Zobacz pełną wersję : The Sims 3 Pokolenia - Proste pytania i odpowiedzi.
Hej a ja mam pytanie jak jest ze ślubem bo na jednym zdjęciu było pełno takich krzesełek itp można normalnie urządzić ślub ?
Vallentina
25.06.2011, 11:56
Jeśli chodzi ci o to - do ślubu nie potrzebne są krzesełka.
A czy wie ktoś może dlaczego gdy włączyłam gre wszystko było normalnie, potem moja simka pojechała do szpitala a gdy chciałam by wróciła do domu to jechała np. do plazmy potem do kujona, a jak chciałam ją przeprowadzić telefon był zablokowany ? Czyli inaczej nie miała domu. PS. Nie mam żadnych modów, ale gram na zapisie ''przedpokoleniowym''.
rocktechnika
25.06.2011, 12:25
ja niestety mialam tak,ze dziecko poprostu zostalo na mojej parceli, zaden rodzic po niego nie przychodzil i musialam je usunac.
Ja zawsze wpisuję "resetSim imię nazwisko" dziecka, które zostało na parceli i ono od razu znika.
Saheli019
25.06.2011, 15:24
A które to te gnomy z podstawy? Ja mam tylko tego w dekoracjach do ogrodu z bródką.
anie_1981
25.06.2011, 16:48
Te w dekoracjach są zwykłe i nic nie robią. "Prawdziwe" gnomy znajduje się w różnych miejscach lub kupuje w katalogu, ale po wpisaniu BuyDebug.
Saheli019
25.06.2011, 17:10
Ale te z BuyDebug to są z różnych dodatków,ktore są więc z podstawy? Mam tego z brodką,tego "rapera" i wampira i nie starzeją się i nie rozmnażają. Tylko pozycje zmieniają...
anie_1981
25.06.2011, 18:55
Mi się zestarzał tylko taki z bródką w czerwonej czapeczce. Z resztą, to powinny być przy nich ikony z którego dodatku pochodzą.
a jak w ogóle mieć te prawdziwe gnomy nie tylko dekoracyjne o trzeba zrobić ? ;) b nic o tym nie wiem.. -.-
Aperlaxive
26.06.2011, 10:42
Możesz je wyłowic, znaleźc w katakumbach lub w śmietnikach. Czasem zamiast kamieni mogą ci przysłac gnoma, znależc w prace lub kupic w komisie.
możesz też wpisac buydebug i kupic
nattt009
26.06.2011, 16:22
Chciałabym zapytać, czy da się jakoś zainstalować ten dodatek tak, aby nie była potrzebna płyta?
Czyniąca_Hałas
26.06.2011, 16:31
Jak instalujesz potem inny, to płyta z tego nie będzie Ci już potrzebna. Ale przy instalacji oryginalnego dodatku zawsze jest potrzebna.
Chciałabym zapytać, czy da się jakoś zainstalować ten dodatek tak, aby nie była potrzebna płyta?
Tak, da się - trzeba go pobrać z Origin (nowa wersja EA Store). Wtedy do odpalenia nie potrzebujesz płyty.
tutaj masz http://www.the-isz.com/nraas/index.php?PHPSESSID=bb8449c191e0266cec928df6fb40b8 26&topic=113.0 The NoCD mod,który pozwala na grę bez płyty,o instalacji plików packages-modów dowiesz się w poradnikach
Saheli019
26.06.2011, 19:12
A żeby się te gnomy rozmnażały to musi być włączony postęp historii?
właśnie "dostałam" te simsy so fajnne ale mam pytanie czy jak chce zaręczyć moja parkę to czy muszę chodzić na te randki?
Chatoyant
27.06.2011, 09:27
Niekoniecznie, musisz po prostu wykonywać romantyczne interakcje, aż pojawi się opcja zaręczyn.
Aperlaxive
27.06.2011, 09:28
Tak. A z tm postępem historii to nie mam pojęcia
chyba znalazłam kolejny błąd ... a mianowicie miałam małą dziewczynkę i jak ona mi dorosła na nastolatę to się zrobiła po prostu gruba. chciałam ją zmienć ty gdzie się robi simy ale jak tylko to wyłączyłam i zatwierdziłam ona robiła znowu się gruba ;/ czy ktoś miał podobnie ?
i jescze mam pytanie jaki jest inny sposób na ożywienie WP bo moja simka zrobiła co najmniej 10 eliksirów a nie ma tego żebby go ożywić czekam na odp.
FakeYourDeath
27.06.2011, 13:53
ja tak mialam,musialam juz sie pogodzic z tym,ze bedzie gruba : D Bo nawet jesli chodzila na silownie to potem znow to samo :d
anie_1981
28.06.2011, 10:30
i jescze mam pytanie jaki jest inny sposób na ożywienie WP bo moja simka zrobiła co najmniej 10 eliksirów a nie ma tego żebby go ożywić czekam na odp.
Potrzebny jest eliksir o nazwie "Metamorfium Wymyślonego Przyjaciela". Trzeba tworzyć eliksiry do skutku, jeśli coś nie wychodzi, no to trzeba poprawić umiejętność logiki Sima, o ile samo bawienie się w chemika nie poprawia tej umiejętności. U mnie staruszek odkrył wszystkie eliksiry w krótkim czasie, ale miał od początku logiki na maksa.
Innym sposobem jest czekanie na okazję z laboratorium, ale wtedy potrzebny jest tęczowy kryształ, a jak wszystkie kryształy\kamienie\skałki, trudno go znaleźć.
a ja mam takie pytanie : co zrobić żeby wymyślony przyjaciel dorósł? moja simka (dziecko) ma wymyślonego przyjaciela, ale on wygląda tak, jak wyglądał kiedy go dostała. co mam zrobić żeby wyglądał tak jak na niektórych zdjęciach i filmach?
EDIT:
o i jeszcze jedno. jak moje dziecko ma spłatać psikusa sąsiadom, albo komukolwiek?
symfonia
28.06.2011, 14:48
Co zrobić żeby simy były tak ubrane ,chodzi mi o te mundurki?
http://i55.************/jf856x.jpg
To są zdjęcia ze szkoły prywatnej? I czy wogóle można teraz zapisywać dzieci do szkoły prywatnej tak jak to było w ts2?
Chatoyant
28.06.2011, 15:15
@suomii, "tak jak go dostała", tzn nadal jest zabawka? zeby WP ożył małe dziecko musi się z nim ciągle bawić (w miedzyczasie pojawia sie dwa komunikaty, po tym drugim mozna odpuscic z zabawa :P ), kiedy dzieciak dorosnie zabawka zmieni się w przyjaciela, proces ten był już opisywany kilka razy w tym temacie.
aby spalatac psikusa, klikasz na drzwi sąsiadów, jednak w ich domu musi być chociaż jeden osobnik :P
@symfonia, to zdjecie na potrzeby reklamy dodatku, nie mozna sterowac simem w szkole, a co do mundurkow to nie ma ich chyba w grze.
w pokoleniach doszla opcja poslania dziecka do szkoly z internatem (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=60355).
no właśnie moje dziecko dorosło i już do szkoły chodzi, ale przyjaciel nadal jest zabawką :/
a z tymi psikusami to kliknęłam na drzwi sąsiadów i byli w domu bo była dostępna opcja 'odwiedź rodzinę Frio' a psikusa żadnego nie było :/
@symfonia, te spódnice łatwo zrobić. Są takie ale w inne wzorki i kolory jeszcze w podstawowym pakiecie, bluzka chyba też podchodząca jest ;)
no właśnie moje dziecko dorosło i już do szkoły chodzi, ale przyjaciel nadal jest zabawką :/
a z tymi psikusami to kliknęłam na drzwi sąsiadów i byli w domu bo była dostępna opcja 'odwiedź rodzinę Frio' a psikusa żadnego nie było :/
Ja też tak miałam ale bawiłam się nim do skutku i wreszcie mi dorósł. musisz mu poświęcać dużo uwagi i się z nim bawić\
Gdzie znaleźć półkę na filmy z kamery ?
anie_1981
28.06.2011, 22:03
"Półki" to chyba nie ma, ale jest stacja dysków, w elektronice\różnej, tam gdzie kamera. Do tej "stacji" wkłada się kasety z filmami i można je oglądać nie wyjmując stamtąd filmów.
Saheli019
29.06.2011, 06:54
Hmm...nie wiem czy to komus pomoże czy to zwykły zbieg okoliczności ale: dla tych którzy chcą rozmnozyć swoje gnomy: otóż ja kupił te dwa z podstawy i duuuuuugo nic,nie urodził mi się mały gnom,ale jak moja simka urodziła dziecko i wróciła ze szpitala na trawniku siedział gnom berbeć. Może naprawde to zbieg okoliczności a może w taki własnie sposób pojawiają się małe gnomy. Czy ktos tez tak miał?
Hmm...nie wiem czy to komus pomoże czy to zwykły zbieg okoliczności ale: dla tych którzy chcą rozmnozyć swoje gnomy: otóż ja kupił te dwa z podstawy i duuuuuugo nic,nie urodził mi się mały gnom,ale jak moja simka urodziła dziecko i wróciła ze szpitala na trawniku siedział gnom berbeć. Może naprawde to zbieg okoliczności a może w taki własnie sposób pojawiają się małe gnomy. Czy ktos tez tak miał?
Ja długo nie miałam nowego członka w rodzinie aż do teraz, ale już wcześniej pojawił mi się gnom bobas, więc chyba to nie od tego zależy.
Mam pytanie: czy dorastanie tego przyjaciela nie jest regułą? Może jeżeli pozostanie lalką oznacza to błąd w grze...
Mam w swojej simowej rodzinie bliźniaki. Oboje dostali wp, którzy dorośli razem z nimi. Poza tym są ciągle widoczni i tylko pałętają się po domu a czytałam że pojawiają się tylko czerwonym pasku "towarzystwa"... Jest oczywiście opcja "zostaw w spokoju" skierowana do wp. Skutkiem jest przemiana w lalkę. Żeby przywrócić poprzedni stan rzeczy mamy opcję "przeproś":-P
anie_1981
29.06.2011, 15:02
Nie do końca rozumiem, co masz na myśli. Po pierwsze nie każde dziecko dostaje lalkę i nie każda lalka zaczyna się poruszać. Ale jak już zamieni się w ruszającą się szmaciankę, to już się będzie pojawiała zawsze gdy dziecko jest w domu i nie śpi.
Jest oczywiście opcja "zostaw w spokoju" skierowana do wp. Skutkiem jest przemiana w lalkę. Żeby przywrócić poprzedni stan rzeczy mamy opcję "przeproś":-P
Ja raz zrobiłem interakcje "zostaw mnie w spokoju" i nic się nie stało z WP, tylko biegał za moim Simem i nic więcej. Tak jak moja poprzedniczka powiedziała, WP staje się lalką tylko wtedy, gdy Sim śpi lub jest poza domem.
anie_1981
29.06.2011, 16:26
Ale jak ja każę WP "zostawić Sima w spokoju", to on zmienia się znów w lalkę, czyli u mnie są 3 sytuacje, gdy wp jest znowu lalką, sen, nieobecność dziecka w domu i "zostaw mnie w spokoju".
Aha, to dziwne, bo u mnie się nie zmienił z powrotem w lalkę :O Nieważne, może miałem jakiś błąd.
hellraiser
29.06.2011, 18:28
Nie wiem czy to już było, jak tak to sorry, dużo stron do przegrzebania.
Mam problem z dzieckiem, otóż moja Simka chciała wysłać swoją córkę do internatu, wszystko ładnie, pięknie itd. i wyskoczył komunikat że transport do szkoły jest o 8 w sobotę. No i gdy nadszedł czas na podróż do internatu, żaden samochód nie przyjechał, a młoda Simka nie ma żadnej szkoły na panelu np. w drzewie genealogicznym, a w zakładce szkoła ma wpisane "Zapisana do szkoły z internatem". Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Jak ją wysłać do tej szkoły, obojętnie czy to internat czy ta miejska szkoła? Bo nieco irytująca jest nastolatka już, która cały czas siedzi w domu i nic nie robi.
Chatoyant
29.06.2011, 18:34
a probowales ja z tego internatu wypisac, zeby znow zaczela chodzic do normalnej szkoly?
hellraiser
29.06.2011, 20:21
A jak wypisać ją z tego internatu? :P
Chatoyant
29.06.2011, 20:23
zapewne przez komputer/telefon :d
hellraiser
29.06.2011, 20:33
Aha, no to nie mam takiej opcji ani na telefonie, ani na komputerze :| Zmiana aktywnej rodziny też nic nie pomaga, o reinstalce proszę nie mówić bo się wścieknę na myśl że mam podstawę 6 godzin instalować... Może jest jakieś inne rozwiązanie?
Chatoyant
29.06.2011, 20:40
resetsim? a jak nie, to spróbuj wyprowadzić i wprowadzić rodzine (tylko w edycji miasta, za pomoca 'eksmituj'), mi ostatnio jak rodzice nie chcieli wrocic z darmowych wakacji to pomoglo. albo zrob dzieciakowi urodziny. a wlasnie, to nastolatka czy dziecko?
Może jest jakieś inne rozwiązanie?
The Overwatch przywraca zaginionych simow http://www.the-isz.com/nraas/index.php?topic=935.0
hellraiser
30.06.2011, 07:35
@Chatoyant, spróbuję tego sposobu z przeprowadzką i resetsim, może się uda. Dziecko zapisałem do szkoły z internatem jak była dzieckiem, teraz dorosła do nastolatki i nic się nie zmieniło.
@ilona, ta nastolatka mi nie zaginęła. Poprostu nie pojechała do tego internatu bo nie przyjechał po nią transport i teraz cały czas siedzi w domu, tak jakby nie miała szkoły. Może dla niej to dobrze mieć takie długie "wakacje" ale ja nie mam co robić z nią :P
@ilona, ta nastolatka mi nie zaginęła. Po prostu nie pojechała do tego internatu bo nie przyjechał po nią transport i teraz cały czas siedzi w domu, tak jakby nie miała szkoły. Może dla niej to dobrze mieć takie długie "wakacje" ale ja nie mam co robić z nią :P
mimo to polecam Ci ten mod
Mam WP i dostałem wiadomość od Ośrodka Naukowego, że zobaczyli, że mój Sim kontaktuje się często z niewidzialną postacią i wyczuli energię i chcą, aby mój Sim przyniósł jakiś Kryształ, żeby mogli go ożywić, miał już ktoś taką okazję i wie gdzie znaleźć ten kryształ ?
Ja miałem tą okazje, ale niestety nie chciałem jej rozwiązywać, ponieważ nie chciało mi się szukać tego klejnotu, a go można znaleźć:
-szukaj po całym mieście dzięki pomocnikowi kolekcjonera.
-wykop kopaczem (potrzebna kariera, jak nie masz wynalazcy w rodzinie, wybierz się do komisu po maszynę kopiącą, tam powinna być.)
A ja też mam pytanie odnośnie wymyślonego przyjaciela... Znaczy mój sim bardzo lubi się z nim bawić i dostał zachciewajkę, że chce powiedzieć wszystkim o swoim wymyślonym przyjacielu, ale nie mogę nigdzie znaleźć takiej interakcji. Próbowałam na innych simach, na nim samym, na telefonie, nic. Próbowałam nawet interakcji "zdradź sekret" ale to nie jest z WP w żaden sposób związane...
Ktoś ma jakiś pomysł?
Aha i w jakich sytuacjach ten przyjaciel robi się niewidzialny? Bo u mnie na razie wszyscy widzą tą lalkę...
Spectrum
30.06.2011, 13:54
a ta lalka jest w wieku dziecka czy nadal jest mała? No i dziecko zawsze widzi swojego przyjaciela ale dorośli go nie widzą
Właśnie u mnie widzą go wszyscy, nawet dorośli... A lalka jest taka, jaka była, u mnie chyba nie urosła wcale, ale może ja po prostu nie widzę różnicy...
W każdym razie bardzo chciałabym się dowiedzieć, jak opowiedzieć światu o przyjacielu ;)
Wymyślony Przyjaciel musi urosnąć i stać się wzrostu Sima, który go dostał. JA mam tą interakcją jak klikam na rodziców dziecka i jest tam "Powiedź o Wymyślonym Przyjacielu".
To kiedy on urośnie? Nie miał rosnąć przypadkiem razem z simem? Czemu mój nie urósł? T_T
Nic to, poczekam, może podrośnie, w każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
Hefalump
30.06.2011, 15:30
EDIT:Łoj łoj,źle!!!
Musisz chyba dużo bawić się z lalką żeby urosła.Metamorfium jest dla "lalki" w rozmiarze dziecka.I jak wypije lalka staje sie simem
Właśnie jeszcze nie jest. Jest zwykłą lalką, taką, jaką był na początku jak tylko sim go dostał.
A z innej beczki: czy ktoś już się przyjrzał karierze opiekuna? Mój sim jest opiekunem i mam pewien problem... Dopóki miał pod opieką małe dzieci od rana do wieczora wszystko było w porządku, ale odkąd opiekuje się dziećmi w wieku szkolnym jakby brakuje mi czasu. Pracuje niby od 9ej do 19ej, ale jak mu dziecko po szkole przychodzi dopiero o 18ej to już potem nawet nie zdąży zrobić zadania domowego, a co dopiero jeszcze się pobawić, czy coś... I zamiast "świetnie" mam raport opieki "ok"...
Jakiś pomysł, co z tym zrobić?
U mnie dzieci przychodziły zaraz po szkole tj. o 15.00, ale i tak zdążyły zrobić zadanie, tylko trochę się pobawić lub coś zjeść i wracały z rodzicami do domu.
hellraiser
30.06.2011, 20:03
Nie wiem czy to już było, jak tak to sorry, dużo stron do przegrzebania.
Mam problem z dzieckiem, otóż moja Simka chciała wysłać swoją córkę do internatu, wszystko ładnie, pięknie itd. i wyskoczył komunikat że transport do szkoły jest o 8 w sobotę. No i gdy nadszedł czas na podróż do internatu, żaden samochód nie przyjechał, a młoda Simka nie ma żadnej szkoły na panelu np. w drzewie genealogicznym, a w zakładce szkoła ma wpisane "Zapisana do szkoły z internatem". Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Jak ją wysłać do tej szkoły, obojętnie czy to internat czy ta miejska szkoła? Bo nieco irytująca jest nastolatka już, która cały czas siedzi w domu i nic nie robi.
Chcę tylko powiedzieć, że problem rozwiązał się po zresetowaniu gry, tj. nastolatka wróciła do szkoły miejskiej. Ale boję się do tego internatu znowu zapisywać, bo cyrki będą zapewne. Czyli EA utwiedziło mnie jeszcze bardziej w przekonaniu, że nie potrafią dopracować swoich gier. ;)
Noo to jest bardzo męczące... Tak przypuszczam, że żadnemu z nas nie przeszkadzał by dodatkowy miesiąc czy dwa czekania, gdyby w zamian za to każdy dodatek był bez bugów... Czasem mam wrażenie, że wydają każdą grę na "hurra" a potem dawaj - tylko łatki co chwile jakieś, bo tu bug, tam bug...
EDIT: bardzo przepraszam, zdałam sobie sprawę, że to odrobinkę offtop, ale mam nadzieje, że moderatorzy mnie za to nie zjedzą ;)
Po co mają sami grę testować, skoro my to robimy. Poczekają na zgłoszenia bugów przez graczy i jeszcze są bez strat finansowych.
Właśnie jeszcze nie jest. Jest zwykłą lalką, taką, jaką był na początku jak tylko sim go dostał.
Jako dziecko z zmyślonym przyjacielem, należało się bawić, aż pojawią się dwa komunikaty. Potem podrośnie, dopiero, a jeśli nie bawiłaś się z wymyślonym przyjacielem, to chyba nie podrośnie już.
Problem WP sam się rozwiązał - mój sim się z nim bawił i wszystko było okej, tylko jak podrósł to nie wpadłam na to, żeby go wyciągnąć z jego wyposażenia ;)
Dopiero po napisaniu postów tutaj, spróbowałam i gdy tylko położyłam go na ziemi - urósł.
Jest kilka opcji, których boję się spróbować, więc powiedzcie mi proszę, co się stanie, jeśli sim np. wybierze interakcję "zostaw mnie w spokoju" albo "przepędź" w stosunku do WP?
Sprawdzał już ktoś?
Chatoyant
01.07.2011, 12:20
było już o tym.
Jest oczywiście opcja "zostaw w spokoju" skierowana do wp. Skutkiem jest przemiana w lalkę. Żeby przywrócić poprzedni stan rzeczy mamy opcję "przeproś":-P
A to przepraszam, niestety w wyszukiwarce nie znalazłam, a przeglądanie ponad 50ciu stron to ciężka sprawa...
A opcja "przepędź"? Czy WP odejdzie i nigdy nie wróci?
anie_1981
01.07.2011, 13:16
Przepędź działa chyba tak samo jak w przypadku Simów, WP powinien po prostu wyjść z pomieszczenie, gdzie akurat jest nasz dzieciak. Ale pewności nie mam.
WP się obrazi, zmieni w małą lalkę i sim będzie musiał go "przeprosić" by znowu był kimś więcej niż zwykłą lalką :)
Remus Lupin
01.07.2011, 14:44
Hej
Czy u was Magiczne Gnomy też się zmieniają miejsca masowo bo odkąd mam zainstalowane pokolenia to Gnomy przemeszczają się w grupach.
anie_1981
01.07.2011, 18:59
U mnie jest to samo :D Nie wiem, czy wcześniej też tak było, bo przed instalacją Pokoleń nie miałam gnomów. Po prostu mnie nie interesowały. No ale te rodziny gnomów mnie zainteresowały i mam ich całe "stado", dwa gnomy z podstawki i ich dziecko-berbeć i po jednym z każdego rodzaju, poza wampirzym.
TheSims3Fan
01.07.2011, 20:30
Mam pewien problem: Ja zawsze tworzę faceta i poznaje dziewczynę i zaczyna się dalsze pokolenie lecz gdy kupiłem "pokolenia" oprócz "zostania sympatią na zawsze" to nic innego nie wyskakuje mogę z nią cały dzien przyjazne zabawne i romantyczne a tam ani zaręcz ani nic poza sympatią stałą. Czy to jakiś bład czy dodali utrudnienie ?
anie_1981
01.07.2011, 20:37
No nie wiem, ja mogę jakoś na pierwszej randce się zaręczać itd, ale niektórzy zgłaszają coś takiego. Po prostu muszą mieć pasek kontaktów na maksa i potem już tylko interakcje romantyczne aż do skutku. Spróbuj im wykupić nagrodę szczęścia, "Atrakcyjny sim", czy tak jakoś, to coś z ikonką magnesu, i coś ze słowem "uwodziciel" w nazwie, doszło to w Po Zmroku.
U mnie jest to samo :D Nie wiem, czy wcześniej też tak było, bo przed instalacją Pokoleń nie miałam gnomów. Po prostu mnie nie interesowały. No ale te rodziny gnomów mnie zainteresowały i mam ich całe "stado", dwa gnomy z podstawki i ich dziecko-berbeć i po jednym z każdego rodzaju, poza wampirzym.
U mnie chyba coś z tymi gnomami nie gra. W ogrodzie mam już pełno nagrobków, ale potomstwa doczekać się jakoś nie mogę.
Anie_1981 ty je znajdujesz, czy kupujesz? Może te kupione się nie rozmnażają (w co wątpię).
Ja kupiłem te gnomy, i mi się "rozmnożyły" . Tylko dałem je w prezencie, z myślą, że ten sim je będzie miał w wyposażeniu, a tu... BUM... Straciłem rodzinkę gnomów. ;[
z tego co czytałam, to wielu z was tak miało, otóż chodzi o szkołę z internatem:
mój sim zapisał córkę w piątek i pisało bla bla bla transport przyjedzie w niedzielę o którejśtam. ale nie przyjechał :/ no i jest poniedziałek godzina 9 a moja simka nie może iść do żadnej szkoły. normalnie siedzi w domu i się bawi ktoś gdzieś poradził żeby wypisać, ale klikam na komputerze i telefonie i nadal nic :(
z tego co czytałam, to wielu z was tak miało, otóż chodzi o szkołę z internatem:
mój sim zapisał córkę w piątek i pisało bla bla bla transport przyjedzie w niedzielę o którejśtam. ale nie przyjechał :/ no i jest poniedziałek godzina 9 a moja simka nie może iść do żadnej szkoły. normalnie siedzi w domu i się bawi ktoś gdzieś poradził żeby wypisać, ale klikam na komputerze i telefonie i nadal nic :(
Jeden w większych błędów gry.Ja mam ich więcej więc wcale już nie gram.
Nic nie poradzisz. Trzeba cierpliwie czekać na jakieś poprawki.
echhh kurde. już mnie to zaczyna irytować. mam masę błędów, a na dodatek gra się okropnie tnie. no cóż wygląda na to, że ja też będę musiała sobie narazie odpuścić. albo po prostu moja simka nie będzie chodzić do szkoły :p mam nadzieję że szybko zrobią tą łatkę, żeby wszystko działało jak należy.
Jak można przenieść łuk weselny, jeśli ślub robi się w jakiejś placówce? Do wyposażenia nie mogę go schować.:(
Jak można przenieść łuk weselny, jeśli ślub robi się w jakiejś placówce? Do wyposażenia nie mogę go schować.:(Może wejdź na tę parcelę przez edycję miasta? Łuki powinny chyba być dostępne na parcelach publicznych.
anie_1981
04.07.2011, 21:40
Chyba powinny być dostępne, ale jeśli nie, to zawsze można użyć kodu TestingCheatsEnabled true i kliknąć na parcelę publiczną z SHIFT. Potem już tylko wybrać "Kupuj na tej Parceli".
JBronkar
04.07.2011, 23:26
Czy istnieje opcja dziecko do adopcji? Mam na myśli, że oddać komuś kto przyjmie dziecko. Moja simka nie chce dziecka, która niedawno zerwała z chłopakiem i dlatego nie chce dziecka.
Spectrum
05.07.2011, 08:11
Nie można oddać dziecka, ale jak nie będzie się nim zajmować to przyjedzie opieka i odbierze ;(
rocktechnika
05.07.2011, 08:59
Czy istnieje opcja dziecko do adopcji? Mam na myśli, że oddać komuś kto przyjmie dziecko. Moja simka nie chce dziecka, która niedawno zerwała z chłopakiem i dlatego nie chce dziecka.
Możesz wejść do edycji miasta, podzielić rodzinę i dziecko przenieść gdzieś indziej, np. do ojca.
anie_1981
05.07.2011, 11:21
Nie za bardzo się tak da, bo dziecko jest nieletnie a nieletnich nie wyprowadzisz z domu bez kogoś dorosłego. Trzeba by było w edycji miasta dodać kogoś do rodziny z dzieckiem i następnie wyprowadzić dorosłego z dzieckiem do innego domu. Sporo z tym zachodu.
można przenieść nraasem , musisz wejść do tego faceta i tam chyba powinna być opcja dodaj sima czy coś takiego
JBronkar
05.07.2011, 12:06
Dziękuję za rady, spróbuje jak się da.
Jeśli wiesz, gdzie mieszka ojciec dziecka, to żaden problem - wchodzisz w jego rodzinę, po czym odwiedzasz nim swoją Simkę i z włączonym kodem "testingcheatsenabled true" wybierasz na dziecku opcję "Dodaj do aktywnej rodziny". Gdy ojciec pójdzie do domu, zabierze z sobą dziecko, a Simka będzie je jedynie miała w znajomych jako swoje, ale nie będzie z nim mieszkała.
Saheli019
05.07.2011, 17:56
Stwierdzam,że z dodatku na dodatek jest coraz więcej błędów. Twórcy przestali sie starać. W dwójce tyle błędów nie było jak w trójce.
Ja narazie pozbyłam sie problemu z odskakiwaniem i znikaniem simów,dzieki poradom Anie. Wykasowałam moda nieaktualnego i gra chodzi narazie cacy.
Mam malutki problem, a mianowicie taki, że jak aktywny sim jest WP (zamienionym w sima) i całuje sima, lub aktywny sim całuje się z WP (zamienionym w sima) to odskakuje, na szczęście nie daleko, zaledwie 2 kratki, ale i tak jest to denerwujące.. ;/
Na szczęście zaadoptowałem dziewczynkę, i ona na pewno WP nie ożywi.
(A i zauważyłem, że dzieci WP nie dostają laleczki.. ;d )
Czytałem, przed premierą gry, że nastolatkowie, będą mogli urządzić impreza, kiedy rodzice wyjadą na wakacje. To mam pytanie, czy jest dostępna opcja coś w stylu np. "weź urlop i jedź na wakacje" ?
Po pewnym czasie rodzice sami dostają okazję "wyjedź na urlop".
mnie wkurzył ten dodatek bo jest masa błędów, a najgorszy z tą szkołą z internatem :/ totalna porażka
Ja nie zauważyłam żadnego błędu poza tym, że moje małżeństwo przestało być małżeństwem, ale biorę pod uwagę, że użyłam jakieś nieznanej opcji w Nraas. Szkół z internatem nie używałam i nie zamierzam w najbliższym czasie, a poza tym jakie są błędy? I jaka jest w ogóle najnowsza aktualizacja (numer), bo gram na komputerze bez Internetu?
a ja sie pogubiłam w aktualizacjach, bo mi ostatnio jakaś wyskoczyła, ale ja to tak mam że po instalacji dodatku jak coś mi wyskoczy i to instaluje to później pisze że moja wersja gry jest niezgodna, a bez aktualizacji gra się normalnie . a teraz mam eadm niezaktualizowany i pisze że brak połączenia z eadm. boje sie że jak wgram tą aktualizacje to będę musiała potem kombinować i szukać w necie :/
anie_1981
06.07.2011, 10:52
http://simswiki.info/wiki.php?title=Game_Help:TS3_Patching:Patch_Downlo ad/Current#The_Sims_3_.28Retail_version_1.0.631.29
Świetna strona z patchami, sama korzystam. Te łaty dla wersji 1.22 itd są fajne, bo w jednym pliku zawarte są wszystkie łaty jakie wyszły do tej pory. Nie trzeba więc juz trzymać na dysku mnóstwa małych i większych pliczków ;)
Mam pytanie. W dodatku Pokolenia który oczywiście posiadam dochodzi kamera. Lecz mam problem bo nigdzie nie mogę jej znaleźć. :( Nawet nie ma jej w buydebug :O Proszę o odpowiedź z kąd mogę ją wziąć, gdyż zbliża się ślub z którego chciałbym mieć film :)
Kamerę znajdziesz w menu kupowania, pod podziałem na kategorie sprzetu, a nie pokoje, w których powinny się znaleźć, w dziale elektronika -> różne.
Kamerę znajdziesz w menu kupowania, pod podziałem na kategorie sprzetu, a nie pokoje, w których powinny się znaleźć, w dziale elektronika -> różne.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź :)
mam pytanie, czy mając ten błąd ze szkołą z internatem można jakoś wrócić z powrotem do normalnej szkoły? bo zaczyna mnie to wkurzać, nie mam co robić simką o.O
Czy nastolatki nie mają już szlabanu od 22? Moją małą Jonesównę odwiedził młody Striker, który jest już nastolatkiem, i nadal u niej jest, chociaż jest już druga w nocy. O ile dobrze pamiętam, koledzy wychodzili zawsze wieczorem, a może coś mylę i to tylko Simowie z aktywnej rodziny muszą wyjść, a goście mogą być, ile chcą?
nmin - Szlaban wciąż jest, ale widocznie tylko dla simów z aktywnej rodziny. U mnie również przesiadują nastolatki do późnych godzin nocnych lub wczesnych porannych.
Czy wymyślony przyjaciel chodzi spać i w ogóle robi jakieś czynnosci które wykonują normalni simowie?
anie_1981
07.07.2011, 10:17
Nie ma potrzeb, nie je, nie myje się itd. Ale gdy Sima nie ma w domu, lub śpi, to WP zmienia się w lalkę. Powiększa się znowu gdy dzieciak budzi się\wraca do domu. WP sam z siebie nie robi nic, poza łażeniem za dzieckiem, ale dziecko może go zapraszać do zabawy.
WP sam z siebie nie robi nic, poza łażeniem za dzieckiem, ale dziecko może go zapraszać do zabawy.On dziecko może też. Moja Simka odrabiała lekcje, wszystkie potrzeby były w porządku, więc znudzenie czy zmęczenie nie wchodziły w grę - a przerwała, bo WP stanął za nią i chciała się z nim bić na poduszki.
Teraz mam spokój, obie lalki trzyma w plecaku tatuś, dziewczynki nie mają do nich dostępu. Małe dziecko ma masę innych zabawek, a dziewczynka w wieku szkolnym zaraz będzie nastolatką i już tego nie potrzebuje.
ludzie mam problem moje dwie nastolatki pokłóciły się i zaczeły wzajemnie się ignorować...no i mnie wkoncu wkurzylo to ze non stop się kłócą więc wziełam wskaźnić przesunęłam że są przyjaciółkami a te pipy dalej sie kłócą :/
Po 1. Czemu to umieszczasz w tym temacie.
Po 2. Jakie mają cechy?
Po 3. Zobacz czy są pogniewane.
po 1 to sie zamieszcza pytania i odpowiedzi a jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj
2. cechy mają pozytywne ,zadnych cech negatywnych typu ,zła ,buntowniczka itp
po 3 napisalam przeciez ze są przyjaciółkami ale nie mogą sie dogadać
No ale twój problem, nie jest związany z dodatkiem Pokolenia co nie?
jest zwiazany z pokoleniem bo odkąd doszła funkcja ignorowania to przez to nie chcą sie dogadac
A jest opcja "przeproś"? bo jeśli tak to o to chodzi. :x
biorę przeproś ale druga nastolatka wytyka ją palcami i nie chce słuchać przeprosin ani niczego :/ bo wczesniej wzielam zeby sie ignorowaly chcialam zobaczyc jak to wyglada no to sie klocily itp no i wzielam zeby juz sie nie ignorowaly i przepraszaly ale ani jedna i druga nie chcą nawet ustawiłam pasek znajomosci na maxa ze są przyjaciółkami ale i tak sie nie słuchają :( czy ktoś inny tez tak mial? czy to jakiś bug?
chyba bug. no to mamy kolejny do kolekcji :/
no i kij nie moge nic zrobić z tymi nastolatkami sprobowałam każdy sposób i nic :( ciągle sie kłócą , musiałam od nowa rodzine stworzyć
Madelaine
09.07.2011, 09:53
Czy wiecie dlaczego w moim mieście cały czas rodzą się chłopcy? Bardzo wkurzające, nigdy nie miałam takiego problemu...
Jeśli chcesz dziewczynki to niech twoja simka je dużo arbuzów.
albo użyj master controllera.
Przecież Madelaine nie chodzi o płeć dzieci własnych Simów, tylko tych z otoczenia... Ja to tak rozumiem. Pewnie przypadek, można ewentualnie czaić się na Simki w ciąży na ulicach i wybierać im płeć dziecka Nraasem ;)
o to mi chodziło. :D może po prostu tak masz. mi np. w jednej rodzinie rodziły się cały czas bliźniaki (żaden z simów nie miał wzmożonej płodności). kiedyś też miałam samych chłopców, chyba po instalacji wp. ale jakoś mi to nie przeszkadzało, sposób z arbuzem jest dobry, chociaż raz moja simka cały czas je wpieprzała, a urodził się chłopiec ;c
Madelaine
09.07.2011, 18:36
Przecież Madelaine nie chodzi o płeć dzieci własnych Simów, tylko tych z otoczenia... Ja to tak rozumiem. Pewnie przypadek, można ewentualnie czaić się na Simki w ciąży na ulicach i wybierać im płeć dziecka Nraasem ;)
Dokładnie o to mi chodziło. Będę próbowała polować, ale mam nadzieję, że już nie będzie tak dalej. Za chwilę idę grać, to napiszę o wyniku.
anie_1981
09.07.2011, 19:08
Jeśli masz NRaas Master Controller,a, to robisz tak: Klikasz na komputer\Ratusz... A potem Sim\Opcje podstawowe\Niemowlę\Płeć dziecka. Pojawi się okienko w którym możesz wybrać typ Simów, poszukaj "ciężarnych" Simów, powinien być taki filtr, ewentualnie wybierz "płeć: kobieta". Pojawi Ci się prawdopodobnie lista wyłącznie ciężarnych kobiet. Zaznaczasz panienki i po kolei wyskakują Ci okienka z pytaniem jakiej płci ma być dziecko akurat tej czy tamtej Simki.
Ja mam pytanie dotyczące gnomów a dokładnie to kilka:
1.Czy trzeba coś zrobić aby gnomy miały bobasy?
2.Czy te gnomy z buydebuga też się starzeją?
3.Gdzie można te gnomy znaleźć?
4.Czy dwa różne gnomy (np. wampirzy i ten z Egiptu) mogą mieć swoje "dziecko"?
5.Czy para gnomów może mieć więcej niż jedno "dziecko"?
:)
1. Nie, wystarczy postawić dwa
2. Tak, ale wyłącznie te z podstawy
3. Było na forum, ja zawsze kupuję przez buydebug
4. Nie, tylko te z podstawy rozmnażają się i starzeją
5. Tak
Kasiula1981
11.07.2011, 01:03
Moja Simka ma dwóch synów i mam TRZY problemy: po pierwsze obaj są łysi i moje pytanie czy włosy im urosną jak dzieciaki podrosną (narazie są w fazie raczkowania, korzystania z nocnika) albo czy można ich wygląd (te łyse pały) zmienić i druga sprawa to taka że te moje dzieciaczki nie moga ze sobą wchodzić z żadne interakcje np. bawić się razem itp. Jakieś rady? Nie mam żadnych modów, żadnych dodatków netu. Kolejna sprawa to taka że ojciec zabrał ich wózkiem na spacer i po powrocie wózek zniknął. Nie ma go w ekwipunku ani nigdzie. Co robić? Na każdy spacer kupować nowy wózek??
Dziecko może zmienić wygląda samo w lusterku, tylko musi mieć do niego dostęp. Czyli w skrócie - klikasz dzieckiem na lusterko i ustawiasz nową fryzurę. Pomiędzy małymi dziećmi nie ma interakcji. Mogą tylko się bawić razem przy domku dla lalek.
Co do 3 pytania - szczerze nie wiem.
1. O.O Zmień po prostu ich wygląd, a 2 i 3 to pewnie bugi.
Kasiula - Czy sprawa z wózkiem była jednorazowa w danej rodzinie, czy pojawia się to zawsze? Możliwe, że to jakiś chwilowy bug. Rodzice zawsze pchają te wózki do wyposażenia.
Kasiula1981
11.07.2011, 23:48
Dziękuję Wam za odp. Idę dalej walczyć. Kupię po raz drugi wózek i zobaczę co się stanie :)
anie_1981
12.07.2011, 09:22
Mi też raz wózek zniknął, ale przy tak licznej rodzinie trudno stwierdzić który Sim mógł tu "zawinić", jeżeli którykolwiek. Akurat dzieliłam rodzinę i wśród wyprowadzających się było dziecko "pełzające". Uznałam więc, że gra dała tamtej rodzinie ten wózek. W końcu któryś rodzić mógł włożyć to dziecko do wózka, żeby podejść do taksówki. No a potem gra dała wózek jemu, a nie oddała komuś z tych co zostali w domu.
simswerka
12.07.2011, 17:30
zapisałam dzieciaka na zajęcia baletowe to wyświetliło mi się, że będzie się uczył akrobatycznych i eleganckich ruchów tańca baletowego. czy rzeczywiście będzie mogło tańczyć czy taki tylko pic na wodę?
Będzie się uczył oczywiście w szkole co nie będzie widoczne i będzie się uczył nowych kroków np piruet. Jest ich chyba 3 ale można je tylko pokazywać innym simom ale jako dziecko jako nastolatek te kroki zapomina
U mnie dziewczynka nauczyła się jakiegoś przysiadu i w interakcjach towarzyskich miała później opcję "Popis", przebierała się wtedy w strój baletowy, czesała w koczek, i robiła ten przysiad. Dalej nie doszła, ale dzieckiem była chyba 10 czy 12 dni, więc może nie zdążyła.
Fajne też było, że miała pokaz w szkole - wieczorem poszła do szkoły, a jej ojciec (tylko on, bo nie licząc małego dziecka był jedyną osobą w rodzinie, w przeciwnym razie pewnie wszyscy by mieli) automatycznie miał polecenie "idź do szkoły na pokaz" czy jakoś tak. Poszedł, a potem wyszli razem i dziewczynka miała w wyposażeniu ładną złotą figurkę baletnicy.
simswerka
12.07.2011, 19:52
kiedy jest wieczór panieński w domu, a pan młody mieszka już z panią młodą to wybywa z domu na czas imprezy? co z innymi domownikami ?
Chatoyant
12.07.2011, 19:56
Normalnie zostają w domu, ale ja podczas wieczoru kawalerskiego pannę młodą wysłałam na wszelkie możliwe zabiegi w SPA, tak samo zresztą zrobiłam z panem młodym podczas panieńskiego :P
simswerka
12.07.2011, 20:06
haha, ja wysłałam mojego z namiotem na plażę :D chociaż chciał przyjść podczas wznoszenia toastu.
Kurczę, przyszedł tancerz ale poszedł do łazienki tańczyć, nikt nie mógł tam wejść a ja nie wiedziałam jak go "przestawić" więc kazałam mu przestać. chyba, ze da się jakoś wznowić taniec?
Chatoyant
12.07.2011, 20:13
też dobry pomysł :P wydaje mi się, że nie ma opcji poproszenia o ponowny pokaz tancerza/tancerkę :( a szkoda...
Normalnie zostają w domu, ale ja podczas wieczoru kawalerskiego pannę młodą wysłałam na wszelkie możliwe zabiegi w SPA, tak samo zresztą zrobiłam z panem młodym podczas panieńskiego :P
U mnie jest podobnie: Spa albo idą na kursy do miasta.
simswerka
13.07.2011, 11:20
Hmm, nie wiem o co chodzi. Wprowadziłam Simkę Natalię do mieszkania swojego chłopaka, który mieszka z rodzicami i z siostrą niemowlakiem. Oczywiście za Natalie przyszedł WP, ale zamieniony już w człowieka, jednak nadal widoczny tylko dla niej. Kiedy Natalie jadła sushi w kolejce ciągle wyświetlało jej się 'przytul' ze swoją WP. Cały czas skreślałam. Rodzice weszli do kuchni i w chmurkach mieli przekreśloną twarz Natalie. Nagle wszyscy członkowie rodziny (oprócz Natalie i jej chłopaka) mają nastrójnik "Świadek zdrady". Napisane jest tam "To bardzo przybijające doświadczenie, gdy jest się świadkiem zdrady popełnionej przez ukochaną osobę. (Zdradzone uczucia)". O CO CHODZI??
edit:
O, a teraz obudził sie chłopak Natalie i ma nastrójnik Zdradzony. Dodatkowo poszła plota, że Natalie oszukiwała w jakiejś grze (ma 2 gwiazdkę osobistości)... a teraz Natalie go przeprasza, daje mu kwiaty i nic!
Po prostu zdradziła swojego chłopaka z Wp:D
Inni to widzieli to i chłopak się dowiedział a z oszukiwaniem w grze to chyba chodzi oto że go zdradziła
Na początek spróbuj usunąć ten nastrójnik idąc do ratusza
I taka ciekawostka dzieci wp też są wymyślonymi przyjaciółmi
simswerka
13.07.2011, 11:28
no ale właśnie chodzi o to, że Natalie nie przytuliła się z WP, w dodatku jej WP to dziewczyna. reputacja oszust, czegoś takiego jeszcze nie miałam!
Próbowała ją przutulić a to też się niestety liczy teraz jeśli chcesz żeby była z chłopakiem poczekaj aż zniknie nastrójnik zdradzony i spróbuj go przeprosić ale będziesz miała problem z reputacją oszustka
simswerka
13.07.2011, 11:35
zajrzałam w wspomnienia chłopaka Natalie i miał wspomnienie "przyłapałem Natalie na zdradzie" i zdjecie łózka ale niestety nie moge dopatrzeć kto tam jest, tym bardziej, ze kiedy to wszystko się zaczęło to Natalie nie było w łózku, tylko jej chłopak.
simswerka
13.07.2011, 11:36
zajrzałam w wspomnienia chłopaka Natalie i miał wspomnienie "przyłapałem Natalie na zdradzie" i zdjecie łózka ale niestety nie moge dopatrzeć kto tam jest, tym bardziej, ze kiedy to wszystko się zaczęło to Natalie nie było w łózku, tylko jej chłopak.
edit: znowu to samo! kiedy Natalie je, jej WP ciągle chce się z nią przytulać!
:O jak się pozbyć tego okropnego WP ?? :(
anie_1981
13.07.2011, 11:42
Jak pójdzie spać to WP zmieni się znowu w lalkę. Schowaj go wtedy do wyposażenia dziewczyny, a gad się więcej nie pojawi...
simswerka
13.07.2011, 11:44
ale ona jest już młodym dorosłym i jest człowiek widocznym tylko dla mojej simki i nie zamienia się w lalkę już :( pokłóciła się z WP ale ona ciągle łazi na Natalie
Ja potraktowałabym ją Nraasem, żeby całkowicie zniknęła, ale można to też załatwić testingiem. Wpisujesz "testingcheatsenabled true", klikasz z Shiftem na WP i dodajesz do aktywnej rodziny - powinno się udać, tak robiłam u siebie i było ok, WP w postaci człowieka dołączył do rodziny. Jak już będzie sterowalna, to ją wyprowadź, a jeszcze lepiej umieść w schowku i skasuj, żeby przestała istnieć.
Z tym samym kodem usuniesz nastrójnik "zdradzony" i poprawisz relacje Natalie z chłopakiem i jego rodziną.
Możesz też użyć kodu moveObjects on i usunąć wp w trybie kupowania
WP jest już osobą, a nie lalką, więc po skasowaniu moveObjects może wrócić po ponownym wczytaniu gry.
To w takim razie zostaje testingcheatsenabled true którym się go usunie
Witajcie
Siedzę i siedzę i szukam i zaleźć nie mogę. Myślę, że ktoś już znalazł rozwiązanie wcześniej.
Chodzi o zniknięcie niemowlaka / małego dziecka. Zmieniłam na chwilę aktywną rodzinę i w tej pierwszej urodziło się dziecko. Chłopczyk jest w drzewie genealogicznym kolorowy, ale nigdzie go nie ma. Naarasem próbuję, ale nie znam się na tym dobrze. Jakimś cudem otworzyła mi się jakaś lista osób do dodania i tam go nie ma. Kiedyś chyba czytałam, że jest taka opcja by wpisać samemu imię i go odzyskam...? Da się?
Czy też może zgubione dzieci znikają na zawsze? :( Z góry dziękuję.
ten mod przywraca zaginionych simow http://www.the-isz.com/nraas/index.php?/topic/869-the-overwatch-phase-four-version-35-updated-2011-jul-08/
anie_1981
17.07.2011, 11:43
I nie tylko, wyłącza w nocy telewizory i wieże stereo sąsiadom i na parcelach publicznych. Kasuje zbędne przedmioty z wyposażenia sąsiadów, głównie samochody. Kiedyś jedna sąsiadka miała ok. 40 samochodów w plecaku... Ale dowiedziałam się o tym modzie i już nie ma takich sytuacji. Boję się jednak, że jeśli już Sim zaginął, to go ten mod może nie przywrócić. On raczej pracuje w "czasie rzeczywistym". Jeśli Sim zaginie już po instalacji moda, to go mod przywróci, ale jeśli przed instalacją moda, to może to już nic nie dać. Nie jestem jednak na 100% pewna. Mi Simy nie giną, ale od dawna mam NRaas Overwatch. Teraz jeszcze myślę o NRaas ErrorTrap, ale nie mam aż takich problemów w grze i nie chcę ryzykować nadmierną ilość modów.
Cześć:)
Mam pytanie odnośnie błędów: czy pojawiają się jakieś podczas wakacyjnych wyjazdów w dodatku Pokolenia?
Te wakacyjne wyjazdy rodziców nic nie dają.
To nie jest tak jak w WP, że jedziesz np. do Chin.
Tylko rodzice znikają gdzieś i nastolatek zostaje sam w domu, i może urzadzic imprezkę.
Błędów u mnie przy tym nie ma.
Ale mi chodzi właśnie o wymarzone podróże :) Przy okazji: gdzie można było kupić ten lepszy aparat fotograficzny, bo z tego co pamiętam nie był dostępny w każdym kraju?
Chatoyant
19.07.2011, 12:44
wiele osob pisalo, ze ma problemy z powrotem do domu, a jak juz wroca to gra sie zacina itd. ale problemy z wakacjami byly jeszcze przed pokoleniami..
Najlepszy aparat można dostać w Egipcie.
anie_1981
19.07.2011, 15:12
W innych krajach to chyba w ogóle nie ma aparatów. W Egipcie uczysz się fotografiki i tam kupujesz aparaty fotograficzne. W Chinach sztuki walki i chyba manekin do ćwiczeń, a we Francji Nektary itd. A tak na marginesie, to aparat można też czasem dostać w komisie (o ile masz "Karierę"). Zawsze można też skorzystać z kodu BuyDebug on...
Te najgorsze i najtańsze aparaty można dostać w w każdym kraju. Równie dobrze można nauczyć się fotografii w Chinach...
Dzięki za odpowiedzi dziewczyny. Trochę dziwne że można je dostać w jednym miejscu tylko.
wiele osob pisalo, ze ma problemy z powrotem do domu, a jak juz wroca to gra sie zacina itd. ale problemy z wakacjami byly jeszcze przed pokoleniami..
Moi simowie nie mogą wrócić z wakacji właśnie po instalacji dodatku Pokolenia. Jutro zrobię reinstalację tego dodatku. Mam nadzieję, że coś to pomoże.
Ja miałam problem z powrotem z wakacji ale z powodu jakiegoś dodatku z internetu. Pasek ładowania się zawieszał. Szkoda że pojawia się przez nie tyle błędów, bo lubię urozmaicać grę w ten sposób.
Aguncja, u mnie również pasek się zawiesza już przy samym końcu. Jaki to był dodatek? Bo jeśli mod, to może spróbuję grę uruchomić bez niego (mam nowego moda, od czasu zainstalowania Pokoleń).
U mnie to samo - przy samym końcu się zacinało. Przykro mi ale nie jestem w stanie Ci pomóc. Nie korzystam z programu, który skanuje dodatki. Ja wykasowałam po prostu wszystkie jakie wgrałam przed podróżą. Część mam sprawdzonych i wiem że nie będą zakłócać rozgrywki.
Ale dodam, że do tamtego zapisu nie mogłam już wrócić (pasek nadal się nie ładował). Wykasowanie dodatków nie pomogło w tej kwestii. Musiałam zacząć grę od nowa ale potem mogłam już bezproblemowo podróżować.
Teraz nie zaśmiecam gry i wszystko działa świetnie. Tylko jedno ale...
Trochę trwa u mnie "odświeżanie". Tekstury nie pojawiają się od razu. Wszystko jest białe na początku:)
anie_1981
20.07.2011, 16:18
Aguncja, program do sprawdzania dodatków nie gryzie, a jest bardzo pomocny. Ja sobie nie wyobrażam gry bez Dashboard'a z mts. Ja sobie też ostatnio robię kompilacje dodatków package, programem S3Pe. Świetna sprawa.
No a wracając do Dashboard'a, to ktoś się kiedyś pytał, czy jest taki program dla Sims3Packów. Nie spotkałam się z czymś takim, ale tak sobie pomyślałam, że są programy do przerabiania sims3packów na package. Po takiej przeróbce można by spróbować sprawdzić Dashboardem czy są tam jakieś problemy.
Mam pytanie. Wiem, że było już o tym, ale nie mogę znaleźć. Czy to prawda, że dwudniowe "Darmowe Wakacje" trwają wcale nie dwa dni, tylko aż do momentu, gdy dzieciaki zrobią wreszcie tę imprezę? Gram teraz rodziną z nastolatkiem i dziewczynką, rodzice wyjechali na te wakacje i oni są sami, i chętnie pozostawiłabym ten stan na jakiś tydzień ;) I tak koncentruję się tylko na nich, bo od "Pokoleń" to moje dwie ulubione grupy wiekowe.
nmin - Nie wydaje mi się, że te wakacje trwają aż do imprezy. Moi simowie zostawi ostatnio nastolatkę samą w domu. Jako, że jest ona raczej mądrą, pilną uczennicą, nie zorganizowała imprezy. Raz tylko policja odwiozła ją do domu, bo zasiedziała się w bibliotece. Rodzice wrócili normalnie po dwóch dniach.
To może ktoś miał błąd. Dzięki za informację, muszę się pospieszyć z imprezą... Albo po prostu wyślę kiedyś rodziców pod namiot ;)
U mnie sim organizował już 3 imprezy, gdy jego rodzice wyjechali, i nikt nie przyszedł... Może to dlatego, że jego dziadek był w domu z lokajem ??
a ja kiedyś zorganizowałam normalną imprezę rodzinną. sim zaprosił szwagra, jego żonę i dzieci i nikt nie przyszedł, a tydzień potem nie dało się zorganizować imprezy bo pisało że nie można 2 naraz :/
Aperlaxive
21.07.2011, 20:09
A można mieć nastoletniego WP?
@up.
można. :D
Można mieć nawet dorosłego :D
Guzik, a nie dwudniowy wyjazd... Rodzice wyjechali rano, tego samego dnia Sim zorganizował imprezę, malutką co prawda, bo znał tylko dwoje nastolatków, no ale przyszli. Impreza zaczęła się o 18, a już około 21-22 wpadła policjantka i powiedziała, że za godzinę wracają rodzice i lepiej tu posprzątać. Goście się zmyli.
Oni zawsze wracają podczas imprezy?
U mnie zawsze wracają jak impreza dogorywa:) Ale jeszcze ani razu nie zjawiła się policja.
U mnie zawsze wracają jak impreza dogorywa:) Ale jeszcze ani razu nie zjawiła się policja.Moja nie miała nawet kiedy się rozkręcić, zjedli po kawałku pizzy i jeszcze dobrze nie zaczęli tańczyć, gdy się pojawiła :P
anie_1981
22.07.2011, 16:09
Ja jeszcze nigdy nie robiłam takiej imprezy, ani nie wysyłałam dorosłych na urlop... To jest takie fajne jak piszą ludzie z EA? :P
ultraviolence
23.07.2011, 12:50
Ja jeszcze nigdy nie robiłam takiej imprezy, ani nie wysyłałam dorosłych na urlop... To jest takie fajne jak piszą ludzie z EA? :P
Zależy, jak na to patrzeć - dla mnie całkiem fajne urozmaicenie rozgrywki. Ja nawet nie miałam czegoś takiego w planie (tj. imprezy), ale jak nastolatek dostał telefon od swojej dziewczyny, że nie można zmarnować takiej okazji, to czemu nie? Dobrze, że miałam dość spory ogród... W sumie towarzystwo pobawiło się z 8-9h i wyskoczył komunikat, że rodzice niebawem będą w domu, więc mam godzinę na jego uprzątnięcie. Oczywiście chciałam wypróbować system kar, więc kazałam swojemu simowi balować do końca. Matka z ojcem przyjechali, powściekali się i skończyło się na dwudniowym szlabanie. Policji nie było.
U mnie policja pojawiła się dopiero, gdy młodzi rozeszli się do domów :D
ultraviolence
23.07.2011, 13:01
U mnie policja pojawiła się dopiero, gdy młodzi rozeszli się do domów :D
U mnie policji ani widu ani słychu. Widocznie mój sim był za grzeczny :< A tak poważniej, to była dopiero moja pierwsza impreza tego typu, więc wszystko jeszcze przede mną :D
Rodzice wspomnianych Simów znowu dostali zaproszenie na wakacje, oczywiście skorzystałam, bo uwielbiam, gdy nie plączą mi się po domu. Wyjechali rano. Tym razem nie zrobiłam imprezy i wrócili następnego dnia wieczorem.
Szlabany też są fajne. Mój nastoletni Sim jest buntownikiem, więc ma je tak często, że aż muszę je kasować, bo siedziałby w domu całymi dniami. Kiedyś podczas szlabanu wysłałam go do szkoły motocyklem, jak zwykle - wtedy udało mu się wydostać z domu, ale po drodze anulowałam jazdę do szkoły i kazałam iść na basen. Potem znowu dostał szlaban, tym razem za wymknięcie się :D
Siedzenie w kozie po lekcjach doszło w Pokoleniach? Wcześniej tego nie widziałam, a teraz ten nastolatek siedzi w kozie czasem i ze dwa razy w tygodniu, powoli gubię się w tym, za co. Raz siedział za spanie na zajęciach, ale drugi raz - nie mam pojęcia.
Uwielbiam ten dodatek :)
ultraviolence
23.07.2011, 15:07
Siedzenie w kozie po lekcjach doszło w Pokoleniach? Wcześniej tego nie widziałam, a teraz ten nastolatek siedzi w kozie czasem i ze dwa razy w tygodniu, powoli gubię się w tym, za co. Raz siedział za spanie na zajęciach, ale drugi raz - nie mam pojęcia.
Uwielbiam ten dodatek :)
Ja również :) Według mnie to wszystko, co znajdujemy w Pokoleniach, powinno dojść już w podstawie. Nie mówię już o meblach czy innych elementach wystroju, ale przede wszystkim o nowych interakcjach i możliwościach, jakie wprowadza ten dodatek. Niby nie jest tego dużo, ale cieszy. A co się tyczy siedzenia w kozie, wydaje mi się, że doszedł on już w podstawce... Na pewno nie w Pokoleniach, bo pamiętam, że jeden z moich simów, który notorycznie obijał się na lekcjach, często musiał zostawać po godzinach w szkole. A wtedy posiadałam tylko WP.
A i przy okazji (wiem, że nie na temat, ale nie chcę pisać niewiadomo ile postów. To dyskusja ogólna, więc myślę, że mi wybaczycie :D), zna ktoś mod, który sprawia, że simowie w mieście nie przebierają się ciągle w stroje sportowe albo w uniformy do pracy? To wkurzające, jak pół miasta biega w wątpliwej atrakcyjności dresach.
anie_1981
23.07.2011, 16:19
Mnie też to denerwuje, ale nie słyszałam o takim modzie.
Ja mam grzeczne dzieci. Nie wagarują, nie obijają się w szkole, nie obrzucają domów sąsiadów jajami... Aniołeczki! :D Ale bycie "złym dzieckiem" też może być ciekawe...
Mi się zdaje że siedzenie w kozie doszło w Pokoleniach, bo jakoś nigdy nie zdarzyło mi się przedtem... Mój sim siedział w kozie, bo zalał szkołę i go woźny przyłapał. :D
zna ktoś mod, który sprawia, że simowie w mieście nie przebierają się ciągle w stroje sportowe albo w uniformy do pracy? To wkurzające, jak pół miasta biega w wątpliwej atrakcyjności dresach.Nie wiem, jak sportowe (chociaż moi mieszkańcy miast chyba nie są wysportowani, bo nie widuję zbyt wielu dresiarzy ;) ), ale widziałam na MTS mod blokujący stroje służbowe. Nie używałam go, więc nie wiem, czy działa i czy jest w ogóle aktualny, ale jeszcze parę dni temu mignął mi na stronie, więc pewnie nadal tam jest, poszukaj sobie :)
Jak uniknąć szlabanu, bo mój Sim za chwile ma iść na studniówkę, a ma szlaban na 2 dni. Wiem, że można błagać o przebaczenie, ale ojciec sima nie chciał odpuścić. Wiem też, że można sprzątać, ale co potem jest jakaś interakcja, np. za dobre zachowanie zwolnij, bo widziałem coś w stylu "odpuść", ale nie chce, żeby za nic ojciec odpuszczał.
UCIEKNIJ! MWAHAHAHA XD
a tak na serio, to spróbuj uciec, lub po prostu, może na Studniówkę szlaban się anuluje.
Zdaj nam relację.
@Ejak, Najprościej jest umyć zęby, umyć talerz, sprzątnąć gazetę, lub coś w tym stylu. Powinno zadziałać...
@Bluszczyk, Co do ucieczki nie był bym taki pewien, bo po powrocie można dostać większą kare...
ultraviolence
23.07.2011, 20:44
Nie wiem, jak sportowe (chociaż moi mieszkańcy miast chyba nie są wysportowani, bo nie widuję zbyt wielu dresiarzy ;) ), ale widziałam na MTS mod blokujący stroje służbowe. Nie używałam go, więc nie wiem, czy działa i czy jest w ogóle aktualny, ale jeszcze parę dni temu mignął mi na stronie, więc pewnie nadal tam jest, poszukaj sobie :)
Wiem, o jaki mod Ci chodzi. Miałam go ściągać już wcześniej, ale on wyłącza ubrania robocze całkowicie... Na upartego może to całkiem niezły pomysł, ale w simsach nie wyobrażam sobie lekarzy bez białych kitli albo stróżów prawa po cywilu :)
Jak uniknąć szlabanu, bo mój Sim za chwile ma iść na studniówkę, a ma szlaban na 2 dni. Wiem, że można błagać o przebaczenie, ale ojciec sima nie chciał odpuścić. Wiem też, że można sprzątać, ale co potem jest jakaś interakcja, np. za dobre zachowanie zwolnij, bo widziałem coś w stylu "odpuść", ale nie chce, żeby za nic ojciec odpuszczał.
Ojcem kliknij na nastolatku i wybierz opcje "zwolnij".
Pozatym tak jak inni mówią, wyrzucenie śmieci i małe sprzątanko od razu pomaga.
Moja simka raz zęby umyła i ojciec ją zwolnił :D
Muszę pobawić się w to zwalnianie ze szlabanu, bo nie wiedziałam, że jest coś takiego, i zwykle szłam na łatwiznę usuwając szlaban kodem :P
Aperlaxive
24.07.2011, 12:01
Ejak najlepiej ojcem weź zwolnij i już :)
Jak można zostać prezesem zajęć pozalekcyjnych. Chodzi o np. prezes klubu muzycznego ?
Niestety nie zdążyłem nic zrobić, żeby mój Sim został zwolniony, bo jeszcze w kozie siedział :( i wyszedł tak o 16:00 i za nim wrócił do domu to nie było czasu, bo już limuzyna przyjechała, aby zabrać mojego Sima na studniówkę. Więc musiałem się wymknąć, ale matka Sima to zauważyła i znowu dała ten sam szlaban. Potem kazałem jej iść się zdrzemnąć i mój nastoletni sim wymknął się z domu. Teraz mam problem, bo mój Sim cały czas chodzi skradając się, więc pomyślałem, że jak zrobi różne rzeczy, aby nie miał szlabanu i Simka go zwolni to będzie z powrotem ok, ale tu nic mój Sim umył zęby i został zwolniony ;) ale nadal tak głupio się skrada, mimo, że nie ma szlabanu :( i nie wiem jak to na prawić, może jak ponownie włączę grę.
anie_1981
24.07.2011, 15:29
resetsim imię nazwisko
Zrobiłem resetsim, ale tylko potrzeby się zmieniły do podstawowych, a Sim dalej tak głupio chodzi :( Nie wiem co jeszcze zrobić...
anie_1981
25.07.2011, 11:24
Wyprowadź ludzi z domu i wprowadź z powrotem. Czasem pomaga.
Ejak - Miałam identyczny problem. Próbowałam dosłownie wszystkiego (również wyprowadzki i resetsim) i nic nie pomogło. Nawet gdy moja simka stała się młodą dorosła ten chód jej został! Nie mogłam na to patrzeć i przestałam nią grać. Czasem widywałam ją na mieście i wciąż chodziła "skradając się" .. To jakiś bug.
Spróbuje go wysłać do internatu, a potem wydalić, to może jak wróci, to przynajmniej będzie chodził normalnie.
Ciekaw jestem, jak ten "skrzywiony" chód wygląda. :D
To chyba chodzi o skradanie się a nie o skrzywiony chód.
Ja miałam taki błąd. Myślałam że pomoże zmiana rodziny, ale też widziałam jak się potem skrada na mieście:P Po jakimś czasie tak po prostu przestała zanim przeszła do następnej grupy wiekowej.
Gejowniczek
31.07.2011, 21:11
Cześć misiaczki, dwa szybkie pytanka:
1. Jak zrobić se gnomy? Skąd toto się bierze?
2. Przy ekranie ładowania jeden z tych małych kwadracików przedstawia parę dłoni, z których jedna jest ewidentnie zielona. Kosmici? Powiedzcie coś więcej - jak ich znaleźć, co można z nimi robić? Wiwisekcję?
cerastes
31.07.2011, 21:22
Gejowniczek - częściowo odpowiedź na pierwsze pytanie znajdziesz w tym temacie: http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=53642&highlight=gnomy
Ponadto gnomy najczęściej znajdują dzieci na szkolnych wycieczkach. W dodatku "Pokolenia", gnomy mogą mieć własne rodziny.
(Zaskakujący zbieg okoliczności, bo przed chwilą również szukałam odpowiedzi na podobne pytanie... )
2. Przy ekranie ładowania jeden z tych małych kwadracików przedstawia parę dłoni, z których jedna jest ewidentnie zielona. Kosmici? Powiedzcie coś więcej - jak ich znaleźć, co można z nimi robić? Wiwisekcję?Też zwróciłam na to uwagę. To na pewno ręka Wymyślonego Przyjaciela. Pojęcia nie mam, dlaczego jest zielona, bo różne kolory lalki już widziałam, ale zielonej jeszcze nie.
Gejowniczek A co do 2. pytania, to nie dłoń kosmity, tylko podejrzewam że WP. :D
W TS3 nie ma kosmitów. :D
Mam pytanie dotyczące skręconych schodów. Chciałabym je postawić, ale pokazuje mi się napis "wymagana wysokość standardowa". Czy komuś udało się je postawić?
anie_1981
02.08.2011, 07:43
Ja mam w domu kręcone schody od piwnicy po strych, działa dobrze. No ale jeżeli chcesz połączyć takimi schodami piwnicę z piętrem, które stoi na fundamentach, to się nie da. Jeżeli używałaś kodu ConstrainFloorElevation i wysokość nie jest "standardowa", to też nie postawisz kręconych schodów. Na podeście też nie.
To jest domek który już był w standardzie w simsach w Słonecznej Dolinie, nawet nie ma podesty, tylko płytki na podłogach. Zwykłe schody da radę tylko nie te kręcone.
Sprawdziłam i u mnie stawia spiralne schody tylko na fundamentach.
muffindance
02.08.2011, 12:14
Mam problem z aktualizacją :( Pod sam koniec instalator wykrywa błąd w pliku... Pomyślałam, ze może to dodatki z neta i mody - wywaliłam je na chwilę i to nic nie dało :C
O co chodzi? Mogę gdzieś ręcznie ściągnąć łatkę?
ja ściągam stąd http://simswiki.info/wiki.php?title=Game_Help:TS3_Patching:Patch_Downlo ad/Current i stąd http://simswiki.info/wiki.php?title=Game_Help:TS3_Patching:Patch_Downlo ad/Archived
czy wy też macie problem taki że gdy zapisujecie dziecko do szkoły z internatem to to dziecko w ogóle nie jedzie.Pomocy
A masz napisane kiedy ono wyjedzie?
sebi, też mam ten problem, to jest po prostu bug, którego nie da się naprawić
Martynaa
03.08.2011, 15:01
czy wy też macie problem taki że gdy zapisujecie dziecko do szkoły z internatem to to dziecko w ogóle nie jedzie.Pomocy
Hmm.. ono odrazu nie pojedzie ;P
Jesli zapisales je w weekend to prawdopodobnie przykjada po dzieciaka w pon. albo na nastepny dzien.. ja tak mialam ;P
muffindance
03.08.2011, 16:58
ja ściągam stąd http://simswiki.info/wiki.php?title=Game_Help:TS3_Patching:Patch_Downlo ad/Current i stąd http://simswiki.info/wiki.php?title=Game_Help:TS3_Patching:Patch_Downlo ad/Archived
dzieki... teraz musze ogarnac i sciagnac : D
Martynaa
03.08.2011, 18:01
Mam trzypokoleniowa rodzine i zawsze dostawalam tre lallki a teraz przy dwojce nowych dzieci nie ;/
Ktos wie czemu?
Gejowniczek
03.08.2011, 21:22
Elo elo, mam pytanko ziomy. Mój sim (niezłe z niego ziółko) ma w swoim albumie bardzo dużo zdjęć ze wspomnień, głównie wykonanych samemu. Czy ich przeglądanie jest możliwe tylko w grze czy można je jakoś odnaleźć na dysku komputera tak jak zwykłe screenshoty?
Martynaa - bo nie każde dziecko dostaje lalki.
Gejowniczek - popróbuj z fotkami, moze porób i spróbuj
anie_1981
03.08.2011, 22:06
Ja mam na szczęście moda blokującego wspomnienia. Nigdy mnie nie interesowały, nawet w dwójce.
Małe info ludzie, może komuś się przyda. Jeżeli ktoś używa tego triku:
http://forum.thesims.pl/blog.php?b=221
To warto też dodać plik: TS3W.exe z podstawki. Podobno o łaty 1.22 i 1.24 zmienił się system gry, teraz podstawka będzie "głównym" elementem. Podejrzewam, że ona już nie korzysta z plików z dodatków\akcesoriów a z TS3W.exe. Ale ponieważ ja tak "podejrzewam", więc pozostałe dla pewności też warto mieć dopisane do listy, tak jak do tej pory. Ja chyba mam grę wydajniejszą odkąd dodałam TS3W.exe.
Hej! Pojawił mi się błąd związany z fotografowaniem. Kiedy przełączam w tryb robienia zdjęcia, nie mam informacji co fotografuje. A po zrobieniu zdjęcia sim się zawiesza i muszę go zresetować żeby wszystko wróciło do normy. Wiecie czym może być spowodowany błąd i jak sobie z nim poradzić?
Poza tym po powrocie z wakacji gra się troszeczkę "tnie".
Aguncja też mam ten problem, od ostatniej gry się pojawił;/ tj po zainstalowaniu najnowszego rozszerzenia;/ naprawiło inne problemy popokoleniowe, i już się cieszyłam, a tu znów coś....wkurzające tym bardziej, że jako kocham fotografię, mój sim ma tę profesję.
Przyłączam się więc do pytania koleżanki; mam nadzieję, że da się jakoś to naprawić bez czekania na zwierze, albo zmiany zawodu:rolleyes:
Martynaa
04.08.2011, 15:14
Ej, mam tez taki nowy problem.. ściągnęłam sb fryzury do simsow i 'rozpakowałam' je do tego folderu 'download' ... no i w grze ich niema ;//
Martynaa - Samo wklejenie plików sims3pack, bo mam nadzieję, że o takich rozmawiamy, nie wprowadza obiektów do gry. Musisz je zainstalować w Launcherze, pojawiają się w sekcji "pobrane".
Martynaa
04.08.2011, 19:55
Martynaa - Samo wklejenie plików sims3pack, bo mam nadzieję, że o takich rozmawiamy, nie wprowadza obiektów do gry. Musisz je zainstalować w Launcherze, pojawiają się w sekcji "pobrane".
Wiem, zrobiłam to i dalej nic ;/
Martynaa: po pierwsze może masz zaznaczoną opcję uruchamiania gry bez zainstalowanych dodatków. Wiem, ze samemu to się zaznacza,ale po którejś aktualizacji zaznaczyło się to u mnie samoistnie:)
po drugie co jest napisane w komunikacie instalacyjnym? może że nie masz odpowiedniej wersji gry do tych modów, czy jakos tak? też się trafia czasem:)
i ostatnie, jeśli masz te dodatki z sims store to często isę zdarza że mieszają w grze; u mnei nie działają (tzn jak u Ciebie) albo są w grze ale strasznie ją syfią.
A ja mam mały problem. Miałam dużą rodzinę i urodziło mi się dziecko, które dostało wp, a później stało się małym dzieckiem . Potem zmieniłam aktywną rodzinę, a kiedy wróciłam do tej, lalki nie ma :( jak ją odzyskać ?
anie_1981
10.08.2011, 21:30
Nie da się. Klasyka gatunku, rzeczy z plecaków Simów znikają po zmianie aktywnej rodziny.
ech, trudno trochę to bez sensu, ale życie.....
Nie da się. Klasyka gatunku, rzeczy z plecaków Simów znikają po zmianie aktywnej rodziny.
hmm to chyba nie zawsze, bo u mnie nie znikły przy zmianie aktywnej rodzinki i ponownym do niej powrocie. lalka u malucha też była..
Mi też nic się nie zmienia, a często zmieniam aktywną rodzinę pomiędzy gałęziami Fusców.
anie_1981
11.08.2011, 14:17
Zależy jeszcze jak długo byliście u innej rodziny.
ja byłam tylko jakieś 3 simowe dni. a potem przełączyłam na chwilę bez zapisywania miasta, to w tej 2 rodzinie nie było lalki, a jak wróciłam to poprzedniej to obie dziewczynki miały.
Najlepiej zmieniać aktywną rodzinę za pomocą Nraas'a - wtedy nic się nie tarci.
którego Nraasa? i jak to zrobić?
anie_1981
11.08.2011, 21:19
O ile mnie moja pamięć nie myli, to chyba dowolnego. Master Controller i DebugEnabler na pewno mają tą opcję, Story Progression chyba też, ale nie wiem. Ja z tej opcji nie korzystam, moim zdaniem gra jej nie lubi. A z rzeczami z plecaków radzę sobie w banalny sposób, po prostu je wyjmuję z plecaków przed zmianą aktywnej rodziny.
dyplomy mam z nimi spory problem bo mój sim ma ich ponad 5; po matce, ojcu bracie siostrze i swój jak sie ich pozbyć? chodzi o te dyplomy ze szkoły nie chce ich wieszać na scianach !
anie_1981
12.08.2011, 09:30
Bodajże po wpisaniu TestingCheatsEnabled true i kliknięciu na obiekt z SHIFT'em, można usunąć to całkowicie, ale to nie działa na rzeczy w plecakach, trzeba je najpierw wyjąć. Dyplomy zdaje się można wyjąć, więc może to by pomogło.
No a jeśli nie, to masz może Wymarzone Podróże? Bo możesz kupić kufer i wrzucać te dyplomy do niego. Można je kupić po wpisaniu TestingCheatsEnabled true a następnie BuyDebug on. A jeśli chcesz całkiem się dyplomów pozbyć, to możesz kupić kufer, wrzucić je do niego, a potem kufer skasować...
Innym sposobem jest mod NRaas DebugEnabler, kasuje rzeczy nawet z plecaków, może nawet skasować gadżety detektywa, stylisty itd, które zostają w plecakach nawet po odejściu z pracy i za nic nie daje się ich pozbyć. Po prostu klikasz na daną rzecz, NRaas\DebugEnabler\Radius Purge.
którego Nraasa? i jak to zrobić?
Byle jakim Nraas'em. Klikasz na simie, na którego rodzinę chcesz zmienić i pojawia się opcja Zmień aktywną rodzinę, czy coś w ten deseń.
Potem wejdę do gry i napiszę dokładną "ścieżkę" tego polecenia.
dzięki. spróbuję to dzisiaj zrobić. anie, dobry pomysł z tym wyjmowaniem z plecaka.... nie wpadłam na to, serio xD
Byle jakim Nraas'em. Klikasz na simie, na którego rodzinę chcesz zmienić i pojawia się opcja Zmień aktywną rodzinę, czy coś w ten deseń.
Potem wejdę do gry i napiszę dokładną "ścieżkę" tego polecenia.
Niestety nie napiszę co i jak, bo w niewyjaśniony sposób Nraas przestał mi działać :| Aż mi się grać odechciało :((
też tak mam czasami :/ ale pogrzebię w folderach, to działa od nowa. a tak w ogóle to odkryłam coś dziwnego. przeszłam do rodziny w której był zaginiony wp, i chociaż nadal go nie było, to inni simowie mieli swoje rzeczy w wyposażeniach np. samochody, obrazy, książki. potem przeszłam do jeszcze innej rodziny i oni również mieli wszystko. nie wiem, może znikający wp to jakiś oddzielny problem?
lalka zniknęła u mnie jeszcze przed instalacją MŻ jak miałam zwaloną grę i znikającego sima, którym nie dało się grać. Właśnie po tym jak zniknęła mi lalka z wyposażenia sima, zaczął on niedziałać...żeby nie było, nie straszę, ale cała gra mi się później zwaliła. Ale dało się naprawić, więc luzik
;)
nie, mi się nic wali, oprócz tego błędu 12. odkryłam, że gdy gram w domu 'kostka cukru' to wyskakuje mi on co 2 zapis. w tym domu mam 8 simów. ale gdy gram w innym, mniejszym, to wtedy wyskakuje rzadziej i da się go naprawić. a z tą lalką to trudno, da się przeżyć :P
anie_1981
14.08.2011, 18:09
No a ja się pochwalę, że udało mi się odzyskać swój stary zapis z Sunset Valley. Wspominałam już, że było tam tyle bugów i tak bardzo zapis się ciął, że zdecydowałam się na jego usunięcie. A to była ciężka decyzja, bo zapis mam od "Kariery". Ale ja co jakiś czas robię sobie kopie zapasowe danych simsowych na DVD-RW, no i znalazłam tam wersję tego zapisu sprzed instalacji Pokoleń. Też nie działał i miałam problemy z domem Ćwirów, ciężko to wyjaśnić, niektóre kawałki podłogi były zablokowane, nie można było niczego tam postawić, a Simy nie mogły na nich stanąć. Udało mi się to jednak naprawić kasując ścianę dookoła tego miejsca. Potem dało się skasować te elementy podłogi i postawić je od nowa. Ale do rzeczy, pomógł mi oczywiście NRaas Porter, przeniosłam nim całe miasto Simów (poza NPC i bezdomnymi) do nowej wersji Sunset Valley. Najpierw trzeba było skasować wszystkich ludzi z "nowego" SV, żeby się nie powtarzali podczas przeprowadzki. Śmieszna jest ta podróż do przeszłości, Aleksander Ćwir i jego żona nadal są dorośli, a na tamtym skasowanym byli już martwi ze starości i mieli wnuków. Za to teraz zapis działa całkiem dobrze. Tak więc Pokolenia jednak potrafiły namieszać. Przykre, że twórcy gry tak ją napisali, że gra sama ze sobą jest niekompatybilna.
carineesz
20.08.2011, 15:16
Mam problem - niedługo po zakupie Pokoleń zainstalowałam je sobie na laptopie (Asus x51rl) grę włączyłam (chwilę to trwało zanim pojawił się "czarny obraz" [start gry]), nagrałam się :D i wylączyłam Simsy i komputer. Jakąś godzinę później włączyłam sobie kulturalnie swojego Asus'a i zamierzałam zagrać ponownie. Program startu gry, owszem, normalnie się wlączył, ale gdy kliknęłam przycisk rozpoczynający grę, program się zaciął. Czekałam pół godziny, ale ze strony gry żadnego odzewu ("czarnego obrazu" nie było). Potem odinstalowałam wszystkie Simsy (Podstawę, PZ, WP i oczywiście Pokolenia), które mam, po czym instalowałam ponownie (Tylko WP nie chciały mi się zainstalować, jakiś błąd) i to samo. Program startu przy kliknięciu znaczka rozpoczęcia gry się zacina i nie ma zamiaru odciąć.
Przed ponowną instalacją Simsów robiłą defragmentacje komputera
Czym może to być spowodowane? Teraz gram tylko na PZ :(
anie_1981
20.08.2011, 16:37
Można pominąć program startu gry i uruchomić ją bezpośrednio jej plikiem uruchamiającym. Szukaj go w podstawce lub w dodatkach (program Files, nie Moje Dokumenty, no chyba, że wybierasz inna lokalizację gry podczas instalacji, to wtedy tam). Katalogi to Game\Bin a pliki to np. TS3.exe (dla podstawy). Potem nazwy są np. takie:TS3EP01.exe (WP), TS3SP01.exe (NA) itd. Launcher czasem się psuje, co nie znaczy, że gra też się popsuła. A tak na przyszłość, to po deinstalacji gry warto użyć tego programu:
http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Program,Windows,13061.html
Usunie błędy w rejestrze i nie tylko, pozbędzie się pozostałości po grze.
http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/defragmentacja_dyskow/Defraggler.html
A powyżej link do programu z tej samej firmy, służącego do defragmentacji dysków. Nie wiem jakiego programu używasz do defragmentacji, ale od windowsowskiego to chyba każdy jest lepszy :P, no a defraggler jest bardzo dobry.
carineesz
20.08.2011, 20:09
Dzięki wielkie! ;) W wolnym czasie to wszystko porobię :)
EDIT: Uruchomiłam grę bez programu startowego :D Dziękuję. Sama bym na to wszystko nie wpadła. Programy sobie zainstalowałam - dzisiaj mam zamiar ich użyć ;)
Witam
Czy można poradzić coś na zacinanie się gry? (co jakiś czas simy zastygają w bezruchu i chociaż trwa to chwilkę, trochę irytuje
:D) Chyba ktoś pisał że to wina rejestrowania wspomnień? Czy może coś innego?
anie_1981
22.08.2011, 08:43
Niby się da, ale to nie jest łatwe, chodzi o ściągnięcie z mts poprawek do miast i zaaplikowanie ich swoim plikom z miastami, przy pomocy programu S3Pe. Można też poszukać na mts plików z miastami gotowymi, już po przeróbce, ale one są duże i dłużej się je ściąga. Efekty są spore, ale idealnie nie jest. Pomaga też wyłączenie wspomnień modem.
A wiecie, że NRaas MasterController potrafi usuwać wspomnienia? Ja usunęłam je całemu miastu...
Nie korzystam z wielu modów, możesz mi anie przybliżyć o który Ci chodzi? Wystarczy go zainstalować czy jakoś się jeszcze zmienia ustawienia?
A przy okazji jak mogę wyłączyć nadawanie nazwisk dwuczłonowych?
Wampirencja
27.08.2011, 08:24
Powiedzcie mi proszę, jak zdobyć wymyślonego przyjaciela? Doczytałam w poradniku że przychodzi paczka z zabawką wraz z narodzinami dziecka - już któreś dziecko się urodziło i niestety - żadnych prezentów.
Wampirencja, po kilku dniach od urodzenia dziecka w dymku powinna się pojawić informacja, że daleki krewny wysłał dziecku prezent. Gdy dorosły sim ją odbierze, lalka automatycznie trafi do wyposażenia bobasa.
Nie zawsze dalecy krewni wysyłają lalki, więc polecam moda: http://www.modthesims.info/download.php?t=444659
A jak można mieć rodzinę gnomów? Tak żeby był gnom dziecko, niemowlak itp., muszę je gdzieś odnaleźć? I jak można wysyłać listy gratulacyjne po weselu? Niestety zapomniałam o tej opcji po weselu moich simów, potem ich przeprowadziłam, minęło parę dni od wesela i zastanawiam się czy wciąż mogę je rozesłać? Na skrzynce na listy nie ma takiej opcji.
EDIT.
Wchodzę w grę i zniknął przyjaciel zabawka, którego dostal mój mały sim od wujka. Zabawka była obok łóżeczka, pojechałam simką do Francji, wracam, a po zabawce ani śladu... Czy możliwe, że w dzień wyjazdu (przed wyjazdem) pokojówka zabrała sobie tę zabawkę?
A jak można mieć rodzinę gnomów? Tak żeby był gnom dziecko, niemowlak itp., muszę je gdzieś odnaleźć? I jak można wysyłać listy gratulacyjne po weselu? Niestety zapomniałam o tej opcji po weselu moich simów, potem ich przeprowadziłam, minęło parę dni od wesela i zastanawiam się czy wciąż mogę je rozesłać? Na skrzynce na listy nie ma takiej opcji.
EDIT.
Wchodzę w grę i zniknął przyjaciel zabawka, którego dostal mój mały sim od wujka. Zabawka była obok łóżeczka, pojechałam simką do Francji, wracam, a po zabawce ani śladu... Czy możliwe, że w dzień wyjazdu (przed wyjazdem) pokojówka zabrała sobie tę zabawkę?
Aby mieć rodzinę gnomów musisz mieć dwa magiczne gnomy, które znajdziesz w wielu miejscach, łowiąc ryby, w kryptach na cmentarzu, kopiąc doły świdrem z Kariery, w grobowcach w innych krajach. Po prostu stawiasz sobie dwa magiczne gnomy gdzieś w domu czy ogródku a po jakimś czasie zaczną się pokazywać gnomiątka :D Żeby nie było zdziwienia nie ma typowo kobiety gnoma, widocznie twórcy posłuchali się Tolkiena, który twierdził, że krasnoludzkie kobiety mają brody ;)
Co do drugiego pytania o listy. Po weselu przychodzą ci na pocztę od uczestników upominki ślubne, wtedy jak je odbierzesz ze skrzynki na listy kliknij na nią ponownie i pojawi się opcja pisania listów.
I teraz odpowiedź na trzecie pytanie. Otóż bardzo prawdopodobne, że ta zabawka czyli wymyślony przyjaciel może być A: w ekwipunku któregoś z simów, B: wymyślony przyjaciel póki jest lalką przemieszcza się dokładnie tak jak magiczne gnomy, czyli potrafi zniknąć z jednego miejsca i pojawić się w innym, więc musisz poszukać po chacie.
Absolem, dziękuję bardzo. Wczoraj włączyłam grę i zabawka pojawiła się na środku pokoju dziecięcego- wielka ulga :D
Prezentów od gości nie dostałam, być może z powodu przeprowadzki, która miała miejsce zaraz po uroczystości. Cóż, spróbujemy innym razem.
I jeszcze raz dziękuję :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.