Zobacz pełną wersję : The Sims 2: Zwierzaki - Macie pytania? Zadawajcie je tu!
Toreno96
13.03.2012, 20:44
Czy Likantropia jest przekazywana następnym pokoleniom?
Jeśli odpowiedź na powyższe pytanie brzmi "nie", to mam jeszcze jedno pytanie:
Czy sim będący wilkołakiem może zmienić innego sima w wilkołaka czy przemiany może dokonać tylko i wyłącznie wilk?
Kenny McCormick
13.03.2012, 21:16
1. nie :)
2. tak, chyba jest opcja "walcz" (?) Jak włączę grę, to dokładnie powiem ;)
Toreno96
14.03.2012, 14:31
Rzeczywiście, wilkołak może zaatakować innego sima(i nie potrzebuje do tego złych relacji z nim), czego wynikiem jest zarażenie likantropią. Jednak w trakcie testowania wilkołaka naszły mnie jeszcze trzy pytania(xD):
1. Czy likantrop ma jakiś bonus do kontaktów ze zwierzętami?
2. Czy jedynie wilk o świecących oczach może przemienić sima w wilkołaka, czy zwykły wilk, bez świecących oczu również?
3. Czy da się przygarnąć wilka(pytam się zarówno o tego zwykłego, jak i tego ze świecącymi oczami)?
Kenny McCormick
14.03.2012, 15:41
1. nie wiem. Ale chyba coś tylko do psów
2. Tylko świecące oczy :O
3. zwykłego napewno, a co do świecących oczu: kdem się da, może legalnie (bez kodów) też :rolleyes:
Mam problem, w zasadzie odkąd kupiłam "Zwierzaki", ale piszę dopiero teraz, bo to w sumie nie jest nic wielkiego, ale właśnie mi się przypomniało, więc postanowiłam tę sprawę wyjaśnić. Chodzi o to, że moje Simy - wilkołaki nie zmieniają wyglądu. Tzn. zmienia im się tylko fryzura, natomiast skin pozostaje ten sprzed przemiany. Jest on również zwykły na zdjęciu w panelu rodziny, w kontaktach, w dymku, gdy ktoś o takim Simie myśli itp. Chciałam zmienić wygląd w lustrze, ale wyskoczyło info o owłosionej twarzy (czy jakoś tak; nie pamiętam już, bo dość dawno grałam wilkołakami), no tak, tyle, że ta twarz jest całkiem normalna, a nie owłosiona. Od razu zaznaczam, że skinu wilkołaka (jako jedynego) nigdy nie zmieniałam na ściągany z netu, jest od początku oryginalny i generalnie chyba działa, bo problem leży tylko w moich Simach - wszyscy miastowi, których przemieniłam, wyglądają tak, jak powinni, czyli są obrośnięci futrem. Zastanawiałam się, czy to nie wina ściąganych zwyczajnych skinów, użytych do tworzenia postaci, ale trochę to bez sensu, bo przecież podczas przemiany skin powinien się zmieniać na ten wilkołakowy. Dlaczego więc nie działa on na moich Simach? (Dla informacji - zwykłe skiny mam w przeważającej ilości z GoS'u.)
http://img823.imageshack.us/img823/5892/snapshot9c2872fd7c2dc4d.jpghttp://img685.imageshack.us/img685/5927/snapshot9c2872fdfc2dc25.jpg
Więc twierdzisz, że u żadnego innego sima mającego dokładnie ten sam skin owłosienie wilkołacze się nie pojawia?
Jeśli tak, to ewidentnie wina skinu - najwyraźniej jest źle zrobiony. Nie jestem jednak w stanie określić, co jest z nim nie tak.
Sprawa tyczy się różnych skinów. Przemieniłam w wilkołaki trzech Simów, których stworzyłam wcześniej w Warsztacie i jestem pewna, że każdego na innym skinie. Żaden z nich nie zmienia wyglądu podczas przemiany. Wydaje mi się dziwne, żeby każdy z tych skinów był uszkodzony, tym bardziej, że staram się nie ściągać byle czego, no ale z drugiej strony miastowi mają owłosienie, a moi Simowie już nie. Jedyne, co mają wspólnego, to te nastroszone włosy; futro na ciele nie pojawia się. Nie wiem, jak by to wyglądało u innych Simów na dokładnie tych samych skinach, tego nie sprawdzałam, bo więcej wilkołaków nie robiłam.
My werewolf doesn't get hairy at night
There seems to be a conflict with the werewolf code and custom skintones. If your sim is a werewolf but doesn't change into his werewolf skin in the evening, or doesn't change back to his regular skin in the morning, you are experiencing this bug.
Link: http://www.modthesims.info/wiki.php?title=Game_Help:Werewolves
Czyli moje podejrzenia były słuszne.
Na szczęście autor podał też odnośniki do stron, gdzie opisane jest, jak rozprawić się z tym problemem, m.in. w jednym z nich czytam, że patch do Zwierzaków naprawia ten bug.
O, wielkie dzięki, na pewno spróbuję (chociaż patch to ja już instalowałam, sprawdzę jeszcze ten drugi link). W sumie to taka pierdoła trochę, a nie problem, no ale futro to cały urok wilkołaka, więc dobrze by było, gdyby się pojawiło. ;)
Karolka1231
28.03.2012, 08:14
Ja także mam jeden problem. Moja simka uczyła psa komendy '' do nogi '', ale pasek się nie uzupełniał. W dodatku, potem kiedy simka przestała go uczyć, pasek ciągle tkwił nad głową psa. Usunęłam go kodem moveObjects (pasek ), ale nie wiem co mam zrobić, żeby pasek zaczął się uzupełniać.
Larisa93
15.05.2012, 15:30
Możesz spróbować zresetować psa i wtedy może coś się polepszy? Boolprop i shiftem na psa, gdzieś na końcu powinno być Force error i potem wyskakuje ramka, klikasz to w środku , nie pamiętam co tam było :D Zawsze tego używam, gdy wyskakują mi jakieś bugi, czy inne dziwne rzeczy i to pomaga.
Filleable
15.05.2012, 17:40
Ta opcja to Reset. Jest Cancel, Reset i Delete. Klikasz Reset.
Czy można nauczyć psy załatwiania potrzeb fizjologicznych w miejscu innym, niż to robią do tej pory? Mam dwa psy i obydwa sikają mi na płytki przed samym wejściem do domu! Mam dość wiecznego wycierania podłogi z ich sików ;/ Można je jakoś tego oduczyć i nakazać załatwiać się np. gdzieś za domem?
Zgań je po prostu dopóki taki paseczek nie dojdzie do końca. Wtedy będą wiedziały, że takie siusianie gdzie popadnie nie jest zbyt grzeczne :O
No właśnie nie mogę, bo paski mają w 100% zielone, a w interakcjach jest Pochwal za.../ Zgań za... -> Załatwianie się poza domem (czy jakoś tak). Nie będę ich ganić za sikanie poza domem, bo mi ten zielony pasek poleci w dół i zaczną się załatwiać w domu :|
Cały problem polega na tym, że one są wyuczone załatwiania poza domem, ale po prostu upodobały sobie miejsce zaraz przy samych drzwiach wejściowych (http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1603203&postcount=275), a mnie to wkurza, bo ciągle zostają kałuże i muszę je wycierać. Chcę, żeby to robiły w innym miejscu, najlepiej za domem, ale nie wiem, jak to zrobić i czy w ogóle jest to możliwe.
Cytryśnia
18.11.2012, 11:49
Wiesz, postaw drzewa za domem, jakieś no... takie "słupy" na które mogłyby się załatwiać (drzewa, skrzynka na lisy) bo zwykle na takim czymś się załatwiają, przed drzwiami musisz mieć pewnie jakieś krzaki :)
Mam kilka kępek kwiatów przed domem, żadnych innych roślin. Sprawdzę te krzaki za domem, bo z tego, co kojarzę, za domem mam jedynie drzewa owocowe.
Cytryśnia
18.11.2012, 12:10
No to może postaw jeszcze za domem jakieś zwykłe drzewa, ale ten pies i tak będzie chodził chyba tam gdzie będzie mu najbliżej :|
Czy dwa wilkołaki mogą mieć dziecko ktòre będzie małym wilkołakiem ?
Alcioo :33
09.02.2013, 09:05
ymon- jeżeli masz 2 wikołaki to powodzenie dziecka wilkołaka wynosi 100%, jednak gdy jest tylko jeden wilkołak i np.: człowiek, to dziecko ma 50% szans na urodzenie się wilkołakiem. Jeżeli zaś mutujesz ze sb dwa nadnaturalne stworzenia, to jest 50/50 nie wiadomo co wyjdzie.
Cytryśnia
09.02.2013, 09:07
ymon40 - dwa wilkołaki mogą mieć dziecko, ale nie będzie ono wilkołakiem, tylko zwykłym dzieckiem. Oczywiście gdy stanie się dorosłym można je zamienić w wilkołaka (bo jeśli dobrze pamiętam to jeszcze nastolatki jeszcze nie mogą)
edit:Altair mnie wyprzedził, ale nie ma racji, to jest TS2 :P
Tak podejrzewałem, dzięki za rozwianie wątpliwości :)
Simka Zabawy
07.03.2013, 11:29
Nie wiem czy to pytanie było, ale:Emeryt może stać się wilkołakiem? I czy jeśli zostanie nim za młodości to jak będzie wyglądał na starość?
Tak, może stać się wilkołakiem. Najpewniej będzie wyglądał normalnie, ale mam przeczucie, że może lekko zszarzeć. Nie jestem do końca pewny więc nie radzę mi wierzyć na słowo.
Dżiglipaff
28.03.2013, 20:21
Może się stać wilkołakiem będąc emerytem, więc prawdopodobnie starzejąc się nim również pozostaje. Modyfikacja skóry jest taka sama jak w przypadku dorosłych - dostaje brązowe włosy
Cytryśnia
19.04.2013, 17:44
załóżmy taką sytuację:
jest rodzina, która ma kotkę, ta kotka jest ciężarna, w trakcie ciąży jednak stwierdzam, e kotka mnie irytuje i oddaję ją do schroniska, potem w innej rodzinie adoptuję tą kotkę, czy ona się okoci?
@up - Gdy kotka jest ciężarna, nie można jej oddać do adopcji. Przynajmniej u mnie się nie da. Dopiero po ciąży jest to możliwe. (;
Cytryśnia
20.04.2013, 19:08
A mi się udało O_o (mówię o tym ośrodku "Przygarnij mnie") oddałam kotkę i kota, obecnie sprawdzić nie mogę czy kotka urodzi w innej rodzinie, więc się pytam
wercia0921
07.05.2014, 13:22
A się wtrącę do punktu 3.
Nie można sterować zwierzakami? :huh:
Oczywiście nie można od tak sterować. :noexpression:
Ale za pomocą kodów można! :rolleyes:
Oczywiście nie każdy to może wiedzieć, ale ok. ;)
Potrzebne do tego 2 kody, niestety nie 1 . .
Mam nadzieję, że wiadomo, jak wywołać konsolę kodów.
Na samo sterowanie zwierzęciem:
boolprop ControlPets on - aby wyłączyć to zamiast on to off
Do przerywania ich czynności
boolprop PetActionCancel true - wyłączenie zamiast true to false
Mieliście tak kiedyś że sim wilkołak nie przemienił się o 6 w normalnego sima tylko został wilkołakiem ;/?
Pojawił się ten proces przemiany, sim zaczął chodzić normalnie ale wygląd mu został :P
Widze że nikt mi w lipcu nie odpowiedział, a problem nadal pozostał ; d
jeden facet chodzi mi w postaci wilkołaczej cały dzien a simka ma ludzki wygląd ale chodzi jak wilkołak.
nie odmieniają się z powrotem
znalazłam jakiś temat w ktorym ktos radzil że można takiego sima wyprowadzić do innego miasta i wtedy mu sie odmieni ale jak próbowałam to wyskakiwał mi błąd jak chcialam parcele z nim dac do skrzyni domów i gra się wyłacza ;/
Księżniczka Mordoru
06.02.2015, 11:23
Jeżeli jeszcze masz ten problem - może spróbuj z nimi eliksiru uleczającego i znowu ich przemień? :/ Moja siostra miała taki problem, że jej Simka-wilkołaczyca nie mogła zmienić wyglądu (za dnia!), bo wyskakiwał komunikat o tym (w dosłownym znaczeniu), że wilkołakowi fryzury nie zmienisz. Hyh, a jest też inna sprawa - w nowych karnacjach (tych z gwiazdki) wilkołaki się nie przemieniają :/
revallsay
29.07.2015, 17:25
Nie wiem czy powinnam to poruszyć tutaj czy gdzieś indziej. Ściągnęłam z tego linka: http://meetme2theriver.livejournal.com/63030.html bazy otoczeń i dodałam je jako Otoczenia handlowe do Miłowa. Problem polaga na tym, że zwierzątka nie chca przychodzić do każdej 'okolicy' - Do Belladonna Cove nie przyjdzie, do Desiderata Valley tak samo, ale w Riverblossom Hills już przyjdą. W głównym otoczeniu czyli Milowie pojazują się normalnie. Nie wiecie w czym tchwi błąd?
Czy (i jak) można przenieść simów, np. z miłowa do dziwnowa?
Engie, można przenieść rodzinę z jednego otoczenia do drugiego. W związku z tym, że nigdy nie byłem typem magika komputerowca, to starałem się wszystko robić na chłopski rozum. Fakt faktem, że już kilka lat nie stosowałem tej metody, ale ja zapisywałem parcelę z zamieszkałą na niej rodziną do skrzyni i tej "puli" parcel - tam, gdzie jest zapisana rodzina Klimek i Knot wraz z domami. Następnie w drugim otoczeniu "wyciąga" się ich z tej skrzyni i są. Jednak, jak czytałem, to krążą słuchy, że taki sposób może uszkodzić grę i doprowadzić do jej nieprawidłowego działania. Ja tak przeniosłem Balbinę Biedak do Dziwnowa.
Tutaj jest poradnik, jak zrobić taką akcję bez niepożądanych skutków... Pierwsza strona objaśnia, jak w ogóle udostępnić Sima, a na ostatniej stronie wśród komentarzy znajdziesz krótkie wyjaśnienie, co do przenoszenia rodzin. :)
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=43051
To tak, wie ktoś może co mogłabym poradzić na psa który... Nie chce jeść? Dosłownie, ma zawsze pełną miskę i to tą najdroższą a nie chce z niej jeść tylko piszczy i żebra od simów którzy jedzą. Wiecie co na to poradzić? Już mi jednego psa zabrali z niedożywienia przez to. Jak kupiłam drugą tańszą i zapełniłam też ignorował.
Być może miska jest źle postawiona (pod kątem) - często simowie gdy napełniają ją karmą, to niefortunnie ją odkładają i stąd problem. Spróbuj wejść do trybu kupowania i obrócić miskę w kierunku wolnej przestrzeni.
Sprawdzałam, ale pies do niej nawet nie podchodzi i nie próbuje jeść więc to chyba nie to.
Czy miska jest czysta? Zwierzęta, które są czyściochami nie chcą jeść z brudnych.
Remus Lupin
17.01.2017, 14:49
Wpisz kod boolprop i przesuwaj paski potrzeb w prawo,albo tym kodem, bądź innym kontroluj psa i będzie po sprawie.
A nie masz opcji jak klikniesz simem na miskę zawołaj na jedzenie...? Może pobierałaś jakieś recolory albo coś innego?
@Remus Lupin nie każdy lubi grać na hakach ;)
Jest czysta, też na to zwracałam uwagę. A z tymi kodami to trochę upierdliwe by było, szkoda że nie ma jakiegoś ,,legalnego" sposobu na to chyba
Miska zwyczajna, nie z neta odpowiadając na ostatnie, a zawołanie to jak nauczę go tej komendy a nie w każdej rodzinie jest na to czas a z trenerami mam zawsze problemy więc nie chcę ich ściągać
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.