Zobacz pełną wersję : The Sims 2: Zwierzaki - Macie pytania? Zadawajcie je tu!
lafilette
21.07.2008, 20:23
1. można, wpisujesz kod Moveobjects on, kasujesz sima, zapisujesz grę, wychodzisz do otoczenia i z powrotem do danego domu.
2. mi jak na razie rodziły się po dwa, ale podobno można i więcej.
mi sie kiedys urodzily 4 wiec nie ma reguly.
hej ;) mam pytanie,trochę związane z kynologią ^^.Otóż w simsach 2 zwierzakach,gdy ,,zakładam'' hodowlę,tzn mam suke rasy husky i ona ma szczeniaki to gdy stają sie dorosłe to wszystkie mają oklapnięte uszy..za każdym razem i w każdym miocie. Czy to dlatego ze przy ,,tworzeniu simów'' gdy biorę z katalogu rasę siberian husky i zmieniam jej umaszczenie i oczy to zmienia się także rasa? Może są jakieś kody żeby zmienić ich wygląd gdy już będą dorosłe? z góry dzięki za odpowiedzi ;P
lula jak naciśniesz na lustro będzie opcja ' zmień wygląd zwierzaka ' . Nie wiem czy pędzie można zmienić kształt uszu , ale sprawdź !
Angelika
28.07.2008, 17:39
Gdy klikam na swojego zwierzaka i każę mu starac sie o potomstwo on odmawia co musze zrobic??
zwierzak musi sie lubic ze swoim panem. no i musi tez chyba troche lubic drugiego zwierzaka :P
już próbowałam z lustrem,da się tylko zmienić kolor umaszczenia i obroże..ale uszu niestety nie ..a ja chcialam mieć hodowle haszczaków! xDD
bubel-96
07.08.2008, 18:38
Jak dorastają (?) zwierzaki? Bo pisze że został jeden dzień, minęła 18 i nic.
Zwierzaki dorastają koło 10 lub 11.
bubel-96
07.08.2008, 20:32
Aha, dzięki.
OlaBernacik
08.08.2008, 09:34
cześć zadawajcie pytania to będziemy na nie odpowiadać
Regulamin :
- nie naśmiewać się z innych
- w postach nie może być odpowiedź "nie wiem" tylko pytanie lub odpowiedź
1 czy można zrobić takiego kota lub psa o jakim sie marzy ? tak, można i jest ponad 1500 możliwości
2 czy można przygarnąć psa lub kota? tak, można
3 czy można kierować kotem lub psem? nie, nie można i dlatego gra jest ciekawsza
edt: ortografia poprawiana przez Eámanë
3.Psem i kotem da się kierowac przez kod:
boolProp ControlPets on
mam pytanko . Jeżeli po zainstalowaniu dodatku w sims bedom czerwone sciany to co zrobisz żeby były normalne
blakistoni
11.08.2008, 17:12
Kara99 - być może to wina dodatków z neta? Albo masz zbyt słaby komp..
Z tego o pamiętam - założyłaś o tym temat,prawda?
tak ale zadałam pytanie żeby zobaczyć co odpowiedzom
^ pisze się odpowiedzą
A i mam pytanie, ale raczej takie "techniczne" no więc wszystkie simsy są zainstalowane na dysku D, wszystkie oprócz Zwierzaków. I jestem ciekawa czy gdybym przeniosła folder ze zwierzakami z dysku C na dysk D (wytnij i kopiuj :P) to czy nic bym nie schrzania i gra byłaby traktowana jak zainstalowana na D? Bo nie mam możliwości ponownego zainstalowania Zwierzaków na innym dysku. A jest mi to raczej potrzebne, bo 95% C jest zajęte.
Ile razy użyłam słowa "dysk"?? xP
madusiaX
13.08.2008, 23:11
Wlasnie widzisz to dobrze ze napisalas bo mam ten sam klopot :(
Raczej chyba prawdopodobnie na pewno Ctrl+C i Ctr+V (czyli wycinania, przenoszenie) podczas zabawy z folderami, w których zainstalowana jest gra popsuje tą grę niestety :)
Nie radzę tego robić. Jeżeli już to zrobić kopię zapasową Folderu EA Games z Moich Dokumentów (tam znajdują się zapisane gry), odistalować Zwierzaki i zainstalować ponownie na innym dysku.
Jeżeli to jest niemożliwe, to polecam przenieść foldery Moje Dokumety i Pulpit (które zazwyczaj najwięcej miejsca zajmują na inny dysk).
W Windows XP jest taka opcja. Albo w oknie Moje Dokumenty (Pulpit) w Zadaniach Folderów "Przenieść" i wybrać nową lokalizację np. Dysk D., albo w właściwościach w/w folderów. Jeżeli coś jest niejasne piszcie.
Ta opcja "Przenieś" znajduje się w ścieżce X (nazwa dysku):\Documents and Settings\(Nazwa Użytkownika) i tu wybieramy Moje Dokumenty i Pulpit do przeniesienia na inny dysk. Oczywiście podczas tej operacji dobrze by było pozamykać wszystkie programy, albo robić to z innego konta użytkownika komputera (szczególnie przenoszenie pulpitu tego wymaga, bo inaczej pliki będą się kopiować zamiast przenosić).
Dzięki bjork, zaraz spróbuję :)
madusiaX
14.08.2008, 23:44
A jak przeniose folder ea games do np. dysku d to nic grze nie bedzie ?
Magdusia - będzie. Gra utworzy wtedy nowy folder EA games automatycznie w Moje Dokumenty w tym samym miejscu, w którym był poprzedni...
Jedynym wyjściem jest przenieść Moje Dokumenty na inny dysk w opisany powyżej przeze mnie sposób.
madusiaX
15.08.2008, 07:30
Nie rozumiem tej instrukcji ktora ponize opisalas. Jak naciskam na mojedokumenty prawym to nie ma opcji przenies. (przepraszam ze ale to nie moja wina ze jestem taka ciemna xD)
Ale jezeli dobrze zrozumialam to wejsc w wlasciwosci moich dokumentow i tam jest c/: costam costam. t i tam wpisac D ?
Magdusia NIE!!! Zrobisz krzywdę ;)
EDIT: Musiałam Cię zastopować :)
Otwórz dokładnie taki folder: C:\Documents and Settings\TWOJA NAZWA UŻYTKOWNIKA
W tym miejscu wyświetlają się różne podfoldery, między innymi Moje Dokumenty.
Zaznacz je, ale nie otwieraj.
Po lewej stronie ekranu jest takie rozwijane menu: "Zadania plików i folderów".
Na drugiej pozycji będzie "Przenieś ten folder".
I pojawi się okienko wyboru, gdzie go przenieść.
madusiaX
15.08.2008, 09:14
Ok zrobilam :) Dzieki wielkie :)
Proszę bardzo :)
Dużo miejsca na dysku zyskałaś?
madusiaX
15.08.2008, 20:52
Tak 3 GB ;p
Prosze o pomoc.
Problem polega na tym, ze stworzylam juz cała rodzinke simów, umeblowałam ogromną chałupe i mojej simce przydarzyło sie cos takiego, ze wzięła miśka z pokoju dziecinnego i ten misiek jakby wszedł w nią :) Ręce ma wolne a ten misiek utkwił jakby w jej tułowiu. Przez to nie może wykonywać różnych czynnośći. Np brać dzieci na ręce. Czy da się to jakoś naprawić. Próbowałam już ją przebierać, rozbierać ale ten misiek cały czas tam jest :/
blakistoni
25.08.2008, 10:52
Skasuj ją kodem move_objects on, wyjdź z chałupki i ponownie w nią wejdź..simka powinna być normalna ;)
madzienia3
26.08.2008, 14:30
mam wazn pytanicho slyszalam ze w simsach moga byc syreny w jakim dodadku to jest??? (napewno sa syreny poniiewaz widzialam filmiki na youtube.pl)
blakistoni
26.08.2008, 14:54
W żadnym ;)
To syreny z internetu z np.MTS2.. ;)
kotka 22 ma racje madzienia3 te syreny można jedynie ściągnąć z internetu tak jak mówi kotka22
kotka 22 ma racje madzienia3 te syreny można jedynie ściągnąć z internetu tak jak mówi kotka22
zuza11- daruj sobie takie posty, typu: Tak właśnie było jak powiedziała/powiedział *****.
mam pytanie:
moja suczka jest w ciąży, czekam już simowy tydzień i nic! gdzie te szczeniaki?
blakistoni
27.08.2008, 17:01
zelkam - masz jakieś dodatki z internetu/hacki?
Jak masz wywal na pulpit i sprawdź czy wtedy urodzi..
widocznie nie jest w ciąży jeśli nie rodzi haha mi to po 4 dniach urodziła buhaha
zelkam, nie używałaś kodów na zatrzymanie starzenia zwierzaka?
zuza11 co w tym takiego śmiesznego, że dodajesz buhaha?
Moja suczka właśnie urodziła 2 pocieszne szczeniaki, jeśli chcecie mogę dać fotki. Bardzo dziękuję wszystkim, który pomogli.
Ja mam dwa pytania:
- Czy stara suczka może urodzić pieski?
- Gdzieś czytałam że psy bara bara mogą zrobić tylko w budzie, a mogą na posłaniu dla psów?
Ja mam dwa pytania:
- Czy stara suczka może urodzić pieski?
- Gdzieś czytałam że psy bara bara mogą zrobić tylko w budzie, a mogą na posłaniu dla psów?
1. Chyba nie.
2. Tylko w budzie.
karolcia31942
07.09.2008, 10:01
hej mam taki mały poroblem
mam gre the sims 2 i grę the sims 2 zwierzaki kiedy chcę zainstalować grę the sims 2 zwierzaki pod koniec instalacji wyświetla się informacja "włuż płyte the sims 2 płyta 4" czy jakioś tak
co mam zrobić
Pomocy
giannanannini
07.09.2008, 10:55
hej mam taki mały poroblem
mam gre the sims 2 i grę the sims 2 zwierzaki kiedy chcę zainstalować grę the sims 2 zwierzaki pod koniec instalacji wyświetla się informacja "włuż płyte the sims 2 płyta 4" czy jakioś tak
co mam zrobić
Pomocy
oh gosh... masz włożyć płytę the sims 2 nr 4 :) skoro ją masz to nie widzę problemu system chce poprostu zaktualizować grę...
karolcia31942
07.09.2008, 16:23
No tak ale w grze the sims 2 mam tylko 1 płyte co mam zrobić jak chce zainstalować zwierzaki to nieidzie poniewarz :pod koniec instalacji wyświetla się tak informacja "włuż płytę the sims 2 płyta 4"czy jakoś tak
co mam zrobić
blakistoni
07.09.2008, 17:32
Ekhm.. http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=40611 ;)
giannanannini
08.09.2008, 13:15
najprawdopodobniej oznacza to ze masz pirata... orginalne simsy 2 są na 4 płytach... tak więc o piratach nie rozmawiamy (ragulamin się kłania)
chyba jesteś trochę niedoedukowany, ponieważ oryginalne the sims 2 jest również na jednej płycie w wydaniu na DVD. W mało ktorym sklepie teraz dostaniesz TS2 na 4 CD.
orginalne simsy 2 są na 4 płytach
Hm ? To jakiś żart, prawda ?
Ja mam oryginalne Simsy 2 na jednej płycie. Na PC.
Carla - są na 4 CD, oraz na 1 , lecz DVD.
ok, koniec offtopu.
No to ja mam jaką, że proszę ?
Mam na PC, jedną płytę.
Koniec offtopu.
giannanannini
08.09.2008, 23:28
No to ja mam jaką, że proszę ?
Mam na PC, jedną płytę.
Koniec offtopu.
taaaa jasne taka wieeeeelka gra nie zmieściłaby się na zwykłym CD...
Carla - jeżeli to oryginal masz na pewno na czytniki DVD. PC to nie znaczy , że jest płytka CD.
giannanannini - taka wielka gra zmieściła się na jednym, ale na DVD.
giannanannini
09.09.2008, 17:19
giannanannini - taka wielka gra zmieściła się na jednym, ale na DVD.
własnie to napisałam... gosh...
ale twoja wypowiedź nie była do końca zrozumiała, ponieważ carla wcale nie napisała, że ma na jednej płycie CD. Tylko napisała , że ma na PC, a to co innego.
giannanannini
09.09.2008, 22:08
zwracam honor w takim razie nie czytalam ze zrozumieniem... :)
Nie wiedziałam gdzie się zapytać, więc pytam tu.
1. Jak zrobić, by można było ustawiać meble "na ukos", tzn. żeby mogły np. przylegać do ściany ustawionej skośnie (jeden koniec przykładowo przy prawym dolnym rogu kwadracika, a drugi lewy górny). No bo ten kod mi nie działa :[ Jakby ta informacja miała znaczenie, mam Podróże i Zwierzaki.
2. Skąd pobrać InTeenImenatora? Szukałam w 'gdzie to znaleźć', ale strony były nieaktualne. Proszę o pomoc :)
1. Wpisz kod "boolProp allow45DegreeAngleOfRotation true" i już :P
1. Wpisz kod podany przez Woltuwę. Jeśli Ci nie działa, wpisz najpierw kod boolprop testingcheatsenabled true, a dopiero potem wyżej wymieniony. Obiekty obracasz klawiszem < i >.:)
2. http://www.simbology.com/mods/index.php?dir=inteen/inteenimater/&sort=date&order=desc <- proszę, Inteenimater.;)
Kaska117
23.09.2008, 16:44
Przeczytałam gdzieś, że aby postawić meble na ukos trzeba mieć dodatek na studiach. Czy to prawda?
Pozdrowionka Kaska117
nie prawda! trzeba wpisać kod boolprop allow45DegreeAngleOfRotation True żeby wyłączyć false zamiast true
god damn it...
zanim cos napiszecie zweryfikujcie swoje informacje. tak, trzeba mieć dodatek na studiach, lub późniejszy. bez nich kod nie zadziała.
TS2 Zwierzaki mam od wczoraj i w związku z grą mam kilka pytań:
1. Czy (tak jak było w przypadku 1) zwierzęta mogą brać udział w różnego rodzaju wystawach i zdobywać nagrody?
2. Jakie można mieć zwierzęta?
3. Czy koty/psy mogą uciec z naszego domu? W jakich okolicznościach i jak je odnaleźć?
4. Czy (mając dodatek "Podróże") będę mogła zabrać kota/psa na wakacje?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
1. Nie zdobywają nagród, nie wystawia się ich w wystawach (chociaż na 100% przyznaję nie jestem pewna, bo to akurat najmniej przeze mnie lubiany dodatek do gry)
2. Koty, psy, świnki morskie, papugi.
3. Mogą uciec, może je zabrać opieka społeczna. Jak mają obrożę to inny sim je zwróci, albo trafią do schroniska, gdzie będzie można je ponownie adpotować.
4. Nie, zwierzaki zostaja w domu z opiekunką do dzieci ;) Nie pytaj dlaczego :D
Dziękuję bardzo ;).
A jeszcze pytanko z innej beczki. Mam Simkę, która zarywała żonatego Sima i po pewnym czasie się do niej wprowadził. Ale nie mam opcji "Oświadcz się". Pokłócił się ze swoją byłą, ale wciąż są małżeństwem. Co zrobić, by pojawiła mi się opcja i żeby tamci nie byli małżeństwem?
Małżeństwo musi się rozwieść. Dopiero wtedy pojawi się opcja "oświadcz się".
Analogicznie, sim już zaręczony nie może się zaręczyć z kimś innym.
Musisz bardzo pokłócić małżeństwo i powinna pojawić się opcja rozwodu.
Pozdrawiam i polecam się na przyszłość
cerastes
30.09.2008, 13:15
Twój żonaty sim oprócz tego , że pokłócił się ze swoją żoną - musi jeszcze z nią zerwać .
Sprawdź czy w ich relacjach pojawia się opcja : " Zerwij " .
najlepiej żeby żona tamtego widziała jak całuje się z nowa i po tym ta była zacznie go policzkowac i będzie opcja szturchaj bij się itp. wkoncu pojawi sie opcja zerwij
psychickid
03.10.2008, 20:30
dokładnie tak, wtedy już można spokojnie zaręczyć się z innym simem. Lecz, jeśli w pierwszym małżeństwie były dzieci, będą nienawidzić ojca, za to, że zerwał z ich matką (bynajmniej u mnie tak było.)
felicity
04.10.2008, 11:54
hej :)
mam takie pytanko: mialam dwie rodziny w jednej para kotow w drugiej para psow obie pary na poczatku sie troche polubily a potem staly sie wrogami jak to naprawic??
wpisz kod boolprop ControlPets on wybierasz psa albo kota i klikasz na drugim zwierzaku wybierasz opcje baw się i tak cały czas aż w końcu się polubią
felicity
05.10.2008, 07:15
wpisz kod boolprop ControlPets on wybierasz psa albo kota i klikasz na drugim zwierzaku wybierasz opcje baw się i tak cały czas aż w końcu się polubią
tyle ze ja nie umiem wpisac tego kodu :( ciagle wyskakuje mi "ERROR" i takie tam inne ze zly kod :(
moglby ktos mi wytlumaczyc jak sprawic aby zwierzaki sie polubily albo jak wpisac ten kod?
dziekuje bardzo :)
Wciśnij jednocześnie SHIFT później CTRL później C i wpisz kod (lub wcześniej go sobie skopiuj i zrób CTRL V w tym okienku, które wyskoczy :)
psychickid
05.10.2008, 12:37
jeśli nie podziała shift+ctrl+c, to spróbuj ctrl+shift+b.
zresztą kodem boolProp TestingCheatsEnabled true, też można podnieść stosunki między zwierzakami. po prostu przejedziesz po pasku kontaktów.
felicity
05.10.2008, 16:14
ale ja wpisuje ten kod "boolProp TestingCheatsEnabled true" ENTER i nic sie nie dzieje nie wyskakuje zaden error zadne okienko prubuje cos robic z tym paskiem kontaktow ale nic! <poprawka: jezeli chodzi o simow to stosunki moge zmieniac ale (swoja droga oprocz ladnego zielonego paska niewiele to daje a na zwierzaki calkiem nei dziala!> :( potem jeszcze probuje wpisac "controlPets on" ale wtedy jak zwykle wyskakuje ERROR :(
NIEAKTUALNE!! :) ROZWIAZALAM PROBLEM :) DZIEKI WIELKIE ZA POMOC!
Bo ten kod trzeba wpisać w otoczeniu. Lub go wpisać i wyjść do otoczenia i wejść ponownie na parcelę :)
psychickid
06.10.2008, 20:19
dokładnie, a jak go wpiszesz w trybie tworzenia sima, wciśniesz następnie N+Shitf, to powinnaś mieć do wyboru także ubrania, które normalnie sim zakładałby do pracy.
A ja mam takie pytanienieraz widziałam jak tworzy sie takie realistyczne simki jak lalki barbie ładne włosy twarz ubrania a ja posiadam the sims 2 podstawe i zwierzaki bardzo bym prosila zebyscie mi powiedzieli w jakich dodatkach to jest mozliwe
jakie wymiary powinien mieć obrazek, aby można go było namalować na sztaludze za pomocą opcji "maluj własny obraz", tak aby zajął całe płótno?
600 x 450 pikseli ot co...
Bo gdzie umieścić pliki to wiesz?
Ale może się różnić, a możesz sama dostosować poprzez rozciągnięcie, przycięcie itp...
dzięki :*
właśnie to mi było potrzebne, resztę już wiem :).
A ja mam takie pytanienieraz widziałam jak tworzy sie takie realistyczne simki jak lalki barbie ładne włosy twarz ubrania a ja posiadam the sims 2 podstawe i zwierzaki bardzo bym prosila zebyscie mi powiedzieli w jakich dodatkach to jest mozliwe
Ściągaj skiny, fryzury, oczy, makijaż i ubrania z neta.;) Poradniki jak ściągnąć i zainstalować dodatki z neta są na tym forum. Jeśli nie znajdziesz, poszukaj na innych forach. Stronki też są. Możesz też skorzystać z wyszukiwarki.:)
Powodzenia!:)
W simsach 2 zwierzaki jest winda ale nieumiem jej dac do domu niewiem czemu ani nawet auta z wyposarzeń niemoge wziasc? co mam zrobic??
Kupiłam psowi obroze jak moge mu ja założyc?? Bo przyjeżdzajac z miasta kupiwszy obroze i przyciskajac na psa nie ma opcji " załóż obroże" :(
FakeYourDeath
18.10.2008, 17:42
W simsach 2 zwierzaki jest winda ale nieumiem jej
Kupiłam psowi obroze jak moge mu ja założyc?? Bo przyjeżdzajac z miasta kupiwszy obroze i przyciskajac na psa nie ma opcji " załóż obroże" :(
Po 1. PSU nie PSOWI
Po 2. Kliknij na lustro i tam jest taka opcja jak - zmień wygląd zwierzaka o imieniu ...
Czy jakoś tak bo dawno nie grałam.
jeżeli skończyliście to ja teraz mam pytanie jak się wkleja zdiencia domów na forum
W simsach 2 zwierzaki jest winda ale nieumiem jej dac do domu niewiem czemu ani nawet auta z wyposarzeń niemoge wziasc? co mam zrobic??
W Zwierzakach winda? Wydawało mi się, że dochodzi w WB i jedna w OŻ, ale co tam :)
Trzeba wybudować pomieszczenie 2 x 2 kratki, wejść na kolejne piętro i położyć podłogę i w tym zasmym miejscu co na dole wybudować kolejne pomieszczenie 2 x 2 kratki. Wstawić windę do tego czegoś i gotowe...
Co do zakładania obroży to w lustrze, jak napisał poprzednik, ale niektóre lustra ściągnięte z internetu nie będą miały tej opcji :)
W Zwierzakach winda? Wydawało mi się, że dochodzi w WB i jedna w OŻ, ale co tam :)
Trzeba wybudować pomieszczenie 2 x 2 kratki, wejść na kolejne piętro i położyć podłogę i w tym zasmym miejscu co na dole wybudować kolejne pomieszczenie 2 x 2 kratki. Wstawić windę do tego czegoś i gotowe...
Co do zakładania obroży to w lustrze, jak napisał poprzednik, ale niektóre lustra ściągnięte z internetu nie będą miały tej opcji :)
A co z tym autem? bo mi nie odpowiedziałaS?:)
niepokorna
18.10.2008, 19:23
do auta potrzebne jest Nocne Życie
edit: Alex mnie wyprzedził :P
O - nie zauważyłam :)
Auto musi stać na podjeździe. Znajdziesz go w trybie budowania i tam jest taka ikonka garażu... Najpierw musisz połączyć podjazd z ulicą, a dopiero na nim postawić auto..
No chyba, że chcesz w innym miejscu, wtedy kodem moveObjects on :)
Styknie, czy jakieś jeszcze pytanka?
Pozdrawiam
Edit: Do auta nie jest potrzebne Nocne Życie. Pojawiają się jeszcze w CW.
No i można ściągnąć ze strony www.thesims2.com cały zestaw: podjazdy, drzwi garażowe itp. I one działają nawet w podstawie...
O - nie zauważyłam :)
Auto musi stać na podjeździe. Znajdziesz go w trybie budowania i tam jest taka ikonka garażu... Najpierw musisz połączyć podjazd z ulicą, a dopiero na nim postawić auto..
No chyba, że chcesz w innym miejscu, wtedy kodem moveObjects on :)
Styknie, czy jakieś jeszcze pytanka?
Pozdrawiam
Edit: Do auta nie jest potrzebne Nocne Życie. Pojawiają się jeszcze w CW.
No i można ściągnąć ze strony www.thesims2.com cały zestaw: podjazdy, drzwi garażowe itp. I one działają nawet w podstawie...
jak sie tu wkleja jakis obrazek bo chce wam to pokazac:)
jak sie tu wkleja jakis obrazek bo chce wam to pokazac:)
wszystkie rzeczy mamy tlustym brukiem pokazane w naszych wyposażeniach a auto winde i jakies polki niemam tlustym drugiem i jak na to przyciskam nic sie nie dzieje, zrobilam zdjecie i chce je tu wkleic ale sie nieda;]
Bo nie masz zainstalowanych dodatków, w których te rzeczy dochodzą :)
Masz takie jakby przezroczyste to wszystko?
No cóż...
Samochody możesz ściągnąć z netu, jak pisałam powyżej...
Winda jeszcze jest w OŻ...
Bo nie masz zainstalowanych dodatków, w których te rzeczy dochodzą :)
Masz takie jakby przezroczyste to wszystko?
No cóż...
Samochody możesz ściągnąć z netu, jak pisałam powyżej...
Winda jeszcze jest w OŻ...
No tak tak jakby przezroczyste:) a znasz jakies linki w których te auta i te windy są i garaze??:) Bardzo bym byla wdzięczna
http://thesims2.ea.com/exchange/search.php?asset_type=object&view=feature&hideFramework=&languageCode=
Tutaj znajdziesz auta, podjazdy itd :)
Co do widn to może ktoś inny będzie wiedział, czy są jakieś nie wymagające Własnego Biznesu lub Osiedlowego Życia...
Ja niestety nie znam :(
http://thesims2.ea.com/exchange/search.php?asset_type=object&view=feature&hideFramework=&languageCode=
Tutaj znajdziesz auta, podjazdy itd :)
Co do widn to może ktoś inny będzie wiedział, czy są jakieś nie wymagające Własnego Biznesu lub Osiedlowego Życia...
Ja niestety nie znam :(
nie wczytuje mi takiej stronki pisze blad wczytywania strony
nie wczytuje mi takiej stronki pisze blad wczytywania strony
Musisz uzbroić się w cierpliwość... Coś chyba na niej remontują i strasznie wolno chodzi... Spróbuj w razie co jutro...
A ile mniej wiecej kosztuja simsy 2 nocne zycie? i tam normalnie autem sie jezdzi? i odwiedza znjomych?
To chyba nie do tego działu, ale ci odpowiem:
1. 60-70 zł
2. Tak
3. Nie da się odwiedzać znajomych, chyba,że masz OŻ i mieszkasz w bloku, to możesz odwiedzić.
Mam problem.
Mam zainstalowane Zwierzaki. Weszłam na stronę TheSimsResource. Chciałam pobrać wzoru futerek dla kotów. Pobrałam WinRarem. Wypakowałam do Downloads, nie ma w grze. Pobrałam za pomocą Sims2Pack. Chciałam wypakować i pojawił mi się napis, że "Element wymaga dodatku, który nie został zainstalowany". O co chodzi, przecież mam Zwierzaki...
Możecie mi powiedzieć, jak wpakować te wzory futra? Byłabym bardzo wdzięczna.
niepokorna
02.11.2008, 19:07
Ja też tak miałam, tylko że z Simem.
Normalnie wypakowujesz do Downloads, a potem rozpakowujesz Clean Instalerem :)
mi to pomogło ;)
W The Sims 1 była możliwość postawienia na parceli znaku, który sprawiał, że nie plątały się po niej zwierzaki.
Czy jest taka opcja w The Sims 2? Wiem, że są znaki ze zwierzakami w dekoracjach, ale po ich postawieniu koty i psy nadal przychodzą, a mam już dość jak psy tarzają się w moich kwiatkach :/
Możesz ogrodzić całą działkę, a na furtce włączyć opcję: Zablokuj (tudzież: Zamknij na klucz) -> Zakaz wstępu dla zwierząt.
Tak, wiem, ale bardziej zależało by mi na takim znaku.
Bo może gdzieś taki jest, a ja go nie mogę znaleźć?
basia315
17.11.2008, 19:47
Mam pytanie: ile trzeba czekać żeby suczka urodziła młode? Kiedyś moja psinka zaszła w ciążę, i minęło kilka tygodni, a ona dalej nie rodziła.
2-3 dni, czasem 4. mi raz urodziła nawet po 5.
Czy to blad gry ze male sie nie rodza?
U kotów byl charkterystyczny 'kolysankowy' dzwiek, minel simowy tydzien, i nic... :( [U mnie]
Swampfire
21.11.2008, 17:44
Czy to blad gry ze male sie nie rodza?
U kotów byl charkterystyczny 'kolysankowy' dzwiek, minel simowy tydzien, i nic... :( [U mnie]
Może wyprowadź rodzine i wprowadź od nowa ;).
patkasims2
25.11.2008, 13:49
co zrobic żeby się szczeniaczki urodziły??
Kupujesz najdroższy domek dla zwierząt.
Klikasz na psa lub suczkę i dajesz opcję Postaraj się o dziecko z ...(imię drugiego psa).
Relacje pomiędzy psami jaki właścicielem muszą być wysokie, by pojawiła sie ta opcja.
Aha, i jak uslyszysz dzwiek 'kolysanki' to znaczy ze... Udalo sie! :)
Witam :) mam taki problem . Moja psinka ma urodzic mlode i pojawia sie takie okienko "urodz" i kilka razy sie pojawialo ale nic sie nie dzieje i jeszcze do tego simom zmienia sie wiek o 18 a zwierzakom nie . Co moze byc przyczyna odkad zainstalowałam the sims 2 zwierzaki czyli dzisiaj nie sciagałam zadnych dodatkow. pomozcie ;**
Może masz za dużo osób na parceli? Liczba simów + zwierzaków nie może przekroczyć 8.
Jeśli masz jakieś dodatki z neta, to przerzuć folder Download na pulpit i wtedy spróbuj.
U mnie zwierzakom wiek zmienia się jakoś o 11.00 rano.
Czasem to też jest kwestia Insimenatora albo tego drugiego, potrzebnego do nastolatków.
No tak mozliwe ze przez insimenatora i przez tego hacka do nastolatków bo mam je oba . A jak włacza sie gra to pisze ze chcesz właczyc obiekty modyfikowane i ten insimenator ma znak obok taki jak by ostrzezenie . Chyba bede musiała przestan uzywac insimenatora a przyzwyczaiłam sie do niego
liczba simów i zwierzaków razem może przekroczyć 8, u mnie zdarzało się że było 9 albo i 10 (bez kodów)
Swampfire
15.12.2008, 17:54
No tak mozliwe ze przez insimenatora i przez tego hacka do nastolatków bo mam je oba . A jak włacza sie gra to pisze ze chcesz właczyc obiekty modyfikowane i ten insimenator ma znak obok taki jak by ostrzezenie . Chyba bede musiała przestan uzywac insimenatora a przyzwyczaiłam sie do niego
Ten trójkąt to taki tzn.ostrzeżenie EA nie jest ono groźne ,EA tylko ostrzega żeby uważać bo w dodatkach z neta są Virusy.
Moja simka będąc już u kresu swego życia chce oddać potomkowi swojego zwierzaka. Jednak jak daję opcję Zaproponuj - Daj zwierzaka córka go nie chce wsiąść. Czy musi lubić tego psa, by go wzięła?
uczeńszkoły
20.12.2008, 14:17
Myślę że tak. Ale jest też inny sposób. Niech ten sim przeprowadzi się do tej staruszki i niech się wyprowadzi i tam będzie takie okno z kim chce się wyprowadzić. No to weź że ze zwierzakiem no i zwierzak będzie u niej. Tylko że musisz przedtem połączyć rodziny i ta simka będzie mogła przejść na nazwisko drugiej.
magda_kaulitz
20.12.2008, 19:21
BoolPropem przyłączyłam wilka do rodziny. Mają kontakry na maksa.Jak teraz zrobić, żeby wolk ugryzł moją simkę??
Swampfire
21.12.2008, 11:30
Odłącz od rodziny pogłaszcz go a on cie ugryzie.
Enjoy
Kurczaczek
22.12.2008, 08:22
a ja mam pytanka
1: co zrobic z simsem? znaczy sie moja simska lezala na lozku a moj pies pogryz lozko i ona nie moze z niego zejsc (czyt. nie ma jej :/) da sie ja jakas "odzyskac" ??
2: kiedy wzialem pieska poprosilem zeby zrobil z samiczka TO (czyt. szczeniaczki) i jak oni to zrobili(no wiecie co) o po ilu dniach moja sunia bedzie w ciazy?
3:jak naklonic na szczeniaczki??? co musi sunia/piesek robic zeby ten drugi no wiecie :P z gory thx za odpowiedz :P
PS. sorki ze takie glupkowate pytania ale mam od kilku dni zwierzaki ... wybaczycie mi xd?
Qra
1. W ogóle jej nie ma?! tzn. nie widać jej? Możesz nią kierować?
2. Sunia tuż po TYM, będzie w ciąży, urodzi w ciągu 3-7 dni.
3. Psy/koty muszą być zaprzyjaźnione, musisz mieć budę (dla kotów też trzeba), klikasz na któregoś ze zwierzaków i wybierasz: Postaraj się o szczeniaka/kociaka z...
Jak można tworzyć obroże, kolory oczu i futra dla zwierząt?
Kurczaczek
22.12.2008, 12:38
no jak jej nie ma to nie mozna sterowac nie?
odpowie ktos :(
Kurczaczek, nie pisz dwóch postów pod rząd, używaj opcji edytuj. Widocznie nikt nie wie... Może spróbuj ją wyprowadzić i wprowadzić jeszcze raz?
Ale to łóżko jeszcze jest czy jest taka kupka drewna i części tego łóżka ?
Jak można tworzyć obroże, kolory oczu i futra dla zwierząt?
Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?
Też się ostatnio nad tym zastanawiałam, bo przecież nie w body shopie ;/
Zdaje się że w simPe... trzeba pokombinować i poszukać jakiś takich opcji.
simswerka
29.12.2008, 18:46
Gram Diną Kaliente na Miłowie i chce żeby nie była już miłością Mortimela. No to go zaprosiłam i pokłócili się i znikło im tylko 'zuroczenie' i 'przyjaźń'. Została 'przyjaciele na zawsze', 'najlepsi przyjaciele' i 'miłość'. Czy przez kłótni można pozbyć się 'przyjaźni na całe życie'? (piszę tu ponieważ 'przyjaźń na całe życie' jest w dodatku zwierzaki)
A i nie chce żeby on przyłapał ją na zdradzie tylko po prostu przestali się kochać :P
Proszę o radę
jak się robi przyjaźń na całe życie? : o
jak się robi przyjaźń na całe życie? : o
Automatycznie się robi chyba po pięciu simowych dniach bycia najlepszymi przyjaciółmi...
Ale trzeba mieć CW (tak mi się wydaje).
simswerka - wydaje mi się że od kłótni pozbędziesz się tej przyjaźni na całe życie i zostaną zwykłymi przjaciółmi.
Możesz też pogrzebać w "co ciękręci" i "co cię odrzuca" żeby przestali się sobie podobać.
roberto_b
30.12.2008, 18:29
Witam, zakupiłem córce pod choinkę Sims 2 zwierzaki na konsolę PSP. Mamy kłopot z ogarnięciem gry od strony ogólnej czyli poruszania się po niej w ogóle. Załączona do gdy instrukcja jest bardzo ogólnikowa. Gdyby ktoś mógł podzielić się z nami swoim doświadczeniem w tej sprawie, bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Bjork edit: trochę zły dział, ale na razie nie przenoszę dopóki nie uzyskasz odpowiedzi na swoje pytanie :)
roberto_b
30.12.2008, 18:44
w takim razie proszę o podpowiedż - gdzie mam się umieścić ?
Można grać w trzech okolicach - Dziwnowie, Miłowie i Weronie.
Gdy gra się załaduje i pojawi się okno z możliwością wyboru takiej okolicy, niżej będzie 'samouczek'. Być może trochę pomoże w zrozumieniu tej gry.
Ami-NaNa
10.01.2009, 09:52
Takie pytanie jaki jest kod żeby kontrolować zwierzęta??(gdzieś zgubiłam karteczkę a ni chce mi się czytać całego forum) xD
Miodka14
10.01.2009, 10:03
Mam pytanko co do opiekunów. Nie mam jeszcze tego dodatku, więc pytam się, czy opiekunem zwierzaka może być dziecko albo nastolatek?
Zwierzęta same wybierają na opiekuna osobę z która mają nasilniejsze kontakty.
Takie pytanie jaki jest kod żeby kontrolować zwierzęta??(gdzieś zgubiłam karteczkę a ni chce mi się czytać całego forum) xD
To jest kod: boolprop ControlPets on
Ami-NaNa
11.01.2009, 21:24
To jest kod: boolprop ControlPets on
boolprop ControlPets true/folse (moja koleżanka mi tak podawała)I on mi działał...;]
boolprop ControlPets on Ale ten też wypróbuje..xD
Dzięki za odp..;P
Siemanko.
Mój sim ma aspirację na gwiazdę sportu, ale ja wziąłem wojskowego, awansowałem już na dowódcę i pach, od paru dni zupełnie niespodziewanie, w środku dnia czy nocy, będąc czy nie będąc w pracy jestem degradowany na młodszego oficera (o czym nawet gra nie wspomina, po prostu wejdę sobie na zakładkę kariery i się okazuje, że jestem tylko młodszym oficerem). Wczytuję poprzedni zapis i znów to samo za parę min... O co chodzi?
Może tylko wydawało ci się, że jesteś dowódcą, a może powiedzieli ci, że w nastepnym awansie zostaniesz dowódcą. :)
Aleś mi pomógł... daruj sobie takie posty proszę.
Nic mi się nie wydawało, poza tym po młodszym oficerze nie zostaje się od razu dowódcą, po drodze jest pilot i jeszcze coś...
Prosiłbym o pomoc kogoś kompetentnego. Dziękuję.
Może sim nie wywiązywał się ze swoich obowiązków? Spróbuj jeszcze trochę nim pograć i zobacz czy znowu awansuje na dowódcę Ja tam się nie znam na tych rangach wojskowych :P
Zrobiłem to wcześniej, ale do dowódcy nie zdążyłem bo co chwila jestem młodszym oficerem.
To może zrezygnuj z tej pracy i na nowo sę w niej zatrudnij.
żabelka5
23.01.2009, 16:50
1.Co zrobic żeby wilk NIE przychodził na parcele?
2. Czy wilk może przyjsc na parcele publiczną? pytam z ciekawosci
1. Nie sadzić dużo drzew wokół domu i ogrodzić dom (wilk przyjdzie ale nie bedzie łaził po ogródku) i na furtce wybrać opcję 'zakaz wstępu..' 'dla zwierząt'
2. Z tego co wiem to nie
Zgadzam się z Dominic, lecz aby wilk nie przyszedł to nie można sadzić drzew iglastych, które są gęste i musisz dbać o krzewy, żeby nie było wokół nich chwastów. Jeśli chcesz, żeby odwiedził Cię wilk nasadź dużo sosen ołówkowych, jodły itd.
Mam pytanie: jak przygarniać te zwierzaki co przybiegają do simów na podwórka?
wpisujesz kod :
boolProp TestingCheatsEnabled true
potem wciskajac jednoczesnie shift klikasz na zwierzaku i wybierasz make secetable (cos takiego)
Czy zwierzak może umrzeć z innego powodu niż starość?
zelkam - nie jestem pewien ale chyba może spłonąć w pożarze lub z wygłodzenia :D
Mam The Sims 2 i The Sims 2 Zwierzaki i bym chciała wbić kody na pieniądze lub inne,ale nie mogę co mam zrobić?
zelkam - nie jestem pewien ale chyba może spłonąć w pożarze lub z wygłodzenia :D
Z głodu nie może umrzeć, bo wcześniej zabierze go opieka społeczna albo policja (nie pamiętam :P).
Karoola - naciśnij Ctrl, Shift i C. Powinno Ci wyskoczyć okno do wpisywania kodów.
motherlode - kod na 50.000 simoleonów
kaching - kod na 1000 simoleonów
giannanannini
10.02.2009, 13:48
moje pieski mają 100/100 w znajomościach... i jak mówie"postaraj się o szczeniaka... z" to są tylko minusy jakby się obraziły... dlaczego nie chcą mieć szczeniaków??:(
moje pieski mają 100/100 w znajomościach... i jak mówie"postaraj się o szczeniaka... z" to są tylko minusy jakby się obraziły... dlaczego nie chcą mieć szczeniaków??:(
Może nie mają dobrych kontaktów z opiekunem, który je do tego namawia?
giannanannini
10.02.2009, 19:19
a moze wiecie.., czy mozna zaprzyjaźnić się z wilkiem i kazać mu mieć szceniaki z naszym psiakiem?? i co z tej krzyżówki wychodzi?
Natalixx
11.02.2009, 20:49
a ja mam problem z obrożami.
moze się wdyawać dość banalny, ale mnie denerwuje, więc chciałam poprosić o pomoc.
wiec:
kupuję w zoologicznym kilka obróż i nie wiem co zrobić, żeby założyć ją psu.
Nie ma jej w tym "plecaku'' sima, gdzie są te obroze po kupieniu?
z góry dzięki ;)
a ja mam problem z obrożami.
moze się wdyawać dość banalny, ale mnie denerwuje, więc chciałam poprosić o pomoc.
wiec:
kupuję w zoologicznym kilka obróż i nie wiem co zrobić, żeby założyć ją psu.
Nie ma jej w tym "plecaku'' sima, gdzie są te obroze po kupieniu?
z góry dzięki ;)
Obroże założysz zwierzakowi klikając simem, który mieszka ze zwierzakiem na luterko (najlepiej takie maksistowskie, a nie ściągane z netu) i będzie opcja "Zmień wygląd zwierzaka" no i wybierasz, jaką obrożę masz mu założyć :)
giannanannini
13.02.2009, 17:57
ja nie wiem jak zrobić tego wilkołaka...
zaprzyjaźniłam się z wilkiem i nic... simka sie zestarzała i umarła...
mam sims zwierzaki od sierpnia i jeszcze nigdy nie miałam wilkołaka...
pomocy... moze jakis kod??
Wiem, że boolProp'em da sięto zrobić, ale nie jestem do końca pewny - proponuję zgłosić się do wyżej udzielającej się Bjork ona na pewno Ci pomoże.
ja nie wiem jak zrobić tego wilkołaka...
zaprzyjaźniłam się z wilkiem i nic... simka sie zestarzała i umarła...
mam sims zwierzaki od sierpnia i jeszcze nigdy nie miałam wilkołaka...
pomocy... moze jakis kod??
Wpisz kod: boolprop TestingCheatsEnabled true (mogę się mylić w wielkości liter, więc popróbuj różne kombinacje, tak by nie wyskakiwał błąd) i kilknij z jednocześnie wciśniętym klawisze shift na sima a później wyszukaj opcję "make me... > werewolf"
Dokładnie nie pamiętam gdzie to było.
Bez kodu musisz się zaprzyjaźnić z wilkiem (i wilk, i Twój sim powinien mieć dostatecznie wysoki poziom pasku kontaktów). Wtedy wilk ugryzie a sim zmieni się wieczorem w wilkołaka...
Koziorożec - przeceniasz mnie... ale dzięki :)
giannanannini
14.02.2009, 20:47
no kurcze kod niby działa... działają przyciski.
jest napis :make a vampire... ale jak go klikam nic sie nie dzieje... wiec niewiele mi to pomogło...
no kurcze kod niby działa... działają przyciski.
jest napis :make a vampire... ale jak go klikam nic sie nie dzieje... wiec niewiele mi to pomogło...
Bo (z tego co pamiętam, ale mogę się myslić) sim zmienia się w wilkołaka o 20:00.
Chyba, że wcale się nie przejęzyczyłaś i zrobiłaś z sima wampira, a nie wilkołaka?
A może też spróbuj zainstalować łatkę do Zwierzaków?
Do ściągnięcia ze strony www.thesims2.com zakładka Help zakładka patches.
wie ktoś może czy jest jakiś kod albo łatwy sposób na ucieczkę psa? Please help me!!!
napiszcie czy mozna zaisntalowac na the sims 2 zwierzaki university i czy bede dwa dodatki działały???proszeee
Tak jeżeli masz The Sims 2
(np. jeżeli zainstalujesz OŻ to możesz potem zainstalować studia)
:)
wie ktoś może czy jest jakiś kod albo łatwy sposób na ucieczkę psa? Please help me!!!
To ja znam taki sposób (tylko, że musisz się poświęcić) twój sim musi mieć bardzo dobre relacje z psem i gdy sim umrze pies ucieknie (ja tak miałam)
_migotka_
21.02.2009, 12:03
a ja mam pytanie, jaki trzeba mieć dodatek, żeby nauczyć wszystkich komend zwierzęcia? ja mam zwierzaki, OŻ, nocne życie.. kiedyś czytałam na tym forum, że trzeba najpierw powpisywać te kody boolprop TestingCheats.. i controlpets a potem kliknąć z shiftem na zwierzę i będzie opcja Spawn. ja nie mam takiego czegoś.. czy jakiegoś dodatku mi brakuje? o co chodzi? :)
a ja mam pytanie, jaki trzeba mieć dodatek, żeby nauczyć wszystkich komend zwierzęcia? ja mam zwierzaki, OŻ, nocne życie.. kiedyś czytałam na tym forum, że trzeba najpierw powpisywać te kody boolprop TestingCheats.. i controlpets a potem kliknąć z shiftem na zwierzę i będzie opcja Spawn. ja nie mam takiego czegoś.. czy jakiegoś dodatku mi brakuje? o co chodzi? :)
Nie - nie brakuje Ci :)
Może źle wpisujesz kod?
Polecam program SeeThem2 tam masz możliwość włączenia automatycznie boolPropa.
jedynymi jakoś powiązanymi ze sobą dodatkami są Zwierzaki i OŻ, bo by Wiedźma z OŻ wychodowała chowańca - trzeba mieć zainstalowane zwierzaki. Ale Ciebie to nie dotyczy :)
_migotka_
21.02.2009, 12:11
dzięki bardzo za szybką odpowiedź :) spróbuje tak zrobić :)
a nie dałoby sie jakoś obejść bez ściągania tego ? :D
bo szybko komp mi sie zawirusowuje ; (
myślałam, że wystarczy wpisać boolprop Testing.. a potem bool prop controlpets on. myślałam, że będzie działać :) może jest na to jakiś inny sposób ? :)
giannanannini
21.02.2009, 16:23
Bo (z tego co pamiętam, ale mogę się myslić) sim zmienia się w wilkołaka o 20:00.
Chyba, że wcale się nie przejęzyczyłaś i zrobiłaś z sima wampira, a nie wilkołaka?
A może też spróbuj zainstalować łatkę do Zwierzaków?
Do ściągnięcia ze strony www.thesims2.com zakładka Help zakładka patches.
a w jakiej czesci mozna byc wampirem??
W Nocnym Zyciu! :P
Poczytaj trochę... :)
Chodzi o dodatek?Jeśli tak to w dodatku Nocne Życie
Wampiryzm (http://www.forum.thesims.pl/showthread.php?t=34297) - tu jest opisane jak stać się wampirem ;)
Edit: Nie zauważyłem Cię Alisha
jak klikniesz make a vampire to profil twojego sima jest wampirowy ale jeśli zrobisz to w tylko ts2 to w nocy nic się nie dzieje ale profil i tak się zmienia
giannanannini
22.02.2009, 10:30
powiedzcie czy u Was te szynszylo/świnki też tyle jedzą?? moje "proszą" o żarcie prawie co godzine (simową) nie moge się simami zając tylko musze szynszyli żarcia dosypywać... już rzadko je kupuje...
powiedzcie czy u Was te szynszylo/świnki też tyle jedzą?? moje "proszą" o żarcie prawie co godzine (simową) nie moge się simami zając tylko musze szynszyli żarcia dosypywać... już rzadko je kupuje...
To chyba był jeden z błędów gry, który naprawia łatka do Zwierzaków. Świnki wtedy mniej jedzą :)
Do ściągnięcia ze strony www.thesims2.com zakładka Help, zakładka Patches
Co prawda po części zgodzę się z Giannanannini, ale u mnie świnkom jedzonko wystarcza na ok. pół dnia zwykle dosypuje dwa razy dziennie i wystarcza i nie mam zainstalowanej łatki do gry.
1.Mam problem chodzi o to (screen)
Screen (http://s14.bitefight.onet.pl/c.php?uid=75511)
Fajnie to wygląda xD?
2.Czy moge przygarnąć wilka albo żemy wilk ugryzł mojego jamnika ?
psychickid
23.02.2009, 10:45
Możesz przygarnąć wilka Ale wilki z tego co wiem, zazwyczaj gryzą ludzi, a nie inny psy.
1. Na samym początku musimy oczywiście kupić lub pobrać dodatek The Sims 2 Zwierzaki. Jeżeli już go mamy, wchodzimy na zamieszkaną parcelę i budujemy całe mnóstwo drzew. Jeżeli drzew będzie mniej niż pięć, wilkołak może uznać, że nie warto przychodzić. On lubi zarośla i ciemność. Ja ustawiłam pełno drzew na całej parceli.
2. Wilkołak powinien przyjść po trzech dniach. Czasami szybciej, czasami wolniej. Przychodzi nocą. Jest to cały czarny, duży pies ze świecącymi jak latarki oczami. Posiada imię. W moim przypadku jest to Guzik.
3. Powitaj wilka i baw się z nim (dopieść => daj przysmak/pogłaszcz) aż wskaźnik znajomości przejdzie na tyle, że będzie można robić z nim urozmaicone rzeczy (baw się => ciuciubabka/aport, pieść => podrap po brzuchu).
4. Kiedy już się naprawdę polubicie, po kliknięciu na wilka pojawi się opcja, po której można przygarnąć go do domu. Po przygarnięciu jak najczęściej się z nim baw, dawaj mu smakołyki itp. Nie można go chwalić ani ganić. Teraz trzeba czekać, aż Cię ukąsi.
5. Kiedy wilk chce ukąsić, podchodzi do Twojego Sima, a ten zaczyna go głaskać. Wtedy wilk otwiera pysk i gryzie w rękę. Twój Sim nieco się na niego wkurza, a potem błyskają od niego żółtopomarańczowe światła i wyrasta mu sierść. Staje się wilkołakiem.
6. Sim będzie wilkiem tylko w nocy od godziny 20.00. Stanie się normalny o 6.00. Jeżeli chcesz wyleczyć Sima z wilkołactwa kliknij na telefon i wybierz zadzwoń => usługi => treser zwierząt (czy jakoś tak). Kiedy treserka się pojawi, klinij na niej i poproś o… no… eliksir. Teraz możesz kliknąć na Swoim Simie i wypić napój.
7. Jak ukąsić innego Sima? To proste. Zaprzyjaźniasz się z nim nieco, a potem klikasz na niego i wybierasz „Zaatakuj”. No i proszę. Po skończonej walce pobity Sim jest już wilkołakiem.
8. Jak wyleczyć innego Sima z wilkołactwa? Dzwonisz po treserkę, kupujesz eliksir (patrz: punkt 6) i stawiasz go na podłodze, półce, obojętnie gdzie. Potem klikasz na chorego Sima i wybierasz nakłoń do… => wypij… coś tam, po prostu jakiś eliksir, trudna nazwa.
giannanannini
23.02.2009, 17:34
2.Czy moge przygarnąć wilka albo żemy wilk ugryzł mojego jamnika ?
a skąd masz jamnika?? ja też chcę!!
Może to mały pies scharakteryzowany na jamnika?
Ja tez zawsze chciałam mieć jamnika w simsach. O! Albo pobrany z MTS2
1. Czy wilkołak to taki czarny pies , ze świecącymi żółtymi oczkami? :D
2. Da się zaadoptować zwierzaka , którego wcześniej się oddało?
1) Tak.
2) Tak - jeżeli oddałaś go do schroniska dla zwierząt. Jeżeli oddałaś go jakiemuś simowi, to musisz zacząć nim grać i oddać z powrotem pierwotnemu właścicielowi.
feelka - czarny pies z żółtymi oczami to wilk, a wilkołak to sim, którego ten wilk ugryzie ;)
aluminium.
02.03.2009, 14:21
Moja simka bawiła sie z wilkiem i miała zamiar go pogłaskać i naglę odsunęła rękę, czy to wtedy ten wilk ją ugryzł.?
No właśnie a gdzie można spotkać wilkołaka? Bo wampiry, magów spotykałem, a wilkołaka nie. Mam wszystkie dodatki.
Ajloneczka
02.03.2009, 16:32
na samym początku jak zainstalowałeś to nie ma wilkołaka tylko wilki i ten carny ze świecącymi oczami to ten wilk co może cie ugryśc i zamienic w wilkołaka
aluminium.
02.03.2009, 16:33
Nomad:
Ja nigdy nie spotkałam.
Ajloneczka:
Tak Ajloneczka, to ten :)
Dla zainteresowanych: tutaj (http://pala-aga-simy.bloog.pl/kat,425631,index.html) znajduje się poradnik dotyczący przywoływania wilkołaków.
aluminium.
02.03.2009, 16:42
Ja wiem, że na pewno by przyszły trzeba mieć CO NAJMNIEJ 5 drzew.
A ja mam dziwną sytuację. Jak zainstalowałam Zwierzaki to moja simka zaczeła rodzić bliźniaki o.O
Patrzę "Personal" -> "My status" i tam było "Baby ; 2"
No to sobie myślę.. a co tam.. bliźniaki - pierwsze dzieci simki.
Potem chciałam jednego chłopca, klikam "Postaraj się o dziecko" , patrze na status ,
BLIŹNIAKI!
czy simka może poronić? albo urodzić jedno dziecko? tj. czy da się w tej sytuacji aby simka urodziła jedno dziecko?
ultraviolence
03.03.2009, 15:01
czy simka może poronić? albo urodzić jedno dziecko? tj. czy da się w tej sytuacji aby simka urodziła jedno dziecko?
Simka może poronić tylko wtedy, kiedy masz ściągniętego Inteenimatera. Dzieje się to losowo, ale podejrzewam, że większe szanse na utratę dziecka ma simka, która ma podły nastrój bądź przechodzi jakieś załamanie nerwowe będąc w ciąży. Generalnie wiem, że przez InSIMenator można ustawić liczbę dzieci, jaką się pragnie. Niestety to jest możliwe przed tylko przed zapłodnieniem. Kiedy simka jest już w pierwszym/drugim trymestrze ciąży, można tylko tę ciążę przyspieszyć albo wstrzymać. Dodatkowo jest opcja zmienienia ojca dziecka.
A możesz mi podać link do wersji Inteenimatera kompatybilnego z Nocynym Życiem?;)
Wyskoczył mi ostatnio taki błąd (jeśli się nie mylę, to dopiero po zainstalowaniu RiO) - moja psina podchodzi do miski, najada się do syta i już więcej z tej miski nie chce jeść, nawet po ponownym jej napełnieniu. Miska jest nieaktywna również po przejęciu kontroli nad zwierzakiem. Jednak jeśli psinie głód spadnie prawie do zera miska robi się aktywna i znowu można z niej korzystać. I tak w kółko.
Wszystkie miski mam maxisowskie, z hacków mam tylko Inteenimatera do OŻ, zainstalowane łatki, wcześniej takiego problemu nie było.
Przyłączam się do Ani ja też mam podobny problem tylko, że gdy mój psiak się naje to mogę wyczyścić miskę czy ją napełnić, ale psiak nie może z niej korzystać dopóki nie spadnie mu pasek głodu do czerwonego stopnia.
Ja też tak mam i nasze zwierzaki, są na tyle mądre, iż nie jedzą gdy nie są głodne :D A u mnie jest tak z kotami, jak i psami
Chryzantem Złocisty
06.03.2009, 13:06
To chyba tylko psy tak mają.Bo u mnie każdy kot jakiego miałam czy był głodny czy nie,to żarł jakby był głodzony wieki.
Jak przełaził obok kuchni,to jadł,jak się nudził,to też żarł.
Aż zaczęłam miskę wynosić poza zasięg jego pyska,i oddawałam mu ją dopiero jak był naprawdę głodny.
Od instalacji Rezydencji nie miałam jeszcze zwierzaka,więc może to naprawili?Albo tylko psy tak mają a koty jedzą dopóki mają karmę w misce?
aluminium.
06.03.2009, 17:49
U mnie na razie tego nie ma.
Ale używam kody i sobie nim steruje ;p (zwierzakiem)
gdy mój psiak się naje to mogę wyczyścić miskę czy ją napełnić, ale psiak nie może z niej korzystać dopóki nie spadnie mu pasek głodu do czerwonego stopnia.
Zapomniałam dopisać, że u mnie jest tak samo - simy normalnie mogą z miski korzystać: czyścić, napełniać, wołać zwierzaka. Tylko że to wołanie nie daje żadnego efektu.
Problem jest bardziej w tym znaczeniu, że psu, gdy spada pasek głodu do jakiegoś 1/4 to zaczyna się kolor taki pomarańczowy/ żółtawy i wtedy wyświetla się komunikat Twój pies głoduje i może uciec lepiej o niego zadbaj - miskę ma pełną korzysta z niej jak ma dopiero czerwony cały pasek. Więc jak mogę temu zapobiec?
żabelka5
13.03.2009, 13:36
Mam 4 psy:dwie suczki i dwa psy kiedy jedna z suczek już urodziła 2 szczeniaki nie miałam u żadnego psa opcji "postaraj się o szczeniaki z..."! Dlaczego?
Ajloneczka
13.03.2009, 14:32
bo na 1 parceli może być tylko 6 zwierząt :D
Iminashi
13.03.2009, 18:15
Czy do simsów na nintendo ds potrzeba the sims 2 i the sims 2 apartament pets (jak na komuterze) czy mogę kupić tylko to drugie?
Mam dwa sloty, ale jeden jest na normalną kartę a drugi na gry ze starego nintendo wiec juz takich nie kupie.
Miss C. Raczej nie trzeba kupować podstawy, tak mi się wydaje :P
Iminashi
15.03.2009, 11:52
Kupiłam sobie the sims 2 na DS ale nie trzeba mieć podstawy do ap.
niestety ts2 to gra strategiczna, mimo wszystko tnx za pomoc.
Czy jak rozinstaluje The Sims 2 Zwierzaki to mi wszystko zniknie?
haughton
18.03.2009, 13:14
Znikną na pewno przedmioty dostępne w tym dodatku oraz zawartość folderu "Downloads", więc najbezpieczniej będzie jak zrobisz kopię katalogu "The Sims 2" znajdującego się w "Moich dokumentach" i wkleisz go do "Moich Dokumentów" po usunięciu Zwierzaków.
Mermaid_
04.04.2009, 12:37
Hejka! Mam pytanie, pozwolę sobie opisać moje wątpliowości :).
Otóż mam The Sims 2 i trzy dodatki: Nocne Życie, Cztery Pory Roku i Podróże (instalowałam je właśnie w tej kolejności). Ale teraz, na Wielkanoc chcę dostać Zwierzaki, czyli dodatek, który był wydany jeszcze przed CPR i Podróże. I chciałabym się dowiedzieć, czy jak go już zainstaluję, to będę musiała uruchamiać płytę najnowszą (czyli Podróże), aby grać we wszystkie cztery dodatki naraz?
Wiem, że najlepiej instalować po kolei, ale niektórzy mają inaczej i też im działa ;).
Proszę o szybką odpowiedź na moje pytanie, to dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam wszystkich Fanów The Sims 2 ;* :).
bedziesz uruchamiac z Podróży :)
Mermaid_
06.04.2009, 20:32
Dzięki wielkie za pomoc ;). Mam jeszcze jedno pytanko :D
Jeżeli mam już stworzoną rodzinkę, to czy można kupić psa, kota i ustalić mu wszystkie ważne cechy (kolor sierści, charakter itp.), czy można tylko przygranąć zwierzaka z ulicy? Bardzo bym chciała mieć wymarzonego zwierzaka, ale słyszałam, że w takim razie trzeba go stworzyć w trybie tworzenia rodziny. A jeśli rodzina jest już stworzona, to czy zwierzak może się do niej dołączyć? P.S. The Sims 2 Zwierzaki jeszcze co prawda nie mam, ale wkrótce się to zmieni :). Proszę odpowiedź - z góry dzięki ;) :).
Jeżeli mam już stworzoną rodzinkę, to czy można kupić psa, kota i ustalić mu wszystkie ważne cechy (kolor sierści, charakter itp.), czy można tylko przygranąć zwierzaka z ulicy? Bardzo bym chciała mieć wymarzonego zwierzaka, ale słyszałam, że w takim razie trzeba go stworzyć w trybie tworzenia rodziny. A jeśli rodzina jest już stworzona, to czy zwierzak może się do niej dołączyć? P.S. The Sims 2 Zwierzaki jeszcze co prawda nie mam, ale wkrótce się to zmieni :). Proszę odpowiedź - z góry dzięki ;) :).
Możesz pojechać do sklepu zoologicznego i kupić sobie psa lub kota, jakiego chcesz, ale wybór będzie jednak ograniczony.
Możesz przygarnąć zwierzaka "z ulicy", ale wpierw Twój sim musi się z nim zaprzyjaźnić zanim pojawi się opcja przygarnięcia.
Możesz wejść w tryb tworzenia rodziny, stworzyć swoje wymarzone zwierzątko, po czym "połączyć rodziny" (w tym wypadku rodzinę simów i zwierzaka) w widoku otocznia.
Mermaid_
08.04.2009, 20:22
Dzięki, ale z Ciebie jeet spec od spraw Simsów xD :).
Mermaid_
11.04.2009, 12:33
Mam jeszcze jedno pytanie: Wiem, że w TS2 Zwierzaki, można mieć szczeniaki. Ale czy można je potem sprzedać? Jeśli tak, to jak? (jak się rymuje xD) :)
Mam ogromny problem związany uruchomieniem the Sims 2 Zwierzaki. A mianowicie pojawia się błąd po filmiku Działanie zakłucone . Aplikacja zostanie zamknięta . O CO W TYM CHODZI ?! .POMOCY .
PS. Wyłączałam wszystkie uruchomione programy , instalowałam do innego katalogu , skanowałam kompa a wymagania mam takie jak trzeba .. the sims 2 też mam zainstalowane . Dysk mam podzielone na dwa .
POMOOOOOOOOOCY prosze :((
może znajdziesz coś tutaj:
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=47064
I polecam wyszukiwarkę.
A co do dysków, to masz poinstalowane dodatki na różnych partycjach? Jeśli tak to wątpię by gra działała
ladygaga
12.04.2009, 18:03
Zainstalowałam sobie The Sims 2 Zwierzaki i wszystko mi działa, są bardzo fajne, ale niestety gra bardzo wolno mi chodzi i się często zacina :(
Próbowałam usuwac ozdoby i zostawic tylko potrzebne rzeczy ale i tak wolno chodzi. Może trzeba coś przestawic w ustawieniach? Pomóżcie!!!
moze masz za slaby komputer?
Ladygago posłuchaj jeśli masz sporo dodatków i jeszcze innych gier i zacinają Ci się simsy oznacza to, że masz za mało pamięci RAM lub za mało miejsca na dysku C, ja tak miałem tzn. za mało pamięci i gra cięła mi się dramatycznie.
ulciaczek
16.04.2009, 18:06
siemano,
jest jakiś kod na budowę ścian/fundamentów na krawędzi parceli...?
no wiecie...zeby mozna bylo jakoś obejść to że trzeba budować dwie kratki od krawędzi parceli?
z góry dziekuje bardzo :D
KONDZiO102
16.04.2009, 18:51
moveobjects on
To powinno wystarczyć :)
aluminium.
16.04.2009, 19:37
siemano,
jest jakiś kod na budowę ścian/fundamentów na krawędzi parceli...?
no wiecie...zeby mozna bylo jakoś obejść to że trzeba budować dwie kratki od krawędzi parceli?
z góry dziekuje bardzo :D
Powtórzysz, bo nie kumam :|
ulciaczek
16.04.2009, 20:45
no właśnie nie wystarcza...i mnie źli to troszku :)
Daaagi: jest ograniczenie jakieś że można budować ściane/fundament dwie kratki od końca parceli...i nie mam pojęcia jak to obejść.
Ulciaczku! Ten kod musi wystarczyć, bo on właśnie powoduje możliwość oczekiwaną przez Ciebie tylko musisz go wpisać moveObjects on/off i wyłącz po budowaniu ścian, bo może powodować dziwne rzeczy tak było u mnie.
ulciaczek
17.04.2009, 11:36
no to ja nie wiem...jakąś dupną wersję mam najwyraźniej bo nie dziala to tak niestety... :(
aczkolwiek bardzo dziekuje za pomoc :D :*
Zaraz, zaraz czego dupną wersję? kodu? dodatku?
ulciaczek
17.04.2009, 19:57
gry ogólnie.
moze jakiegos sensownego patch'a sciagne i bedzie ok...zobaczym. :)
KONDZiO102
19.04.2009, 17:15
Mam pytanie odnośnie nauki różnych rzeczy z książek oprócz umiejętności, np.: opieka nad dziećmi.
Czy nauka tych rzeczy coś daje a jeśli tak to co?
ultraviolence
19.04.2009, 22:07
Mam pytanie odnośnie nauki różnych rzeczy z książek oprócz umiejętności, np.: opieka nad dziećmi.
Czy nauka tych rzeczy coś daje a jeśli tak to co?
Opieka nad dziećmi - dorosły sim zyskuje możliwość "zagadania" niemowlęcia, czyli możliwości odkrycia, czego mu w danej chwili potrzeba, tj. po wydaniu polecenia "zagadnij" (klikasz simem na niemowlaka), nad głową malucha pojawia się chmurka, obrazująca pilną potrzebę, jaką odczuwa niemowlę.
Ochrona przeciwpożarowa - wydaje mi się, że simy szybciej gaszą ogień i zmniejsza się ryzyko, że szalejące płomienie spalą ich na węgiel.
Fizjologia - simy rzadziej chorują.
Coś tam z parami - sim ma możliwość pogodzenia zwaśnionych małżeństw.
Dożywotnie szczęście - myślę, że wskaźnik aspiracji spada w nieco wolniejszym tempie, niż zazwyczaj.
Nie wiem, czy to wszystkie, ale większość na pewno :) Jak przypomnę sobie resztę, to zedytuję posta.
jest jeszcze: opanowywanie gniewu. chyba chodzi o to, że Sima mniej rzeczy wyprowadza z równowagi. chociaż moje simy i tak mało się denerwują. (bezstresowe wychowanie simów ;))
Helena w dwóch podpunktach nie masz racji, otóż fizjologia jeśli się jej nauczysz to wolniej się tyje, a swatanie par to nie godzenie zwaśnionych małżeństw tylko godzenie jednego małżeństwa i swata to małżeństwo obca osoba znaczy nie może być pokłóconym małżonkiem.
ultraviolence
20.04.2009, 15:22
Helena w dwóch podpunktach nie masz racji, otóż fizjologia jeśli się jej nauczysz to wolniej się tyje, a swatanie par to nie godzenie zwaśnionych małżeństw tylko godzenie jednego małżeństwa i swata to małżeństwo obca osoba znaczy nie może być pokłóconym małżonkiem.
Z "fizjologią" się przyznaję, bo opierałam tę odpowiedź na moich domysłach. Jeśli natomiast chodzi o "porady dla par", dokładnie chodziło mi o to samo, co napisałeś. Z tym, że ujęłam tę korzyść w liczbie mnogiej :P (w końcu jeden sim może pogodzić wiele skłóconych małżeństw, a nie tylko jedno określone, prawda?). No, ale faktycznie, zależy jak się to interpretuje :)
Fakt, to swatanie jest bardzo dwuznaczne.
Ja mam może banalne pytanie - żeby nie było zanim zapytałam przeszukałam forum. Od wczoraj mam Sims Zwierzaki. I z dodatków ściąganych z neta zostały mi tylko ubrania, fryzury,makijaże itp. oraz ściany i podłogi. Dodatek nie widzi żadnych mebli itp. Czy oznacza to że wszystkie te rzeczy są niekompatybilne ze zwierzakami?
hmm.. a pojawiło Ci się okienko po ładowaniu się gry, na którym pisało o włączeniu dodatków?
Tak pojawiło się:) Jak zaznaczam włącz obiekty modyfikowane to i tak to nic nie daje. Jak włączam samą podstawę gry to wszystko jest ok, a jak włączam Zwiezaki to już nie mam nic z dodatków ściągniętych - chodzi mi o umeblowanie i inne ozdoby, bo fryzury, makijaże, ciuchy, wzory ścian i podłóg mam. Czy jest jakiś program który mógłby coś tu pomóc? Mam Clean Installera ale oni nic nie wykrywa. Czytałam tu na forum że ktoś coś mówił o jakimś programie kasującym dodatki których gra nie widzi, ale nazwy nie było podanej. Już się pogodziłam z tym że pożegnam się z rzeczami które ściągnęłam - myślałam po prostu że skoro są kompatybilne z podstawą to ze zwierzakami też.
Krzykaczus_Pospolitus
20.05.2009, 16:26
Jakie inne zwierzęta można mieć oprócz psa i kota???
Bo gdy chcę przygarnąć, to jest możliwość wybrania tylko tych zwierząt:((.
Jakie inne zwierzęta można mieć oprócz psa i kota???
Bo gdy chcę przygarnąć, to jest możliwość wybrania tylko tych zwierząt:((.
Można jeszcze kupić w trybie kupowania klatkę dla ptaków i klatkę dla chomików (świnek morskich) :)
Ale musisz na nie później kliknąć, by wyposażyć.
Przygarnąć można tylko psy i koty.
Krzykaczus_Pospolitus
20.05.2009, 18:34
Dziękuję:).
Problem już rozwiązany:) Kolejne pytanko - jak założyć zwierzaczkowi obrożę??
Zwierzakowi można ustawić obrożę podczas tworzenia w trybie tworzenia rodziny lub kupić w sklepie zoologicznym np. "Zwierzaki Piotrka" jest on w skrzyni domów, na ladzie w tamtym sklepie stoi stojak (masło maślane) z obrożami, kupujesz tą/te która/które ci się podoba/podobają*. Wracasz do domu, klikasz na lustro i wybierasz opcję "Zmień wygląd zwierzaka <imię zwierzaka>", wtedy pojawi ci się edytor podobny do tego z tworzenia rodzin, któryś numerek ma obroże (chyba 5, ale to w trybie tworzenia rodziny), wybierasz jedną z tych, które kupiłaś i naciskasz znaczek "v".
*niepotrzebne skreślić
Krzykaczus_Pospolitus
21.05.2009, 09:40
O dziękuję zelkam:).
Ja też dziękuję:) A teraz kolejne zagadnienie... dziś grałam sobie nową rodzinką i przyszedł wilk Kąsek. Nie spodziewałam się tego bo to kompletnie nowa parcela i nie zdążyłam żadnych drzew zasadzić. Usłyszałam wycie, a moja psina spała - wyjrzałam przed dom i było wilczysko. Nie wiedziałam czy zdążę się z nim zaprzyjaźnić więc użyłam opcji Make Selectable. No i jest w rodzinie. Teraz pytania: czy wilk może mieć szczeniaki z moją suczką? I czy mogą się one jakoś zaprzyjaźnić (normalny pies z wilkiem)? Jak kazałam mojej suczce bawić się z wilkiem to ona zaczęła go gonić i on na nią warczał, a potem uciekł. Ale wrócił. I teraz nie wiem co się stało bo jest w domu - je, śpi i bawi się gryzakiem ale nie mogę z nim w ogóle interaktować. Daję jakąś opcję i od razu się prawie wyłącza...a tak chciałam zrobić z któregoś sima wilkołaka...Jak myślicie co teraz zrobić? Wykasować z parceli? Przyjdzie wtedy następny?
jeżeli chcesz zrobić z sima wilkołaka, wilk nie musi z tobą zamieszkać. wystarczy, że się z nim zaprzyjaźnisz ;)
Dziękuję, ale czy jak teraz pozbędę się tego wilka to on jeszcze przyjdzie? I tak dziwne że przyszedł bo nie mam żadnych drzew na parceli
Na parceli nie. Ale wilki bardziej przychodzą , jeśli jest dużo drzew w otoczeniu. Albo jak w tej rodzince są małe dzieci.
Czy da się jakoś wpłynąć na dwa koty mieszkające razem, żeby się bardziej polubiły i mogły mieć młode? To jest kot i kotka, a prawie w ogóle nie zachodzą między nimi żadne interakcje. Jak by się nie widzieli nawzajem.
Podłączam się pod pytanie kavala - czy ogólnie takie zwierzęta mieszkające razem się zaprzyjaźniają? I jak? I pytanie odnośnie wilkołactwa - moje simy już są wilkołakami, ale zmienił im się tylko styl chodzenia no i simowi włosy. Ale ani simka ani sim nie mają sierści. Czy to przez niemaxisowe skiny skóry i włosy?
kavala- można to zrobić kodem. Wpisz w otoczeniu kod boolProp testingCheatsEnabled true , wejdź do domku simów, zaczniej kierować zwierzakie,m, wejdź w kontakty i przytrzymaj myszką i przeciągnij dwa paski przy zdjęciu drugiego zwierzaka. I u drugiego zrób tak samo. :)
Mizolec- tak się dzieje, gdy sim ma karnację pobraną z internetu.
kavala- można to zrobić kodem. Wpisz w otoczeniu kod boolProp testingCheatsEnabled true , wejdź do domku simów, zaczniej kierować zwierzakie,m, wejdź w kontakty i przytrzymaj myszką i przeciągnij dwa paski przy zdjęciu drugiego zwierzaka. I u drugiego zrób tak samo. :)
Raczej chodziło mi o metody naturalne, bo kodów nie używam.
Hmm... trzeba chwalić zwierzaki, gdy bawią się z innymi a ganić gdy warczą na innych i na siebie nawzajem. Później zwierzaki samowolnie będą sie z sobą bawić. A gdy będą się bardzo lubiły, to wybierz opcję postaraj się o szczeniaka/kociaka z... (imię). :)
Sim_Ronaldinho
26.05.2009, 11:44
Ma kilka pytanek:
1.Jak zostać wilkołakiem?
2.Co to daje?
3.Proszę o wykaz karier(posady i komendy do awansu)
4.Proszę o fotkę wilkołaka :P
z góry dzięki
Nandelle
26.05.2009, 22:42
1. http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=35463
3. ale wykaz karier do czego?
4. jest w linku podanym wyżej ^
Sim_Ronaldinho
27.05.2009, 16:49
kariery zwierzaków czyli:
posady i komendy do awansu
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.