Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 1 > The Sims 1: Problemy z grą
Zarejestruj się Blogi FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 01.02.2025, 13:42   #1
Caesum
Administrator

Reputacja: 97
Domyślnie The Sims 1 Legacy - FAQ, problemy i porady

W związku z powstaniem nowej reedycji The Sims 1, dostępnej do pobrania w aplikacji EA/Steam/Epic Games Store postanowiłem stworzyć nowy temat aby ułatwić uruchomienie gry.

The Sims 1 Legacy można zakupić poprzez EA, Steam lub EPIC Games Store.
  1. Na jakich systemach i sprzęcie działa The Sims 1 Legacy?
    • Minimalne wymagania:
      System: Windows 10
      Procesor: i3 3220, Ryzen 3 1200, AMD FX6300
      Pamięć RAM: 4 GB RAM
      Karta graficzna: NVIDIA GTX 600, AMD Radeon HD 7000, Intel HD Graphics 620
      Internet: Broadband Internet connection
      Miejsce na dysku: 17 GB
    • Karta graficzna musi wspierać API Vulkan (alternatywa DirectX). Sterowniki NVIDIA obsługują Vulkan od 2016 roku, sterowniki AMD od 2018 a sterowniki INTELa od 2017.
    • Teoretycznie Windows 7, 8 i 8.1 powinny wspierać API Vulkan, ale te systemy nie są już wspierane.

2. Po instalacji gra nie chce się uruchomić. Aplikacja store pokazuje, że gra jest uruchamiana, ale potem nic się nie dzieje.
    • Możliwe, że musisz zainstalowaćVisual C++ Redistributable 2015-2022 (zainstaluj zarówno wersję x86 jak i x64 z pierwszej tabeli)
      Visual C++: https://learn.microsoft.com/en-us/cp...c-170%E2%80%9D (mirror x86, x64)
    • Jeżeli masz laptopa z dwiema kartami graficznymi, w tym jedną NVIDIA, to można wymusić by gra korzystała ze zintegrowanej karty graficznej. Trzeba kliknąć prawy przycisk myszki na pulpit / panel sterowania nvidia / zarządzanie ustawieniami 3D / wybrać zakładkę ustawienia programu / znaleźć na liście The Sims Legacy a jeśli nie ma to kliknąć przycisk dodaj i tam znaleźć / z listy poniżej wybrać opcję preferowana karta graficzna i ustawić na zintegrowaną kartę).
    • Niektórym pomaga ustawienie trybu zgodności. Kliknij prawym przyciskiem myszki na ikonkę The Sims, wybierz "właściwości", a następnie w zakładce "Zgodność" zaznacz "uruchom ten program w trybie zgodności" i wybierz z listy którąś ze starszych wersji systemu.

3. Aplikacja wyrzuca błąd "Vulkan Initialization failed" lub "Vulkan Device Not Found"
    • Upewnij się, że masz Windowsa 10 lub 11.
    • Upewnij się, że Twoja karta graficzna obsługuje API Vulkan (W przypadku NVIDIA GPU obsługujące Vulkan to serie Kepler i Maxwell oraz nowsze, w przypadku AMD Radeon HD 7000 series i nowsze, a w przypadku INTEL musisz mieć CPU szóstej generacji lub nowsze).
    • Upewnij się, że twoje sterowniki do karty graficznej obsługują API Vulkan (NVIDIA od 2016 roku, a AMD od 2018), a najlepiej zainstaluj najnowsze sterowniki.
    • U niektórych użytkowników pomaga odinstalowanie aplikacji "Pakiet zgodności dla standardów OpenCL™, OpenGL® i Vulkan®". Znajduje się ona w Microsoft Store (można też spróbować ją zainstalować i zobaczyć, czy w czymkolwiek pomoże).
  4. Gra uruchamia się, ale nie widać domów ani obiektów
    • Należy zainstalować najnowsze sterowniki do karty graficznej (laptopy mają dwie karty, trzeba więc do obu).
  5. Gra jest niestabilna
    • Niektóre problemy ze stabilnością poprawiono w najnowszych łatkach do gry. Upewnij się, że gra jest zaktualizowana.
    • Podobno OneDrive może powodować problemy z grą. Upewnij się, że zapisy do gry są w folderze 'C:\Użytkownicy\Twoja_Nazwa_Użytkownika\Zapisane Gry\The Sims Legacy' lub 'C:\Users\Twoja_Nazwa_Użytkownika\Saved Games\The Sims Legacy'.
  6. Gra wyłącza się po skończeniu ładowania okolicy
    • Możliwe, że masz zepsutą okolicę.
      Przejdź do folderu: C:\Users\XXX\Saved Games\Electronic Arts
      Następnie zmień nazwę lub usuń całkowicie folder The Sims 25. Po uruchomieniu gry folder powinien się znowu pojawić, a gra powinna zacząć działać.

7. Gdzie gra trzyma okolice/zapisy rozgrywki?
    • Zapisy i okolice to w pewnym sensie jedno i to samo i są zapisane w tym samym miejscu:
      C:\Users\XXX\Saved Games\Electronic Arts\The Sims 25

8. Gra jest dla mnie za trudna, ale nie chcę z niej jeszcze rezygnować. Co zrobić?
    • Proponujemy ściągnięcie hacków, które ułatwiają nieco granie w jedynkę. Kliknij TUTAJ.

Ostatnio edytowane przez Caesum : 19.02.2025 - 09:14
Caesum jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 01.02.2025, 18:07   #2
Charionette
Admin Emeryt
Admin Kumpel

Reputacja: 18
Domyślnie Odp: The Sims 1 Legacy - FAQ, problemy i porady

Mam problem z wyjazdem na wakacje: dzwonię po taksówkę na wczasy, ale kiedy podjeżdża i sim ma wsiadać to nagle wyrzuca go z taksy, samochód znika i nic się nie dzieje
Spotkał się ktoś z takim problemem?
Charionette jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 01.02.2025, 18:45   #3
Caesum
Administrator

Hmm... Wypróbowałem taksówkę i u mnie działa w porządku. W innych rodzinach też to się dzieje?
stare 02.02.2025, 01:00   #4
Charionette
Admin Emeryt
Admin Kumpel

Reputacja: 18

Nie sprawdziłam może chłop jeszcze nie zasłużył na wakacje
Ale chyba znalazłam potencjalną przyczynę: ZWIERZAKI. Jak blokują drogę taksówce to dzieją się takie rzeczy.
Charionette jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 02.02.2025, 13:31   #5
Linnea82

Reputacja: 10

Niestety mimo wskazówek nie działa. możliwe że dlatego że mam win 8.1
Linnea82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 02.02.2025, 14:36   #6
Caesum
Administrator

A co dokładnie się dzieje?
stare 06.02.2025, 15:02   #7
Weroniczka

Domyślnie

Dziękuje za poradnik, przydał się. Grając w jedynkę doświadczyłam kilku rzeczy o których albo nie pamiętam że tak się dzieje albo są jakimś błędem. Kamerdyner uwielbia wchodzić i wychodzić przez drzwi w kółko godzinami. Mój sims jakby przerywa ciągle rozmowy z innymi simsami przez co nabijam mu towarzystwo poprzez głaskanie zwierząt (co jest mega frustrujące, nawet na publicznych parcelach). No i co jakiś czas gra się wyłącza sama z siebie. Jeszcze nachodzi mi na siebie ekran ładowania taksówki/autobusu itd. na parcele publiczną.

O i nie mogę jeszcze przejść do następnego widoku okolicy..

Ostatnio edytowane przez Caesum : 06.02.2025 - 16:54
Weroniczka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 06.02.2025, 23:45   #8
Linnea82

wyskakuje okienko vulkan initialization failed
stare 07.02.2025, 09:12   #9
Caesum
Administrator

Cytat:
Napisał Linnea82 Zobacz post
wyskakuje okienko vulkan initialization failed
Jaką masz kartę graficzną? Jeśli nie wiesz to kliknij klawisz Windowsa + R i wpisz dxdiag. Następnie w zakładce/zakładkach Ekran podaj co jest napisane w Nazwa.

EDIT: w sumie to jeżeli masz Windows 8.1 to nawet jeżeli masz kompatybilną kartę, to masz niekompatybilnego Windowsa. The Sims 1 Legacy obsługuje Windows 10 i 11, starsze systemy nie są obsługiwane. Teoretycznie Windows 7 obsługuje API Vulkan, ale to zależy od sterowników do karty graficznej.
Dla GPU NVIDIA sterowniki od 2016 roku wzwyż powinny obsługiwać API Vulkan, a AMD obsługuje Vulkan od 2018 roku. Najlepiej zainstalować najnowsze dostępne dla Windowsa 8.1.

Ostatnio edytowane przez Caesum : 07.02.2025 - 10:50
stare 16.02.2025, 09:15   #10
Linnea82

Cytat:
Napisał Caesum Zobacz post
Jaką masz kartę graficzną? Jeśli nie wiesz to kliknij klawisz Windowsa + R i wpisz dxdiag. Następnie w zakładce/zakładkach Ekran podaj co jest napisane w Nazwa.

EDIT: w sumie to jeżeli masz Windows 8.1 to nawet jeżeli masz kompatybilną kartę, to masz niekompatybilnego Windowsa. The Sims 1 Legacy obsługuje Windows 10 i 11, starsze systemy nie są obsługiwane. Teoretycznie Windows 7 obsługuje API Vulkan, ale to zależy od sterowników do karty graficznej.
Dla GPU NVIDIA sterowniki od 2016 roku wzwyż powinny obsługiwać API Vulkan, a AMD obsługuje Vulkan od 2018 roku. Najlepiej zainstalować najnowsze dostępne dla Windowsa 8.1.
karta to radeon hd 8730M. sterowniki vulkan zainstalowałam ale dalej nic z tego. Trzeba będzie nowszego kompa do sims1
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 4 (0 użytkownik(ów) i 4 gości)

Zasady Postowania