Wróć   TheSims.PL - Forum > Inne > Forum i Scena The Sims
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 06.10.2013, 18:06   #151
Björk
Admin Emeryt
UWAGA Konto Nieczynne

Reputacja: 19
Domyślnie

Cytat:
Napisał Caesum Zobacz post
Ależ Bjork, problem tego bana nie polega na tym. Problem polega na tym, że dostała go teraz, przy czymś, tak, błahym, podczas gdy jej znacznie gorsze winy(jeżeli oczywiście w ogóle miały miejsce) zostały wybaczone. Skreślono tamte przewinienia, dlaczego więc nagle, x miesięcy później, ktoś miałby sobie uznać "a wiesz co, jednak damy ci za to i za to bana"? To jest nie w porządku, nieprofesjonalne. Prawo nie działa wstecz, nie działa również "tak na wszelki wypadek". Może zrozumielibyśmy, gdyby rudzielec zrobiła coś gorszego niż udowodnienie swojej racji dot. odejścia z moderacji, wtedy ban byłby uzasadniony, jednakże tu, w tym konkretnym przypadku, nie jest. Dlatego cieszę się, że ostatecznie zmieniłaś zdanie co do jej bana. Oczywiście, masz teraz prawo patrzeć na rudzielca z pewną dozą ostrożności, jednakże - od teraz. Jeśli więc rudzielec znowu zrobi coś, co z pewnością wg regulaminu będzie zabronione, wtedy z pewnością nie będzie problemu z banem.
Problem tego bana polega na tym, że dostała go za błache przewinienie.
Ale już miała swoją szansę. Nie wykorzystała jej. Przy kolejnym przewinieniu i tak miała dostać bana. Ile można dawać ostatnich szans?

Cytat:
Napisał Fallen Zobacz post
Kiedy sonda zostanie zamknięta?
Jutro wieczorem. O 20:00.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 06.10.2013, 18:10   #152
Meryam
Archeolog Renesansu

Reputacja: 51
Domyślnie Odp: Księga Skarg i Zażaleń

Bjork - skoro dostała bana za błahe przewinienie, to gdzie były wcześniej warny? Czy w ogóle takie dostawała? To tak, jakbyś mi wlepiła bana za to, że rok temu przeklęłam 5 razy w jednym poście. Skoro puściłaś to mimo uszu wcześniej, to nie możesz teraz wlepić bana "bo tak". Rozumiem, że ostrzegałaś Rudą, ale uzasadnienie mówi "za całokształt" - a to nie działa w tę stronę. Wybacz, ale w mojej opinii ban permanentny nie może być wlepiony za jednorazowy występek, "bo ostrzegałam ją wcześniej". Skoro ją ostrzegałaś, to mogła dostać bana czasowego wcześniej, a nie teraz.

Meryam jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 06.10.2013, 18:15   #153
Björk
Admin Emeryt
UWAGA Konto Nieczynne

Reputacja: 19

No i znowu złapałaś mnie na tym, ze jestem nieodpowiedzialna. Masz rację - powinnam. Ale wychodzę z założenia, że bez sensu jest karanie ludzi. Stawiałam na rozmowę. Jednak okazuje się, że sens ma. Właśnie o tym napisałaś.
stare 06.10.2013, 18:16   #154
Caesum
Administrator

Reputacja: 100

Dokładnie jak Meryam pisze. Rudzielec powinna była dostać wyraźną karę już podczas swoich wielkich występów. Zostały jej jednak wybaczone, a rangę moderatora oddała z własnej, nieprzymuszonej woli. Nie można jej więc winić teraz za to, że zrobiła coś kiedyś, albo broń Boże, że MOŻLIWE, że zrobi coś w przyszłości. Trzeba było już wtedy dać bana, warna, cokolwiek, gdy faktycznie był ku temu powód. Te dwa posty, które pokazała(a które nawet nie podejrzewałbym o wzięte z tajnego działu), były absolutnie nieszkodliwe, a ich treść była wiadoma jeszcze zanim w ogóle została pokazana użytkownikom. Tym bardziej więc ban permanentny był nieuzasadniony.
Caesum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 06.10.2013, 18:16   #155
kubuss

Reputacja: 10

Bjork - na forum nie może być wszystkich administratorów żylet. nie wyobrażam sobie takiego rozwiązania, a wręcz śmiem twierdzić że atmosfera zrobiłaby się gorsza od tej, która teraz panuje. jesteśmy ten sam rocznik ofc. na forum. od kiedy tylko pamiętam, a pamiętam od 2007 roku, że zawsze byłaś przyjazna i ugodowa. i mogę dać sobie uciąć rękę, że nie tylko mi, ale wielu osobom najbardziej w Tobie podoba się fakt, że czerwień nie zaćmiła Ci umysłu. że jesteś dla nas jak matka. nie wyobrażam sobie jak byś teraz miała się zmienić. chcesz być dobra dla wszystkich, i dobrze to się chwali. ale nie bierz przykładu z innych. najgorszym jest dążyć do być kimś, kim się nie jest.
wiem że masz do mnie sentyment, w ostatnich czasach mi to kilka razy pokazałaś. i dziękuję Ci za to. wiem, że niektóre porównania w moich wypowiedziach są bardzo dosadne. i często są na krawędzi. ale sprawa Ilony, bo o tym mówię. o rudzielcu się nie wypowiadam, bo jestem jakby postronny w tej sprawie. ale sprawa Ilony była wręcz nierealna. powołanie jej na administratora było niezłym paradoksem, tym bardziej że użytkownicy nie mieli o niej dobrego zdania nawet jak była moderatorem. i nie dziwię się wybuchu sprzeciwu po jej nagłym awansie na administratora. zauważ, że przy innych awansach w tym czasie (Apo i Charionette), nie było takiego oburzenia. tylko dlatego, że miały one o wiele lepsze opinie od Ilony. do tego ten temat z trollami pogrążył ją całkowicie.
drugą sprawą jest, czy potrzebujemy tylu administratorów. ale nie mnie to oceniać. mi po prostu wydaje się, że tylu nie potrzeba. nie mamy 654862587845 userów, a co z tym się wiąże, nie ma tyle pracy do administracji. ale mamy wystarczająco użytkowników, żeby było więcej moderatorów niż administratorów.
kubuss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 06.10.2013, 18:18   #156
Alcioo :33

Reputacja: 12

Zgodzę się z moją poprzedniczką.
Bjork - jeżeli przepuściłaś dawniej, to nie możesz teraz karać za swój błąd.
Alcioo :33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 06.10.2013, 18:20   #157
Meryam
Archeolog Renesansu

Słuchaj, ja nie stwierdzam, ze jesteś nieodpowiedzialna, wcale tak nie wynika. Tylko nie możesz teraz wyciągać konsekwencji za coś, co wcześniej puściłaś mimo uszu. Chodzi o to, że gdybyś wcześniej dała Rudej warna albo nawet tego bana czasowego, a teraz, mimo wcześniejszych kar, znowu zrobiła coś źle, dała jej bana, to byłoby w porządku. Ale nie wyciągnęłaś konsekwencji wcześniej. Po prostu.
Rozumiem to, że możesz mieć miękkie serce, to jest zrozumiałe, naprawdę. Tylko ta decyzja o banie została podjęta za późno, i dlatego też ma nieodpowiednie wytłumaczenie, co wiąże się z tym, że jest trochę niesprawiedliwa. Przykro mi, że tak wyszło, ale teraz to ty musisz wyciągnąć konsekwencje za to, że nie interweniowałaś odpowiednim sposobem wcześniej
I to miło, że chciałaś iść na ugodę z Rudą, naprawdę. Ale niestety, czasami twoje stanowisko wymaga radykalnych decyzji.

stare 06.10.2013, 18:30   #158
Libby
Administrator

Reputacja: 15

Caesum albo agapi podał rozwiązanie, żeby teraz zdjąć bana a dać przy następnym wykroczeniu. Sęk w tym, że przy poprzednim złamaniu regulaminu przez Rudą, Bjork tak właśnie pomyślała, że da bana przy następnym wykroczeniu i teraz właśnie było to następne wykroczenie. Zatem jeśli teraz przyjmie takie rozwiązanie, to przy następnym razie znów wszyscy staną w obronie, bo przecież wszystko wcześniejsze było odpuszczone. Błędne koło...
stare 06.10.2013, 18:35   #159
Kjalvör

Reputacja: 10

To i ja chciałabym się wypowiedzieć.
Nie znam osobiście rudzielca, nie pisałam z nią, więc wątpię by moja opinia była w jakikolwiek sposób subiektywna...
Zgadzam się z tym, że jeśli zdarzały się poprzednio jakieś wykroczenia z jej strony, powinno być to w końcu rozliczone. I Bjork ma rację, że postanowiła dać jej bana przy kolejnym przewinieniu. Rozumiem ją. Kara to kara i nie może zostać odpuszczona - każdy użytkownik jest równy.
Ale zacznijmy od tego, że to nie było żadne przewinienie... Może po prostu trzeba jakoś doprecyzować regulamin? Bo to już nie kwestia zasłużonego użytkownika, czy dobrej/złej administracji, tylko dziwnej zasady.
Przecież rudzielec wstawiła screena swojego własnego posta, którego zawartość była powszechnie znana. Gdyby ktoś nie wiedział, nie pomyślałby, że to z działu moderki, bo tam nie ma nic co by na to wskazywało.
Pisząc po prostu „sama odeszłam” streściłaby krótko swojego posta z feralnego screen’a, więc również przekazałaby tą samą informację i naruszyła prywatność, co nie?
Kjalvör jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 06.10.2013, 18:36   #160
Meryam
Archeolog Renesansu

Ok, to chyba jesteśmy wszyscy w stanie przyjąć do wiadomości, że za następne wykroczenie Ruda dostanie bana? Co reszta na to?
Bo nawet jeśli Bjork wyszła z takiego założenia ostatnim razem, to my o tym nie wiedzieliśmy, ale teraz, gdyby wszyscy byli świadomi tej decyzji, to może nie byłoby znów takiej afery?
Po prostu zakończmy już ten bezsensowny spór, proszę. Ostatnio aż za dużo takich kłótni na forum.

Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania