Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 2 > The Sims 2: Problemy z grą
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Previous Post   Next Post Next
stare 04.08.2009, 15:01   #11
ultraviolence

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Wasza Zmora czyli "Aplikacja...."

Cytat:
Napisał MarekS Zobacz post
Tutaj nie da się podać jednoznacznej odpowiedzi.
Kilka wskazówek:
1. Zaktualizuj system - Service Pack 1 to raczej prehistoryczne rozwiązanie. Windows XP nie jest już aktualizowany, więc jak ściągniesz wszystkie aktualizacje, łącznie z tymi opcjonalnymi (szczególnie NET Framework) będziesz miała pewność, że system jest najbardziej sprawny i stabilny.
2. Jeżeli nie jesteś pewna za co są odpowiedzialne poszczególne procesy to absolutnie nie baw się w ręczne wyłączanie i włączanie ich. W "gołym" Windows XP była potrzeba wyłączenia usługi "Posłaniec" ze względu na bezpieczeństwo komputera ale po pełnej aktualizacji systemu nie ma najmniejszej potrzeby ingerowania w nie.
3. Zadbaj o odpowiednią ilość wolnego miejsca na dysku C - powinno to być przynajmniej 5-6 GB już po zainstalowaniu gry. Ustaw pamięć wirtualną na stałą wartość, najlepiej na tą, która jest zalecana przez system. Wartość ta jest wyświetlana w ustawieniach komputera. W trakcie grania program nie tylko korzysta z pamięci RAM i tej wirtualnej ale tworzy też swoje pliki tymczasowe, które są usuwane po zakończeniu gry więc potrzebuje trochę miejsca na dysku.

Co do samej gry:
Zainstaluj "czystą" grę - bez żadnych dodatków z sieci i zaktualizuj ją. Jeżeli w trakcie instalacji program zaproponuje aktualizację DirectX to wyrażaj zgodę. Po zainstalowaniu każdej części gry uruchom ponownie komputer żeby mieć pewność, że zmiany w ustawieniach zostały zapisane. Spróbuj ją odpalić i dopiero gdy to się uda to stopniowo dodawaj to co ściągnęłaś z internetu - nie wszystko na raz tylko grupami. To, że przetestowałaś je wcale nie musi oznaczać, że będą współpracować z Twoją grą.

To, że gra nie daje się odpalić jest w 99% winą sprzętu (plus system) albo nieprawidłowej instalacji - tutaj zgadzam się z tym, co napisał StalinekS ale resztę jego uwag wręcz bym usunął bo mniej zorientowanym użytkownikom mogą całkowicie unieruchomić komputer
Ok. Zaktualizowałam system, wrzucając do kompa SP2 jednak to nie poskutkowało... Zauważyłam jeszcze jedną rzecz: błąd pojawia się tylko w Miłowie - czyli w otoczeniu, w którym gram najczęściej. W Dziwnowie i Weronie nic się nie wyłącza. Dodatki z internetu powinny być kompatybilne z moją grą, gdyż posiadam wszystkie oficjalne + wszystkie wydane mini-packi. Nie chciałam bawić się w instalowanie gry na nowo, więc wycięłam cały folder EA GAMES i wlepiłam go na dysk D. Potem uruchomiłam "czystą" grę... WSZYSTKO DZIAŁA, TAK, JAK POWINNO! Czy to znaczy, że będę musiała pozbyć się starych zapisów gry, aby móc dalej grać w dwójkę? Cholernie szkoda mi tych pięciu pokoleń... :/ Bo jeśli skopiuję stary folder EA GAMES z powrotem, to gra znowu będzie się wyłączać... Jakie pliki musiałabym zastąpić tymi starymi, aby nie stracić rodzin i zapisów z Miłowa?

PS Kiedyś przeniosłam z innego dysku tylko sam folder Miłowa (N001), a nie cały EA GAMES i gra wyglądała trochę dziwnie... Część rodzinek miała maxisowe ciuchy i fryzury, a część takie, jakie poprzednio...

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 9 (0 użytkownik(ów) i 9 gości)

Zasady Postowania