeszcze raptem kilka dni i koniec roku szkolnego. O niczym innym nie marzę jak o tym, bym mógł wreszcie włączyć grę i dokończyć kilka projektów zaczętych tak dawno, że nawet nie wiem, jak to zleciało. Zatem przejdźmy do rzeczy! Wnętrzarska Moda ![]() Ten sezon mógłbym nazwać okresem kolorowego equilibrium, bowiem pomimo iż jest nad wyraz bogaty w rozmaite barwy, to w łagodny i zrównoważony sposób łączy poszczególne tonacje. Stonowana czerwień, żółć a także delikatna mięta i pomarańcz nadadzą waszym wnętrzom żywego, lecz jednocześnie uspakajającego charakteru. Jeżeli odpowiednio dopasujecie do siebie poszczególne komponenty barwne, macie gwarancję, że w pozytywny sposób odświeżycie swoje otoczenie. Jeżeli chodzi o tekstury – proponowałbym stare drewno, bądź akcenty metalowe. Wakacyjna Aranżacja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Temat Miesiąca: Wyznaczniki Stylu Ostatnio wszedłem w posiadanie bardzo interesującej książki na temat prawidłowego i zachwycającego urządzania przestrzeni wewnątrz mieszkania. Jednym z jej fragmentów, który szczególnie zwrócił moją uwagę, był rozdział poświęcony elementom wykończeniowym wnętrza. Pozwolę sobie zacytować: ”Wyznaczniki stylu to ważne elementy, które stanowią idealne wykończenie schematu. Te dekoracyjne detale obejmujące wszystko – od rękodzieła i antyków po kwiaty i najróżniejsze znaleziska – często mają niewielkie rozmiary, ale ogromny wpływ na całość. W wystroju odgrywają istotną rolę, wnosząc do pomieszczeń akcenty kolorystyczne, formalne i fakturalne. Wyeksponowane pojedynczo lub w zestawach przyciągają wzrok i wzbogacają schemat wnętrza” Ann Grafton „Aranżacje wnętrz” Moim zdaniem wyznacznikiem stylu możemy określić każdy detal, który formuje wnętrze i ma wpływ na całokształt jego projektu. Takimi wyznacznikami są: ● tekstury (osobiście najczęściej korzystam z dostępnych w kategorii „Abstrakcyjne” oraz „Tkaniny”) ● rzeźby (nawet te zwykłe, tzw. „maxisowe”) ● rośliny (warto dbać, by rośliny, z których korzystamy, zwłaszcza te doniczkowe, były odpowiedniej jakości i wyglądały n a t u r a l n i e) ● obrazy (powinny być dopasowane odpowiednio do stylu pomieszczenia; we wnętrzu klasycznym nie umiejscowimy popartu, a w nowoczesnym – malowniczego pejzażu w ozdobnej, drewnianej ramie; ponadto n i e w o l n o wieszać obrazów na oślep, bo szczególnie te elementy wpływają na jakość całości) Wszystkie te elementy należy połączyć odpowiednio kompozycyjnie. Ja stosuję zasadę „małe-duże-średnie”, a za przykład posłuży mi się zestaw złożony z filiżanki, lampy i doniczki. Jak widać, filiżanka jest stosunkowo mała, lampa ma rozmiary dominujące (bo pełni tutaj najważniejszą funkcję) a doniczka jest pośrednia i ma właściwości wprowadzające równowagę. Podczas aranżowania wnętrz warto wyobrazić sobie, że macie przed sobą płótno, na którym chcecie namalować martwą naturę składającą się z kilku kompletnie niezwiązanych przedmiotów (np. żarówka, gruszka, pudełko i wazon). Jeżeli odpowiednio ułożycie te elementy w sposób symetryczny lub zrównoważony, osiągnięcie przyjemny dla oka efekt, który niekiedy będzie w stanie nadać szyku waszemu pomieszczeniu. Jak zatem można wywnioskować, nawet najmniejszy szczegół potrafi całkowicie odmienić nasz projekt. W ten sposób wnętrze uzyskuje własny charakter. Natomiast, biorąc pod uwagę szereg obiektów, które oferują podstawy The Sims wszystkich generacji wraz z ich dodatkami, wystarczy odpowiednio umiejscowić pozornie niepotrzebne, wręcz szpetne obiekty, a nagle wnętrze odmienia się o 180 stopni i przybiera nowej, ciekawszej formy. Śladami majstersztyku Jest to zupełnie nowy dział, w którym kolejno będę prezentował prace znanych lub godnych poznania simowych architektów, którzy swoimi pracami wzbudzali, bądź wciąż wzbudzają mój zachwyt. Na początek planuję skupić się na „lokalnych” projektantach z naszego kochanego forum. Bohaterem dzisiejszego odcinka jest ulmille Jest on użytkownikiem forum, którego znaczna aktywność przypada na lata 2006-2009. Od samego początku zachwycał swoim oryginalnym stylem i wyczuciem dobrego smaku. Jego projekty zostały bardzo dobrze przyjęte przez forumową społeczność, a wraz z upływem lat – mistrzowsko opanował nawet te najmniejsze szczegóły budujące wnętrze jak i całą konstrukcję. Kiedy to ja zawitałem na FTS i zaznajomiłem się z jego twórczością, natychmiast stał się moim idolem i choćbym nie wiem, jak bardzo chciał mu dorównać, to i tak nie osiągnę jego poziomu. Oczywiście, jest to moja stosunkowo subiektywna opinia, pomimo że w tematach z domami ulmille większość zdań ma zabarwienie nad wyraz pozytywne, lecz jak wiadomo – o gustach się nie dyskutuje. Oto przykładowe zdjęcia projektów ulmille: 1. Nowoczesny dom „Goethe” (jego pierwszy umieszczony na ramach forum projekt) ![]() 2. Dom Aussant ![]() 3. Loża Wędkarska ![]() 4. Świąteczny Kiermasz Rozmaitości ![]() 5. Dom Auer ![]() 6. Hotel Auberg ![]() 7. Park Herzoga ![]() 8. Dom Créole ![]() ![]() ![]() (mój osobisty faworyt) |
![]() |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|