Wróć   TheSims.PL - Forum > Project Rene > Project Rene: Uwagi na temat gry
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 29.01.2025, 20:42   #1
Caesum
Administrator

Reputacja: 101
Domyślnie Odp: Dwudziestopięciolecie serii

Jak na razie jedyne co słyszałem, to o "rereleasie", co może oznaczać wszystko i nic. Moim zdaniem, jeżeli nie użyto słowa remaster, to należy oczekiwać oryginalnej jedynki i dwójki z jakimiś łatkami żeby działały na nowych systemach. Nic więcej.

Btw, pojawiła się właśnie nowa strona w związku z dwudziestoleciem!
https://www.the-sims-y2k.com
Caesum jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 30.01.2025, 07:44   #2
Dimond

Reputacja: 18

Jak dla mnie, te gry są na tyle ładne i unikatowe pod względem stylistycznym, że nie zasługują na grzebanie w ich wyglądzie.

Jedyne na co liczę, to że te gry będą miały po prostu wszystkie te łatki, które gracze muszą instalować osobno. W przypadku dwójki: Graphics Rules Maker, 4GB Patch oraz mody na rozszerzony interfejs (zwłaszcza w CAS).

Bardzo bym też chciał, aby uaktualniono rozdzielczość screenshotów w grze, oraz nagrywanych filmików (wliczając nowsze kodeki, bo tych dwójkowych nowsze programy do edycji nie obsługują, a same video ulegają uszkodzeniu po przekroczeniu 4GB wielkości).
Dimond jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 31.01.2025, 09:52   #3
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53

Cytat:
Napisał Dimond Zobacz post
Jedyne na co liczę, to że te gry będą miały po prostu wszystkie te łatki, które gracze muszą instalować osobno. W przypadku dwójki: Graphics Rules Maker, 4GB Patch oraz mody na rozszerzony interfejs (zwłaszcza w CAS).
4GB Patch? Brzmi jak coś, czego nie mam, a bardzo chciałabym mieć

Cytat:
Bardzo bym też chciał, aby uaktualniono rozdzielczość screenshotów w grze, oraz nagrywanych filmików (wliczając nowsze kodeki, bo tych dwójkowych nowsze programy do edycji nie obsługują, a same video ulegają uszkodzeniu po przekroczeniu 4GB wielkości).
Tak, to by mi się też przydało! Nie robię za bardzo zdjęć w grze głównie z tego powodu.

Cytat:
Napisał Rainbow
ja na którejś stronie czytałam, że 1 i 2 będą przystosowane do tego, aby śmigały na win 10 i 11, jak znajdę tą stronkę to podrzucę
Mam Win11 na lapku i TS2 śmiga. TS1 nawet nie próbuję, bo wiem, co będzie

Cytat:
Napisał Caesum
Według KOTAKU The Sims 1 i The Sims 2 mają wrócić do sprzedaży 31 stycznia koło godziny 11:00.
Skok na kasę
Ja jeszcze z tych, co mają obie te gry na płytkach (i napęd CD/DVD). Zasadniczo nie kupuję drugi raz tego, co już mam.
Poczekam, aż ktoś wrzuci wideo-recenzję na YT Jakoś przeżyję tę stratę!

Cytat:
Napisał Meryam
Ale co ja się łudzę, mówimy o EA, oczywiście, że chodzi o $$$
2005 czy 2025, a EA dalej takie samo

Ostatnio edytowane przez Liv : 31.01.2025 - 10:18
Liv jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 31.01.2025, 19:38   #4
Dimond

Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
4GB Patch? Brzmi jak coś, czego nie mam, a bardzo chciałabym mieć
4GB to fix, który naprawiał częste crashe w grze (out of video memory). One się pojawiały u części osób, po którejś za aktualizacji Windows. U mnie skończyło się to na tym, że gra wyłączała mi się po ustawieniu kilku luster.

Tu jest poradnik, który dostałem od OskaraArtura: https://www.youtube.com/watch?v=-0iwuLZyjMg

Jednak, jeśli Twoja gra działa normalnie, to nie ma potrzeby instalowania tego patcha. To może dotyczyć konkretnych kart graficznych.

Cytat:
Napisał Caesum Zobacz post
[*]GraphicsRules.sgr obsługuje nowy sprzęt
Z tego, co pamiętam GraphicRules.sgr nie uwzględniał rozdzielczości zrzutów ekranu oraz kodeków dla video z gry.

Czy sprawdzałaś może jak duże są screeny robione w grze? Ewentualnie, czy video nagrane za jej pomocą dają się odtworzyć (w oryginale, po przekroczeniu 4GB na bezkompresyjnych ustawieniach, plik ulegał uszkodzeniu)?

Na tym w sumie zależy mi najbardziej w odświeżonej wersji, a nie chcę przeinstalowywać starej, bo mam tam jednak sporo rozgrzebanych projektów.

-------------------------------------------------------------------------

Próbowałem też znaleźć tę dodatkową zawartość (póki co tylko w jedynce) i jakoś nie mogę się jej doszukać XD Znalazłem tylko jakiś dres dla simki z logiem EA w jedynce. I tyle XD. W sklepie na obu okładkach jest znaczek "bonus content", natomiast w opisach: "The Sims 4: Grundge Revival Kit" (TS2) oraz "The Sims 4 Throwback Fit Kit" (TS). Ktoś coś znalazł już?

edit: Dobra, gamoń ze mnie. To są tylko kity w czwórce, a ja się napaliłem na jakieś bonusowe obiekty XD

Ostatnio edytowane przez Dimond : 31.01.2025 - 19:41
stare 30.01.2025, 15:38   #5
Paździoch Menda Złośliwa
Archeolog Renesansu

Reputacja: 74

Wydaje mi się, że słowo 'remastered' gdzieś padło no i powiększenie rozdzielczości zdecydowanie by się przydało, TS1 wcale na tym wizualnie nie cierpi (interfejs jest ok, nawet na 2K), ale zmodyfikowany plik wykonawczy bywa niestabilny.

edit: źródłem informacji jest wiadomość od mojej siostry, że Sims 1 ma zostać 'zremasterowane' i co to w ogóle znaczy, więc jej tłumaczyłam, ale nie sprawdziłam

Ostatnio edytowane przez Paździoch Menda Złośliwa : 30.01.2025 - 15:44
Paździoch Menda Złośliwa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 30.01.2025, 15:55   #6
Caesum
Administrator

Moim zdaniem remaster wcale nie byłby taki zły. Zarówno jedynka jak i dwójka mogłyby na tym zyskać. Nie myślę tutaj o robieniu wersji HD wszystkich grafik czy przepisywaniu jedynki do pełnego 3D, ale można by było zrobić coś w stylu FreeSO, czyli lekkie poprawienie grafiki bez zmiany oryginalnych assetów. Lepsze oświetlenie, lepsze cienie, wygładzanie krawędzi, interfejs działający na nowych rozdzielczościach i takie tam. Niby proste, a cieszy. Dla dwójki dodatkowo poprawiłbym jakość LOD (czyli np. widok na domy sąsiadów, obiekty w trybie otoczenia). Można to już zrobić za pomocą The Sims 2 RCP, więc dać się da.
stare 30.01.2025, 18:12   #7
Dimond

Cytat:
Napisał Paździoch Menda Złośliwa Zobacz post
Wydaje mi się, że słowo 'remastered' gdzieś padło
Na okładkach, które wyciekły widnieje słowo "re-release", więc na pełnoprawny remaster nie ma co liczyć.

Cytat:
edit: źródłem informacji jest wiadomość od mojej siostry, że Sims 1 ma zostać 'zremasterowane' i co to w ogóle znaczy, więc jej tłumaczyłam, ale nie sprawdziłam
Podejrzewam, że mogła połączyć tę informację z inną jedynkową nieoficjalną reedycją, nad którą pracował autor FreeSO, a której nie mógł kontynuować, bo zdaje się wymusiło to na nim EA. Tamta wersja miała działać na urządzeniach mobilnych, miała zmieniony interfejs pod obsługę dotykową, a także obsługiwała skrypt 3D, po którego włączeniu można było swobodnie obracać kamerą.
stare 30.01.2025, 17:15   #8
Caesum
Administrator

Według KOTAKU The Sims 1 i The Sims 2 mają wrócić do sprzedaży 31 stycznia koło godziny 11:00. Jako że Kotaku jest serwisem amerykańskim, oznaczałoby to że u nas gry pojawią się bodaj koło godziny 20:00.
stare 30.01.2025, 17:20   #9
Meryam
Archeolog Renesansu

Reputacja: 51

Cytat:
Napisał Caesum Zobacz post
Według KOTAKU The Sims 1 i The Sims 2 mają wrócić do sprzedaży 31 stycznia koło godziny 11:00. Jako że Kotaku jest serwisem amerykańskim, oznaczałoby to że u nas gry pojawią się bodaj koło godziny 20:00.

Jeżeli to nie będzie remaster to mogą sobie "sprzedawać". Dwójka już kiedyś była cała za darmo dostępna zanim ją wycofali przecież.
Więc o ile wartość dodatnia przy remasterze rzeczywiście jakaś być może i wówczas nadanie ceny ma sens, tak jeśli to tylko zwykły re-release, bez żadnych upiększeń ani poprawek, to powinni udostępnić gry za darmo.

Meryam jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 31.01.2025, 16:14   #10
Charionette
Admin Emeryt
Admin Kumpel

Cytat:
Napisał Meryam Zobacz post
Wiadomo, ale obawiam się, że jak plotki okażą się prawdą to będzie u mnie "shut up and take my money"
Charionette jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 24 (0 użytkownik(ów) i 24 gości)

Zasady Postowania