![]() |
#201 |
Reputacja: 10
|
![]()
anie, tak samo się dzieje, gdy próbuje rozpocząć nową grę. Być może jest to jakiś mod, dlatego, że zaczął się pojawiać komunikat, że mam coś co nie pasuje do gry i czy chce dalej otwierać grę czy nie, wiecie na pewno o co chodzi. A jak mam wyczaić, który to mod robi problemy ?
Gdzie ich szukać ? dodam, że nie mam od dłuższego czasu katalogu MODS, po prostu przy instalacji któregoś z dodatków wyrzuciłam go, żeby nie powodował komplikacji, a dodatki tak jakby nadal były w grze. Mam ten folder downloads, gdzie są pliki package. Ostatnimi czasy instalowałam tylko simów. Być może, jakiś mod na skóre czy coś ( nie znam sie na modach ) przy okazji się wgrał. Nie wiem czy mają one jakieś inne rozszerzenie ? jak dojść do tego który to sprawia problem? Ostatnio edytowane przez beata18ns : 09.02.2012 - 09:17 |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#202 |
|
![]()
muffindance, jeśli instalujesz łatki z płyty, to nie ma żadnego ściągania łatek, są na płytach. Jedynie te najnowsze się ściąga (nie wiem ile masz dodatków, ale najnowsze akcesoria mają łatę 1.28 na płycie, a najnowsza to 1.29). Radzę ściągać łaty z neta, ja od dawna tak robię i jest OK... Nie musisz też kasować łaty z dysku po instalacji, oszczędzasz więc czas na ściąganie. Gdy launcher ściąga łaty też można ich nie kasować z dysku, ale trzeba skopiować gdzieś łatę zanim zamknie się okno instalacji łaty, bo launcher kasuje ją z dysku, gdy tylko ją zainstaluje. Ja mam łaty STĄD. Nasz region to chyba Worldwide, ale ja radzę ściągać tylko duże patche i po pobraniu kasować starszą ich wersję. Ta "duża" wersja to "superPatcher". działa od każdej wersji gry i jest na każdy region.
beata18ns, wnioskuję, że masz mody włożone do gry starą metodą, to może powodować błędy, gdyż od łaty 1.12 obowiązuje nowy sposób wstawiania modów do gry. Pamiętaj też, że zawsze jak dodajesz\usuwasz mody, musisz usunąć pliki cache gry, bo inaczej gra nadal ma w sobie pozostałości starej ilości modów i tak naprawę nie do końca zajarzyła, że coś się zmieniło. Stara metoda polegała na trzymaniu pliku resources.cfg i katalogu Mods w katalogu najnowszego dodatku\akcesoriów, w program Files. Nowa polega na trzymaniu modów w Documents and Settings. Oto moja instrukcja wstawiania modów, ale na tym i innych forach jest mnóstwo poradników na ten temat: http://forum.thesims.pl/blog.php?b=205 O kasowaniu plików cache pisałam pod koniec poradnika. Można do tego użyć programu Dashboard, do którego link jest w poradniku, jest to wygodna i bezpieczna metoda. No a co do sprawdzania który mod odpowiada za problemy z grą, to istnieje tylko metoda prób i błędów. Zabierasz wszystko, czyścisz cache, sprawdzasz czy gra działa bez modów. Oddajesz jednego moda, czyścisz cache i sprawdzasz czy gra działa... itd. Jest łatwiej, jeśli wiesz skąd masz mody i do jakiej wersji gry powstały. Jeśli masz wersję gry za niską, lub za wysoką, no to najpewniej ten mod jest niezgodny z Twoją wersją gry. Nie zawsze jednak tak jest, bo niektóre mody są "ponadczasowe". |
![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
|
![]()
ok zabieram się, za sprawdzanie modów. dziwne to w sumie, dlatego, że po aktualizacji, włączałam grę dwukrotnie i działała normalnie a potem już nie dokładałam modów.. no nic tak czy siak nie pozostaje mi nic innego jak przepatrzeć mody, i wrzucić je do gry takim sposobem jak radzisz.
Mam problem z programem dashboard, nie mogę go pobrać ze strony mod the sims, a co za tym idzie usunąć wadliwych dodatków. Mam owszem ale starą wersje tego programiku, która zaś działa jakoś niekompletnie niestety. Mam też problem mianowicie mój folder MODS jest pusty, utworzyłam wszystko tak jak kazałaś w poradniku. Ale nie mam nic w folderze MODS od dłuższego powiedzmy czasu, kiedy to przeniosłam wszystko, żeby zrobić aktualizacje, następnie otworzyłam grę chcący sprawdzić czy gra działa i ku mojemu zdziwieniu dodatki z folderu mods nadal były w grze. Wobec tego nie wiem co teraz mam sprawdzać jaki folder. W tym wczoraj utworzonym nie ma nic. Usunełam pliki cache i ten folder thmubails tzn wyczyściłam. Ale nadal mam problem, że gra się nie włącza. Gdzie jeszcze mogą się kryć te dodatki, pliki packages ? bo te automatycznie się instalujące wiem gdzie są. ultraviolence: Nie piszemy posta pod postem, tylko używamy opcji "Edytuj". Ostatnio edytowane przez ultraviolence : 15.02.2012 - 11:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
#204 | ||
|
![]() Cytat:
Nie wiem, czy jest to najnowsza wersja, bo post jest z 2010 r., ale warto spróbować. Cytat:
![]() |
![]() |
#205 |
Guest
|
![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
|
![]()
Dokładnie, ja nawet nie trzymam plików Sims3Pack w Downloads, mam do tego inne miejsce na dysku. Ja mam taki system, że przenoszę gdzieś katalogi:
DCCache InstalledWorlds Mods Library SavedSims Saves Screnshots i plik UserPresets.packacge A resztę kasuję. Gra sobie ten folder sama odtworzy przy pierwszym uruchomieniu. Po instalacji łatki\dodatków\akcesoriów włączam grę, ustawiam od nowa opcje, wyłączam ją i przenoszę te wcześniej skopiowane dane do nowego folderu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
|
![]() Cytat:
@down, @ilona: Niby tak, ale wolę mieć je w jednym miejscu... I tak mam niezły sajgon (jak na mnie) na dyskach ![]()
![]() Ostatnio edytowane przez ultraviolence : 16.02.2012 - 20:56 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
|
![]()
pliki package ukrywają sie w folderze DCbackup ! zabieram się za przesiewanie. Udało mi sie pobrać aktualna wersje programu do oczyszczania dodatków.
Ostatnio edytowane przez beata18ns : 16.02.2012 - 00:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
|
![]() Cytat:
![]() ![]() dziwne, że mody, które wczesniej przeniosłaś ciągle były w grze, cud jakiś, chyba że mowa o tych, które instalowałaś launcherem, nie wrzuceniem do Mods. w DCbackup zapisują się sims3pack, te które instalujesz wrzucając do Downloads i kilkając w launcherze - nie pliki packages. Przez to namieszanie też uważam ze powinnaś reinstalować grę i powgrywać sobie od początku to co chcesz, wg poradników ![]() A sprawdzić co nawaliło możesz tez dashboardem, ale nie jest to zbyt dokładny program, może wykryć błędy tam gdzie ich nie ma. I odwrotnie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Guest
|
![]()
ale to możesz trzymać te pliki gdzieś na dysku,niekoniecznie w tym katalogu Downloads,ja bym się nie połapała co mam zainstalowane,a co nie
|
![]() |
![]() |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
|
|