Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 2 > The Sims 2: Problemy z grą
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 04.08.2009, 16:01   #1
ultraviolence

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Wasza Zmora czyli "Aplikacja...."

Cytat:
Napisał MarekS Zobacz post
Tutaj nie da się podać jednoznacznej odpowiedzi.
Kilka wskazówek:
1. Zaktualizuj system - Service Pack 1 to raczej prehistoryczne rozwiązanie. Windows XP nie jest już aktualizowany, więc jak ściągniesz wszystkie aktualizacje, łącznie z tymi opcjonalnymi (szczególnie NET Framework) będziesz miała pewność, że system jest najbardziej sprawny i stabilny.
2. Jeżeli nie jesteś pewna za co są odpowiedzialne poszczególne procesy to absolutnie nie baw się w ręczne wyłączanie i włączanie ich. W "gołym" Windows XP była potrzeba wyłączenia usługi "Posłaniec" ze względu na bezpieczeństwo komputera ale po pełnej aktualizacji systemu nie ma najmniejszej potrzeby ingerowania w nie.
3. Zadbaj o odpowiednią ilość wolnego miejsca na dysku C - powinno to być przynajmniej 5-6 GB już po zainstalowaniu gry. Ustaw pamięć wirtualną na stałą wartość, najlepiej na tą, która jest zalecana przez system. Wartość ta jest wyświetlana w ustawieniach komputera. W trakcie grania program nie tylko korzysta z pamięci RAM i tej wirtualnej ale tworzy też swoje pliki tymczasowe, które są usuwane po zakończeniu gry więc potrzebuje trochę miejsca na dysku.

Co do samej gry:
Zainstaluj "czystą" grę - bez żadnych dodatków z sieci i zaktualizuj ją. Jeżeli w trakcie instalacji program zaproponuje aktualizację DirectX to wyrażaj zgodę. Po zainstalowaniu każdej części gry uruchom ponownie komputer żeby mieć pewność, że zmiany w ustawieniach zostały zapisane. Spróbuj ją odpalić i dopiero gdy to się uda to stopniowo dodawaj to co ściągnęłaś z internetu - nie wszystko na raz tylko grupami. To, że przetestowałaś je wcale nie musi oznaczać, że będą współpracować z Twoją grą.

To, że gra nie daje się odpalić jest w 99% winą sprzętu (plus system) albo nieprawidłowej instalacji - tutaj zgadzam się z tym, co napisał StalinekS ale resztę jego uwag wręcz bym usunął bo mniej zorientowanym użytkownikom mogą całkowicie unieruchomić komputer
Ok. Zaktualizowałam system, wrzucając do kompa SP2 jednak to nie poskutkowało... Zauważyłam jeszcze jedną rzecz: błąd pojawia się tylko w Miłowie - czyli w otoczeniu, w którym gram najczęściej. W Dziwnowie i Weronie nic się nie wyłącza. Dodatki z internetu powinny być kompatybilne z moją grą, gdyż posiadam wszystkie oficjalne + wszystkie wydane mini-packi. Nie chciałam bawić się w instalowanie gry na nowo, więc wycięłam cały folder EA GAMES i wlepiłam go na dysk D. Potem uruchomiłam "czystą" grę... WSZYSTKO DZIAŁA, TAK, JAK POWINNO! Czy to znaczy, że będę musiała pozbyć się starych zapisów gry, aby móc dalej grać w dwójkę? Cholernie szkoda mi tych pięciu pokoleń... :/ Bo jeśli skopiuję stary folder EA GAMES z powrotem, to gra znowu będzie się wyłączać... Jakie pliki musiałabym zastąpić tymi starymi, aby nie stracić rodzin i zapisów z Miłowa?

PS Kiedyś przeniosłam z innego dysku tylko sam folder Miłowa (N001), a nie cały EA GAMES i gra wyglądała trochę dziwnie... Część rodzinek miała maxisowe ciuchy i fryzury, a część takie, jakie poprzednio...

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 04.08.2009, 15:20   #2
SemirStilic
Guest

Przepraszam, testuję forum.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 04.08.2009, 23:36   #3
MarekS
Guest

Najprawdopodobniej będziesz musiała zaczynać od nowa - niestety. Ja nie mam niestety żadnych Simsów więc nie bardzo nadaję się do porad, ale zobacz czy TS2 robiło kopię zapisanej gry. W folderze z zapisanymi grami sprawdź czy jest plik o nazwie zawierającej słowo "backup". Jeżeli jest coś takiego to musisz skasować zapisaną grę i zmienić nazwę tej kopii usuwając to słowo. Wcześniej zrób kopię tego "backupa". Z tego co pamiętam to przyczyną tego jest błąd w zapisie jakiegoś budynku, rzadziej przedmiotów.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 07.08.2009, 02:15   #4
Toya
Guest

Chciałabym się podzielić tym, w jaki sposób pożegnałam się raz na zawsze ze zmorą "Aplikacja...". Może komuś to pomoże. Ponieważ każde pojawienie się tego komunikatu może oznaczać różne błędy, opiszę najpierw jakie miałam objawy.

Objawy - Błąd pojawiał się:

- po kilku sekundach/minutach od wejścia na parcelę publiczną (początkowo tylko z NŻ, później z innych dodatków, później z tych stworzonych przeze mnie z maxisowych elementów)
- po kilku/kilkunastu minutach grania jedną rodziną
- czasami przy przechodzeniu z wieku dorosłości na emeryta
- czasami przy przechodzeniu z nastolatka na młodego dorosłego na terenie uniwersytetu, więc pechowe simy nie mogły studiować

Próby rozwikłania zagadki:

Oczywiście przekopywanie wskazówek w internecie. A wszystkim wiadomo, jak to jest z tego typu błędem - nikt nic nie wie, czeski film... Grafikę aktualizowałam i sprzęt mam ponad wymagania, procesy w tle były czy nie - nie pomagało. Gdzieś tam przeczytałam o programie CloneSpy, który użyłam, ale mało umiejętnie (o tym za chwilę). Spędziłam 4 godziny na testowaniu gry przenosząc pliki z Downloads tysiącami (bo mam ich ok. 6000 w jednym nie posegregowanym folderze). Kiedy znany błąd pojawił się przy 4-tym i 5-tym tysiącu szykowałam się już na wiele dni i nocy spędzonych na żmudnym poszukiwaniu "wadliwych" dodatków. Ale wtedy znów pomyślałam o CloneSpy.

Happy end:

Wcześniej zaznaczałam w tym programie, żeby szukał duplikatów + tych samych nazw i nic mi się znajdywał. Tym razem zostawiłam domyślną opcję 'duplikaty' i znalazł mi kilkadziesiąt par. W ciągu dwóch minut wywaliłam wszystkie duplikaty plików .package za pomocą tego programu. Od tamtego momentu gram już ponad tydzień codziennie po kilka godzin. Moje simy spędzają na parcelach publicznych więcej czasu niż w domu i wszystkich nastków posłałam na studia. Jestem tak szczęśliwa, że nie wiem

I nadal ściągam tony dodatków, które skanuję CloneSpy-jem
  Odpowiedź z Cytatem
stare 11.08.2009, 19:56   #5
MarekS
Guest

Posta napisanego przez Toya proponowałbym przykleić gdzieś na stałe
Jest cudowny, rzeczowy i konkretny
  Odpowiedź z Cytatem
stare 12.08.2009, 23:17   #6
ultraviolence

Cytat:
Napisał MarekS Zobacz post
Posta napisanego przez Toya proponowałbym przykleić gdzieś na stałe :) :)
Jest cudowny, rzeczowy i konkretny:)
Zgadzam się, post Toyi jest genialny! :D. Może nie pomogło mi to na amen, ale przynajmniej pozwala mi to grać w TS2 przez jakąś dobrą godzinę-dwie, zanim się wyłączy. Po przeskanowaniu Clone-Spy'em, czasem wywala mnie też do Windowsa bez żadnego komunikatu o nieprawidłowym działaniu aplikacji... Wydaje mi się więc, że:

A) muszę przeczyścić kompa (czyszczony był gdzieś ze dwa miesiące temu, jak dokupowałam sobie pamięć),
B) albo odkręcić jedną stronę obudowy, aby zapewnić komputerowi lepszy przewiew,
C) albo wymienić zasilacz (może to powoduje te ciągłe komunikaty...?),
D) albo po prostu wgrać od nowa system, potem SP2 i tak dalej.

EDIT: Nawet w głupim warsztacie wyskakuje mi ten błąd! :O

Ostatnio edytowane przez ultraviolence : 13.08.2009 - 23:25
ultraviolence jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 14.08.2009, 18:36   #7
Toya
Guest

Cytat:
Napisał helena Zobacz post
EDIT: Nawet w głupim warsztacie wyskakuje mi ten błąd!
Może w Saved Sims są zapisane ze zduplikowanymi częściami? :/

Jeśli chodzi o głupi warsztat to szczerze mówiąc ja leżę i kwiczę, bo mi w ogóle nie działa. Próba odpalenia go powoduje totalną zwiechę systemu (nawet zegar staje hihi), a próbowałam już robić różne cuda. I przypuszczam, że reinstalka Simów i dodatków pomoże, ale nie chce mi się na razie tracić czasu na to, bo muszę GRAĆ!

Dużo i namiętnie.

milena182 - wysłałam Ci wiadomość
  Odpowiedź z Cytatem
stare 17.08.2009, 17:23   #8
ultraviolence

Cytat:
Napisał Toya Zobacz post
Może w Saved Sims są zapisane ze zduplikowanymi częściami? :/
Nie, w Saved Sims, Teleport i innych nie mam żadnych zduplikowanych plików. Skanowałam cały folder EA GAMES. Ostatnio jednak znalazłam czas na reinstalację simów, ale problem z "Aplikacją..." nadal się powtarza. Korzystając z rad MarkaS, resetowałam kompa po każdej zainstalowanej części, ale to i tak nie pomogło. Na dzień dzisiejszy wiem, że to nie jest wina systemu, tylko coś jest nie tak w tym folderze w Moich Dokumentach (jak już pisałam wcześniej, po przeniesieniu folderu EA GAMES w inne miejsce, gra działała bez zarzutu). Niestety, brakuje mi już pomysłów, co zrobić z tym koksem :/.
stare 13.08.2009, 18:47   #9
milena182
Guest

moze ktos napipsze jak uzywac CloneSpy,sciagnelam go ale ze po angielsku to niewiele rozumiem xD
  Odpowiedź z Cytatem
stare 13.08.2009, 19:12   #10
ta_tasta
Guest

Hey, nie wiem czy w dobrym dziale pisze. ale mam problem
A więc tak, dawno sobie nie grałam w the sims 1 pl instaluje i po instalacji gdy uruchamiam gre wyskakuje mi komunikam ''fille access denied'' i wyskakuje mi okienko z językiem (możliwość angielski i polski, klikam na polski oczywiście) i nic gry nie ma.
Instalowałam gre na 2 kompach, na xp i na viście i nic to samo. Pomocy!
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania