Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 2 > The Sims 2: Problemy z grą
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 01.02.2025, 19:20   #1
Caesum
Administrator

Reputacja: 100
Domyślnie The Sims 2 Legacy - FAQ, problemy i porady

W związku z powstaniem nowej reedycji The Sims 2, dostępnej do pobrania w aplikacji EA/Steam/Epic Games Store postanowiłem stworzyć nowy temat aby ułatwić uruchomienie gry.

The Sims 2 Legacy można zakupić poprzez EA, Steam lub EPIC Games Store.
  1. Po uruchomieniu gry mam crashe związane z "DirectX 9".
    • Ściągnij i zainstaluj DirectX 9: LINK (MIRROR)
      Instalacja DirectX 9 jest konieczna nawet jeśli ma się DirectX 10-12.
    • Jeżeli to nie pomoże, kliknij prawym przyciskiem na ikonkę The Sims 2, wybierz "Właściwości" i w "Element Docelowy" dopisz na samiutkim końcu "-w" (bez cudzysłowia)

2. Po uruchomieniu gry mam crash "Działanie programu zostało zakłócone". Gra jest niestabilna.
    • Podobno granie w oknie niweluje crashe.
    • Niektórym osobom pomaga włączenie gry w trybie kompatybilności. Aby to zrobić kliknij prawym przyciskiem na ikonkę The Sims 2, wybierz "Właściwości", następnie zakładkę "Zgodność". Zaznacz opcję "uruchom ten program w trybie zgodności" i wybierz "Windows 7". Możesz też zaznaczyć opcję "uruchom jako administrator" w tej samej zakładce.

3. Jak mogę uruchomić dynamicznie cienie pod simami? Opcja cieni jest wyszarzona w grze.
    • Opcja włączania cieni jest dostępna dopiero jak się wejdzie do jakiejś rodziny. Wybierz dowolną rodzinę i wtedy spróbuj ustawić cienie.

4. Suwak ustawiający wygładzanie krawędzi nie działa! Przesuwam ale nic się nie zmienia.
    • Suwak jest nieco popsuty, ale działa. Ustaw opcję na "najmniej", a następnie użyj klawiszy alt+enter żeby przejść do pełnego ekranu. Zmień rozdzielczość i odświeżanie ekranu kilka razy, aż w końcu gra załapie i krawędzie staną się gładkie. Potem możesz znowu użyć alt+enter, żeby wrócić do trybu okienkowego.

5. Gdzie teraz znajduje się folder z okolicami, zapisami i z folderem Downloads do custom content?
    • Folder jest nadal w tym samym miejscu, ale pod inną nazwą. Teraz ścieżka do folderu wygląda następująco:
      C:\Users\XXX\Documents\EA Games\The Sims 2 Legacy przy czym XXX to Twoja nazwa użytkownika.

6. Czy gra zawiera wszystkie oficjalne dodatki?
    • Niestety ze względu na problemy z licencją gra nie zawiera dodatku IKEA urządza dom. Ponadto kilka utworów muzycznych zostało usuniętych z tego samego powodu. Fani stworzyli poradnik jak przywrócić ten dodatek (LINK, wymagany jest dodatek IKEA lub The Sims 2 Ultimate Collection).

7. Co z dodatkami z The Sims 2 Store?
    • Gra nie zawiera dodatków ze store, a store samo w sobie już nie działa. Jako że store zostało porzucone, fani stworzyli własne paczki zawierające wszystkie dodatki: LINK (MIRROR)

8. Czy fanowskie dodatki działają z The Sims 2 Legacy?
    • EA oficjalnie nie wspiera fanowskich dodatków, ale wygląda na to, że dodatki działają. Niestety instalatory CEP i Scriptorium nie widzą gry, trzeba więc instalować je manualnie.

Ostatnio edytowane przez Caesum : 01.02.2025 - 23:36
Caesum jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania