Wróć   TheSims.PL - Forum > Simowe opowieści > The Sims Fotostory
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 14.11.2007, 14:50   #71
Nereide
Guest

Domyślnie Odp: Zamrożone Irysy

O jej, ile błędów... Pogubiłam się na początku. Myślałam, że tam są dwie kobiety. Wszystko przez "tą", "tamtą" itp.

Górnolotnie opisałaś niektóre sprawy. Dla mnie nie ma żadnego sensu logicznego zachowanie potencjalnej babci. W końcu to mądra, dojrzała i trzeźwo myśląca osoba. Nie wydaje mi się, żeby ot, tak po prostu zaakceptowała i uwierzyła, że odnalazła swoją wnuczkę. Równie dobrze mogła to być jakakolwiek dziewczyna.

Podobnie jest z "miłością" Julka i Ellen. W tym wieku po jednym spotkaniu może być co najwyżej zauroczenie. Miłość nie rodzi się po jednym spojrzeniu wbrew powiedzeniu "miłość od pierwszego wejrzenia".

Cóż, zobaczymy co się wydarzy dalej.
  Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 14.11.2007, 15:11   #72
o0oZanciao0o
Guest

Super Ciekawa treść i wogóle! Super! :smirk:

Nie wiem po co cał czas powtarzam "Super". :p :smirk: :laugh:
  Odpowiedź z Cytatem
stare 14.11.2007, 17:58   #73
Irbis

Reputacja: 14

Dla mnie ten odcinek jest bardzo nielogiczny.
Po pierwsze dziwi mnie, że starsza pani, tak od razu przyjmuje do siebie, że odnalazła się jej wnuczka, że to na pewno ta dziewczyna. Nie zadaje żadnych pytań. Nie interesuje jej skąd przyszła dziewczyna ani dlaczego.

Druga sprawa: kiedy ktoś zemdleje nie "chlusta" mu się w twarz zimną wodą, zwłaszcza trzy razy. Tak się robi w głupich filmach, kreskówkach i w simsach. Oczywiście, masz prawo nie wiedzieć, jak należy zachować się w takiej sytuacji. Mogłaś jednak kogoś zapytać. Twoja bohaterka ma chyba około 17 lat, więc ona powinna wiedzieć, że jeśli ktoś zemdleje, należy ułożyć go na wznak, z nogami uniesionymi do góry, a głową poniżej tułowia, a także zapewnić mu dostęp świeżego powietrza i rozluźnić uciskającą odzież.

Kolejna sprawa, która mnie razi, to miłość Ellen i Julka. Wiadomo było wcześniej, że się w nim zauroczyła, ale miłość? Miłość nie rodzi się po dwóch spotkaniach, nie można nie znając kogoś mówić mu, że się go kocha. Miłość, to bardzo poważne uczucie i nie może opierać się na dwóch krótkich spotkaniach - nawet w fs.

No i najgorsza sprawa - cała ta ucieczka. Chłopak wpada i mówi, ze idą po nią. Nagle słyszą dzwonek do drzwi i babcia idzie sprawdzić kto to. Okazuje się, że faktycznie przyszli po Ellen. Babcia postanawia, że uciekną. Dojrzała starsza pani, babcia poszukiwanej dziewczyny, każe jej się pakować, zamiast iść otworzyć drzwi i powiedzieć tym ludziom, że jest babcią. Przecież to najbliższa rodzina i miałaby prawo zająć się wnuczką, do momentu, aż ta nie osiągnie pełnoletności.
No ale dobrze, nawet gdyby pominąć to dziwne zachowanie babci, dalej wcale nie jest lepiej. Ellen idzie do łazienki zakręcić sobie włosy (swoją drogą zrobienie tego w 20 minut graniczy z cudem, zwłaszcza jeśli robi się to jedynie za pomocą grzebienia) i uprać swoje rzeczy. Wcześniej jeszcze zdążyła wziąć prysznic. Babcia wszystko spakowała, Ellen wzięła swoje mokre ubrania, które uprała nie wiadomo po co i wyszły z domu. Podczas gdy działo się to wszystko, ci co szukali Ellen chyba cały czas stali pod drzwiami domu, ponieważ nigdzie nie jest napisane, że sobie poszli. W takiej sytuacji raczej bierze się to, co najpotrzebniejsze i ucieka się przez okno z tyłu domu.

To chyba tyle, jeśli chodzi o fabułę Twojego fs.

Dodam jeszcze, że za bardzo skupiłaś się na sprawach błahych, takich jak na przykład pranie (opisujesz kolejno wykonywane czynności), a za mało na uczuciach, emocjach towarzyszących bohaterom.

Poza tym jest dużo błędów.
Cytat:
Spojrzała się na Ellen z troską.
Spojrzała na Ellen z troską.
Cytat:
- Czegoś chcesz dziecko?- podeszła tamta kobieta.
- Czegoś chcesz dziecko? - kobieta podeszła do Ellen.
Cytat:
Siwo-włosa pani odskoczyła od niej odruchowo.
Siwowłosa pani odskoczyła od niej odruchowo.
[QUOTE]Popatrzyła się w jej oczy. Wiele myśli kłębiło jej się w głowie, gdzie dziadek, mama, tata.[/QUOTE]
Popatrzyła w jej oczy. Wiele myśli kłębiło się w jej głowie: gdzie dziadek, mama, tata.
Cytat:
Pokrążyła po pokoju, jakiż on był inny.
Inny od czego? Przecież Ellen nie pamięta tego domu.
Cytat:
Babka wstała z fotela. Poklepała Ellen po ramieniu i zaczęła opowiadać:
Starsza pani wstała z fotela, poklepała Ellen po ramieniu i zaczęła opowiadać:
Słowa "babka" używa się potocznie, dodatkowo, nie świadczy ono o szacunku do określanej osoby, więc tutaj szczególnie nie pasuje.
Cytat:
Ten salon jest salonem w którym kochali przebywać Twoi rodzice.
To jest salon, w którym uwielbiali przebywać Twoi rodzice.
Cytat:
Szczególnie ważne są zdjęcia na kominku, chociaż tych zdjęć już nie ma.
Zupełnie nielogiczne zdanie. Powinno być:
Szczególnie ważne były zdjęcia na kominku. Niestety już ich tutaj nie ma.
Cytat:
Podeszła do kominka i dotknęła kominek ręką.
Podeszła do kominka i dotknęła go ręką.
Cytat:
Dziewczyna pośpiesznie odłożyła kwiatek na miejsce i pobiegła za babcią.
Przeczytałam trzy razy i nigdzie wcześniej nie zauważyłam, aby było coś napisane o jakimś kwiatku. Czytelnik nie wie więc, jaki kwiatek Ellen odłożyła na miejsce. A może ja coś pominęłam?
Cytat:
Spojrzała po całym pokoju i płacząc wybiegła z pokoju do ramion babci.
Rozejrzała się po całym pokoju i płacząc wybiegła z niego wprost do ramion babci.
Cytat:
Ellen nie wiedziała kiedy, może godzinę, może minutę później do pokoju weszła babcia z kubkiem gorącej herbaty. Położyła go na szafce nocnej. Ellen spojrzała na tą szklankę, a potem na drugi taborecik na którym stały „Zamrożone Irysy”.
Należałoby jednak ustalić, czy babcia przyniosła herbatę w kubku czy w szklance. Poza tym, kubka się nie kładzie na szafce, lecz stawia.
Cytat:
Ellen wyjrzała przez okno kto to był.
Ellen wyjrzała przez okno, żeby zobaczyć, kto przyszedł/dzwonił/stał pod drzwiami.
Cytat:
Tylko, chyba musisz się obciąć.
Powinnaś chyba obciąć sobie włosy.
Cytat:
Pomieszała wodę rękoma i spuściła wodę z wanny.
Bardzo często robisz tego typu powtórzenia.
Cytat:
Ellen nigdy jeszcze nie była na lotnisku, więc samoloty, które odlatywały była pod wrażeniem.
Brak logiki.

P.s. Zastanawiam się, dlaczego ten Julek jest ubrany w strój sprzedawcy? Można by pomyśleć, że gdzieś pracuje i na chwilę tylko się z pracy "urwał", ale on w tym stroju był także u siebie w domu.
stare 14.11.2007, 20:51   #74
Nikara
Guest

hm, ale się wydarzyło! ciekawy odcinek.
mogę się jednak uczepić tej babuni? no tak, no. mogę. no więc się uczepię. trochę dziwnie opisane to spotkanie, rozumiem szok tej dziewczyny, ale nie pasowały mi zbyt pochopne decyzje babci. tzn. jak ją poznała. ogólnie to nie mam zastrzeżeń. coś się rozkręca, czekam na kolejny odcinek
  Odpowiedź z Cytatem
stare 16.11.2007, 17:55   #75
miracle
Guest

Tak jak mówiły panie wyżej. Odcinek troche nielogiczny. Ale mi się miimo wszystko chol*rnie podobał.! To jest chyba moje ulubione FS. Chociaz: Grafika nie najlepsza,
dużo błędów, powtórzeń.
Jeszcze raz: BARDZO mi się podoba, jest to moje ulubione FS i nie mogę się doczekać kolejnego odc. ;*
Pozdrawiam.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 16.11.2007, 18:22   #76
mario

Reputacja: 20

Irbis, właśnie o to mi chodziło, ale nie chciało mi się za nic pisać takiego posta. Ariedale, radzę Ci edytować posta z tym odcinkiem i zamiast zdań, które utworzyłaś samodzielnie, wstawić te, które poprawiła Irbis.
mario jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 17.11.2007, 10:20   #77
Simona

Reputacja: 10

No, no, no. Robi się coraz ciekawiej. Nie sądziłam, że to fotostory może mnie tak wciągnąć. Fantastico, Ariedale. Czekam na kolejny odcinek.
10/10
Simona jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 17.11.2007, 11:02   #78
anthea
Guest

Ten odcinek,taki średni jak mam być szczera.
Dużo błędów głównie językowych i stylistycznych.Za dużo powtórzeń!
Grafika niezbyt dobra,ale to już chyba wspominałam.
Powodzenia.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 17.11.2007, 18:17   #79
Laa2
Guest

Bardzo fajne FotoStory Strasznie mnie wciągneło, mam nadzieje że będziesz pisać dalej.

Tylko pamiętaj o dokładniejszym opisywaniu rzeczy.. ;-)
  Odpowiedź z Cytatem
stare 18.11.2007, 15:58   #80
christina133
Guest

Hej! Głupie pytanie, ale gdzie mogę znaleźć resztę odcinków??? Bo strasznie chcę przeczytać.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania