Wróć   TheSims.PL - Forum > Simowe opowieści > The Sims 2: Zdjęcia z gry > Archiwum [TS2]
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Narzędzia wątku Wygląd
stare 06.09.2010, 00:58   #1
Marian...

Reputacja: 10
Arrow Pour la verdure – dom w zieleni… [BRAK ZDJĘĆ]

Pour la verdure – dom w zieleni…

Postanowiłem w końcu coś pokazać. Kolejne dzieło nie jest raczej szałowe, raczej zwykłe, ale wrzucam je tu. Lubię ten dom. Mimo, że nawet mi kilka rzeczy się nie podoba, to nie będę ich zmieniał, bo: primo – nie chce mi się, secundo – nie mam na nie pomysłu aktualnie.
Ciekaw jestem czy zgadniecie, z których rzeczy nie jestem zadowolony i czy moja opinia pokryje się z Waszą…

Historia domu Pour la verdure jest prosta i nieciekawa. Wybudowany został w latach 70-tych, przez pierwotnych właścicieli nigdy nie został zamieszkany ani wykończony. Przez kolejne lata stał pusty, bez życia, niwecząc tym samym wszelkie działania okolicznych mieszkańców, by dzielnicy Forêt Vibrant nadać charakter i przyzwoity wygląd. Niestety, cały czas słynęła ona nie z kipiących kwiatami ogrodów przy sąsiednich, nowoczesnych willach, a ze starej rudery, w której schronienie znalazł jakiś okoliczny pijaczyna.
Na ratunek haniebnie oszpeconej dzielnicy przybyli Amelia i Eugene Busse.
Małżeństwo, które przez kilka lat mieszkało w ciasnym mieszkaniu w bloku w centrum miasta, kupiło za grosze ruderę w pięknej okolicy. Zdążyli odłożyć sporą sumę na remont i wiedzieni perspektywą posiadania własnego domu na przedmieściach, spokoju i dużej przestrzeni życiowej, zabrali się do remontu. Zburzyli część ścian działowych, aby stworzyć otwarte, przyjemne i ciepłe wnętrze. Kiedy remont był już w trakcie, a rudera zaczynała przypominać coś w miarę kształtnego, właściciele zdecydowali się na jeszcze jeden poważny krok. Stwierdzili, że przestrzeń, którą uzyskali do tej pory chcieliby jeszcze powiększyć. Nie mogli zmniejszać powierzchni sypialni czy łazienki, bo nie nadawałyby się do niczego. Dodatkowym problem stanowił fakt, że każde z nich potrzebowało oddzielnego miejsca do pracy. Eugene nie wymagał wiele, potrzebował jedynie niewielkiego biurka i kilku szafek, ale musiał je mieć dostępne cały czas. Amelia natomiast, jako obiecująca graficzka z szerokimi perspektywami, miała przyjmować u siebie klientów, więc w żaden sposób nie mogli się dogadać w tej kwestii.
Rozwiązali problem bardzo prosto. Mianowicie zlikwidowali spory garaż, który był integralną częścią budynku, a powstałe dzięki temu dodatkowo pomieszczenie połączyli z resztą domu szerokim przejściem . Konieczne też było zastosowanie kilku stopni, gdyż garaż znajdował się na innym poziomie. Otrzymana w ten sposób przestrzeń pozwoliła na zaadoptowanie części domu jako spory gabinet dla Amelii.
Krok po kroku wyłaniał się nowy, ciepły i przestronny, tętniący życiem i kolorami dom państwa Busse.
Oto on:

BRYŁA I OGRÓD
Bryła bardzo prosta, ale chyba dość zgrabna. Ogród potwornie zarośnięty, zgodnie z koncepcją zresztą. Jak każdy ogród w dzielnicy Forêt Vibrant.

Zapraszam do komentowania.
Pozdrawiam,
marian…

Ostatnio edytowane przez Charionette : 31.01.2015 - 23:24
Marian... jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 06.09.2010, 06:35   #2
Sherlock
Guest

Domyślnie Odp: Pour la verdure – dom w zieleni…

Jak zwykle, zrobiłeś świetny dom!
Wszystko jest, moim zdaniem, bardzo dopracowane
Tylko w rzutach za bardzo oddaliłeś kamerę i prawie nic nie widać
Ale tak to super.
12/10

stare 06.09.2010, 10:54   #3
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53

Ten projekt nie przypadł mi do gustu. Jest taski strasznie inny od reszty. Jedyne pomieszczenia, które mi się spodobały, to sypialnia i łazienka. Wkurzały mnie te napisy "welcome" - jeden wystarczy. Szafki kuchenne są strasznie przekombinowane - nie podoba mi się to. Widziałam, że wprowadziłeś tam Simów. Domek wydaje mi się być bardziej do pokazania... Amelle, chćby nawet bardzo chciała, nie będzie w stanie popracować przy komputerze, bo fotel nie pasuje (jest jako modular sofa - też mam te meble u siebie). Zresztą ten fotel obok też jest imo bez sensu, bo blokuje dojście do szafekt z tyłu. Czerwień, panująca niemal w całym domu, nie sprawdziła się. Wręcz muszę powiedzieć, że przeszkadza. W ogóle kolory to jakaś dziwna mieszanka - mało co do siebie pasuje, za duże kontrasty.
Wybacz, ale tym razem pokuszę się o marne 7/10.
Liv jest offline  
stare 06.09.2010, 10:58   #4
Chryzantem Złocisty
Guest

zgadzam się z Livcią.
poza tym brak maxisowych dodatków - duży minus.
te z neta bez ładu i składu,nie ma efektu ptasiej kupy,ale i tak wygląda strasznie sztucznie i nienaturalnie.

stare 06.09.2010, 15:33   #5
pensivelane

Fantastyczna bryła i ogród
Zastanawaiam się, czy nie mógłbys dać do pobrania chałupki, takiej clean rzecz jasna
Nie podoba mi się trochę kuchnia.
Taki już mój fetysz, że uwielbiam ogladać łazienki a w twojej urzekła mnie wanna, lubie takie.
9/10

I can feel your heartbeat under your black, black leather
In your gateway call, boy take me away forever
pensivelane jest offline  
stare 06.09.2010, 18:04   #6
Vanitas
Administrator Emeryt
Creator

Reputacja: 12

Niestety jestem wręcz zawiedziony Twoim projektem, a wchodząc do tematu spodziewałem się zupełnie czegoś innego. Pamiętam inne Twoje projekty i powiem, że gdybym go zobaczył gdzieś bez nicka na pewno nie przypisałbym go Tobie. Ta biel z cegiełkami zupełnie nie przypadła mi do gustu, podobnie jak bryła oraz ten płotek przed domem. Napisy 'Welcome' mimo tego, że są tylko dwa to bardzo się rzucają w oczy i mam wrażenie, że jest ich pełno. Kuchnia za pomarańczowa. Spodobał mi się blat, jednak reszta już nie. Zdecydowanie najlepiej wygląda jadalnia, łazienka i sypialnia. Oceny liczbowej nie przydzielę, ponieważ mam bardzo mieszane uczucia co do tego domu.
Vanitas jest offline  
stare 06.09.2010, 18:36   #7
laisha
Guest

Jestem zachwycona! Uwielbiam takie nowoczesne domy z fajnym klimatem. Uznaję twój projekt jako jeden z najlepszych na tym forum
Szczególnie podoba mi się różowy gabinet, mimo koloru ;d
100000000

stare 06.09.2010, 20:58   #8
Gio

Reputacja: 15

Wystarczyło, żebym zobaczył kto jest autorem domu, a już wiedziałem, że będzie na co popatrzeć
Nie podoba mi się sypialnia generalnie i trochę jadalnia, za to bryła to po prostu cudo
Myślę, że domek tak czy siak wykracza dużo ponad standardy forum- które ostatnio i tak są bardzo wysokie- więc nic nie stoi na przeszkodzie, by pracę ocenić na:

10
pozdrawiam
stare 06.09.2010, 20:59   #9
treys

sprawia ogólnie ciekawe wrażenie.
najbardziej podoba mi się sypialnia i bryła też jest niezła.
i masz fajne meble ^^
nie mogę tylko ogarnąć kuchni, jadalni- czegoś tam jest za dużo.
8,5
treys jest offline  
stare 07.09.2010, 17:50   #10
cerastes

Kiedy zobaczyłam ten dom od razu pomyślałam, że mogłabym w nim mieszkać. Spodobała mi się bryła, dosyć prosta i ładnie dobrana do niej elewacja. Z zewnątrz dom bardzo mi się spodobał.
Jeśli chodzi o wnętrza to przypadły mi do gustu średnio. Na pierwszy rzut oka prezentują się ładnie, bo są jasne i przestrzenne, ale wkradła się aranżacyjna dysharmonia. Brakuje ładniejszych i bardziej przemyślanych zestawień mebli oraz dekoracji.
Wnioskuję, że czerwień wybrałeś za element łączący ? W sumie podoba mi się jej obecność w całym domu, bo przełamuje surową estetykę i ogrzewa modernistyczny styl.
Najmniej przypadł mi do gustu różowy gabinet. Zupełnie nie pasuje on stylem i kolorystyką do tego domu. W obecnej stylistyce pomieszczenie to bardziej nadawałoby się na buduar, lub pokój nastolatki niż gabinet graficzki.
Pozostała część domu prezentuje się harmonijnie i ładnie chociaż drażnią mnie niektóre dobrze nie dobrane meble jak np. świecący, czerwony stolik ( pozujący na plastik ) w sypialni obok klasycznej sofy. Ogólnie podoba mi się łączenie nowoczesnych kształtów z klasycznymi, ale to zestawienie wyjątkowo się gryzie.
Najlepiej moim zdaniem wyszedł Ci salon i łazienka.
Pomimo uwag, projekt zasługuje na wyróżnienie i wysoką ocenę. Brakuje w tym dziale tak dojrzałych prac jak Twoja.
Jak zwykle u Ciebie - całość porządnie zaprezentowana. Po obejrzeniu mam wrażenie, jakbym była z wizytą u dewelopera.
cerastes jest offline  

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania