|
![]() |
#1 |
Admin Emeryt
Admin Kumpel Zarejestrowany: 28.03.2008
Reputacja: 18
|
![]() ![]() Witajcie moi mili (jak i nie), pobożni (i wy bezbożnicy również). Święta świętami, ale bez względu na to, czy wierzycie w magiczne pojawienie się Jezusa, czy też nie, jako szanujący się dżin powinienem wam życzyć w miarę spokojnych, udanych i dobrze spędzonych tych kilku dni obcowania z rodzinami (albo w samotni) przy cieple kominka (lub kaloryfera) oraz chwili relaksu. Nie wiem, jak jest w waszym przypadku, lecz ja wprost uwielbiam te wszystkie świąteczne bibeloty i ozdóbki na dworze i w domu. Co prawda to wciąż zbyt komercyjne dla powszechnie znanych hipsterów, niemniej jednak ma swój urok. Wesołych. Hohoho *śmieje się jak złoczyńca z kreskówki*. Wnętrzarska Moda W ostatnim czasie obserwowałem wystawy sklepowe, przeglądałem rozmaite strony internetowe (chociażby wyrocznię kolorów na dany sezon) i muszę stwierdzić, że obecnie górują motywy lekkie, wręcz mroźne, posplatane z ciepłym wrażeniem jesiennych (!) barw. a) Bierz beż ![]() zmieszany spokój Na sam początek proponuję uniwersalny odcień beżowy pomieszany z kolorami z całkowicie odrębnych palet. Mówiąc odrębne mam na myśli pewien kontrast, lecz delikatny. Idealnie się do tego nada zimowo-wiosenny błękit. Aby jednak zachować odrobinę więcej ciepła w domu polecam odcień łososiowaty. Miesiąc: grudzień b) Niebo-piekło ![]() kontrasty Minimalnie kontrowersyjne połączenie turkusu z czerwienią alizarynową tj. taką wpadającą w róż. Do całej kombinacji wręcz zalecam użycie czarnych i skórzanych motywów, które ukryją różnice w tak odmiennych barwach. Miesiąc: styczeń Temat Miesiąca: Ubieramy choinkę! Nie, nie bójcie się, nie będę mówić wam, czym powinniście się kierować podczas ubierania świątecznego drzewka. Przedstawię swoją myśl poprzez kilka równań. Ubieranie choinki= choinka + dodatki Ubieranie choinki-choinka= dodatki Dodatki= dekoracja ![]() Tak więc w tym miesiącu porozmawiamy o prawidłowym dobieraniu bibelotów w naszych wnętrzach i, jak zawsze, uzmysłowię wam tą kwestię kilkoma numerkami, zbieraniną słów i graficznie. Enjoy and merry Christmas. 1. Niejednokrotnie wspominałem już, byście unikali kiczu i przepychu, który „amatorzy” wprost uwielbiają. To, że za pierwszym lub za drugim razem stworzona przez was parcela o nadmiarze wszystkiego we wszystkim spodobała się odbiorcom, nie znaczy, że wywrze na nich takie samo wrażenie za szóstym i dziesiątym razem. Postarajcie się nie ustawiać ściśle dwudziestu obiektów dekoracyjnych obok siebie. Jeśli już musicie – porozstawiajcie je w estetyczniejszy sposób. 2. Ach, wracając do punktu 1. - kiedy dekorujecie wnętrza, zabronione jest układanie rzeźb itp. tak, aby stały one frywolnie i w rzędach z odstępami co 1m. Chyba, że są one tak duże lub samowystarczalne. 3. Nie każdy z nas posiada świetny sprzęt komputerowy i bardzo często zdarza się, że niektóre obiekty pięknie się prezentuję na stronie internetowej, lecz w waszej grze niekoniecznie. Starajcie się szukać dekoracji najwyższej jakości (chociażby tych stworzonych przez EA). 4. Jeśli waszym zamiarem nie jest stworzenie jednego wielkiego miszmaszu, nie mieszajcie stylów przedmiotów, których używacie do dekorowania tj. pod żadnym pozorem nie stawiajcie modernistycznych elementów przy dziewiętnastowiecznych (chyba, że zrobicie to pod wpływem dogłębnych przemyśleń). Aczkolwiek uważam, że pomieszanie np. vintage z nutą nowoczesnej awangardy może stanowić ciekawą formułę i dać nietuzinkowy efekt. 5. Nie wybierajcie wszystkich dekoracji w tej samej tonacji kolorystycznej. Mieszajcie tekstury i barwy. Temat Extra: Barwny generator Dobór i zestawienie kolorów we wnętrzu może wpływać na nasze samopoczucie, nastrój panujący w mieszkaniu i jest idealnym odzwierciedleniem nas samych (oczywiście jeśli samy wybieramy farbę, a np. nie zostawiamy tej po poprzednich lokatorach). Sprawdźmy, jak je mieszać i co one oznaczają. Najpierw obalmy kilka stereotypów: 1. Kolor biały nie jest jedynym, który powiększy małe pomieszczenie. Każda jasna barwa i strategiczne ułożenie mebli może wpłynąć na rozmiar danego miejsca. 2. Czerwony pomimo że jest agresywny, nie jest wcale taki niekorzystny. Mówi się, że właściciele pokoju w tymże odcieniu mogą być odważni i niezależni. 3. Nawet małe, lecz kontrastowe dodatki potrafią odmienić odczuwaną atmosferę. Wybrane oznaczenia kolorystyczne: turkusowy – czysty, świeży, relaksujący i orzeźwiający purpurowy – elegancki, szykowny, nadający poważniejszego charakteru różowy – delikatny, pozytywny, zabawny pomarańczowy – ciepły, zwariowany, inspirujący zielony – wibrujący, uspokajający, świeży i harmonijny granatowy – kojący, refleksyjny i nad wyraz formalny Mieszanie barw: ![]() 1. Istnieją dwie teorie dotyczące harmonii i dopasowywania kolorów. Pierwsza z nich zakłada, że wybieramy kolory sąsiadujące ze sobą na kole barw tzw. analogiczny (np. żółty, zielony i szmaragdowy). Natomiast druga mówi, że możemy wybierać pary sąsiadujących ze sobą tonacji, lecz w sposób taki, jakby jeden kolor miał łączyć się drugim poprzez średnicę owego okręgu (np. zielony i szmaragdowy – purpurowy i fioletowy). 2. W pomieszczeniu powinny znajdować się maksymalnie 3 barwy, aczkolwiek zdarza się, że wykorzystanie kilku więcej wygląda interesująco. 3. Barwy neutralne jak szarości i beże mogą stworzyć idealny kontrast z innymi. 4. Im więcej miejsca, tym więcej jesteśmy w stanie użyć kolorów. Im mniej tego miejsca, tym także mniej kolorów powinno się stosować. 5. Nigdy, przenigdy nie malujcie, dobierajcie mebli itd. w tym samym kolorze, a z tego co widzę, początkujący często popełniają ten błąd(patrząc chociażby na swoje własne pierwsze projekty - o, zgrozo). 6. Powyższe zasady są tylko czystą teorią i pewnego rodzaju propozycją, której nie każdy musi się przyporządkować. Eksperymentujcie i stwórzcie coś oryginalnego. Majstersztyk w… a) klimacie: ![]() Order przyznaję Hallgerdowi za Borgo część 1 - klub wampirów . Gdybym był wampirem, spędzałbym tutaj dużo czasu ![]() b) całokształcie: ![]() ![]() Gratulacje dla Spectrum za modern flat. Świetnie dobrany kolorystycznie i meblowo apartament. Z chęcią bym w takim zamieszkał. Ex aequo dla Qwerty za The Best Of British. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z domem zaprojektowanym w stylu brytyjskim. Pragnę ci przypomnieć, że wygrywasz w tej kategorii już drugi numer z rzędu. Brawo! c) aranżacji wnętrz ogółem: ![]() Z racji tego, że w ciągu ostatnich kilku miesięcy nie powstało zbyt wiele projektów, zadecydowałem, że połączę wszystkie aranżacje wnętrz w jeden. Wygrywa figa za Stara knajpka. Doprawdy, cudowny widok dla moich oczu. Na zakończenie dzisiejszego M jak Mieszkanie pragnę was przeprosić, że w tym numerze zabrakło zdjęć i „Wybuchowej Mieszanki”, ale mam pewne problemy z komputerem i nijak mogę cokolwiek zaprojektować i sfotografować. Ponadto, chciałbym wam jeszcze raz życzyć zdrowych, wesołych, udanych i śmiesznych świąt Bożego Narodzenia, Chanuki, czy czegokolwiek, co obchodzicie bez względu na to, czy jest to nawet kilka dni wolnego. |
![]() |
|
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
|
|