Wróć   TheSims.PL - Forum > Project Rene > Project Rene: Uwagi na temat gry
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 31.01.2025, 21:59   #31
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53
Domyślnie Odp: Dwudziestopięciolecie serii

Cytat:
Napisał Dimond
Jednak, jeśli Twoja gra działa normalnie, to nie ma potrzeby instalowania tego patcha. To może dotyczyć konkretnych kart graficznych.
Crashowała mi i podejrzewam, że dostępność dodatkowych GB pamięci operacyjnej rozwiążę ten problem. Będę testować w najbliższym czasie, dzięki
Cytat:
Z tego, co pamiętam GraphicRules.sgr nie uwzględniał rozdzielczości zrzutów ekranu oraz kodeków dla video z gry.
Nie, i, zgodnie z moją aktualna wiedzą, a szperałam w necie niedawno na ten temat, nie ma sposobu, żeby to obejść. Liczyłam na to, że może coś poprawili w dzisiejszej reedycji.

Caesum, trzymam kciuki, żeby ze zwrotem kasy poszło gładko, choć ja tym łajzom nie wierzę

Rozczarowująca akcja (bez IKEI? to moje ulubione akcesoria! *) jak i Wasze recenzje Łezka w oku, zamiast z nostalgii, jest co najwyżej z zawodu i żalu wydanych pieniędzy
Tym bardziej doceniam starą, dobrą "dwójkę", instalowaną dodatek po dodatku, akcesoria po akcesoriach
(na UC savy nie działały...)

Ale, ku mojemu miłemu zaskoczeniu, dostałam pozytywny feedback od mojego kuzyna. U niego TS2 działa

* jak to leciało? Czym skorupka za młodu nasiąknie...? Daleko szukać, właśnie siedzę na krześle z IKEI i piję ze szklanki, na której spodzie widnieje nazwa szwedzkiego przedsiębiorstwa meblowo-wyposażeniowego
Liv jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 01.02.2025, 09:24   #32
k510i
Telefon firmy "Słony"

Reputacja: 12

Edycji na 25-lecie nie planuję kupować (mam jedynkę i dwójkę w pudełkach), ale z ciekawością śledzę newsy na jej temat.

Osobiście najbardziej uderza mnie brak akcesoriów IKEA (a H&M już jest ) oraz wprowadzenie Denuvo do ponad dwudziestoletniej gry Jestem ciekaw, czy coś jeszcze wycięli/zmienili (jak to bywa w reedycjach/remasterach np. ostatnio w odświeżonych Tomb Raiderach). Pewnie wiele rzeczy wyjdzie na dniach.

Widziałem, że jest nowy ekran wczytywania do jedynki - logo znane z Complete Collection, ale już bez podtytułu.

k510i jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 01.02.2025, 11:06   #33
Caesum
Administrator

Reputacja: 100

Denuvo to był jednak fałszywy alarm. Ktoś kto wstawiał gry na Steama oflagował wszystkie jako zwierające Denuvo. Denuvo jest tylko w dodatkach do The Sims 4, które są częścią rocznicowego zestawu.

EDIT: dla tych którzy mają problemy z The Sims 1 Legacy pozwoliłem sobie założyć nowy temat z FAQ: https://forum.thesims.pl/showthread.php?p=1883507

EDIT2: Umieram! Anulowałem jednak refund bo udało mi się naprawić grę (błąd po mojej stronie). Pograłem chwilę, udało mi się przywołać Mikołaja i... Mikołaj podpalił mi dom w trakcie rozdawania prezentów xD

Ostatnio edytowane przez Caesum : 01.02.2025 - 14:06
Caesum jest online   Odpowiedź z Cytatem
stare 02.02.2025, 11:05   #34
k510i
Telefon firmy "Słony"

Cytat:
Napisał Caesum Zobacz post
Denuvo to był jednak fałszywy alarm. Ktoś kto wstawiał gry na Steama oflagował wszystkie jako zwierające Denuvo. Denuvo jest tylko w dodatkach do The Sims 4, które są częścią rocznicowego zestawu.
Dobrze, że to nieprawda ;-) dzięki za wyjaśnienie.

Mam nadzieje, że EA nie będzie próbowało zastąpić Sims 2 Ultimate Collection na kontach Origin przez nową wersję.
Bo - chociaż mam pudełka - wersja z Origin jest zdecydowanie wygodniejsza w użyciu
stare 02.02.2025, 11:19   #35
Caesum
Administrator

Ja mam obie wersje u siebie. Nawet można je obok siebie zainstalować i nie gryzą się ze sobą. Teraz mam The Sims 2 Legacy do grania Maxisowymi rodzinami a The Sims 2 Ultimate Collection do fotostory.
stare 02.02.2025, 13:13   #36
Dimond

Reputacja: 18

O Super! Co prawda zwróciłem grę na EA, ale za to kupiłem znowu na Steam - aby mi nic nie kolidowało na przyszłość.

Sprawdziłem rozmiary screenshotów oraz video i niestety nic w tej kwestii nie unowocześniono... Szkoda. Co prawda można zedytować VideoCapture.ini, ale tam nie ma możliwości powiększenia screenshotów. Ten codec VP61 też nie należy do najnowszych i trzeba te filmy konwertować przed wrzuceniem do Vegasa, czy DaVinci, bo żaden z nich ich nie obsługuje.

Otworzyłem ten wątek na forum EA (mam nadzieję, że w odpowiednim miejscu) i mam nadzeję, że twórcy jakoś zwrócą na to uwagę.
Dimond jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 02.02.2025, 14:57   #37
Łezka

Reputacja: 17

Ucieszyłem się jak dziecko, zupełnie tak samo jak wtedy, gdy rodzice zgodzili się zakupić mi pierwszy dodatek do TS2 - "Własny biznes" No, ale Electronic Arts jak zwykle musi żerować na sentymentach wiernych fanów... Może jestem zbyt surowy, ale przyznacie, że żądanie pieniędzy za ledwie "gram" udoskonalone gry sprzed 20 i 25 lat to chyba lekka przesada (?) W jedyneczkę nigdy nie grałem poza jednym incydentem u dobrego znajomego z podstawówki. Natomiast The Sims 2 Ultimate Collection mam na szczęście jeszcze z 2014 roku, gdy na Origin było legalnie za darmo w tzw. prezencie na dziesięciolecie tytułu. Inna rzecz, że do 2018 roku grałem sobie na starym, dziesięcioletnim pececie aż do chwili, gdy potrzebowałem zrobić reinstalację gry. Jakież było moje zdziwienie, kiedy wyszło na jaw, że EA przestało wspierać aplikację Origin na komputerach z systemem Windows XP Oczywiście najpierw usunąłem grę, a potem usiłowałem włączyć Origina. Wówczas najlepsze było to, że dwójeczka hulała bez uruchamiania aplikacji EA. Odkąd przeszedłem na dwójeczkę na laptopie z nowszym Windowsem, muszę uruchamiać apkę EA i dopiero wolno mi wejść do gry. Generalnie powiem Wam, że cała ta akcja to zdzierstwo. Chociaż jak się zastanowić nad ceną wybrakowanych dodatków do The Sims 4, to może jednak 130 zł za doskonałą grę sprzed 20 lat to nie tak wielki wydatek? Czas pokaże. Myślę, że zakupię duet, czyli jedyneczkę i dwójeczkę, ale dopiero - jak wspomniał ktoś z przedmówców - kiedy sprawa przycichnie i ceny spadną. Pozdrówki!
stare 09.02.2025, 11:59   #38
k510i
Telefon firmy "Słony"

Cytat:
Oczywiście najpierw usunąłem grę, a potem usiłowałem włączyć Origina. Wówczas najlepsze było to, że dwójeczka hulała bez uruchamiania aplikacji EA. Odkąd przeszedłem na dwójeczkę na laptopie z nowszym Windowsem, muszę uruchamiać apkę EA i dopiero wolno mi wejść do gry.
Pamiętam, gdy Ultimate Collection działało bez żadnej apki - Origin był potrzebny tylko do instalacji, potem można było odpalać grę z .exe.
I nagle pewnego dnia przestało to działać. Podobno to wina jakieś aktualizacji, która usuwała stary DRM i wprowadzała Originowe zabezpieczenia. Do dziś kręcę na to nosem.

Ech, byłoby pięknie, gdyby to całe Legacy Collection wyszło na GOGu, w wersji DRM-free. Wtedy nawet rozważyłbym kupno.

btw: Podobno w odnowionej jedynce nie działa "move_objects on" na Simach? Tj. nie można ich "sprzedawać"
stare 09.02.2025, 12:35   #39
Caesum
Administrator

To niestety prawda. Zobaczymy, czy nie zostanie to jednak zmienione w następnych łatkach, ponieważ gracze raportują to jako bug w grze.

Co do Ultimate Collection, osobiście polecam zainstalowanie sobie Sims 2 RCP, które nie dość że poprawia grafikę 2x lepiej niż kolekcja rocznicowa, to jeszcze pozwala na wybieranie działających dodatków i ma poradnik jak grać bez DRM.

EDIT: EA wydało dwie łatki naprawiające różne problemy z The Sims 1 i The Sims 2. Podobno naprawiono błędy Vulkan i D3D.

Ostatnio edytowane przez Caesum : 10.02.2025 - 10:47
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 5 (0 użytkownik(ów) i 5 gości)

Zasady Postowania