PDA

Zobacz pełną wersję : Tajemnica zniknięcia Belli Ćwir

Strony : 1 2 3 4 [5]

Gold_Chocolate
17.07.2010, 21:24
To chyba chodzi o to że Bella ma takie niewidoczne wspomnienia które widać w simPE właśnie takie typu "umarłam"

Liv
17.07.2010, 21:42
Paczcie.
http://img29.imageshack.us/img29/7907/oneone.jpg
Imvisible - niewidoczny. Takiego wspomnienia nie zobaczycie w grze, ale ono jest (w tym wypadku jako plotka - Sim to pamięta i może przekazać dalej)
http://img828.imageshack.us/img828/4929/twotwo.jpg
Tu macie normalne, widoczne w grze wspomnienie.
Bella nie będzie miała wspomnienia, że umarła - żaden zmarły Sim takiego nie ma. Może mieć, że ktoś inny umarł.
Poza tym, tych "widocznych" nie da się "uniewidocznić" - trzeba by je całkiem usunąć.
Teraz chyba jest jaśniej? :)

Starlight
18.07.2010, 23:15
A jakby pobawić się w TS3 u Ćwirów?
Może to coś da?

Sherlock
19.07.2010, 06:19
Można spróbować :)
Ale ja się w to nie bawię, bo nie mam zainstalowanej trójki ;(

eS_guy
19.07.2010, 10:56
W TS3 można dowidzieć się wiele o przeszłości rodziny. Ale chyba niczego o porwaniu... Jednak warto spróbować, może ktoś natknie się na jakąś poszlakę ;)

Lubie Simsy
19.07.2010, 11:32
Mam TS3 i wszystkie dodatki może spróbuje :D

Sherlock
19.07.2010, 12:17
Jeśli by się okazało, że to ma coś wspólnego z trojką, to po prostu twórcy są żałośni :| Może jeszcze będzie trzeba czekać na The Sims 4, żeby doprowadzić zagadkę do końca?

exit.
19.07.2010, 13:29
Ciekawe śledztwo... :D Chyba jednak naprawdę Trójka ma coś z tym wspólnego.. :P Mało ważne jest to, co stało się z Bellą, no ale.. :P
A w Dziwnowie niepokoi mnie rodzina Widmo, nie wiem czemu ;)

kotecek
19.07.2010, 18:54
Myślę, że rozwiązania w sims 3 w ogóle nie znajdziemy. Trzeba tylko znaleźć dobrą teorię i spróbować zrobić ją w sims 2. Chociaż w trójce można iść grać simami według wspomnień ćwirów z 2...

Gold_Chocolate
19.07.2010, 19:32
Musimy na to spojrzeć oczami twórców, jakie oni MOGLI mieć pomysły , co mogli z tymi pomysłami zrobić itd.

kotecek
20.07.2010, 12:26
Jak dla mnie twórcy zrobili dużo poszlak aby gracze układali własne wersje np. Dina i Nina są po to aby gracze myśleli, że to one pozbyły się Belli dla kasy jej męża. Dziwnowo (to główne zdjęcie Dziwnowa) aby gracze myśleli, że została porwana. Don Lotario by gracze myśleli, że Bella romansowała z kim popadnie i że nawiała od męża. Inni łączą te wersje...
Jak ktoś znajdzie podobne poszlaki i ich takie wytłumaczenia to niech pisze.
O do romansów Belli można podłączyć jeszcze ten balon latający - Bella pragnąca romansu, także nawiała.

Liv
20.07.2010, 13:39
Ale ona nie jest sama w tym balonie przecież :) Henryczek (Mortimer) jest z nią ; D

Sherlock
20.07.2010, 19:10
To nie Mortimer :P
Bardziej pasuje ten facet, co pokazała Helena (?)

kotecek
21.07.2010, 13:32
no właśnie chodziło mi o to, że z tym gościem nawiała ...

Wiktoria__07
26.07.2010, 20:03
Albo twórcy zrobili tak że członkom rodziny dodali wspomnienie "Bella została porwana przez kosmitów" ale jeszcze dali ją do skrzyni rodzin a potem usunęli tylko nie wiem czy jak się w ten sposób usunie sima to się mu robi szara fotka :( Ale jeśli tak to twórcy zrobili jej kolorowe zdjęcie (Maxisowcy to bogowie oni mogą wszystko :D). Kiedy już to zrobili to dali parę śladów (balon,program w TV itd.) A to jak Bella mogła postąpić tak z siebie to muszę jeszcze pomyśleć :)

eS_guy
26.07.2010, 20:13
@Up: Na pewno nie usunęli jej w ten sposób :P Pare stron wcześniej o tym było :)

Wiktoria__07
26.07.2010, 21:11
Albo ją zabili usunęli nagrobek i wspomnienie o śmierci a potem dali wspomnienie o porwaniu

Sherlock
26.07.2010, 21:13
Też odpada, bo Bella jest kolorowa w drzewie genealogicznym :P

Wiktoria__07
26.07.2010, 21:16
A też fakt ;p może zrobili jakieś takieś dziwne aaa nie mam już pomysłów :(

Gold_Chocolate
26.07.2010, 21:18
Pytanie brzmi : Czy twórcy zrobili to wszystko tak jak mniej więcej my możemy.. czyli kody itp. Czy jakimiś swoimi sztuczkami dla nas niedostępnymi ? Bo jeśli to pierwsze to mamy przynajmniej jakiś cień nadziei , że się dowiemy jak to było.

kotecek
26.07.2010, 22:56
Mogli ją zabić na parceli, i zanim przyszła śmierć i zostawiła nagrobek (bo szare zdjęcie jest chyba dopiero jak ta urna się pojawi), mogli usunąć ją jako Npc, w tedy zniknie nam kontrola rodziny i włączy się tryb kupowania, bo w tedy dom jest niczyi, zapisali zmiany, i usunęli dom...

Jakub
26.07.2010, 23:04
Ale nikt nie ma wspomnienia, że Bella umarła :|

Bo mi chodzi o NIĄ a nie o innych. inni nie mają tego we wspomnieniach.

Jakub
26.07.2010, 23:08
Efekt wcale nie jest ten sam bo nie ma takiego wspomnienia. Usunięcie Sima to tak jakby zniknął. Jeżeli usunie się Sima w ten sposób to nie da się go przywrócić za pomocą Add neighbor to family, bo go tam po prostu nie ma. A Bella tam jest więc nie została usunięta w ten sposób.

Dziwne, bo umnie sie da.

kotecek
26.07.2010, 23:14
@up: U mnie też się nie da...
Jakub czy ty nie wiesz od czego jest opcja edytuj ??? - nie pisz posta pod postem !!!

Nieznajoma
27.07.2010, 09:35
Belle ' przywowałam ' za pomocą kodu to nie miała żadnych wspomnień, umiejętności, i żadnych znajomych. I ciągle się kłóciła z Mortimerem ;O

kotecek
28.07.2010, 13:13
Belle jak się przywoła to ma tylko wspomnienie o ślubie kasandry ... i jakieś tam jeszcze...

Pearly
28.07.2010, 13:35
Ślub Kasandry ? Ale wpisałeś kod przed czy po ślubie Kasandry ?

kotecek
28.07.2010, 14:40
Ja jej kodem nie przywracałem, z tym ślubem jest jeszcze tak, że Bella ma we wspomnieniach dwa śluby kasandry a ona miała tylko jeden....

Dora
29.07.2010, 10:56
http://sim-siaki.bloog.pl/ tutaj znalazłam dość ciekawe info o Belli.

Gold_Chocolate
29.07.2010, 11:06
To tylko podpisy pod zdj. i fałszywe zresztą bo wiemy , że w Dziwnowie jest klon... ta wersja była już badana tysiące razy...

eS_guy
29.07.2010, 11:43
Wiecie co, coraz bardziej wydaje mi się że ten temat donikąd już nie zmierza...
Cały czas pojawiają się osoby niezapoznane ze sprawą i rzeczami których dowiedliśmy. Od dawna stoimy w miejscu. Potrafimy określić jakiś priorytet do którego mamy zmierzać?

Sherlock
29.07.2010, 11:57
1. Odkrywamy sposób, w jaki twórcy "skasowali" Bellę.
2. Szukamy o niej różne "ciekawostki" ;)

kotecek
29.07.2010, 13:42
a już co do tych zdjęć to jak się Bella na Dona obraziła za to, że się na nią rzucił, to chyba nie poszła by do niego spokojnie po raz drugi, żeby popatrzeć sobie przez teleskop, jak taki sam ma w domu...

Sherlock
29.07.2010, 14:02
Słusznie.
I dlatego teoria z porwaniem we własnym domu pasuje bardziej.

eS_guy
29.07.2010, 18:09
Co do sposobu skasowania Belli to wiemy już że po wybraniu opcji Give Dead Token i kolejnym wczytaniu gry wyskakuje komunikat że Sim umarł na innej parceli i blablabla... Czyli tym twórcy mogli się posłużyć przy "usuwaniu" Belli. Ale gdzie jest Bella, gdy nie ma jej w rodzinie?

.mirror
29.07.2010, 19:40
Hm.... Zaciekawiła mnie pewna rzecz... Jeżeli Morti i Bella byli małżeństwem, to dlaczego teraz udało mi się zaręczyć Mortiego i Dinę, czy tam Ninę? Przecież Bella nie umarła ani nic takiego, a normalnie nie można się z kimś zaręczyć, jeżeli już się jest małżeństwem.
To samo jest u mnie w drzewie genealogicznym - wyglądałoby, że Bella i Morti mają nieślubne dzieci.

Sherlock
29.07.2010, 19:57
Ale wspomnienie o ślubie przeczy temu, że dzieci mogłyby być nieślubne...
Twórcy za dużo się bawili i zrobili dużo zamieszania. Podobnie jest z bratem Belli, Michałem Kawalerem - niby był żonaty z Diną Kaliente, ale oboje mają różne nazwiska...

.mirror
29.07.2010, 20:58
Właśnie o to mi chodzi, że Morti ma wspomnienie o ślubie, nie ma wspomnienia, że ze sobą zerwali czy coś, a może nadal wziąć ślub. Drzewo genealogiczne też wskazuje, że nie są małżeństwem.

kotecek
29.07.2010, 21:56
Faktycznie, i nikt na to nie wpadł... może jak Bella nie żyje to małżeństwo jest od razu unieważnione, tylko, że byłoby też automatycznie wspomnienie o jej śmierci...

Color
30.07.2010, 05:42
Cóż, sprawa u porwaniu u Dona to nie prawda... ale czekajcie! Czy Don ma to że Bellę porwali kosmici? I Ćwirowie też? Jeśli Don ma to wspomnienie jak i Ćwirowie to znaczy że właśnie Don musiał być w Domu Ćwirów, gdy porwano Bellę! Don ma takie wspomnienie? Jeśli tak to trochę odsłoni to prawdy...

Sherlock
30.07.2010, 07:17
Wiem! B)
Twórcy przenieśli Bellę (na chwilę) do innego otoczenia. Tam ją zabili (nikt nie mógł mieć wspomnienia - mieszkańcy Dziwnowa jej nie znali, a Miłowo jest inną okolicą, więc jego mieszkańcy też nie mogli mieć wspomnienia). Wtedy automatycznie Mortimer i Bella przestali być małżeństwem. Następnie twórcy wskrzesili Bellę i przywrócili do Miłowa, dlatego znów jest kolorowa w drzewie genealogicznym B)

@Color: Niestety, Don nie ma tego wspomnienia.

.mirror
30.07.2010, 08:36
Don ma tylko wspomnienie, że Bella odmówiła mu gorących pocałunków.

Wątpię, Sherlock. Kiedy w Dziwnowie drugi raz porwali mi jednego z tych braci... Nie pamiętam ich nazwiska, w każdym razie tego blondyna w okularach, to nie wrócil O_o I też był kolorowy na drzewie genealogicznym.

Poza tym, siostry Kaliente mają w drzewie genealogicznym kosmitę i po zmianie makijażu widać, że one także są bardzo podobne do kosmitów. Dina chce się związać z Mortimerem dla kasy, Don jest zaręczony z Kasandrą... Siostry też muszą mieć w tym swój udział.

eS_guy
30.07.2010, 09:42
@up: Nie wrócił? Może tu jest pies pogrzebany... Na pewno zdarza się tak, że porwani Simowie nie wracają?

EDIT: @Sherlock: Może wypróbuj swoją teorię na jakimś Simie? Możesz mieć rację, ale wiesz - wszystko musi się zgadzać z opcjami Belli...

kotecek
30.07.2010, 10:48
Może zabili ją w Dziwnowie i zanim przyszła śmierć i jak można było jeszcze ją kontrolować wyszli do otoczenia i przenieśli do Miłowa postawili tę parcelę z Bellą i weszli z powrotem ustawili, że ma być Npc i znikła kontrola nad nią (Śmierć jeszcze nie przyszła i nie zdążyła jej zabrać) i usunęli parcelę. Bella została Npc przez to, że zabili ją w Dziwnowie znikły kontakty z rodziną (kurcze ale michał kawaler ją zna.... może przez to że umarł zanim ją porwano, nie wiem jak to mogło by być ....). Ponieważ one nie żyje nie chodzi jako npc po mieście i można ją przywołać tylko za pomocą boolpropa albo insiminatora albo simpe....

Cynthia
30.07.2010, 11:04
Bella pojawiła się u mnie ( w Dziwnowie) przed zainstalowaniem patcha, mój sim się z nią ożenił i nie było żadnych powiązać z Ćwirami z Miłowa..

Zab twoja teoria jest najbardziej prawdopodobna. Bellę UFO porwało, potem oddało, a później twórcy gry przenieśli ją do Dziwnowa..

W Dziwnowie chodzi klon Belli stworzony przez kosmitów. Dosć nieudany. A jeśli zauważyliście, to w balonach we wszystkich okolicach jest kobieta o takim samym ubraniu jak Bella, tylko obok niej jest jakiś mężczyzna. Nie możemy jednak powiedzieć, zże to Bella, bo twarz jest rozmazana.

Gold_Chocolate
30.07.2010, 12:16
@up: Tak zauważyliśmy... kilka stron wcześniej.! : P Czy wy kiedyś zaczniecie czytać ten temat ?

Zdaje mi się , że teoria Sherlocka jest możliwa.

.mirror
30.07.2010, 13:05
http://i29.************/21kfl3b.png

Tak wyglądają, bliżej już nie mogłam.

@eS guy - zdarzyło mi się to już drugi raz. Przedtem porwało moją simkę w Miłowie i pomimo, że czekałam jakieś 5 simowych dni to nie wróciła.

A próbował ktoś przywracać Michała Kawalera, brata Belli? Może on wcale nie umarł przed porwaniem Belli, tylko po?

A jeszcze co do przenoszenia Belli do Dziwnowa - dla sprawdzenia teorii Sherlocka przeniosłam kilku simów do Dziwnowa, a kilku z rodziny zostawiłam w Miłowie. Dla osób w Miłowie osoby z Dziwnowa nie istniały, i na odwrót. Nie było ich na drzewie genealogicznym. Zmarli byli, ale żywi już nie.

Bacardi
30.07.2010, 14:03
Ostatnio zaczęłam sprawdzać teorię że jest na kartonie od mleka. U mnie jej tam nie ma. Mam tylko króliczka i klowna. Może Bella i oni mają ze sobą coś wspólnego?

Nieznajoma
30.07.2010, 15:44
A może... Gdy Belle zabrali kosmici, i lecieli do Dziwnowa zdążyli jej już zmiksować mózg i zmienić oczy. Mieli zmienić ją całą, ale statek się rozbił, Technik Zapylacz #9 uciekł z miejsca wypadku, założył rodzinę, a Bella też wyszła i mieszka na pustkowiu! xD

Edit:
Bo jak zawsze po raz pierwszy wchodzimy do Ćwirów to tam jest Don! Więc, może Belle porwano w domu Ćwirów, hęę? ^^ ;> Wtedy Don by miał wspomnienie że Belle porwali ufoludki! ;D

.mirror
30.07.2010, 19:10
Zdjęcie, jak Bella obserwuje gwiazdy przez teleskop a Don jest obok niej jest zrobione na dachu domu Dona. Ćwirowie w ogóle nie mają teleskopu.

Nieznajoma
30.07.2010, 19:14
Mogli sprzedać. xD
A Don te zdjęcie mógł namalować :D

.mirror
30.07.2010, 19:18
Don? Namalować? xD Jakby Don to zdjęcie namalował, to Bella to Królowa Elżbieta ;P

Sherlock
30.07.2010, 20:22
Sprzeciw! (:D)
U Ćwirów jest przecież teleskop ;)
A co do mojej teorii - wypróbuję ją po swojemu ;D

Nieznajoma
31.07.2010, 12:07
HAHAHAHAHAHHA.
Widzisz?! Jest teleskop xD. A Don te zdjęcia mógł sfałszować ;DDD

nagi_aniolek
31.07.2010, 12:44
Powiem wam jak to było: twórcy skasowali przypadkiem tą Bellę i stworzyli całą tą historię o porwaniu. Swoim specjalnym programem ustawili, że Bella i Mortimer nie są małżeństwem i dodali ją do sąsiedztwa w Miłowie. KONIEC

Sherlock
31.07.2010, 12:59
Żaden koniec ;P
Przecież nadal badamy tę sprawę...

nagi_aniolek
31.07.2010, 13:05
a co tam jest do badania? :/

http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1274672&postcount=947
w tym poście jest praktycznie wszystko...

Nieznajoma
31.07.2010, 13:07
E tam. Ci z Maxisu są bardzo sprytni i napewno gdzieś tutaj jest haczyk. A po za tym, w tym balonie to Bella jest z Donem, tak?

Sherlock
31.07.2010, 13:07
Jak nie wiesz, co jest do badania, to radzę DOKŁADNIE przeczytać dwie ostatnie strony tematu ;)

nagi_aniolek
31.07.2010, 13:08
Nie. to facet sims 1. wszystko już zostało powiedziane NIC NIE MA

Gold_Chocolate
31.07.2010, 13:17
Ehh. Dla Ciebie nic nie ma.Dla nas jest ..jeśli tak Cię to irytuję , że każdy próbuję się tu czegoś doszukać (to przynosi efekty mamy to potwierdzone klinicznie hahahh :D) to nie wchodź do tego tematu. PROSTE ? :)
A i pamiętacie jak porównywaliśmy Miłowo do KW ? Wtedy było powiedziane , że siostry Kaliente to tamta Basia i jakaś inna starsza. A mnie się zdaję , że to będą Patrycja i Kleopatra.Ich stan na początku gry jest podobny do sióstr Kaliente :)

Wiśnia95
31.07.2010, 16:17
Jakby temu facetowi z balonu przyciemnic karnacje, byłby odrobinkę podobny do Dona.

.mirror
31.07.2010, 17:30
Hm... Zauważyliście, że Aleksander nie ma wspomnienia o porwaniu Belli? Morti i Kasandra mają, ale Aleksander nie... Może był niemowlakiem, ale wydaje mi się to wątpliwe...

EDIT: Dałoby się połączyć dwie okolice w jedną? Mam na myśli, jakoś przenieść Dziwnowo do Miłowa i na odwrót, wteyd przywrócić Bellę. Może wtedy będzie miała drzewo genealogiczne i wspomnienia?

eS_guy
31.07.2010, 18:52
@up: Radzę zostawić tę sprawę w spokoju bo tylko szkoda czasu :P I tyk nic z tego nie wyniknie ;)

Proponuję jednak zająć się czymś innym: Ustaleniem jak twórcy usunęli Bellę. To ma być nasz bieżący cel! Ustalić to!
Jeżeli ktoś wymyśli jakiś sposób niech pamięta, że musi on być kompatybilny z obecnym stanem Belli. Czyli np. Bellę będzie można przywrócić poprzez Add neighbour to family.
Tym, że Bella znika po kolejnym włączeniu gry się nie przejmować :P Wiadomo już jak uzyskać taki efekt.
Aha. Nie pisać że:
-Bella jest zabita;
-Bella została skasowana w Panelu Rodzin.
Trzeba trochę zadbać o porządek w tym temacie :P

.mirror
01.08.2010, 12:31
Taaak? Otóż według wspomnień Mortimera Bella została porwana na dzień przed urodzinami Aleksandra, gdy stawał się dzieckiem. A małe dzieci już mają wspomnienia, więc to dosyć dziwne, że Aleksander nie ma tego wspomnienia ^^

I teraz mnie zaciekawił rozbity statek UFO z Dziwnowie... I tym, że Nerwus zna Bellę, jeżeli się go zaprosi do siebie. Wtedy przecież czasami się zdarza, że chce przyjść z przyjaciółmi i przychodzi właśnie z Bellą. Wychodziłoby z tego, że Bella wyszła cało z katastrofy statku i pierwszy dom jaki zobaczyła to właśnie dom, w którym mieszka Nerwus. Tylko dlaczego nie ma on jej w znajomościach na początku gry?
To by wyjaśniało, skąd Bella się wzięła w Dziwnowie.

Gold_Chocolate
02.08.2010, 21:55
@up: Ale przecież ten statek można sobie dać w każdym otoczeniu.. a w Dziwnowie NIE MA prawdziwej Belli. Tylko klon.

.mirror
03.08.2010, 10:48
Tak, ale mogłoby się to wiązać z tym, że na począktu, gdy wchodzimy do Dziwnowa, to widać Bellę na niebie, a Nerwus łapie się za łeb xD Potem, gdy zapraszamy Nerwusa do siebie, to czasami przychodzi z Bellą. Umiejscowienie statku przez twórców w tym miejscu widocznie nie jest przypadkowe.
Tak jak ktoś pisał podajże dwie strony wcześniej - może zdążyli zmiksować Belli mózg, statek się rozbił i tylko Bella wyszła z tego cało. Tyle, że nic nie pamięta. To by też wyjaśniało, dlaczego na drzewie genealogicznym siostrzyczek Kaliente Technik nie żyje, a Bella na drzewie Ćwirów jest 'kolorowa'.

Gold_Chocolate
03.08.2010, 11:35
Sama nie wiem... Ja po prostu uważam , że całe Dziwnowo to taka podpucha "wersja dla mało ciekawskich".

Liv edit: zamykam. Dalsze dyskusje dot. Belli znajdziecie już w innym temacie.
Ostrzegam - posty typu "przywróciłem Bellę kodem", "Bella jest w Dziwnowie" będą nagradzane warnami i usuwane.