Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 4 > The Sims 4: Uwagi na temat gry

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 24.01.2014, 09:52   #1
Kafelove

Reputacja: 11
Domyślnie Odp: The Sims 4 - komentarze do newsów

Zgadzam się z Tobą w 100%. Osobiście gram w dwójkę, bo obecnie mój komputer nie pozwala mi pograć w trójkę, ale gdybym tylko miała mozliwość, to od razu przeskoczyłabym na The Sims 3. The Sims 4 to rzeczywiście przedwczorajszy kotlet. The Sims 3 z inną grafiką i może nowymi zawodami...

PRZYJMUJĘ ZAMÓWIENIA NA SIMÓW!!!
Kafelove jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 27.01.2014, 23:47   #2
jakubo123

Reputacja: 10

Muszę przyznać, że ogólnie podobają mi się te nowe opcje, ale całkowicie nie jestem przekonany do nowej szaty graficznej. Ze zdjęć simów z TS4 wnioskuję, że albo są one jeszcze niedopracowane, albo poprostu w czwórce wszystko będzie takie ubajkowione, zbyt kolorowe! Nierealistyczne!
stare 04.02.2014, 23:19   #3
Arwena

Wow, niezła poprawa, od razu lepiej wyglądają,bardziej realistycznie, oby tak dalej
Arwena jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 04.02.2014, 23:31   #4
Hebe

Reputacja: 39

Od razu widać, że pracowali nad wyglądem włosów i skinów. Oby tak dalejn
stare 05.02.2014, 10:10   #5
Caesum
Administrator

Reputacja: 102

Ta, jakiś smooth i na nowo nałożona uvw mapa, faktycznie poprawa na miarę stulecia. Byle fryzurka fanowska z TS2 ma lepszy design a oni wychodzą z czymś co było popularne za czasów Unreal Engine z 1998. Szkoda, że to już takie zostanie(bo większych zmian z całą pewnością nie będzie). Może chociaż gameplay będzie jakiś konkretny.

wow takie stare
takie plejstejszyn 2

Ostatnio edytowane przez Caesum : 05.02.2014 - 10:13
Caesum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 05.02.2014, 11:52   #6
Kerbi

Cytat:
Napisał Caesum Zobacz post
Ta, jakiś smooth i na nowo nałożona uvw mapa, faktycznie poprawa na miarę stulecia. Byle fryzurka fanowska z TS2 ma lepszy design a oni wychodzą z czymś co było popularne za czasów Unreal Engine z 1998.
Wyczuwam sarkazm w moim kierunku... Wiadomo, że nie są to "współczesne" włosy (nie znam się na tych wszystkich silnikach czy cokolwiek tam od tego jest), ale jakoś nie wyobrażam sobie w grze z taką grafiką włosów najnowszej Lary Croft, czy nawet Alice. Taki "realistyczny" styl mi tu nie pasuje, a te dokładniejsze tekstury i tak wyglądają lepiej niż hełmy z pierwszych screenów
Kerbi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 05.02.2014, 12:11   #7
Caesum
Administrator

Był to raczej przytyk w stronę twórców niż któregokolwiek użytkownika, chociaż przyznaję zaśmiałem się, gdy przeczytałem "włosy uległy znacznej poprawie". Zresztą i ja nie oczekuję realistycznych włosów, no bo przyznajmy sobie szczerze, tylko dwie gry naprawdę to osiągnęły, właśnie Alice i Tomb Raider. Alice udało się to niskim kosztem, ponieważ wykorzystali efekty cząsteczkowe, za to Tomb Raider to już inna bajka. Ale przedtem było pełno innych gier, gdzie już włosy wykorzystywały porządną alphę i składały się z czegoś więcej niż hełmu. Ba, jako taka fizyka włosów była już wykorzystana w 1997 roku... Właśnie przez Tomb Raidera. :p Poza tym Wiedźmin również miał porządną fizykę, nawet jeśli jego włosy były pozlepiane.

Zresztą, nie oczekuję nawet fizyki, ale właśnie porządnej alphy. Włosy w stylu pooklet zobaczcie jak wyglądają, a przecież są robione przez amatorów. To wstyd, że twórcy simsów do dzisiaj nie odkryli jak to osiągnąć.

Ostatnio edytowane przez Caesum : 05.02.2014 - 12:15
stare 05.02.2014, 12:55   #8
Kerbi

No ej, nie śmiej się, nie jestem aż taki obeznany W ogóle nie mam pojęcia, co to są "efekty cząsteczkowe" XD
Owszem, warkocz Lary fajnie sobie fruwał, i w sumie to nie zastanawiałem się nigdy nad tym, że to jest jakaś fizyka. Właściwie, była to chyba jedyna rzecz, która poruszała się w tej grze w czasie rzeczywistym, jeśli dobrze kojarzę. Nawet w najnowszym TR dodali animacje tylko Larze - jeśli przypomnisz sobie Whitmana, to miał na głowie niemalże statyczny hełm i jedynie dzięki teksturom oraz paru odstającym kosmykom przypominało to włosy, a tak to w ogóle się nie poruszały.
Nawet w TS2 dało się zauważyć delikatne ruchy włosów. Nie była to wprawdzie fizyka każdego pojedynczego włosa, ale przy niektórych ruchach one "falowały" jako całość. Raczej kiepsko to wyglądało, ale nawet to potrafiło wtedy cieszyć
Kerbi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 05.02.2014, 14:33   #9
Caesum
Administrator

Efekty cząsteczkowe, particle effects. Np. kiedy widzisz takie malutkie światełka w powietrzu, iskry, chmurki z dymu, niektóre rodzaje ognia to są najczęściej cząsteczki(mogą w niektórych przypadkach być to zwyczajne sprite'y, ale to inna sprawa).
Przykład: http://www.youtube.com/watch?v=gyP7hcsAjj0

Co do TRa, to akurat tam wszystko było w czasie rzeczywistym, bo gry mają to do siebie, że grafika jest renderowana w czasie rzeczywistym(pomijam tu gry 2d i mieszanki izometryczne jak TS1). Chodziło ci raczej o to, że warkocz w Tomb Raiderze był jedyny z prawdziwą fizyką, a nie imitującą ją animacją. Akurat ta cała fizyka w Tomb Raiderze 1-5 była bardzo prosta i dotyczyła tylko tego jednego elementu, mimo to była całkiem niezła i można to zobaczyć w custom levelach do TR4:

Zwróć uwagę, że silnik ma korzenie z 1996 roku.

No, ale nie o to mi chodziło. Ja tu chcę fryzury, które nie wyglądają jak dla postaci z klocków lego. Porównajmy sobie chociaż screenz TS4:

z fanowskimi włosami z TS2:

A zrozumiecie jakie miałem oczekiwania.

Ostatnio edytowane przez Caesum : 05.02.2014 - 14:36
stare 05.02.2014, 15:49   #10
Everlasting

Boże, co oni zrobili z twarzą simów.
Wygląda to jak freeplay.

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania