PDA

Zobacz pełną wersję : The Sims 2: Własny Biznes - Masz pytanie? Zadaj je tu!

Strony : 1 2 [3] 4

blakistoni
28.08.2008, 11:16
Nie,nie można.można tylko w tym mieście w którym jesteś i w jego pod otoczeniach typu lazurowa promenada ;)

Miyoki
28.08.2008, 11:37
Przepraszam, że tak wykorzystuję temat, ale czy można przenieść rodzinę z Werony do np. Kwitnących Wzgórz?
Bo kiedyś grałam rodziną w Weronie i mi się spodobała, ale nie lubię grać w Weronie i chciałam ich przenieść do miejsca, w którym gram często...
Jest jakiś sposób na przeniesienie ich?

lukas300
28.08.2008, 11:50
Przepraszam, że tak wykorzystuję temat, ale czy można przenieść rodzinę z Werony do np. Kwitnących Wzgórz?
Bo kiedyś grałam rodziną w Weronie i mi się spodobała, ale nie lubię grać w Weronie i chciałam ich przenieść do miejsca, w którym gram często...
Jest jakiś sposób na przeniesienie ich?

Wchodzisz w opcję "parcele i domy" i tam wybierasz "przenieś parcelę do katalogu" klikasz tak i możesz ją wyciągnąć w innej okolicy w "zajętych domach"

Flash
29.08.2008, 11:46
o boże ale problem dziewczyno 1 raz grasz w simy że nawet takiej prostej czynności nie umiesz ?!

RoxyFM
29.08.2008, 16:49
o boże ale problem dziewczyno 1 raz grasz w simy że nawet takiej prostej czynności nie umiesz ?!
A ty dopiero dzisiaj się zarejestrowałaś i przypuszczam, że nawet nie czytałaś regulaminu.

Angelka_96
07.09.2008, 13:23
Mam pytanie.Chciałam prowadzić cukiernię i chce żeby simowie jedli ciasta przy stołach.Co mam zrobić? nie chce żeby mi jedzenie kupowali tylko jedli!

Fiorella
07.09.2008, 14:05
Oni chyba jedzą tylko ja chcą. Możesz również, założyć restaurację i sprzedawać tam tylko ciasta itp.

blakistoni
07.09.2008, 14:05
Nie da się chyba tego zrobic..muszą kupować,a jedzą w restauracji ;)

O! Fiorella mnie wyprzedziła ;)

lojka95
08.09.2008, 10:45
Ja mam pytanie.! Ja niezbyt potrafię robić sklepy ;( A możecie mi napisać jak się robi restaurację? Albo jak zrobić że jak kupuję parcele nie w domu tylko na mieście i żeby sim tam chodził, i pracował?! PLIS odpiszcie proszę.!

Pomożecie mi?!

lojka95
08.09.2008, 13:25
Sory że post pod postem ale karolcia92 napisała : a później zamienisz ją kodem na parcelę mieszkalną.

Czyli tą restauracje! A jakim kodem?!

Björk
08.09.2008, 14:59
changeLotZoning residential

lojka95
08.09.2008, 17:11
Dzięki! I mam to wpisać jak sim jest na tej parceli?

Woltuwa
09.09.2008, 12:43
Nie, jak jesteś na tej parceli w trybie budowania (czyli wchodzisz na nią z otoczenia, bez simów) ;-)

lojka95
09.09.2008, 13:02
A dzięki bardzo! :)

Robynka
11.10.2008, 17:47
Podobno można ściągać dodatki legalnie z neta ^^" Wie ktoś może w jaki sposób, i czy rzeczywiście jest to możliwe? ^^"

Alisha
11.10.2008, 18:33
Na pewno jest mozliwe, ale:
1. O piratach nie gadamy na forum - to niezgodne z regulaminem!!!
2. Zwykle takie piraty sá wadliwe.

Björk
11.10.2008, 18:41
Podobno można ściągać dodatki legalnie z neta ^^" Wie ktoś może w jaki sposób, i czy rzeczywiście jest to możliwe? ^^"

Można ściągnąć sobie gry The Sims i dodatki z oficjalnej strony EA Games lub z TheSims2.com.
Nie są one wadliwe (na tyle na ile zwykła gra), ale w pełni płatne :)
Dodatki ściąga się za pomocą EA Downloader, ale więcej o tym dowiesz się czytając instrukcje, kiedy zapłacisz za grę ;)

Robynka
11.10.2008, 19:08
Alisho, przecież nie mówię o piratach, tylko o legalnych dodatkach typu Własny Biznes, tylko że ściąganych z neta ^^"

bjork, wielkie dzięki ;-)

bubel-96
11.10.2008, 19:23
Ale właśnie oficjalne dodatki ściągane z neta to piraty, Rybynko

Robynka
11.10.2008, 19:25
bubel-96, myślałam, że ściąganie za kasę dodatków z neta nie jest piratem, zwłaszcza, jak się ściąga z oficjalnych stron EA ;p

Björk
11.10.2008, 19:28
Ale właśnie oficjalne dodatki ściągane z neta to piraty, Rybynko

Czy masz jeszcze jakieś pytania?
http://eastore.ea.com/store/eaemea/pl_PL/DisplayHomePage/ccCheck.off

może zanim zaczniecie komuś zarzucać piractwo i tworzyć 10 niepotrzebnych postów, doczytacie dokładnie o co chodzi?
Można normalnie ZAKUPIĆ grę i dodatki, po czym zamiast wychodzić do sklepu ściągnąć je na domowy komputer!!!!

EDIT: A na przyszłość dobra rada... zamiast pisać niepotrzebne posty, zgloś post niezgodny z regulaminem. Niech osoby odpowiedzialne na forum się zajmą oceną problemu, bo nie do Ciebie to należy. Bo dzięki Waszym pięknym wpisom, to Wy robicie śmietnik.

Alisha
13.10.2008, 17:55
Alisho, przecież nie mówię o piratach, tylko o legalnych dodatkach typu Własny Biznes, tylko że ściąganych z neta ^^"

bjork, wielkie dzięki ;-)

:redface: :D ooops , tak to jest legalne ale czy to nie jest pirat? :|
W dodatku zaloze sié ze te piraty sa straszliwie drogie - drozsze od normalnych simsów. Ale - nie jestem pewna :|
Próbowalam kiedys sciágnac sims 2 przez Bear Share'a czy Bear Flix'a ale nie dzialaly.

zelkam
27.10.2008, 10:26
Nie jestem pewna, ale to chyba nie jest pirat, jeśli się ściąga z EA za opłatą, ale co by było, jeśli trzeba było zrobić reinstalkę, więc według mnie "utrzymanie" takiego dodatku jest droższe.

avenly
27.10.2008, 15:26
pewnie można wgrać dodatek na płytkę. Swoją drogą ciekawą strone EA obmyśliła. Pewnie z niej skorzystam.

zelkam
28.10.2008, 15:04
Można i tak "zdobywać" dodatki. ale mamusia musi wtedy pożyczyć kartę kredytową :( .

lala856
31.10.2008, 19:00
Nie mam dodatków (;____;), więc chodzi strrasznie szybko *_* Co prawda dlugo sie laduje, ale to tam..
Mozna miec jedna lub wiecej sklepow.

jak sie w to gra

avenly
31.10.2008, 19:29
lala856, tak jak w inne części simów. Jest wystarczająco tematów dot. WB. Poczytaj sobie.

mOniiaa__
16.11.2008, 11:34
Niedawno kupiłam TS2WB i kiedy już włączy się akualizacja The Sims 2 i wkładam płytke to nadal jest napisane `Proszę włożyć płytkę CD 4 The Sims 2` czy coś takiego. Co robić ? .

Björk
16.11.2008, 11:37
Ściągnęłaś znaczy: Zakupiłaś przez internet i ściągnęłaś na dysk za pomocą programu EA Downloader? Jeżeli nie będę zmuszona usunąć Twojego posta.

mOniiaa__
16.11.2008, 11:42
Zakupiłam przez internet i ściągnęłam. ;)

Björk
16.11.2008, 13:41
Monia - prawda jest taka, że każde zabezpieczenia można obejść, natomiast to forum nie służy do tego, by się taki radami dzielić.
Skoro prosi o 4 płytę do The Sims to po prostu ją włóż.
Jeżeli nie masz wydania 4 CD to ściągnij patcha do wydania DVD.
Łatki są dostępne na www.thesims2.com zakładka Help > Patches

Albee
16.11.2008, 16:19
Mam taki problem, pomyślałam że najlepiej będzie jak w tym temacie go opiszę.

Otóż po włączeniu gry, gdy pasek ładowania się zapełnia, pojawia się "pusty" komunikat i gra się wyłącza.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Dodam, że nie jest to oryginalna wersja Własnego Biznesu.

Screen:
http://img80.imageshack.us/img80/8616/beztytuugz9.th.jpg (http://img90.imageshack.us/my.php?image=beztytuuvq3.jpg)

Wybaczcie jeśli powtarzam się z tym pytaniem..

Björk
16.11.2008, 16:23
http://www.forum.thesims.pl/showthread.php?t=47064

Ale tutaj facet pisze tylko o procesach.
Co jest bezsensu, bo jeżeli kiedyś działało, to winą można obarczyć dodatki z neta.

Alisha
16.11.2008, 16:38
Ja mialam to samo - tylko ze czasami cos na nim pisalo lub nie
Wtedy mialam za malo pamieci na dodatki :P

EDIT: Jesli nie jest orginalne, to PIRAT. A o piratach nie gadamy na forum!

Albee
16.11.2008, 22:48
EDIT: Jesli nie jest orginalne, to PIRAT. A o piratach nie gadamy na forum!

Niby tak, ale problem ten może dotyczyć nie tylko pirackich simsów.
I tak dzięki.

Adamsims
17.11.2008, 14:32
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Dodam, że nie jest to oryginalna wersja Własnego Biznesu.
Przecież napisałeś że to jest nieoryginalna więc masz pirata.

Odyn
17.11.2008, 14:54
Dobra, znow 10 osob napisze, ze ma pirata?

Adamsims
17.11.2008, 19:32
Czy rzeczy z internetu też są kupowane?

avenly
24.11.2008, 14:28
tak.

czy mozna jakoś ominąć limit ośmiu pracownikow na parceli?
i co z tą podstawką do wystywiania samochodu? Jest ona dostępna na parcelach publicznych, ale przecież nie można na niej postawić samochodu, ktory jest niedostępny na parcelach publicznych. Do czego ona więc służy?

Alraris
26.11.2008, 22:16
Mam pytanko, a właściwie problem z Biznesem. Otóż miałam 2 sklepy, które działały, a w 3 zrobiło mi się takie coś, że klienci dawniej kupowali grzecznie, a pewnego pięknego poranka stało się tak, że oni przychodzą, zaczynają się namyślać nad kupnem przedmiotu i po ułamku sekundy im znika znad głowy ten wskaźnik, a oni idą sobie gdzieś, lub zaczynają się namyślać nad innym przedmiotem i znowu to samo. Kasjer stoi, wszystko po staremu, ale nikt nic nie kupuje! Próbowałam odznaczyć ceny wszystkich przedmiotów, zamknęłam przedsiębiorstwo, otworzyłam je od nowa, przydzieliłam ceny wszystkim przedmiotom, zatrudniłam nową kasjerkę i dalej to samo. Czy jest na to jakiś sposób? Albo jakiś hack / fix? Patrzyłam tu http://www.simwardrobe.com/ ale chyba nic na to nie ma, jest tylko na zamrożonego kasjera (sciągnęłam ale to nie działa na mój problem - chodzi o kupujących ) :(

avenly
27.11.2008, 11:14
Muisz zatrudnić sprzedwacę, to logiczne, że ktoś musi ich nakłaniac do kupna =]

Alraris
28.11.2008, 17:26
Muisz zatrudnić sprzedwacę, to logiczne, że ktoś musi ich nakłaniac do kupna =]

Ale oni normalnie kupują też bez sprzedawcy... w innych sklepach nie mam sprzedawców, a oni sami się namyślają nad przedmiotem i ten słupek dochodzi im do końca, a na tej parceli znika :(

Alisha
28.11.2008, 18:33
No to zatrudnij tego sprzedawce, to logiczne...
Powinno pomóc! :)

Searle
28.11.2008, 20:27
Najlepiej zatrudnij pracownika, który będzie miął złota rangę sprzedawcy i przydziel mu sprzedawanie towarów. On szybko będzie namawiał klientów do zakupu i w bardzo szybkim tempie będziesz zdobywać gwiazdki :)

Alraris
29.11.2008, 21:31
Najlepiej zatrudnij pracownika, który będzie miął złota rangę sprzedawcy i przydziel mu sprzedawanie towarów. On szybko będzie namawiał klientów do zakupu i w bardzo szybkim tempie będziesz zdobywać gwiazdki :)
Ok spróbuję, ale obawiam się, ze to ogólny błąd interakcji kupowania na tej parceli. Jak tylko będę mogła pograć w WB i to przetestuję na sprzedawcy, dam znać jak poszło.

doman145
17.12.2008, 11:51
Mam pytanie do tego dodatku - raz widziałem że w pasku pragnień mojego sima było pragnienie - toaletka do makijażu tą rzecz chce kupić.
Szukałem w trybie kupowania lecz nie mogłem znaleźć :/
Poda mi ktoś w jakim katalogu się to znajduje?

------------------------------------------------------------------------------------

WIDZEW RTS!

Björk
17.12.2008, 12:03
Stoły > inne - chyba, bo 100% pewności nie mam. Równie dobrze mogą być w krzesła > inne.

Łezka
17.12.2008, 13:12
Bjork ma racje klikasz folder Stoły > inne > i są trzy toaletki (przynajmniej ja tak mam bo mam wszystkie dodatki) :):)

doman145
17.12.2008, 15:18
dzienks bardzo :)

Kmaileczunia16
17.12.2008, 15:42
Hi mam problem nie działa mi ta ramka do the sims 2 na kody a kiedys mi dzialala spr. wszystkie chyba juz strony itp. i wszystko co tam pisali robilam i d*** nie działaja co moglam zrobić nie tak plis ppiszcie na gg 6857201 nawet jak będę niedostępna z gory dzieki za błędy przepraszam.

Searle
17.12.2008, 15:59
Ja znam jedną przyczynę tego problemu - zainstalowany program Cursor XP lub podobny. Należy go odinstalować.

fajniutka
19.12.2008, 14:46
jak zrobic zeby klienci nie wchodzili do domu???

zelkam
19.12.2008, 15:08
Zamknij drzwi, klikając na nie i wybieracjąc np. Zamknij drzwi...wstęp tylko dla współlokatorów.

Searle
19.12.2008, 21:35
Opcja, o której napisała zalkam dochodzi (jeżeli się nie mylę) albo w Zwierzakach albo w Czterech Porach Roku.

uczeńszkoły
20.12.2008, 11:25
Chyba raczej w zwierzakach

Polly
20.12.2008, 17:43
Mam pytanko. Czy na parceli prywatnej ( w domu) można mięć zakład fryzjerski?
Grę mam od niedawna i pytam.

Adamsims
20.12.2008, 17:54
Tak można mieć

yuppie
21.12.2008, 10:54
Polly możesz mieć przedsiębiorstwo takie jakie chcesz fryzjera kwiaciarnie itp.

zelkam
26.12.2008, 22:27
Teraz ja czegoś muszę sie dowiedzieć:
Czy można sprzedawać magiczne przedmioty wytwarzane przed czarodziei?

simswerka
29.12.2008, 17:50
Ja mam takie malutki problem. Otworzyłam przedsiębiorstwo na parceli prywatnej. Wszystko było ok ale przed chwilką jak grałam klienci zaczęli się skarżyć. Jak się jeden skarżył to w chmurce była przekreślona gazeta. Czy to mogło oznaczać zły artykuł w gazecie? Moje simy czytały codziennie gazetę :(
W innej chmurce był talerz z naleśnikiem również przekreślony. To znaczy, ze brakuje im jedzenia? Mam im robić jedzenie? Jak raz podałam im naleśniki to też marudzili, że nie mają gdzie usiąść :/

avenly
29.12.2008, 21:56
Może masz w okolicy przedsiębiorstwa stare gazety i spleśniałe naleśniki ? Nic innego nie przychodzi mi do głowy...

simswerka
30.12.2008, 11:39
A wiesz, że może :) ! Bo moja simka była głodna i poszła na chwilę do kuchni i wyjeła nalesniki ale skreślilam jej to i dałam żeby nadal pracowala. A gazety napewno byly stare ;P
Ale przychodzi prawie codziennie taka stara babka i jej się wyświetla, że jest głodna ;P

Dancia
30.12.2008, 15:56
Wiem, że restaurację można mieć tylko na parceli publicznej, ale może istnieje jakiś kod, który umożliwi budowanie restauracji jako przedsiębiorstwa domowego.

Jeżdżenie na parcelę publiczną żeby sprawdzić funkcjonowanie restauracji jest irytujące, ładowanie parceli zajmuje mi dużo czasu. Chciałabym tego uniknąć.

Z góry dzięki za informacje.

yuppie
30.12.2008, 16:00
Jak masz przedsiębiorstwo domowe to możesz mieć chyba obojętnie jakie chcesz.
Ale to musi być twoje .:)
Tak mi się zdaje:)

Łezka
30.12.2008, 17:40
Z tym przedsiębiorstwem jest tak:
- Można mieć w domu jako (przedsiębiorstwo domowe) pseudo "restaurację", której tak w rzeczywistości zrobić się nie da myślę, że inne osoby potrafią, ale przy użyciu hacków bądź innych kodów, więc można w domu zrobić "cukiernię" sklep z daniami/potrawami ja raz tak zrobiłem robi się to tak: klika się na telefon wiecie co jest dalej mamy biznesik domowy i trzeba wygospodarować ciutke większe pomieszczonko i w nim oczywiście kasa fiskalna ale zamiast półek trzeba kupić w Tryb kupowania --> stoły --> półki/lady --> i wybiera się jakby taką oszkloną półkę która jest jak chłodziarka i tam wsadza się ugotowane potrawy przez siebie także nie można mieć tej kuchni wielkiej do potraw z restauracji tego gostka co sadza ani kelnera tylko taki sklepik z tą chłodziarką w niej jedzenie klienci kupują wychodzą i tyle. Mam nadzieję, że pomogłem.

simswerka
30.12.2008, 21:24
1. Założyłam przedsiębiorstwo w domu. Zauważyłam, że w telefonie lub komputerze przy opcji 'Nieruchomości' jest tradycyjnie 'kup dom letniskowy' i 'kup parcelę publiczną'. Ale jest też opcja 'sprzedaj własną parcelę'. Jak bym to wybrała to co? Straciłabym dom i trafiła do skrzyni rodzin?
2. I jeszcze wkurza mnie to, że jak kupię coś do mieszkania to idzie mi to w przedsiębiorstwo :/ tzn. jest takie coś w wydatkach w przedsiębiorstwie (bo miałam na zielono już) a teraz mam znowu na czerwono :/ jeśli rozumiecie o co mi chodzi :D bo kupiłam coś nowego do domu ;/

zelkam
31.12.2008, 10:09
Co do tej opcji nie wiem. Ale zawsze gdy masz biznes na parceli mieszkalnej, wskaźnik finansow bierze takż pod uwagę domowe wydatki, np. kupienie nowego krzesla, rachunki. Łatwo się tego pozbyć, kup w innej rodzince jakąś drogą rzecz, daj ją simowi, który prowadzi biznes w prezencie. Następnie wejdź do rodziny sima prowadzącego biznes i sprzedaj tą rzecz, którą dostał w prezencie, następnie kup rzeczy do domu, lecz ich łączny koszt nie może przekraczać ceny prezentu.

justinea4
20.01.2009, 19:31
Mam pytanie czy można w jakiś sposób na parceli mieszkalnej stworzyć restaurację ? Strasznie mnie to denerwuje, że za każdym razem mój sim musi jechać na swoją parcelę publiczną i tam prowadzić biznes ;)

Searle
20.01.2009, 20:39
Może to:

http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=33053&highlight=parceli+mieszkalnej ?

Albo to:

http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=47768&highlight=parceli+mieszkalnej ?

Łezka
20.01.2009, 21:15
Wiesz co Justinea4 gdybyś czytała co było napisane parę postów wyżej a dokładniej co ja napisałem nie musiałabyś zadawać tego pytania i pisać zbędnego posta. Nie ejstem zgryźliwy tylko przecież po coś to napisałem. No tak czy nie ? :P:P:P

mamrot
30.01.2009, 15:05
Ostatnio nabyłam "Własny Biznes" i mam parę pytań związanych z tym dodatkiem.

1. Jak dokładnie ustalić godziny otwarcia sklepu? Zakupiłam tabliczkę, umieściłam ją obok drzwi, ale mam tam tylko opcję "Zamknij lokal", "Wezwij pracowników", "Otwórz lokal", "Wyślij pracowników do domu".

2. Jeśli już ustalę te godziny, sim będzie jeździł sam do tej pracy?

3. Skoro mam kwiaciarnię - mogę sprzedawać kwiaty z trybu budowania? Jeśli tak, to jak?

EDIT:

4. Gdzieś czytałam, że można robić półpiętro na piętrze. Taka możliwość dochodzi we Własnym Biznesie. Ponoć dzięki fundamentom o nazwie "Scena", czy jakoś tak... Gdzie to jest? Fundamenty mam cały czas identyczne...

Arek_7_08
30.01.2009, 16:01
1 i 2: Nie można ustalac godzin otwarcia. Otwierasz i zamykasz kiedy chcesz (tylko żeby
pracownikom potrzeby nie spadły).
3. Do kwiaciarni kup skrzynkę na kwiaty z kategorii hobby w trybie kupowania i rób nią bukiety.

claudia_o
30.01.2009, 22:14
'Scenę' musisz mieć, sprawdź jeszcze raz ;)

Półpiętra:
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=36701&highlight=p%F3%B3pi%EAtro

Matti93
31.01.2009, 09:49
Ostatnio nabyłam "Własny Biznes" i mam parę pytań związanych z tym dodatkiem.
3. Skoro mam kwiaciarnię - mogę sprzedawać kwiaty z trybu budowania? Jeśli tak, to jak?

Kwiaty z trybu budowania wystarczy umieścic na parceli i zaznaczyć je że są do sprzedania lub kupić je w trybie hurtowni. :)

mamrot
31.01.2009, 13:19
Dziękuję, ale jest tylko pewien problem... Chodzi mi o półpiętro na piętrze.
Ostatnio przeglądałam prezentacje Irbis, w domu w Lazurowej Promenadzie było coś takiego w którymś pomieszczeniu...

EDIT: Nieważne już ;p

Poszukiwacz
23.03.2009, 18:47
To jest trudne :(

Jak rozpocząć własny biznes nowym SIMem, który na start ma 20 tys $ ???

Czy powinienem zatrudnić na początku jakiegoś pracownika??
Zainstalowałem "własny biznes" i stworzyłem swojego sima. Kupiłem domek za 14 tys. i chciałbym otworzyć swoją działalność. Czy tak się da?? (oczywiście bez bez kodów na pieniążki).

Jak Wy zaczynaliście?? Czy wpisywaliście kody??

dżin.
24.03.2009, 07:55
Ja wpisywałem kody ;) motherlode

Björk
24.03.2009, 07:58
To jest trudne :(

Jak rozpocząć własny biznes nowym SIMem, który na start ma 20 tys $ ???

Czy powinienem zatrudnić na początku jakiegoś pracownika??
Zainstalowałem "własny biznes" i stworzyłem swojego sima. Kupiłem domek za 14 tys. i chciałbym otworzyć swoją działalność. Czy tak się da?? (oczywiście bez bez kodów na pieniążki).

Jak Wy zaczynaliście?? Czy wpisywaliście kody??

Nie używam kodów, aczkolwiek najpierw posyłałam simów do pracy, a później zakładałam biznes. Wyposażenie sklepu sporo kosztuje, ale później dochodzą opcje premii pieniężnej, więc już idzie łatwiej :)

zelkam
24.03.2009, 12:50
Ja zawsze przed rozpoczęciem działalności wpisuję kod na pieniadze, kupuję kilka drogich przedmiotów, które później sprzedaję, gdy mam wydatki, by utrzymać bilans na wysokim poziomie.

Offtop: 888 post!

chupa_chups
09.04.2009, 09:17
Ja mam pytanie.

Jak można zarabiać prowadząc kawiarnię? Co można sprzedawać? Czy po prostu postawić te urządzenie biletujące?

zelkam
09.04.2009, 09:36
Można chyba postawić maszynę biletującą +ew. Maszynę do kawy na parcelę publiczną, dochodzącą w NS.

Nadzieja.
09.04.2009, 11:17
Jeśli chcesz prowadzić kawiarnie są dwie opcje:

1. Ustawiasz na półkach(ladach) ciasta zrobione przez swojego sima i sprzedajesz je przy kasie, jednak w tym wypadku simowie nie będą mogli spożywać ich, jedynie kupować.

2. Na parceli publicznej kupujesz stanowisko kierownika sali i dodajesz do menu wyłącznie desery. W ten sposób simowie będą mogli siedzieć przy stolikach i jeść twoje wyroby. ;]

KONDZiO102
14.04.2009, 14:45
Czy da radę zrobić tak aby gościu mógł spać na parceli publicznej, w swojej firmie?
Bo nie mam takiej opcji a nie chce mi się latać gościem do domu.

Björk
15.04.2009, 07:22
Kondzio - TU (http://www.modthesims2.com/download.php?t=136854) jest hack, który to umożliwia.

KONDZiO102
15.04.2009, 15:02
A tam pisze że jeśli ktoś ma zwierzaki to musi pobrać starszą wersję.
A ja ma m.in zwierzaki. Czy jest jakaś wersja tego hacka która chodziłaby na wszystkich dodatkach?

Mam jeszcze pytanie co do robotów.
Mam 2 hydro boty, i bardzo często się psują, prawie że na zmianę.
Mm też jednego czyścibota który się zepsuł tylko raz.
Sim który robił te roboty miał brązową rangę robotyka.

ultraviolence
19.04.2009, 21:59
Mam jeszcze pytanie co do robotów.
Mam 2 hydro boty, i bardzo często się psują, prawie że na zmianę.
Mm też jednego czyścibota który się zepsuł tylko raz.
Sim który robił te roboty miał brązową rangę robotyka.

Hydroboty i te wszystkie urządzenia psują się, gdy są zbyt długo "na chodzie". Kiedy wykonają już swoje zadanie, najlepiej je wyłączyć, aby zapobiec przedwczesnej awarii.

Aha i nie pisz posta pod postem. Po prawej stronie jest coś takiego, jak opcja "edytuj" ;)

Bjork edit: Kondzio jest nowo zarejestrowanym użytkownikiem i przechodzi moderację postów, więc nie widzi swoich postów zaraz po napisaniu :) Wyrozumiałości :)

kavala
20.04.2009, 08:38
Czy jeśli otwieram biznes na parceli prywatnej, to budynek firmy może być osobnym budynkiem, czy musi stanowić częś mojego domu? Czy musi być tam np toaleta dla mojego sima?
Rozumiem, że na początku mój sim sam będzie sprzedawcą.

Björk
20.04.2009, 09:05
Kavala - to zależy od Ciebie. Możesz zrobić osobny budynek lub tylko wydzielić pomieszczenia w już istniejącym. Aby inni simowie nie wchodzili do "prywatnych pokoi" wystarczy kliknąć na drzwi i będzie tam opcja "wstęp zakazany" itp.

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba możesz zatrudniać sprzedawców na parceli mieszkalnej, która jest jednocześnie parcelą biznesową...

kavala
20.04.2009, 09:17
Jeśli chcesz prowadzić kawiarnie są dwie opcje:

1. Ustawiasz na półkach(ladach) ciasta zrobione przez swojego sima i sprzedajesz je przy kasie, jednak w tym wypadku simowie nie będą mogli spożywać ich, jedynie kupować.

2. Na parceli publicznej kupujesz stanowisko kierownika sali i dodajesz do menu wyłącznie desery. W ten sposób simowie będą mogli siedzieć przy stolikach i jeść twoje wyroby. ;]

A czy takiej kawiarni nie można zrobić na parceli prywatnej? Czy są jakieś ograniczenia związane z typem parcel?

Björk
20.04.2009, 09:19
Cóż - niektóre sprzęty są dostępne tylko w trybie kupowania na parceli publicznej (np. niektóre lady sklepowe, zamrażarki i automaty do kawy chyba także...).
Ale sposobem na to, jest najpierw zbudować na parceli publicznej to, co chcesz, a później zmienić typ parceli na mieszkalną i wprowadzić sima. Ale o tym już było jak.

number333
20.04.2009, 17:57
przepraszam nie wiem za bardzo gdzie mam zadac pytanie więc zadam je tutaj. A więc kupiłam sobie moją pierwszą gre the Sims (the Sims Historie) i przy instalacji trzeba było wpisać kod do gry. Czy ktoś wie gdzie go mogę znaleźć? proszę o pomoc ;)

Björk
20.04.2009, 18:17
Znajdziesz ten kod w takiej białej ramce na dole ostatniej strony książeczki, która była w środku opakowania.
On wygląda mniej więcej tak:

1XG7J - J89GH - KLOP0 - ITAK9 - DALEJ

Ma chyba 25 znaków :)

kavala
21.04.2009, 17:53
A czy można sprzedawać rzeczy wytworzone przeez siebie? Np własne obrazy, ciasta samemu umieczone, owoce wyhodowane czy też złowione ryby?

Katara
21.04.2009, 17:55
kavala-Wszystko możesz :)
Nawet kanapki z szynką

Łezka
21.04.2009, 18:18
Nawet chyba możesz nagrobki sprzedawać. ;)

zelkam
21.04.2009, 18:36
Tylko będzie trzeba nadrabiać braki w magazynie :D
Ja kiedyś sprzedawałam budziki :D i nic więcej nie było do sprzedania w tym sklepie :P

Łezka
21.04.2009, 18:47
Hah! Nie no przecież te nagrobki to żaden problem... zapraszamy klientów do piwnicy. :P:P:P :D:D:D:D

chupa_chups
21.04.2009, 18:50
Hah! Nie no przecież te nagrobki to żaden problem... zapraszamy klientów do piwnicy. :P:P:P :D:D:D:D

i ciach!
masz następny nagrobek ;dD
haha ;D
Pzdr

surczak
23.04.2009, 14:07
Ooo, można zrobić sklepik rodem ze Sweeney'ego Todda! Robimy mięsny, a co drugiego klienta CIACH w piwnicy! Czy na pięterku. XD Można brać kasę za wstęp na cmentarz?

zelkam
23.04.2009, 14:29
Można, wystarczy postawić maszynę biletującą.

aluminium.
23.04.2009, 14:47
surczak-można, w NŻ dochodzi taki licznik i ustawiasz go przed wejściem i ustalasz cenę ;d

chupa_chups
23.04.2009, 14:54
Jasne, jeśli postawisz urządzenie biletujące.

Jak można przenieść nagrobki na parcelę publiczną??

kubuss
23.04.2009, 15:19
omega21 - wydaje mi się że można spakować do plecaka i zostawić na parceli publicznej ale nie jestem pewien.

KONDZiO102
23.04.2009, 15:47
Jeśli się nie mylę to można kliknąć i wybrać: Przenieś na parcele publiczną.
Ale duchy i tak będą się pojawiały tam gdzie właścicieli nagrobków zastała śmierć.

Ja mam pytanie. Czy simy mogą wziąć rozwód? Jeśli tak to jak?
Już wiem. Kilka się zerwij. I robi to sim który został zdradzony.

A czy da radę wziąć rozwód bez przyłapania na zdradzie?

chupa_chups
23.04.2009, 16:38
Jeśli się nie mylę to można kliknąć i wybrać: Przenieś na parcele publiczną.
Ale duchy i tak będą się pojawiały tam gdzie właścicieli nagrobków zastała śmierć.

Ja mam pytanie. Czy simy mogą wziąć rozwód? Jeśli tak to jak?
Już wiem. Kilka się zerwij. I robi to sim który został zdradzony.

A czy da radę wziąć rozwód bez przyłapania na zdradzie?

Wpisujesz w otoczeniu 'bÓlprop...'.
Zmniejszasz paski do końca. I pojawia się ta opcja. Potem możesz te paski przywrócić tak, jak było.

Łezka
23.04.2009, 16:42
Kondzio ja tam mam nagrobki na cmentarzu, ale duchów na parceli której zmarły nie mam. Kubuss można tylko w sposób napisany przez kondzia tylko jak już "wyślesz" nagrobek to musisz wejśc na parcelę cemntarną i ustawić nagrobek, bo w innym przypadku nagrobek jest ustawiony obok buski tel.

aluminium.
23.04.2009, 19:14
Aby przenosić nagrobki trzeba mieć dodatek o ile się nie mylę- Czas wolny lub Pory roku

KONDZiO102
23.04.2009, 19:47
Ja mam m.in CPR i mogę przenosić. A CW nie mam.

Alisha
23.04.2009, 19:53
Sztuczki z wyposarzeniem nie da sie zrobic, nie daje Ci ich wylozyc i czerwienieje

kavala
23.04.2009, 22:04
Nie wiem czy mi się przewidziało, ale niektórzy klienci chyba wychodzą bez płacenia...
Jest na to jakaś rada?

Björk
23.04.2009, 22:07
Przewidziało Ci się ;)
Oni co najwyżej wychodzą, ale towaru wtedy nie ubywa...
A jak za długo czekają na obsługę, to rzucają torbami i sobie idą.

kavala
23.04.2009, 22:17
Bo jak sim zapłaci, to mu torba znika i wychodzi bez niej. Ze dwa razy mi się zdażyło, że sim wyszedł z torbą.
I jeszcze jedno. Na parceli publicznej, w piekarni, kupiłam ciasto. w domu wyjęłam z plecaka i od razu było zepsute. Co źle zrobiłam?

KONDZiO102
25.04.2009, 12:58
A ja mam 2 pytania:

1. Czy kierownik też może wykonywać jakąś jeszcze pracę w firmie?
Np.: kierownik zajmuje się sprzedawaniem towaru, czy jest magazynierem.

2. Czy do firmy można zatrudnić emeryta?

Matti93
25.04.2009, 13:29
1. Nie jestem pewien, ale chyba tak. Mój kierownik był chyba kasjerem kiedyś :)
2. Tak, można :)

Łezka
25.04.2009, 13:55
Kondzio na dwa pytania odpowiadam stanowczym tak. :)

KONDZiO102
25.04.2009, 14:36
Dzięki chłopaki

nika-lilacorn
28.04.2009, 16:34
Witam.Mam pytanie ale to dotyczy muzyki z The Sims 2 Własny Biznes.
Od nie dawna z ciekawości szukam wykonawców piosenki PL,,Nie będzie źle" w ANG,,It Wouldn't Be So Sad" z radia New Wave.

PS:Z góry dzieki:)

kavala
27.05.2009, 07:23
Założyłam siłownię. Kupiłam kasę biletującą i wszystko jest ok, tylko nie dostaję żadnych gwiazdek? Jaj przy tego typu przedsiębiorstwie zdobywa się gwiazdki? Gdy sprzedawałam przedmioty , bardzo szybko dorobiłam się kilku.

zelkam
28.05.2009, 12:12
Te gwiazdki to gwiazdki zadowolenia klientów. Sprzedając przedmioty można sie ich dorobić więcej, gdyż mozna np. doradzić, itp. A na siłowni nieco trudniej zdobyć.

Lubel
08.06.2009, 09:34
Dlaczego moj sim jest gejem? :F Chce calowac i przytulac sie tylko z facetami, z babkami nie. Nawet w jednym facecie sie zakochal...

chupa_chups
08.06.2009, 14:31
Ale chyba możesz to kontrolowac, prawda?

Invidia Semper
08.06.2009, 18:02
Może ma w chemii ustawione, że kręci go zarost, a odrzuca makijaż?

Sim_Ronaldinho
08.06.2009, 19:45
Dlaczego moj sim jest gejem? :F Chce calowac i przytulac sie tylko z facetami, z babkami nie. Nawet w jednym facecie sie zakochal...

Nie chce robic oftopu ale co to ma do Wb ??

Nandelle
08.06.2009, 20:15
Nie chce robic oftopu ale co to ma do Wb ??

ktoś napisał w złym dziale..

ale ty masz problemy

Mermaid_
20.06.2009, 13:24
Czy gra będzie mi działać na Vista? (Chodzi o Własny Biznes) :).

lay
20.06.2009, 13:32
Na mojej Viście działała. Wszystko zależy od Twego sprzętu.

Nandelle
21.06.2009, 10:06

będzie ;> mi działa

Mermaid_
21.06.2009, 10:47
Wybudowałam przedsiębiorstwo na parceli publicznej w Lazurowej Promenadzie i nie wiem, co zrobić, aby moja Simka kupiła tą parcelę, była jej właścicielką. Czy potrzeba jaiego kodu? :)

jurasj
21.06.2009, 11:15
Wiem wiele o simsach ale nie wiem jak kożystać ze smako-botów

Nandelle
21.06.2009, 12:13
Wybudowałam przedsiębiorstwo na parceli publicznej w Lazurowej Promenadzie i nie wiem, co zrobić, aby moja Simka kupiła tą parcelę, była jej właścicielką. Czy potrzeba jaiego kodu? :)
Nie, nie potrzeba żadnego kodu. Musisz kliknąć na telefonie i wybrać ---> Nieruchomości ---> kup parcelę publiczną i wybierasz którą parcele chcesz kupić ;>

Sim_Ronaldinho
21.06.2009, 12:56
Wiem wiele o simsach ale nie wiem jak kożystać ze smako-botów

Musisz go włączyć. A wtedy on leci do miasta po pizze (za 40$) jak sim jest głodny :P Ale nie może jeździć po schodach :P

AgatQaAa1993
23.06.2009, 09:21
a do czego służy opcja przekazuj: percepcja, motywacja?

Plamcia
26.06.2009, 10:24
Witam, mam pytanko co do the sims2 WB, otóż czy można zdobyć więcej punktów premi , niż tylko 10?? Bo gdy dojdę do 10 poziomu mojego sklepu to pisze , że moje przedsiembiorstwo osiągnęło maksymalny poziom... a ja chciałabym też dostać kolejne punkty premi, zeby zamienic je na nagrody.

zelkam
27.06.2009, 10:02
Rzadko otwieram biznes, ale słyszałam, że żeby zdobyć więcej punktów premii należy otworzyć następny biznes. Ale nie jestem do końca pewna, być może się mylę.

chupa_chups
27.06.2009, 12:47
Rzadko otwieram biznes, ale słyszałam, że żeby zdobyć więcej punktów premii należy otworzyć następny biznes. Ale nie jestem do końca pewna, być może się mylę.

Jest dokładnie tak :P

Plamcia
27.06.2009, 19:52
Ale jak, przecież nie da się otworzyć na raz 2 przedsiembiorstw domowych ?!?

malaMi
28.06.2009, 00:26
domowych dwóch się nie da, ale można otworzyć kolejne na parceli publicznej

Plamcia
29.06.2009, 12:25
OK dzięki za pomoc.:)

Mere
02.07.2009, 19:52
Mam dwa pytania.

1.Jak wezwać do pracy jednego pracownika żeby zmienił się z innym kasjerem? Bo na telefonie jest opcja "Wezwij wszystkich pracowników."

2.Czy żeby zrobić płatną toaletę i miec też "bileternik" przy wejściu wystarczy w toalecie dać drugi?

3.Czy jeśli chce się otworzyć salon fryzjerski w domu wystarczy otworzyć przeds. domowe i proponować im zmianę wyglądu? (nie za darmo)

chupa_chups
02.07.2009, 20:12
Heheheh to 3 pytania.

1. Może po prostu wezwij wszystkich, a potem niektórych odeślij.
2. Jeden wystarczy, moim zdaniem.
3. Tak.

ultraviolence
02.07.2009, 21:52
1. Wezwij wszystkich, niech przyjdą. Potem odwołaj obecnego kasjera od obowiązku kasowania towarów i przydziel jego pracę nowemu.
2. Na to Ci nie odpowiem, bo jeszcze nie próbowałam :)
3. Tak. Musisz tylko kupić odpowiednie fotele, które to umożliwią (znajdują się one tam gdzie krzesła, kanapy i łóżka, w grupie "różne").

@up: Chupa_Chups mnie wyprzedziła :)

Mere
03.07.2009, 10:04
No tak trzy :P

Ok, dzięki wam obojga!

kavala
05.07.2009, 14:03
Czy jeśli założę własny biznes na parceli publicznej, zamiast w domu, to będę mogła odwiedzać tę parcelę innymi rodzinami i będzie ona funkcjonować tak jak inne parcele publiczne?

Björk
05.07.2009, 16:28
Czy jeśli założę własny biznes na parceli publicznej, zamiast w domu, to będę mogła odwiedzać tę parcelę innymi rodzinami i będzie ona funkcjonować tak jak inne parcele publiczne?

Tak. Nawet będzie przynosiła właścicielom zyski :)

kavala
07.07.2009, 08:51
A czy można zrobić dwukrotną opłatę za wstęp? Np, wstęp na plac zabaw, a póżniej jeszcze płatne toalety?

Jak się zdobyawa gwiazdki zaufania gdy się ma urządzenie biletujące? Gdy sprzedaję towar, to jest opcja sprzedarz i gwiazdki szybko przybywają, a gdy się tylko pobiera opłatę za wstęp, to gwiazdki mi w ogóle nie lecą...

I jeszcze jedno. Czy żona właściciela przedsiębiorstwa na parceli publicznej, moze tam jechać zamiast niego i zarządzać pracownikami?

ultraviolence
08.07.2009, 16:34
I jeszcze jedno. Czy żona właściciela przedsiębiorstwa na parceli publicznej, moze tam jechać zamiast niego i zarządzać pracownikami?
Wydaje mi się, że jeśli ma duplikat aktu własności w wyposażeniu, to tak... Ale nie sprawdzałam, więc nie jestem pewna w stu procentach.

Mermaid_
11.07.2009, 11:50
A czy można zrobić dwukrotną opłatę za wstęp? Np, wstęp na plac zabaw, a póżniej jeszcze płatne toalety? (...)

Sądzę, że Simowie nie "wyczują", ze to urządzenie jest do placu zabaw, to do toalet, więc chyba najlepiej zrobić jedno ;)). Ale dwa się mogą przydac urządzenie biletujące, gdy np. jest duża kolejka do I urządzenia, wtedy Simowie przechodzą do drugiego, ale tak naprawdę, to moim zdaniem na jedno wychodzi, czy masz jedno urządzenie czy dwa :).

ultraviolence
16.07.2009, 21:20
A ja mam pytanie odnośnie jednego z moich simowych biznesów :D Na jednej parceli mam zarówno restaurację, jak i mini-park rozrywki. W restauracji płaci się normalnie, a jeśli jakiś sim ma ochotę się trochę rozerwać, musi przejść przez tą maszynę z biletami. Wszystko jest okej: pracownicy nakłaniają do kupna biletu, po czym simowie przechodzą na teren parku, pokręcą się momencik wkoło kasy i wychodzą.... Dlaczego? Od razu mówię, że dojście jest do wszystkiego, więc w czym problem?

Sonia123SIMS
17.07.2009, 08:31
Hmmmm....
A masz przejście? Ja też mam WB i zatrudniłam kasjerkę ale nie mogła przejść do kasy bo nie było dużo miejsca i się nie mieściła:D Musiałam wpisać kod i ją przenieść;)

Aha jeszcze dwa pytania... Tylko trochę z innej beczki...Sory że zadaje je tutaj ale nie wiem gdzie...
1. Czy wasz sim-nastolatek miał trądzik jak za długo leżał na słońcu? Jeśli tak, jak go wyleczyć?
2.Mój sim stał się nastolatkiem. Niestety nie wyskoczyła mi ta tabelka "Czego pragnie w życiu?" i teraz sim jest już dorosły, ale nadal ma pogoń za dorosłością:O

ultraviolence
17.07.2009, 09:55
Hmmmm....
A masz przejście? Ja też mam WB i zatrudniłam kasjerkę ale nie mogła przejść do kasy bo nie było dużo miejsca i się nie mieściła:D Musiałam wpisać kod i ją przenieść;)
Nie chodzi mi o zwykłą kasę, ale o tę maszynę do wydawania biletów. Miejsca jest sporo - zarówno w parku, jak i wokół biletownika(?), więc to nie to, niestety.
Aha jeszcze dwa pytania... Tylko trochę z innej beczki...Sory że zadaje je tutaj ale nie wiem gdzie...
1. Czy wasz sim-nastolatek miał trądzik jak za długo leżał na słońcu? Jeśli tak, jak go wyleczyć?
2.Mój sim stał się nastolatkiem. Niestety nie wyskoczyła mi ta tabelka "Czego pragnie w życiu?" i teraz sim jest już dorosły, ale nadal ma pogoń za dorosłością:O
1. Nie zauważyłam. To pewnie przypadek. Każdy nastolatek prędzej czy później nabawi się tej "przypadłości". A jak wyleczyć? Kliknij na lustro-> Użyj maści na trądzik. Za pierwszym razem nie pomaga - dopiero po kilku dniach widać efekty.
2. Zmień tę aspirację za pomocą InSIMenatora. BoolPropem pewnie też się da, ale nie radziłabym z nim kombinować.

zelkam
17.07.2009, 09:57
Nie każdy nastolatek ma trądzik :>
Ja gram od ok. 2-3 lat w simsy i ani razu nie miałam :D

ultraviolence
17.07.2009, 09:59
Nie każdy nastolatek ma trądzik :>
Ja gram od ok. 2-3 lat w simsy i ani razu nie miałam :D
Szczęściara :D Ja zwykle gram maxisowymi simami i żadnego to cholerstwo nie omija. Pewnie zależy też od skinów, bo na tych z internetu nie zawsze to widać.

Kuban
27.07.2009, 12:38
Mam pytanei w instrukcji pisze ze jeżeli chce mieć restauracje musze coś kupić (zapomniałem nazwe) prosze o przyblizenie mi wyglądu tego obiektu i am pytanei jak zrobić sklep z ciuchami ??(podbije rynek)(przynajmiej tak mi sie wydaje po sukcesie sklepu z elektroniką:P)Nie wiem co zzrobc jak dac cichy na sprzedaż

Charionette
27.07.2009, 13:27
Jeśli chcesz mieć restaurację musisz kupić stanowisko kierownika sali (wygląda tak:http://i25.************/30n9hts.jpg). Znajdziesz go w różne/różne.
Co do sklepu z ciuchami- musisz kupić wieszaki na ubrania (są w różne/różne), potem w przedsiębiorstwie kliknąć: Narzędzia trybu budowy przedsiębiorstwa, potem kliknąć narzędzia na sprzedaż i wybrać zyski, no i oczywiście kliknąć na owy wieszak.

Kuban
27.07.2009, 13:46
Hmm bardzo dziękuje za pomoc z restauracjaAle co do sklepu z ciuchami to u mnei właśnie nei da rady zanzaczyc wieszaka z cicuhami jako na sprzedaż

Charionette
27.07.2009, 14:20
A klikasz na tą pierwszą metkę w zakładce Narzędzia trybu budowy przedsiębiorstwa?

Kuban
27.07.2009, 14:48
Żeby nei bylo nieporozumienia zamieżam zrobić ten sklep na parceli mieszkalnej i nie wiem o co dokładnie chodzi Chodzi ci o to okno w prawym górnym rogu i tam jest taka metka tak?? no więc normalnie zaznaczałem cene przeciętna i próbowałem kliknąć na wieszak z ciuchami i nic O to chodziło??

Charionette
27.07.2009, 15:43
Tak, gdy zakładasz przedsiębiorstwo (bez różnicy czy w domu, czy na parceli publicznej) pokazuje się okno w prawym, górnym rogu. Informuje cię ono o gwiazdkach przywiązania klienta itp. No i w tym ostatnim podpunkcie tego okienka jest właśnie to : Narzędzia... A może w domu nie można sprzedawać ciuchów?

Kuban
28.07.2009, 13:31
Hmm dzięki jeszcze raz za pomoc okazało sie ze ciuchów nie można sprzedawać w przedsiębiorstwie domowym tak smao nie można załozyc resauracji gdyż widziałem te stanowisko kierownika tylko gdy byłem na wykupionej innej parceli

szymaxxx
31.07.2009, 14:39
1. Da się zrobić sklep spożywczy?
2. Da się zrobić sklep ze zwierzętami?
3. Jak zrobić sklep? Co trzeba zrobić (prosiłbym w punktach o wytłumaczenie
tego) i co trzeba mieć?

tenebres
31.07.2009, 21:49
1. Tak
2. Tylko z dodatkiem 'Zwierzaki'
3. Kupujesz przez telefon parcelę publiczną, bądź też przez telefon otwierasz przedsiębiorstwo domowe. Również drogą telefoniczną zatrudniasz pracowników i przydzielasz im zajęcia. Ustalasz ceny towarów i musisz kupić zawieszkę, która informuje o otwarciu sklepu <znajduje się w trybie kupowania, w ozdobach ---> różnych <chyba>> inaczej będzie cały czas nieczynny

Angeline
01.08.2009, 20:26
nie moge robic slugusow kodem . ktos wie czemu ?

ultraviolence
02.08.2009, 14:36
nie moge robic slugusow kodem . ktos wie czemu ?
Pewnie coś źle robisz, bo boolPropem da się na pewno :). A swoją drogą, możesz ściągnąć też InSIMenatora i od razu dodać sobie sługusa do rodziny.

Angeline
02.08.2009, 15:44
boolpropem nie dziala a robilam wszystko wedlug instrukcji .
i sciagnelam juz insimenatora, dzieki za rade ;)

wykrzyknik
19.08.2009, 11:47
Mam the sims nocne życie własny biznes i osiedlowe życie, otworzyłam restauracje, wszystko spoko, tylko zawsze przy stoliku jest 1 osoba, zauważyłam, ze w Przedmieściach przy stoliku siedzi więcej osób.. (wolałabym właśnie, żeby skoro stawiam te stoliki i krzesła to wolałabym zeby było więcej osób...) nawet otworzyłam własna restauracje, w przedmieściach a nie na tej promenadzie, ale i tak zawsze siada 1 osoba, czego to kwestia? da się to jakoś naprawić?

doman145
22.08.2009, 10:30
Mi się wydaje że wszystko z czasem ;), po prostu dopiero w np. 5 dniu od otwarcia będzie więcej osób.

Matti93
23.08.2009, 20:00
tu chodzi o czas no i musisz poczekać na reportera, jak się pojawi i napisze pozytywny artykuł to będą tłumy, tak było u mnie :P

camili
08.09.2009, 10:36
Ja mam takie pytanie. Mam oryginalne Simsy Własny Biznes ale po zakończeniu instalacji chciałam uruchomić ten dodatek ale wyskakuje mi okienko włóż płytę z dodatkiem...... ale o to chodzi że ta płyta już jest w napędzie i za bardzo nie wiem co mam zrobić

Matti93
08.09.2009, 13:51
a masz nowszy dodatek?? jak tak to musisz włozyc do napędu płyte od najnowszego dodatku ;)

camili
08.09.2009, 15:43
Więc jak chcę zaktualizować własny biznes to wyskakuj mi okienko żebym odinstalowała go i ponownie zainstalowała ale i tak to nie pomaga i aktualizacja nie chce się zainstalować.
Dodam jeszcze że mam dodatek podróże na płycie DVD i ten chodzi bez problemu zaś sama podstawa i ten dodatek mam na CD i nie chcą się włączyć cały czas prosząc o to płytę które jest już w napędzie, choć sama instalacja przebiegała bez problemu.

Matti93
08.09.2009, 18:25
Też tak kiedyś miałem tylko z OŻ, wyskakiwało że "wystapił błąd podczas aktualizacji" i ze trzeba zainstalować od nowa. gdzieś na forum jest poradnik jak ominąć aktualizację, tylko teraz nie mogę go znaleźć :)

Konik
25.09.2009, 19:37
Witam, ma pytanie, czy we WB da się zrobić klub nocny z restauracją? Jak on wtedy funkcjonuje? Czy zawsze muszę w nim byc, by był otwarty? Nie mam jeszcze WB, więc mam nadzieję, ze jasno się wyraziłem...

Łezka
25.09.2009, 20:35
Konik wydaje mi się, że normalnie klienci co chcą do restauracji i da do niej, a Ci co chcą tańczyć idą tańczyć. Robiłem kluby nocne, ale nigdy łączone także do końca nie wiem na chłopski rozum wygląda to tak.

Edit: Chociaż ja uważam, że powinno się oddzielnie robić takie miejsca, bo za mało simów będzie korzystało z obu miejsc, ale to tylko moje domniemania.

Konik
27.09.2009, 15:26
Rozumiem, a powiedzcie, jak mam sklep poza domem, to zawszę muszę w nim być, by był otwarty, po co w takim razie jest potrzebny ten cały kierownik?

aluminium.
27.09.2009, 17:17
Nie pamiętam jak to zrobiła, ale pamiętam, że miałam kierownika w sklepie, a ja byłam w domu i sklep był otwarty. Więc kierownik jest przydatny ;p

Łezka
27.09.2009, 19:12
Kierownik jest potrzebny bardzo. Kiedyś miałem sklep muzyczny z instrumentami kierownikiem została Amanda Chuligan. Wystarczyło, że mój sim zajrzał raz na cztery dni i wszystko było ok. Codziennie trzeba dzwonić do firmy spytać jak idą interesy i jak masz kierownika to informuję. Nie pamiętam jak z dochodami, ale chyba dostaje je się codzienne około 22 czy jakoś tak.

Konik
27.09.2009, 20:27
Ahaaa, tylko co zrobić, by on rzeczywiście był tym kierownikiem, bo tak, wpierw go mianuję, a potem, jak klikam, "jedź do domu" (na aucie mojego sima rzecz jasna), to sim gwiżdże i sklep zamyka, jaką mam wobec tego interakcję wybrać?

Łezka
28.09.2009, 10:50
Dokładnie nie pamiętam, ale klikasz na którąś "zakładkę" i inetrakcja pilnuj sklepu czy zajmij się sklepem jakoś tak ta opcja jest chyba w sekcji Zarządzanie danym simem.

Krzykaczus_Pospolitus
01.10.2009, 14:25
Znacie jakieś strony z dodatkami do WB?

Merve
02.10.2009, 15:15
Znacie jakieś strony z dodatkami do WB?
Ale o jakie dodatki dokładnie ci chodzi?

Krzykaczus_Pospolitus
02.10.2009, 20:22
O dodatki do sklepu, np półki i takie tam...

A... pytanie jeszcze jedno: jak zrobić sklep odzieżowy, ale żeby stały wieszaki i simy wybierały ubrania, a nie zabierały cały wieszak? I nie wiem, o co chodzi z restauracją...
Pytanie 2: Jak zrobić żebraka z mojego sima?

Remus Lupin
14.10.2009, 12:27
Hejka

Nie wiem czy czujecie u mnie pewną rzecz właśnie przyszła kasa i już pora zamawiać Własny Biznes ale zanim to nastąpi zanim luknę na www.agard.pl i złożę zamówienie mam worek z pytaniami a to z czym się ten dodatek je z szynką, z serę, a może z kotletem nie no żartuję :D

1. Pierwsze pytanie to może trochę głupie jak wygląda Lauzorowa Promenada i może dać fotki i czy to parcela z wszystkimi co można kupić biznes?

2. Czy można odwiedzać sklep/biznes innego sima u nich kupować?

3. Jak zwabić reportera?

4. Skąd towar mam uzyskać z rzeczami co produkuję?

5. Jaki rodzaj biznesu mogę założyć?

6. Słyszałem o sługusie negatywne opinie jak go można wyłączyć?

7. Czy do zatrudnienia pracownika muszę mieć odpowiedni związek?

Charionette
15.10.2009, 19:23
1. Nie chce mi się dawać foty :P Jest to zwykła okolica tylko, że jest dużo parceli publicznych.
2. Tak i nawet na tym zarabiają:P
3. No i tego właśnie nie wiem. Ponoć przychodzi sam :)
4.-------
5. Możesz mieć sklep z ciuchami, restaurację, dyskotekę, Galerię, salon meblowy, salon samochodowy (wymaga NŻ), supermarket lub spożywczak :D
6.Jest taka opcja jak wyłącz zasilanie czy coś w tym stylu.
7.? Nie czaję pytania....

Liv
15.10.2009, 21:16
5. A także salon fryzjerski, kwiaciarnię, cukiernię, sklep z zabawkami, robotami, rzeczami dla dzieci.
7. Nie. Zazwyczaj będziesz zatrudniał Simów, których Twój Sim nigdy nie widział na oczy ;)

Remus Lupin
16.10.2009, 12:34
a na czwarte to skąd towar mam je wyprodukować samemu już złożyłem zamówienie teraz czekam jak na zbawienie na e e-maila,żeby mi to wysłali

No dobrze

Jak będę miał inne pytanie to zadam je.

P.S

Lubię Simy jeśli tylko 3 dodatki i komplet mój.

Mam jeszcze jedno pytanie

Mam dwa biznesy i jeśli kupię kolejną parcelę

to czy będę miał takich samych pracowników?

Vanitas
29.10.2009, 14:30
Będziesz MUSIAŁ zatrudnić nowych pracowników (chyba że masz dużą rodzinę) :P
M$ - CPR najlepsze, ale biznes też jest bardzo dobry ;)

Remus Lupin
29.10.2009, 15:19
A co z poprzednimi zrobię bo mam najlepszą ekipę z trudem szukałem

Czyli jeśli kupię drugą parcelę i otworzę lokal to nie będzie opcji "Wezwij wszystkich pracowników"?

I jeszcze jedno jest jakiś kod na zwiększenie ilości pracowników.

Sandy
29.10.2009, 16:47
Poprzedni są zatrudnieni w innym lokalu. To tak jakbyś chciał wysłać swojego sima do dwóch prac jednocześnie - tak się po prostu nie da.
A o takim kodzie nie słyszałam.

Remus Lupin
30.10.2009, 12:08
Rozmumię

Na razie mam dwa biznesy otwarte i jeszcze jedno w mojej rodzinie otworzyłem restauracje i patrzę a tu taki dziwny dymek

http://i38.************/akbznp.jpg

Nie wiedziałem co z tym zrobić przecież jak nic nie przychodzi to jest inny dymek,że firma nic nie zarobiła

Jakiś błąd????

aluminium.
30.10.2009, 12:42
Błąd gry, albo wadliwy dodatek.

Remus Lupin
30.10.2009, 17:26
Co ile muszę dzwonić do przedsiębiorstwa jak mam awansowanego kierownika?

aluminium.
30.10.2009, 19:24
Możesz, ale nie musisz do niego dzwonić. Zależy od Ciebie. Możesz codziennie, albo co tydzień (u mnie nic się nie działo jak dzwoniłam co tydzień)

Remus Lupin
31.10.2009, 11:03
Bo jak dzwonię co chwila to powinien być wskaźnik i jest komunikat,że dziękuje,że do nas dzwoni a gdy drugi raz dzonię to nie ma tego paska i jest ordynarny dymek

i komunikat następnego dnia,że nic nie przyszło z zysków i muszę postawić firmę na nogi.

Krzykaczus_Pospolitus
13.11.2009, 17:10
Ja mam pytanie: Mam biznes na praceli publicznej (restaurację). Czy da się zrobić tak, żebym mogła zarzarzać tym biznesem nie wychodząc z mieszkania? Codzienne jeżdżenie tam jest koszmarnie męczące. Kierownika mam. A... myslałam, żeby zostawić biznes otwarty i będzie funkcjonował, ale gdy tylko przyjechała taksówka, to simka zamknęła biznes:((. Pomóżcie mi, jak zarządzać bez wychodzenia z domu.

Łezka
13.11.2009, 17:48
Nie mam aktualnie sims 2, ale z pamięci to powiem, że jak masz kierownika to kilknij zarządzanie na kierowniku sklepu i kliknij opcję zarządzaj sklepem czy coś w ten deseń. Po tym możesz sobie jechać do domu. Od tej pory nie musisz jeździć codziennie do pracy. Ale raz dziennie należy zadzwonić do firmy i spytać co słychać, następnie powinnaś raz na 4 dni zajrzeć do swojej restauracji tak kontrolnie. Kierownik przekazuje Ci zysk z danego dnia po godzinie 24 lub co drugi dzień.

Krzykaczus_Pospolitus
14.11.2009, 15:30
Dałam, żeby zajmowała się sklepem, a gdy mój sim wezwał taksówkę, to automatycznie tabliczka "otwarte zamknięte" stała się czerwona i pracownicy pouciekali do domów;/. Gdy chciałam skontaktować się z przedsiębiorstwem, to wyskoczył mi komunikat, że już kontaktowałam się z binzesem.

Łezka
14.11.2009, 15:43
No dobrze, ale kierownik został? No i można tylko raz dzwonić do firmy, bo potem stwierdzą, że już się dzwoniło.

Krzykaczus_Pospolitus
15.11.2009, 10:21
Nie wiem, czy został. Ale biznes został zamknięty. Nie mam żadnych dochodów.

Remus Lupin
15.11.2009, 17:24
Obiecałem,że będę miał jakieś pytania i co mam kolejne pytanie.

Jeśli chcę otworzyć sklep z ubraniami to jak je mam przeznaczyć na sprzedaż na wieszak to będę mi wieszaki kupować a chcę ubrania typu codzienne wizytowe?

Ponawiam

Wie ktoś może

aluminium.
15.11.2009, 17:55
Remus- stawiasz ten wieszak i simy kupują co chcą. Nie ma możliwości wyboru towaru.

Remus Lupin
17.11.2009, 15:23
Kolejne pytanie.

Otworzyłem domowy i biznes i jak chcę,żeby inny maximowski sim poszedł do mojego sklepy np. gram montkami i chcę jednego wysłać do sklepu domowe u hakielów da się?

zelkam
17.11.2009, 16:24
Nie.

simomaniaxxx
23.11.2009, 17:34
ostatnio otworzyłam przedsiębiorstwo na innej parceli w Miłowie i doprowadziłam do poziomu 9 po czym wyszłam zapisując grę. teraz gdy chce dokończyć grę ta samą rodziną, po wejściu na parcele nie wyświetla mi się tryb życia tylko tryb budowania i kupowania tak jakbym włączyła tryb edycji a nie gry. Widnieje to kółko Z wszystkimi funkcjami w prawym górnym rogu takimi jak"wyceń", "gwiazdki klientów", ale nie ma panelu simów ani trybu życia. proszę o pomoc. nie mogę w żaden sposób sprowadzić simów do domu!!!

Ja mam pytanie: Mam biznes na praceli publicznej (restaurację). Czy da się zrobić tak, żebym mogła zarzarzać tym biznesem nie wychodząc z mieszkania? Codzienne jeżdżenie tam jest koszmarnie męczące. Kierownika mam. A... myslałam, żeby zostawić biznes otwarty i będzie funkcjonował, ale gdy tylko przyjechała taksówka, to simka zamknęła biznes:((. Pomóżcie mi, jak zarządzać bez wychodzenia z domu.
ja zawsze gdy mam przedsiebiorstwo na innej nieruchomosci zostaje tam az nie doprowadze go do 10 poziomu i gram na kodzie maxmotives...

Mixliarder
24.11.2009, 14:44
Kliknij na przedsiębiorstwo które masz ....Ja też tak miałem

Remus Lupin
26.11.2009, 18:33
Hej.

Mam pytanie postanowiłem się zatrudnić w firmie innego sima dzieki mojemu sprytowi zatrudniłem się no i co dalej nie mogę pracować w firmie daję opcje makecośtam ale o dziwo nie ma nigdzie opcji zarządzenie czy coś zrobiłem nie tak? Nie mogę stać przy kasie ani sprzedawać.

Co jest?

Mixliarder
26.11.2009, 18:36
ehh...Remus tylko tą rodziną którą zatrudniałeś możesz prowadzić biznes

Remus Lupin
27.11.2009, 14:46
Hej!!

Kolejne pytanie trochę związane z Biznesem a trochę z Studiów.

Nastolatek X jest właścielem firmy Y.

Firma Y nie ma kierownika i jest na parceli Publicznej A.

Co się stanie z firmą Y jeśli nastolatek X pójdzie na studiach.

Trochę mi matematycznie wyszło.

Starlight
28.11.2009, 14:50
będzie dalej miał tą firme tylko nikt nie obsługuje i poziom get down

Remus Lupin
28.11.2009, 14:56
Dobrze, a co się jeśli ten nastolatek i ta sama firma ma kierownika to normalnie trzeba dzwonić czy nie da się jeździć do firmy będąc na studiach chodzi mi o to gdy firma nie dochodów i trzeba postawić na nogę.

Starlight
29.11.2009, 19:43
Wtedy nic tam się nie dzieje ... Poprostu jest ,ale jakby jej nie było

This forum requires that you wait 60 seconds between posts. Please try again in 2 seconds. - Lol

Czop92
28.12.2009, 15:28
W dodatku WB nie ma nowego otoczenia. Nowe otoczenia dochodzą w dodatku The Sims 2 CPR oraz The Sims 2 OŻ .Jeśli chodzi o to czy chodzi szybko to odpowiadam : To zależy od komputera i dodatków jeśli masz sciągnięte z internetu to może się zacinać a jak masz dodatki nowe kupione w sklepie nie powinno się zacinac zalezy tez od tego ile masz dodatkow i jak długo grasz jesli grasz 1-2 godz to się nie zacina jesli od 2-4 godz moze trochę ale jesli grasz 5-... to będzię się zacinać bo potocznie powiem "Komputer się męczy". A na parcele przychodzi 5-8 simów .Lub mniej zależy jak rozkręcasz biznes .

Elajza
28.12.2009, 15:53
W dodatku WB nie ma nowego otoczenia. Nowe otoczenia dochodzą w dodatku The Sims 2 CPR oraz The Sims 2 OŻ . A na parcele przychodzi 5-8 simów .Lub mniej zależy jak rozkręcasz biznes .

1.Dochodzi nowe podotoczenie Lazurowa promenada, gdzie możesz normalnie mieszkać.
2.Nowe otoczenie dochdzi też w dodatku CW.
3.Na parcele może przychodzić więcej niż 8 simów, ale nie 20.

PatuU97
28.01.2010, 10:41
Nie wiem czy to pytanie już było. Jeśli tak to sory. Czy można zrobić w TS2WB sklep zoologiczny .? A jeżeli tak to jak mam to zrobić.?

Czop92
28.01.2010, 13:17
Nie nie można możesz zrobić taki sklep kiedy masz dodatek Zwierzaki.

Elajza
29.01.2010, 12:26
Nie wiem czy to pytanie już było. Jeśli tak to sory. Czy można zrobić w TS2WB sklep zoologiczny .? A jeżeli tak to jak mam to zrobić.?

Musisz mieć dodatek Zwierzaki, a jak masz to znajdziesz w trybie kupowania w dziale zwierzaki taki gabloty na zwierzaki.

aluminium.
01.02.2010, 19:06
Moja simka była fryzjerką i przyszła do niej ta Dagmara Żakiet. Ona jeszcze nie miała żadnej rangi, bo zaczynała swój interes no i wymalowała ją tak na kolorowo (wiecie o co mi chodzi?). Mój problem leży w tym, że nie wiem jak też makijaż usunąć (pamiętam jak kiedyś usuwałam go, ale nie pamiętam jak)

Remus Lupin
01.02.2010, 19:19
Ja wiem i pomogę wszystko wskazuje ,że twoja simka nie ma jeszcze odpowiedniej rangi i wyszedł mu dziwny makijaż wpisz boolprop testingcheatsenabled true wybierz tego z tym makijaże Make setercośta kliknij na lustro, wybierze makijaże wybież jakiś i skasuj twój sim nie ma tego makijażu.

Starlight
01.02.2010, 20:12
aluminium. - Napisze po Polsku ;)

Sciągnij sobie InSimenator - Potem Opcja EDYTOR KARIERY - Rangi - Wszystkie(tam gdzieś znajdziesz) Złote.
I wtedy twój sim ma wszystkie rangi złote, nie ma problemu aby był fryzjerem czy kimś tam..

Searle
02.02.2010, 08:26
A bez kodów:
kiedy następnym razem przyjdzie do niej znów ta Dagmara, to zaproponuj jej zmianę stylu za darmo i będziesz mogła usunąć ten makijaż.

aluminium.
02.02.2010, 10:22
Próbowałam na lustrze tą Dagmarą zmienić, ale nic mi się nie zmieniło.

Spróbuje Waszych sposobów i editnę czy pomogło.

Remus Lupin
02.02.2010, 11:23
A mi ten sposób zadziała zresztą u mnie kilka osób miało takie makijaże przez fryzjera i je usuwałem dając inny np. klauwna i kasowałem i było spoko.

aluminium.
02.02.2010, 14:16
Mi też działa dawanie całego makijażu (z resztą tak usunęłam ten niechciany), ale ja głupia malowałam ją dając poszczególne części makijażu ;x

ewuniatko
15.03.2010, 14:03
Moje pytanie dotyczy dodatku Własny Biznes.
Bardzo mi się on podoba, lecz mam pewien problem, który obniża zadowolenie.
Otóż prowadzenie własnego biznesu w Simsach 2, nie przynosi mi zysków :(
Zazwyczaj prowadzę mały sklepik. Sprzedaję tam kwiatki, jakieś małe rzeźby i zabawki.
Zatrudniam 2 pracowników: kasjera i magazyniera.
Ja gram jako sprzedawca.
Owszem - otrzymuję jakieś tam rangi, ale bilans zysków jest ciągle na wielkim MINUSIE.
Niby ludzie kupują, ale jakoś, marnie to idzie.
Towar trzeba uzupełniać, pracownicy pobierają pensję i zysków brak.
Co robię źle?
Może mi ktoś coś doradzić?
Dziękuję bardzo.
POZDRAWIAM SERDECZNIE :)

aluminium.
15.03.2010, 14:18
Ewuniatko- może masz za tani towar, albo masz złą recenzje w gazecie i nikt nie przychodzi.
Spróbuj podnieść ceny, a potem jak to nie zadziała to zwolnić pracowników i niech twój sim sprzedaje ; ))

Remus Lupin
15.03.2010, 14:38
A ja mam na to recepte na wysokie zyski.

Kup biletownik i ustaw najlepiej własne najdroższe np 1 000 za wejście upewnij się ze masz złotą range sprzedawcy najlepiej jeśli twój biznes osiognał jakiś punkt to kup bonus manipulacje z kategorii chyba recepta.

To zawsze działa.

Jak masz biznes na parceli publiczej.

Łezka
15.03.2010, 15:01
Mam dla Ciebie radę Ewaniutko...
Skoro sprzedajesz, kwiatki, małe rzeźby i zabawki, pewnie po cenie umiarkowanej, a nie drogiej i do tego zatrudniasz dwóch pracowników to nie możesz mieć zysków, bo masz za tani towar, aby zapracował na pracowników i opłaty domu... ja też tak miałem... otworzyłem bar na parceli publicznej - wykończenie i parcela - 10 000tys. 3 pracowników, a klientów mimo pozytywnej recenzji jak na lekarstwo.... szybko zwinąłem ten interes.
Po prostu musisz postawić na jakiś stanowczy asortyment...
Jeśli chcesz mieć kwiaciarnię to najpierw opłaca się zdobyć minimum srebrną rangę i dopiero po założeniu biznesu - nie zatrudniać pracowników, sama obsługuj jak będziesz miała na 3 poziomie i będzie przynosić dochody wtedy zainwestuj w kasjera, magazyniera lub florystę jeśli chcesz zajmować się kwiaciarnią...
Myślę, że pomogłem :)

Jeden przykład:
Ostatnio moja simka Cezaria odkryła pasję do robienia dzbanków z gliny i stwierdziłem, że założy firmę, która będzie sprzedawała rękodzieła i gotowe rzeźby.
Na początku do osiągnięcia 3 poziomu wszystko robiła sama - była kasjerem, magazynierem, sprzedawcą i wytwórczynią tych cennych rzeczy. Osiągnęła srebrną rangę garncarza i robiła bardziej wykwalifikowane rzeczy. Fakt, że była wycieńczona, ale zanim miała pracowników to osiągnęła apogeum handlowe:
Pełniła w sklepie 4 funkcje, doszło nawet, że wystawiłem na sprzedaż okna, światło, chodnik sklepowy i firanki, nawet sprzedałem blat i kwiatka ozdobnego w sklepie. Tam też poznaął swojego przyszłego męża, który jest kasjerem, zatrudniła magazyniera - najlepiej nastolatka za małe pieniądze - z biegiem czasu robi mu podwyżki, jest teraz sprzedawczynią i garncarzem. Klientów ma tyle, że w kolejce do kasy stoi nie kiedy 6 osób. Osiągnęła szczyt biznesowy. Otrzymała pochlebne recenzje, nagrodę najlepszego sklepu w okolicy. Zamierza otworzyć galerię z obrazami, rzeźbami itd.

ewuniatko
15.03.2010, 16:59
Jejku - KOCHANI JESTEŚCIE !!!
Tak szybko dostałam konkretne odpowiedzi :)
W ogóle się nie spodziewałam !! Serio.
Myślałam, że moje pytanie zostanie bez odpowiedzi !!
Bardzo się cieszę :):):):):):)

Dziękuję Wam za dobre rady i wskazówki.
Szczerze mówiąc myślałam, że jak dam ceny drogie albo bardzo drogie, to klienci w ogóle nie będą kupować. Jak się ustala cenę towaru to jeszcze pojawia się ta krzywa buźka przy wysokich cenach i to jakoś mnie przeraziło.
Dlatego zazwyczaj 90% cen dawałam na tanio, albo wręcz bardzo tanio.
Więc mówicie, że w tym jest problem?

A jak sprawdzić co piszą o mnie w gazetach? Tzn. o moim przedsiębiorstwie?

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wszystkie rady.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki, to chętnie przyjmę wszystkie :)
Pozdrawiam was wszystkich serdecznie i ciepło :)

P.S. A ja mam takie jeszcze takie pytanie:

Zauważyłam, że w internecie i na forach jest dużo wątków pod tytułem:
"Jak odzyskać Bellę" i tak dalej.

Moje pytanie brzmi: PO CO w ogóle gracze chcą ją odzyskiwać? :):)

Czy ona ma jakieś ważne znaczenie w tej grze? :)
Uszczęśliwi to Mortimera?
Czytałam biografię Belli i Mortimera, ale nie znalazłam tam informacji
dlaczego ona jest taka ważna :):)

Jeśli ktoś mnie uświadomi, to będę bardzo wdzięczna :):)

Remus Lupin
15.03.2010, 17:13
Nie ma prawy.

Ale skorzystej też z mojej rady.

U mnie to działa na prawie wszystkie biznezy jake aktualnie zakładam.

Z tym reportażem o biznesie to chyba sprawia,że przychodzą więcej klienci do twojego sklepu.

Do mnie przyszedł gdy ledwo osiągnołem 1 poziom przedsiębiorstwa i dostałem nagrodę najlepszy z najlepszych.

Co to Twojego pytania o Belli to nie odpowiem bo ja już dawno ją zabiłem (Bawiłem się kodami i przez przypadek ją dodałem do rodziny i musiałem wszystkich uśmiercić).

Ale zapraszam do http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=27952 tego tematu.

Jak masz jakieś inne wątpliwości to po to tu jesteśmy.

ewuniatko
15.03.2010, 17:48
A mam jeszcze takie pytanie:

Gdzie mam szukać tych stoisk do robienia zabawek albo fotelu fryzjerskiego?
Do tej pory znalazłam tylko stolik do nalewania lemoniady i stoisko do robienia kwiatów :)
W ogóle to jakie STOISK są jeszcze do wyboru?
Mam grę The Sims 2 i Własny biznes. Nic więcej.
Poproszę o wskazówkę :)

Remus Lupin
15.03.2010, 17:53
Hobby ---->>>> Różne

Albo w zakładkach tryb kupowania i Własny Biznes i tam są wszystkie obiekty.

ewuniatko
15.03.2010, 19:48
Pograłam już sobie trochę z Waszymi wskazówkami i piszę co nastąpiło:

1. Usunęłam stary biznes i założyłam nowy, mały sklepik.
2. Moje towary to głównie elektronika
3. Podwyższyłam ceny do: "drogo" oraz "bardzo drogo" - ale skutek tego chyba jest taki, że klienci owszem przychodzą do sklepu, długo się zastanawiają, a potem wychodzą nic nie kupując.
4. Dałam też urządzenie do pobierania opłat przed wejściem. Na razie ustawiłam na 14 $ za wstęp. Jest dużo chętnych. Prawie wszyscy płacą, lecz po jakimś czasie, te 14$ znika. To znaczy - jeśli Mój Sim ma zysk, to wtedy na jego głową pojawia się liczba +14$, a jeśli jest na minusie to pojawia się -14$ i tak jest kilka razy od paru osób jednocześnie. Zupełnie tego nie rozumiem :(
Dlaczego tracę te pieniądze? Czy to jest spowodowane tym, że klient jest jakoś niezadowolony ze sklepu czy coś takiego?
5. Czasami zdarza się tak, że ktoś coś kupi, przez chwilę w jego ręce pojawia się ta torba na zakupy, ale nie podchodzi do kasy tylko wychodzi ze sklepu. Co to oznacza? Że kupił czy nie?

Bardzo przepraszam, że jestem taka upierdliwa :D z tym biznesem, ale bardzo mi zależy na tym, gdyż ten dodatek bardzo mi się podoba i chciałabym mieć z tego pełną satysfakcję :)

nmin
15.03.2010, 20:06
Nowy sklepik i już bardzo drogo? Zdobądź najpierw jakiś poziom przedsiębiorstwa albo rangi sprzedawcy/kasjera :)

Remus Lupin
16.03.2010, 11:48
Proponuję zmiejszyć ceny z drogo na tanio.

Powiększ swoje przedsiębiorstwo z jak nawyższymi punkami i jest taki bonus jak manipulacje to oni są pod działaniem,że wszyscy kupują ale ostrzegam spada potrzby sima jak głód czy energia.

14 za wejście to za mało ja propunuję wpisać własną cene jak np. 1 000 to podniesie wskaźnik obrotu firmy.

Musisz mieć też złotą range sprzedawcy jak masz akt własności i pierwszy 1 simoleon to powieś na ścianie a jak masz tą nagrodę co dostałaś o reportera to też powieś na ścianie.

Ale najważniejsze to kupić najwyższą z grupy reputacja.

Postaraj sie zatrudniać pracowników ze złotą rangą kasjera i magazyniera.

Moja rada warto się też posłużyć kodem boolprop testingcheatsenabled true i wtedy możesz sprawdzić czy klient może zostać twoi pracownikiem patrząc na rangę jaką ma.

Narazie tyle.

Trzymam w kciuki.

ewuniatko
16.03.2010, 15:11
1. Poważnie mówisz Lupin? Jeśli dam 1000 $ za wstęp, to ktoś zechce przyjść i zapłacić? Przy 14$ mają problem z podjęciem decyzji, a tu aż 1000$ :) Jakoś nie jestem do tego przekonana - ale przetestuję :)

Ceny ustawiłam na "drogo", ponieważ wcześniej radziliście mi, że sklep nie przynosi zysków z powodu niskich cen i, ze mam je podwyższyć. Więc tak zrobiłam :)

2. Czy Wy też macie może problem z tym, że do sklepu przychodzą ludzie, którzy nie kupują tylko stoją i nic nie robią? Zauważyłam, że ludzie stoją bezczynnie i wpatrują się w te moje nagrody (pierwszy simoleon itp.) które wieszam na ścianie. Tak samo jest, gdy ustawię na ladzie jakąś ozdobną lampkę. To ludzie stoją i się gapią. Potrafią tak stać 24 h na dobę :) hehe
Robią sztuczny tłum i tylko przeszkadzają. A niektórzy nawet się kłócą.
Ostatnio przyszła jakaś para dziewczyn. Ta jedna ją wyzywała, a ta druga w kółko przez nią płakała i tak caaaalutki czas. I nie wiem co z nimi zrobić :)

3. Jak / gdzie mogę sprawdzić czy ktoś już napisał coś o mnie w gazecie i co tam napisał? :)

P.s. Mam złotą rangę sprzedawcy :)

Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie :)

Remus Lupin
16.03.2010, 16:25
Ja tak robię i zawsze mam zielony pasek dochodów.

To jest mój pomysł na biznes.

Mam restauracje butki i elektronike w 1

Kupiłem Klub mroczny Krypta i Galerie Handlową i wszystko mam na zielono.

Jedyny Problem jaki miałem to kolejny sklep z elektroniką w który uwaga nic nie zarabiałem kompletnie nic i musiałem sprzedać parcele bo miałem dość.

Dwoniłem do firmy ale i tak nic nie przychodziło żadnych dochodów.

Co to tych klientów to moze są przywiązani do sklepy.

Ja robię tak gdy żaden kluent nic nie kupije to klikam na jakiś obiekt pokazuje mu i kupuje i siw go w ten sposób sie pozbywam.

ewuniatko
16.03.2010, 20:17
A mam takie pytanie z innej beczki:

Mam dodatek Rezydencje i Ogrody.
No i jak mam widok miasta, to w trybie budowy mogę sobie postawić już GOTOWĄ rezydencje, spośród oferty, która jest w grze.
No i "za chiny" nie mogę postawić tej gotowej rezydencji.
Stawiam parcelę na teren mieszkalny, potem wybieram gotową rezydencję, chcę ją postawić, ustawiam wszystko zgodnie ze strzałkami i nie mogę jej tam usadowić !! Wrrrrrrrr
Tak jakby przykleiła się do kursora i nie może się odkleić.
Jak mam postawić tą parcelę na stałe? :)

nmin
16.03.2010, 20:29
Pomijając, że to dział WB, a nie Akcesoriów...

Jak to "stawiasz parcelę na teren mieszkalny"? Nie pomyliłaś przypadkiem TS2 z TS3? W TS2 nie stawia się domu na pustą parcelę, tylko prosto na podłoże.

Alraris
20.03.2010, 12:03
Małe pytanie: czy roboty mogą mieć dzieci??

Mam parkę robotów w domu, zaręczyli się, pobrali, a w łóżku opcji "Postaraj się o dziecko" brak. Pozostaje tylko adopcja?

Remus Lupin
20.03.2010, 12:10
Roboty czy mogą mieć dzieci nie wiem ale raczej nie moga mieć dzieci.

Kiedyś miałem sługusa ale musiałem się go szybko pozbyć.

Łezka
20.03.2010, 18:34
Alraris roboty nie mogą mieć małych robociątek... bo jak to Pani robot chodziłaby w ciąży? i twórcy nic by o tym nie napisali? Jeśli masz opcję w usługach zaadoptuj dziecko to tylko to jest jedyna droga do przedłużenia tej rodziny.

Alraris
21.03.2010, 16:15
Dzięki za odpowiedź. Szkoda... No cóż, w takim razie rodzinka adoptuje jakąś małą sierotkę. Blaszaki z pewnością będą troskliwymi rodzicami :D

Łezka
21.03.2010, 22:46
Nie ma za co Alraris, bo tak "na chłopski rozum" przecież, gdyby twórcy rozgałęziali życie robotów. To gra stała by się The Robot 2, a nie The Sims2... :)

ewuniatko
26.03.2010, 10:33
Hejka :)

Mam pytanie do bardziej zaawansowanych graczy ode mnie :)
Chciałabym się zapytać, czy jest różnica w wielkości prowadzonego biznesu?
To znaczy, czy jest różnica pomiędzy małym sklepikiem, a jakimś większym sklepem?
Mówiąc o wielkości mam na myśli zarówno wielkość budynku, jak i ilość półek w sklepie, a tym samym ilość towaru.

Pytam, ponieważ zauważyłam, że (w moim przypadku) jaki sklep bym nie postawiła (np. kwiaciarnia, zabawkowy, AGD) mały czy duży to obroty są takie same. Ale grałam krótko, i nie stawiałam nigdy jakiegoś centrum handlowego, więc nie mam porównania.

Mógłby mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanko? :)
Z góry serdecznie dziękuję
Pozdrawiam ciepło ;)

--------------------------------
Halo, halo :)
Czy ktoś odpowie na moje pytanie :)

aluminium.
29.03.2010, 16:05
Mam takie malutkie pytanko:
Czy sim i robot mogą mieć dziecko? (sim-kobieta, robot-mężczyzna) ; ))
Wiem, że robot z robotem nie mogą więc chyba mało prawdopodobne, że sim i robot będą mogli : ))

EDIT. POSILI SIĘ KTOŚ NA POMOC? : ))

kunia101
29.03.2010, 16:11
cześć, mam mały problem i mam nadzieję że mi pomożecie.
buduje dom, zrobiłam fundamenty ale nie bardzo wiem jak zrobić schodki do tych fundamentów żeby sim w ogóle mógł wejść do domu, wchodzę w zakładkę schody ale tam są tylko takie duże co stawiamy w środku domu żeby sim mógł wejść na piętro. wiecie może jak zrobić te małe schodki?

simunia
29.03.2010, 16:22
Żeby zrobic schodzy na fundamentach kliknij w schodzy a póżniej w łaczenie schodów i tam znajda sie schody które można umieścic schodki ;)

kunia101
29.03.2010, 16:49
baardzo ci dziękuje :)

Liv
29.03.2010, 17:04
To znaczy, czy jest różnica pomiędzy małym sklepikiem, a jakimś większym sklepem?
Mówiąc o wielkości mam na myśli zarówno wielkość budynku, jak i ilość półek w sklepie, a tym samym ilość towaru.
Nie, nie ma różnicy. I w małym i w dużym przedsiębiorstwie wydatki i zyski są, można powiedzieć, proporcjonalne.
Żeby zarobić dużo niekoniecznie trzeba mieć ogromny sklep, tylko dobry rodzaj biznesu i ceny na poziomie (maksiumum wysokie, tak jak pozwalają kupujący)

nmin
29.03.2010, 19:22
Moi Simowie zarobili fortunę na sklepie z rzeźbami i obrazami, który mierzył jakieś, bo ja wiem, 6x12, nie więcej. Malutka przybudówka jako przedsiębiorstwo domowe. Obrazy wisiały ściśnięte jeden nad drugim (moveObjects i OŻ), a rzeźby stały w dwóch rzędach pośrodku. Do tego kasa przy wejściu, kręcone schody na górę, która była nieużywana (jak się okazało, łatwiej było mi ogarnąć jednopoziomowy sklep), i nic więcej, naprawdę, nie trzeba dużej powierzchni dla dobrych zarobków :)

aluminium.
02.04.2010, 22:23
Sprzedawał ktoś prędzej własne "wynalazki"? (te zrobione maszynami które dochodzą w WB)
Jeśli tak to dobrze się Wam sprzedawały? : ))