Wróć   TheSims.PL - Forum > Inne > Forum i Scena The Sims
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 22.11.2014, 18:30   #1
Paździoch Menda Złośliwa
Archeolog Renesansu

Reputacja: 74
Domyślnie Odp: Wspólnie tchnijmy życie w FTS!

Problem z RPGami zawsze jest taki, że gracze szybko tracą zainteresowanie. Rok, dwa lata maksimum i po RPGu. Do tego potrzeba ludzi, którzy naprawdę potrafią prowadzić takie rozgrywki, a nie tylko chcą się tym zająć, bo to jednak trzeba umieć. Trzeba też umieć dyscyplinować graczy, żeby nie wymyślali cudów na kiju, szczególnie celem omijania zasad gry i robienia z siebie Übermensch, bo to mocno psuje rozgrywkę innym graczom (albo dostarcza im niesamowitej beki, różnie bywa). Tylko, że robienie RPGa na forum o simsach nie przyprowadzi nowych ludzi. Raczej utrzyma starych wyjadaczy na miejscu. Jeśli oczywiście będzie w miarę ciekawie prowadzone.
Ale jak zrobicie RPGa w klimatach fantasy - macie od ręki jedną z pierdyliarda moich postaci i może uda mi się wciągnąć z powrotem jedną z moich towarzyszek w boju

Inna sprawa to... nastroje. Ale nie na tym konkretnym forum tylko ogólnie w polskiej części internetu. Będę teraz generalizować, ale to wynika z mojego osobistego doświadczenia: z reguły gdy ktoś zapyta o coś, co już było to często pojawia się nerwowa reakcja "to już było! Naucz się szukać! Co za lenie!" i tak nowicjusz zamiast zostać - spiernicza przestraszony. W zagranicznych grupach/forach dyskusyjnych oprócz słodzenia sobie wiadrem miodu, jeśli nowicjusze zadają pytania z gatunku elementarnych - zostają przez moderację powitani i skierowani do odpowiednich działów. Powtarzają to niezrażeni, za każdym razem. Na innych forach też jest coś takiego, że po rejestracji dostaje się wiadomość automatyczną z powitaniem i informacją gdzie szukać pomocy i inne takie.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 23.11.2014, 13:50   #2
Hebe

Reputacja: 39

Szczerze mówiąc jestem chyba jedyną osobą, którą nie kręci fejsbuk (konto mam tylko ze względu na moją klasową grupę, gdzie dobre duszyczki wstawiają odpowiedzi na testy z historii, ale cśii... ). Wygodniej mi się przegląda fora, ponieważ wszystko jest jakoś uporządkowane, wiadomo gdzie szukać działów dotyczących poszczególnych części gry czy pomocy technicznej, a w tych całych fejsbukowych grupach zazwyczaj nic nie jest nawet otagowane, nie wiadomo co się dzieje. I dlatego po prostu wolę zarejestrować na jakimś forum, niż szperać w nie-wiadomo-ile stronach na fejsie.

Cytat:
Napisał Paździoch Menda Złośliwa Zobacz post
... zostają przez moderację powitani i skierowani do odpowiednich działów. Powtarzają to niezrażeni, za każdym razem. Na innych forach też jest coś takiego, że po rejestracji dostaje się wiadomość automatyczną z powitaniem i informacją gdzie szukać pomocy i inne takie.
Cóż, na mnie tego typu wiadomości nie działają i zazwyczaj wszelkie powitania wywalam bez czytania, ale być może to nie jest zły pomysł.
stare 23.11.2014, 19:46   #3
Caesum
Administrator

Reputacja: 101

Cytat:
Napisał Hebe Zobacz post
wszystko jest jakoś uporządkowane
Racja, osobiście też wolę fora właśnie z powodu kategorii. Choć w przypadku fts kilka z nich spokojnie bym wywalił.

Cytat:
Napisał Hebe Zobacz post
Cóż, na mnie tego typu wiadomości nie działają i zazwyczaj wszelkie powitania wywalam bez czytania, ale być może to nie jest zły pomysł.
Same here. Podobnie nie rozumiem idei działu do "powitań". Zbędna kopalnia spamu dla wszystkich, którzy chcą sobie podnieść licznik postów. Już lepiej przywitać się w offtopie lub shoutboxie.

Kiedyś miałem pomysł, by w ramach integracji z nowymi portalami społecznościowymi ustawić np. tumblra/twittera zamiast forumowego bloga, jakieś lajki(tylko bez dislajków) oraz możliwość rejestrowania się z facebooka, jak i wstawiania postów z forum na fb etc. Niestety, FTP.
Caesum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 23.11.2014, 19:54   #4
Pink Panther

Reputacja: 25

Cytat:
Napisał Szlachcic Zobacz post
Racja, osobiście też wolę fora właśnie z powodu kategorii. Choć w przypadku fts kilka z nich spokojnie bym wywalił.
Rozwiń myśl :v

Cytat:
Napisał Szlachcic Zobacz post
Zbędna kopalnia spamu dla wszystkich, którzy chcą sobie podnieść licznik postów.
Naliczanie postów jest w takich działach zazwyczaj wyłączone.
Pink Panther jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 23.11.2014, 20:59   #5
Caesum
Administrator

Reputacja: 101

Cytat:
Napisał Pink Panther Zobacz post
Rozwiń myśl :v
Spokojnie bym ograniczył działy simsów do schematu: Forum ogólne, problemy z grą, dyskusja o podstawie, dyskusja o dodatkach. Nie widzę sensu w oddzielaniu każdego dodatku, tym bardziej teraz, skoro część z nich leży martwa i zakurzona. Poradniki różne i internetowe połączyłbym w jedno. Dział downloads bym skurczył może, albo przynajmniej pochował jak kategorie w offtopie. Mooooże też The Sims Historie połączyłbym i upchnął do działu TS2, ale sam nie wiem.
Caesum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 23.11.2014, 22:18   #6
Kjalvör

Reputacja: 10

Śledzę temat od początku, toteż stwierdziłam, że się wypowiem, a co!
Po pierwsze nie zgadzam się z tym, że idea forum jest na wymarciu. Facebook zapewnił po prostu łatwiejszą do poznania i obycia dla nowicjuszy konkurencję i jak pisała Hebe, wcale nie doskonalszą. Powinniśmy po prostu być głośniejsi. Jestem pewna, że w zakamarkach internetu można znaleźć mnóstwo ludzi, którzy chcieliby spędzić czas na dzieleniu się razem z nami simsowym uzależnieniem i forma nie zrobi im różnicy. Jest dużo wątków z pytaniami o simsach na samym onetowym zapytaj, albo blogów z opowieściami z gry. Może warto dotrzeć personalnie do tych ludzi?

Podoba mi się pomysł z tematem z przywitaniami. Swoje doświadczenie opieram na forach typu pbf. Jestem użytkownikiem, który nie specjalnie udziela się w offtopicach i czatach. Brak siły przebicia, zdarza się. Forum, na którym w dziale z przywitaniami wszyscy ociekali lukrem i toną pytań o zainteresowania itp. do nowych użytkowników, wspominam najlepiej. Po prostu na dzień dobry złapałam kontakt z wieloma osobami. Na tym forum jestem już dobre trzy lata i oprócz rozpoznawania mniej więcej forumowych celebrytów (chociaż trochę mi się mylicie), nie miałam z nikim kontaktu. Im większe relacje nawiążą się między nowymi a wyjadaczami, tym trudniej będzie świeżakom to grono porzucić. Nie piszemy tu w końcu do pikseli w okienkach, tylko do siebie, jako grupa. A jak ktoś tego nie potrzebuje i wystarcza mu po zarejestrowaniu przejście od razu do dzialików z rozmowami, to też super! Ale może to być jakaś szansa dla użytkowników cichociemnych, którzy odpalają forum tylko jak zapomną kodu na simoleony.
Kjalvör jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 2 (0 użytkownik(ów) i 2 gości)

Zasady Postowania