Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 3 > The Sims 3: Problemy z grą
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 02.07.2013, 20:11   #1
Twinbrook

Reputacja: 10
Domyślnie Jak poprawnie zapisac saves'y

Czyli jak wykonac kopie zapasową wszystkich zapisów np.: Sunset Valley, Sunset Valley 2, Sunset Valley 3 itd. żeby na wypadek jak nie zadziała mi SV 2 to działa jeszcze 1 i 3 zapis?

Ponieważ strasznie mnie irytuje, że po dłuższym graniu zawsze jak klikam w zapis w menu głównym wyskakuje błąd zapisu 300 (ileś) czy jakoś tak i wywala mnie znowu do menu głównego a otoczenie zapisane jest już tylko do wyrzucenia. Czasem nawet jesli skopiowałam Sv 1, to i tak potem mnie wywala też z SV2 i SV3.

Jak mozna to ominąc? Czy da się jakos zapisac kopie w plikach Saves?
Twinbrook jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 02.07.2013, 22:57   #2
anie_1981

Domyślnie Odp: Jak poprawnie zapisac saves'y

Oczywiście, że się da i jest to banalnie proste. Po prostu zapisujesz ZAWSZE metodą "Zapisz Jako...", i tylko taką metodą. Zapisujesz pod różnymi nazwami, bo jeśli wpiszesz zawsze tą samą nazwę, to zapis będzie nadpisany, czyli nie będzie kopi zapasowej. Ja mam jakby jeden zapis, powiedzmy Saga Bardów. w trakcie gry zapisuję naprzemiennie pod nazwami Saga Bardów 1, Saga Bardów 2, Saga Bardów 3. Gdy już chcę wyjść z gry zapisuję pod Saga Bardów, nadpisując ten zapis oczywiście. Pozostałe, 1-3, kasuję, bo są mi potrzebne właściwie tylko na wypadek błędu zapisu lub wyłączenia się gry. Sztuka polega na tym, by często grę zapisywać. Bo jeśli np. załadujesz grę, pograsz ze dwie godziny, a potem próbujesz zapisać... To już w zasadzie masz wielkie prawdopodobieństwo, że albo będzie błąd zapisu, albo gra się wyłączy, albo zapisze się, ale z błędami czy coś.
anie_1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 02.07.2013, 23:10   #3
Mamełe

Robię tak jak anie, co prawda nie wyskakują mi błędy, ale coraz częściej zdarza się, że zapis nie chce mi się załadować albo ładuje się a tam zielone kwadraty zamiast twarzy simów. Zaczęłam tez przed wyłączeniem gry wchodzić do menu głównego, bo dzięki temu mam wrażenie że dzieje się to rzadziej.
Mamełe jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 03.07.2013, 07:58   #4
Twinbrook

a w plikach saves czyli: dokumenty->EA->TH3->Saves

tam nie mogę jakoś skopiowac tych dokumentów? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam Was. Ale ja cały czas zapisuję grę pod jedną nazwą i potem jak wychodzę z gry do menu głównego, tam tworze kopie tego zapisu, i automatycznie gra mi go nazywa SV2, SV3, itd.

Chyba nie mam tam opcji: "zapisz jako"
stare 03.07.2013, 10:30   #5
anie_1981

Nie, nie. tu chodzi o coś innego, gra ma całkowicie skopany system zapisu, nie radzę kopiować zapisu w taki sposób (w menu głównym).

To taki przykładzik:

1. Ładujesz zapis Test
2. Pograłaś pół godziny, zapisujesz grę przez Zapisz jako, pod nazwą Test 1
3. Po dalszej pół godzinie zapisujesz pod Test 2, potem Test 3, a potem Test 1 nadpisując "Jedynkę".
4. Masz już dość grania, zapisujesz znowu pod Test, bez numerka. Z zapisami Test 1 - Test 3, robisz co zechcesz, ja je kasuję, bo nie są mi do niczego więcej potrzebne, ale można je zatrzymywać, tylko moim zdaniem to marnowanie miejsca na dysku. I tak mam dane simsowe w zupełnie innym miejscu na dysku z raz w miesiącu kopiuję tam moje aktualne zapisy.
anie_1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 03.07.2013, 11:25   #6
Searle

Cytat:
Napisał Twinbrook Zobacz post

Chyba nie mam tam opcji: "zapisz jako"
Ta opcja jest w grze na panelu w tym kółeczku z tymi trzema kropkami zaraz pod opcją "Zapisz".
stare 03.07.2013, 12:14   #7
Alcioo :33

Reputacja: 12

Cytat:
Napisał Searle Zobacz post
Ta opcja jest w grze na panelu w tym kółeczku z tymi trzema kropkami zaraz pod opcją "Zapisz".
Searle, opcja "zapisz jako" wyskakuje dopiero po pierwszym zapisie. Jezeli save;s jest nowy, czysty i nie zapisywany, to opcji "zapisz jako nie ma". Ja zrobiłem na początku, od razu po wejściu "zapisz", po czym po 20 min dałem "zapisz jako", dopiero po pierwszym zapisie wyskakuje ta opcja

Anie- dopiero teraz zrozumiałem o co Ci chodziło XD
Wcześniej, kompletnie niczego ie rozumiałem. Niestety teraz nie mam czasu na simsy, tzn na bawienie się z tym, i spróbowanie czy to działa :* Wieczorkiem sobie pogram, i sprawdzę :3
Alcioo :33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 03.07.2013, 21:32   #8
Twinbrook

Taki sam problem miałam ze zrozumieniem, ale mi trzeba po "chłopsku", dziękuję Jak cos nie pójdzie to poinformuje.
Dzięki Anie
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania