Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 3 > The Sims 3: Uwagi na temat gry
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 31.05.2009, 14:44   #111
Irbis

Reputacja: 14
Domyślnie Odp: Zalety i wady The Sims 3.

Cytat:
Napisał bigkar Zobacz post
1. Jesli nie masz do czego porownac TS, spojrz na Second Life. (...)
Jesli ta gra jest dla dzieci (mam na mysli serie TS) to jakos w/g mnie slabo jest wychowawcza... Mysle ze ta gra jest dla nikogo (w sensie jej adresowania) ani dla dzieci ani dla nie dzieci. Przepraszam za przynudzanie, ale jest z czym porownac.

2. Dlaczego w to gram ? Ano nie gram. Dziecko czekalo na to wiec ja w jakis sposob tez, a teraz okazuje sie ze nie bylo na co. I mysle ze wiele osob czekalo na cos innego, pamietajac jaka rewolucja bylo TS2 w stosunku do TS1. I sadze, ze mieli racje majac takie oczekiwania. Zwlaszcza jesli spojrzec na pojawiajace sie nowe gry. A 170 zl (jesli taka bedzie cena) to o wiele za duzo za okrojony duplikat tego co sie sprzedaje od lat. I nawiazujac do ktoregos z poprzednich postow w/g mnie to zwykle chamstwo i brak szacunku dla klienta, zeby dawac taka "podstawke" a nastepnie brac dodatkowe pieniadze za jakies tam "szafy" (na przyklad), czy choinke na swieta. I to tez pokazuje ze Maxis nie zauwazyl ze czasy sie zmienily i klienta sie szanuje.

3. Przyciemnienie nieba to nie wieczor jesli cienie sa w tej samej pozycji przez caly czas Ale ok czepiam sie Niech bedzie po dwoch latach przygotowan jest wieczor i swit

Uffff az mnie palce zabolaly
Pozdrawiam
Zupełnie nie rozumiesz tego co piszę. Cały czas próbuję uświadomić Ci, że simsy nigdy nie były dokładnym odzwierciedleniem rzeczywistości, od zawsze były trochę nierealne, trochę bajkowe i takie właśnie mają być. Dlatego gram w The Sims, bo pozwalają oderwać się od rzeczywistości. Uwielbiam ich troszkę bajkowy nastrój i nie chciałabym, żeby były inne. I takie właśnie simy odpowiadają wielu osobom. Tobie najwyraźniej ta gra nie odpowiada i czepiasz się bezpodstawnie czego popadnie, tak jakby ktoś Ci płacił za wymyślanie wad w The Sims 3.
Second Life to jednak troszkę inna gra i jeśli chodzi o jej wygląd, to w porównaniu z simsami jest naprawdę brzydka. Ale naturalnie jest to kwestia gustu i nie każdemu musi podobać się to samo. Dlatego Ja nie gram w SL, a Ty nie musisz grać w simsy jeśli nie jest to gra w Twoim typie. Nikt Cię też nie zmusza do kupowania dodatków.
Nigdy nikt nie mówił, że jest to gra dla dzieci. Jest dozwolona od lat 7, ale to nie znaczy, że jest dla dzieci. Znaczy to tylko tyle, że jak dziecko w nią zagra to nie skrzywi mu psychiki. To nie jest gra edukacyjna więc trudno doszukiwać się w niej wartości czysto wychowawczych.

Przyciemnienie nieba to nie wieczor jesli cienie sa w tej samej pozycji przez caly czas
Cień nie jest w tej samej pozycji przez cały czas, lecz zmienia się i nie tylko w dzień, ale także w nocy, gdy księżyc jasno świeci.
Taki komentarz udowadnia, że nie poznałaś gry, zagrałaś w nią powierzchownie, a oceniasz jakbyś poznała w grze każdy szczegół. To niezbyt racjonalne. Ja gram w nią już jakiś czas i ciągle odkrywam nowe zjawiska. I wcale nie udaję, że gra nie ma wad, ale widzę też jak wiele jest w niej pozytywów, jak wiele nowości w porównaniu z The Sims 2. Ty w momencie gdy brakuje Ci realnych wad gry, wymyślasz je sobie, tak naprawdę tej gry nie poznawszy.
Chwalić i komplementować można zawsze, nawet zbytnio się na rzeczy nie znając, ale jeśli się krytykuje, trzeba znać sprawę dokładnie i mieć prawdziwe argumenty.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 31.05.2009, 16:21   #112
Levkoni

Reputacja: 10

Cytat:
Napisał agnieszka130187 Zobacz post
Każdy ma prawo do własnego zdania, jedni wolą robić ogrody i cieszą się z nowych możliwości, inni zaś meblować domy i mają prawo być rozczarowani. To jest kwestia wyboru i nie należy przy tym nikogo obrażać. Po za tym pamiętaj o tym, że każdy z nas ma inny gust i kompletnie może nie podobać mu się to co stworzyło EA ( w sensie meble, ubrania itd. ). Trochę szacunku dla wypowiedzi innych, bo nazywając "półgłówkiem" kogoś, kto w dobrym temacie wypowiada swoje zdanie jest obraźliwe i w ten sposób dajesz przykład o swojej osobie. To również tyle, przynajmniej na chwile teraźniejszą.
Nie świadczy o mojej o sobie tu nic, nie znasz mnie więc nawet nie ośmielaj się poruszać tego tematu Szanuję zdanie innych, jeśli to jest sprawiedliwa krytyka. Nie dobrze natomiast mi się robi na temat niektórych wypowiedzi, sama poczytaj sobie. Jakieś dzieci włączyły raz grę i uznały, że skoro nie poznały niektórych elementów gry to ich nie ma a potem wypisują bzdury i kłamstwa oczerniając coś czego nie poznali nawet. Albo porównywanie TS3 do TS2 z dodatkami o czym już psiałem parę razy jest po prostu śmieszne... To już nie jest kwestia gustu
Levkoni jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 18:27   #113
xXx-Karcia-xXx
Guest

Chyba nie jest taka zła jak ją opisujecie ... Chciałam ją kupić ale jak przeczytałam co piszecie to sie jeszcze zastanowie . :/
  Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 18:37   #114
claudia_o
Guest

Do Altarii:

Niestety, ale nie tylko u Ciebie tryb 1 mało różni się od 3. Tak już po prostu jest... Wiele razy był poruszany ten temat i większość zalicza go do jednej z większych wad...

Do xXx-Karcia-xXx:

Moim zdaniem gra jest fajna i lepsza od dwójki. Ja ją kupię, ale może jak wyjedzie jakiś dodatek to kupię jego i podstawę
  Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 19:08   #115
bigkar
Guest

Cytat:
Napisał Irbis Zobacz post
Zupełnie nie rozumiesz tego co piszę. Cały czas próbuję uświadomić Ci, że simsy nigdy nie były dokładnym odzwierciedleniem rzeczywistości, od zawsze były trochę nierealne, trochę bajkowe i takie właśnie mają być.

OK. Konczmy to bo krecimy sie w kolko. To nie ja tylko Maxis twierdzil ze TS ma byc "symulatorem zycia" a symulator jak sama nazwa wskazuje....

Co do od 7 lat czy do 7 lat to juz sobie odpuszczam... Bez wzgledu na to od ilu lat, jesli chce sie brac pieniadze i w tym celu robi sie akcje reklamowa, to powinno sie mowic prawde a nie obiecywac gruszki na wierzbie. Gdyby ktoras tam wersja nie "wyciekla" to do samej daty premiery moznaby wciskac co sie chce bo "demo" jakos bardzo rozpowszechniane i rozreklamowane nie bylo. Nic dziwnego, nie ma sie czym chwalic.

Faktem jest, ze poza bardzo drobna kosmetyka TS3 to TS2 z nowym ekranem startowym, z obcietymi mozliwosciami (przedmioty, interakcje), z bugami (kamiera, pojazdy, predkosc gry).
Faktem jest, ze nie poprawiono nawet bledow TS2, ze opowiadano bzdury od dwoch lat, ze sa tylko dwie zmiany (kreator i miasto), przy czym to drugie to zmiana zalosna (budynki ktorych wnetrza nie widac). Te same dokladnie animacje, te same pojazdy, te same (tyle ze mniej) przedmioty. Wymieniac mozna dlugo jak chocby zaslony do okien (mam dwie sypialnie i obie sa blizniaczo podobne oprocz kolorow, bo niby czym je urozmaicic).
Jest to gniot, i nie dlatego, ze nie da sie w to grac, czy bardzo zle wyglada. Po prostu... szumne zapowiedzi i nic wiecej. Gra sprzed dwoch lat. Jedyny filmik jaki pojawil sie ze strony Maxisa to oslawiona prezentacja nowego kreatora simow. Nie dziwie sie, nic wiecej do pokazania nie ma, a i ten kreator jest przereklamowany.

Kiedy zainstalowalam gre i z corka usiadlysmy po raz pierwszy (i nie wazne czy to wersja beta , alfa czy co tam innego), moja mala zapytala "to one sa te same ?".

--------------
to z Merlina:
* The Sims 3 144 zł
* The Sims 3 Edycja Kolekcjonerska 249 zł TYLKO U NAS !
------------------------

Pewnie rodzice zaplaca za to, bo dziecko chcialoby miec, a pozniej zaplaca za dodatki online.

I wszyscy beda uczyc takich jak ludzie z Maxisa czy tam z EA, ze mozna kotlet odgrzac po raz czwarty i tez za to ktos zaplaci (cos jak wieczna Barbie, doda sie nowego kucyka i nastepne swieta z glowy). Zreszta pogloski o TS4 juz z Maxisa wyszly. Strach sie bac jakie to nowosci za trzy , cztery lata sie pojawia.

A co do dodatkow MAxisa. Powiem tak, gdyby nie osoby tworzace dodatki w sieci (mysle o przedmiotach, nie rozszerzeniach), to TS2 tez byloby szare. Bo Maxisowskie byly....

Co do por dnia juz sie pokajalam, nie mam akurat popiolu do posypania glowy. Dla mnie to niezauwazalna kosmetyka, zwlaszcza ze w wiekszosci przypadkow gra idzie w tedy na "trzeciej predkosci".

Reasumujac :
-te same simy (tak samo wygladajace), jedynie zroznicowane twarze , poza tym klony.
- dokladnie te same animacje przeniesione z TS2
- te same pojazdy wozace do pracy, taksowki itd jak w TS2
- sklonowany (baardzo podobny) interfejs
- te same meble (z tym ze o wiele mniej niz w TS2)
- te same animacje interakcji co w TS2, z tym ze interakcji mozliwych jakby mniej (choc z kolei doszly te niby specjalne, jednak polegaja na tym, ze gdy sim jest perfekcjonista, to jedyna interakcja to krytyka drugiego sima, jego niedbalstwa itd)
- system ustalania osobowosci (cechy) to legenda podobna do mozliwosci kreatora (mozna wybrac 5 cech z podobno wielu. Po pierwsze wiele ich nie ma a po drugie jedne wykluczaja mozliwosc wybrania innych z racji ze sa swym zaprzeczeniem).
-nagrody zyciowe sa inne niz te w TS2 ale zasada dokladnie ta sama (w SimPE pod TS2 moglam sobie zrobic lepsze zawody(profesje) i nagrody niz tez podstawki TS3). Czyli pomysl zerzniety z TS2 z innymi ikonkami. Tak zwane "okazje"...jest ich kilka i mojej simce powtarzaly sie po 2-3 razy zanim osiagnela maximum w karierze.
-co prawda simy juz nie odkladaja talerza na ziemie gdy napotkaja przeszkode, ale jak dawniej musza stanac "frontem" do interlokutora Znaczy to, ze gdy przestawisz skrzynke pocztowa powiedzmy w naroznik ogrodka, to sim ktory przyjdzie w odwiedziny pojdzie sie tam ustawic (w 95% przypadkow). Nadal nie potrafia razem wejsc po schodach. Nadal tancz razem nie znaczy razem.
-jedno miasto (nie ma dla mnie znaczenia czy bedzie mozna sciagnac nastepne po rejestracji) Plyte kupujesz w sklepie i nie ma obowiazku posiadania dostepu do sieci. W TS2 byly 3, a moglas stworzyc wlasne.
-eksport parceli itp z TS2
-mozliwosc edytowania parceli...nastepna nieprawda, mozna zmienic status parceli i ja przeiesc, nie mozna zmienic jej rozmiaru, laczyc parceli itp. W efencie bedziesz mial sima ktory zarobil 300 tysiecy i nadal ma ten sam domek wcisniety w maly ogrodek z malym basenikiem. Tak wiec granice parceli nadal sa swiete.

mozna wymieniac dalej.

Nie pisze tego by powiedziec komus "nie kupuj TS3" albo "kup TS3". Uwazam ze powinno sie wydawac pieniadze wiedzac na co sie je wydaje a nie w ciemno.
Co do dodatkow jeszcze. Ciekawa jestem co z ludzmi z malych miasteczek albo wsi (znam wielu takich) ktorzy nie maja internetu. Bo rozumiem ze dla nich ta "podstawka" to koniec, wersja finalna (jesli o dodatki chodzi).

Pozdrawiam raz jeszcze
  Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 19:09   #116
bigkar
Guest

Cytat:
Napisał claudia_o Zobacz post
Do Altarii:

Niestety, ale nie tylko u Ciebie tryb 1 mało różni się od 3. Tak już po prostu jest... Wiele razy był poruszany ten temat i większość zalicza go do jednej z większych wad...

Do xXx-Karcia-xXx:

Moim zdaniem gra jest fajna i lepsza od dwójki. Ja ją kupię, ale może jak wyjedzie jakiś dodatek to kupię jego i podstawę
A tryb czwarty nie jest faktycznie przyspieszeniem a jedynie przyspiesza gre do nastepnej zadanej szybkosci, po czym przechodzi w tryb 3.

Pozdrawiam
  Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 19:15   #117
Altaria

Ech, miałam nadzieję że to wina mojego komputera i jego braków (tak jak to że w bardziej zaludnionych lokacjach się wyłączał a dom mojej simki przy każdym powrocie do niego wczytywał się od nowa), tym bardziej że nie podejrzewałam że Maxis popełni tak poważny błąd w czymś, co w Simsach 1 i Simsach 2 działało jak złoto... Pewnie i tak kupię, ale entuzjazm jakoś mi nagle skrajnie opadł...
Altaria jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 20:57   #118
słoneczko

Reputacja: 11

podobno jeżeli kobieta rodzi to rodzi w szpitalu
słoneczko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 21:25   #119
dżin.

nie podobno tylko tak ! Ale jest jedna wada nie można patrzeć, jak ona rodzi
dżin. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 22:52   #120
andonezja

Cytat:
Napisał Jinchüüriki Zobacz post
nie podobno tylko tak ! Ale jest jedna wada nie można patrzeć, jak ona rodzi

wg mnie czas 'superszybki' jest niewiele wolniejszy od odpowiednika w dwójce, a przynajmniej nie zauważam tutaj problemu :?
z wad, denerwuje mnie ogromne uproszczenie jakim jest brak wglądu do wnętrz budynków publicznych, mała ilość dekoracji i tragiczne fryzury damskie :{

natomiast te rozwalające się męskie trampeczki są moją absolutną miłością

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania