|
![]() |
#1 |
Archeolog Renesansu
Reputacja: 14
|
![]()
Faktycznie pomysł z takim dzielnicowaniem/sektorowaniem miast mógłby wypalić. Grunt, by nie było to takie rozwiązanie jak w Czwórce, poprzebijane milionem ekranów ładowania. Myślę, że jak na obecne możliwości technologiczne można by w ogóle pomyśleć o przeprojektowaniu obecnego systemu tego, jak gra traktuje wymiary w sensie planszy gry. Zawsze mnie to bolało, że niezależnie od części nie dało się zrobić jakiegoś fajnego i sensownego systemu miasteczek w stylu kilku wsi, kilku wsi+mniejsze miasto, metropolia z dużą ilością wydzielonych dzielnic, przy utrzymaniu jakiejś różnorodności i może z systemem komunikacji innym niż rabbithole/ekrany ładowania/samochód. Brakuje mi pociągów, brakuje mi dojeżdżania lokalnymi busami do szkoły/centrum z peryferiów, jakiejś takiej fajnie rozbudowanej horyzontalnie mapy. Tak samo wertykalnie; mamy jakieś bloki/budownictwo wielorodzinne, ale albo jesteśmy ograniczeni limitem piętr i wysokością zabudowy, albo mamy bitą jedną rodzinkę (parcelę) na dany obiekt. No i co tu zrobić?
![]() Inną kwestią apropo zabudowy byłoby wreszcie wprowadzenie możliwości budowania jakichś kompleksów zabudowy, albo "wirtualnego" dzielenia parceli na mniejsze. Fajnie, jakby dało się zrobić taki typowy, polski blok-falochron albo ciąg kamienic. Czego mi jeszcze brakuje to rozbudowanie możliwości parceli publicznych. Trójka już to trochę robiła, czwórka także, jednak mam pewien niedosyt. Jak pomyślimy sobie o powiedzmy parceli z biblioteką, to jakoś zawsze w każdej części funkcja tego typu parceli jest ciut wybrakowana. Owszem, są książki, komputery, może jakiś mniejszy czy większy boost do zdobywania umiejętności, ale nic poza tym. A gdzie jakieś zajęcia, warsztaty? Może jakiś klub książki? W ogóle jak tak to teraz piszę mam wrażenie że wiele z tych rzeczy to może być kwestia jakiegoś rodzaju koncentrowania się tylko i wyłącznie na kulturze amerykańskiej i bardzo nikłej ilości elementów z innych krajów. Fajnie jakby i pod tym kątem grę chociaż trochę rozbudowano. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 | |
Archeolog Renesansu
Reputacja: 51
|
![]() Cytat:
Wtrącę tylko odnośnie tej pogrubionej części - w czwórce, dodatku Get Together, są kluby, i można wybrać parcelę publiczną jako Club Hangout (nie wiem jak zostało to przetłumaczone na polski). Podobnie, w klubach można wyznaczać różne czynności, np. czytanie, ćwiczenia, itd. Oczywiście parcelę trzeba odpowiednio dostosować i wyposażyć żeby wycisnąć ją jak cytrynkę, ale sama rozgrywka pozwala na to, co opisałaś ![]()
![]() |
![]() |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
|
|